Ga naar inhoud


graag hulp bij uitrichten schotel duo lnb in Belgie


altavar

Aanbevolen berichten

Beste allen,

Ik heb een rebox canal digital gecertificeerde hd ontvanger, daarbij een duo lnb en bij behorende schotel, het lukt mij na ellendenlang proberen echter niet hem goed uit te richten, ik ontvang de sd kanalen wel maar de hd kanalen geen signaal kortom ik heb hem wrschijnlijk op de verkeerde satelliet uitgericht. Na navraag hoor ik verschillende geluiden betreffende bevestiging "beugel" op lnb de een zeg op de 19,2 positie en de ander zegt op de 23 positie monteren.

Heeft iemand tips suggesties alvast bedankt!!!

 

Groet,

Altavar.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Gast Mimisiku

Alles hangt af van een aantal factoren:

 

Schotelgrootte minimaal 60cm met bijbehorende LNB

Richten op Astra 1 en deze optimaal uitrichten. Let op de skew van de LNB. België gebruikt een zwakke transponder op 12.722. Als het signaal daar goed is, staat de schotel goed. Met de juiste hellingshoek 11 graden van de duo LNB zou Astra 3 automatisch goed moeten zijn en zou je ontvangst van HD ook goed moeten zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste altavar

Als ik je verhaal goed begrijp heb je een schotel van TV Vlaanderen van 64cm met bijbehorende duo-lnb.
Of je de kop van de Astra 19,2 of van de 23,5 in de klem moet zetten, daarvan bestaan twee verhalen.
Als je al een schotel hebt staan die op de Astra 19,2 is uitgericht, dan is het voor je zelf het makkelijkste om de kop van de Astra 19,2 in de klem te zetten. Je ontvangt dan automatisch ook de Astra 23,5. Maar dit is niet het beste.
Het beste is om de kop van de Astra 23,5 in de klem te zetten en de schotel op de Astra 23,5 uit te richten.

Voor midden België moet je de elevatie van de schotel op 28,7 graden instellen om de Astra 23,5 te vinden en de schotel richten waar om 11.27 uur de zon staat.
En uiteraard de schuine lijn aanhouden van de bijgeleverde mal bij de duo-lnb.
 

post-60869-0-32903800-1397745871_thumb.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

best zoals sprietje uitlegt.Als het niet te ver is wil ik je anders wel een handje toesteken.Heb hier vorige week nog voor een vriend de kleine TVV schotel vervangen door een grotere en onmiddelijk die duo LNB eruit gegooid voor 3 aparte Lnb's.Heeft hij ook gratis de engelsen erbij en veel meer regenreserve.Als je dat ook wil mss eens kijken op de 2dehands sites.Schotels staan daar vrij goedkoop.

Groetjes,salutations,greetings.
1 x Gibertini 1,10 vast 3 sats + 1 x Triax 88 cm rotor
Vu + Duo2 twin sat tuner  4 X DVB-S2 en 1 x turbo DVB-C + OpenVix + idem dual tuner and vu duo2 fallback tuner

Octagon SF8008 4K  Openvix (via ethernetconnectie/WIFI fallbacktuner)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste allen,

Al hartstikke bedankt voor de antwoorden.

Ik zal een en ander nauwkeuriger beschrijven.

Het betreft de plaats Dochamps (vlakbij La Roche en Ardenne), het is de bedoeling dat hij uitgericht staat op de nederlandstalige canal digital (heb daar mijn abonnement bij ook hier in Nl.) De schotelgrootte is minimaal 60 kan echter ook 64 cm zijn maar dat is in ieder geval in orde.

Als ik het goed begrijp moet ik dus de 23,5 in de klem zetten en moet hij dan naar rechts of links gedraaid worden? Ik hou inderdaad de streep op de mal aan.

Ik ga het van het week-end opnieuw proberen......... hopelijk lukt het nu wel (je voelt je knap stom omdat iedereen zegt dat het zo eenvoudig is en ik sta er al een jaar mee te klooien en blijf maar alleen de sd kanalen ontvangen grrrr).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een geschikte zender op de Astra 23,5 om uit te richten is de vrij te ontvangen zender TV Gelderland op 11914H, DVB-S, 27.500, 5/6 maar die wordt wel in mpeg4 uitgezonden. Daar heb je dus een HD-ontvanger voor nodig.
Een geschikte vrij te ontvangen zender om met een ouderwetse SD-ontvanger te ontvangen is Slágr TV op 11895V, DVB-S, 27.500, 5/6.

Je moet je schotel vanuit de Astra 19,2-positie een heel klein beetje naar het oosten draaien, d.w.z. de kop (lnb) moet 4cm naar het oosten verplaatst worden.
Teken de positie van de mastklem op de pijp eerst even aan zodat weet waar hij stond en draai de bouten (moeren) maar net los genoeg om de schotel te verdraaien.
 De elevatie van de schotel moet precies 1 graad zakken.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste altavar

Ik weet niet of je mast wel verticaal staat en of de elevatieaanduiding op je schotel wel klopt maar in Dochamps is de elevatie voor de Astra 19,2 oost 31,0 graden en voor de Astra 23,5 oost 30,0 graden. Als jij zegt dat je schotel voor de Astra 19,2 nu een elevatie heeft van  28,7 graden, dan wijkt de zaak dus 2,3 graden af. Op zich niet erg. De Astra 23,5 staat gewoon precies 1,0 graden lager aan de horizon.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoeveel procent ontvangstkwaliteit wordt aangegeven wordt heel erg bepaald door de satellietontvanger. Een ander merk geeft misschien wel 100% aan. Ik zou me dan ook geen zorgen maken dat je ontvanger 76% aan geeft.
Ja, en CanalDigitaal heet sinds een aantal weken m7 groep.

Ik zag op de foto in het nieuwe draadje dat de elevatie van de schotel op 23 graden staat. Je ziet dat die 22,5 graden die ik had aangegeven klopt want die halve graad zijn mechanische afwijkingen.

 

Heb je overigens nog de stand van de zon gebruikt om de positie van de Astra 4A te bepalen? Als de zon schijnt, kun je de schotel daarmee tot op de tiende graad mee uitrichten.
 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi sprietje,

Ik denk dat jij mij gedeeltelijk verwisselt met een ander bericht ik heb geen foto gepost en betreffende uitrichten zuiden schotel ik ben een fervente wandelaar en heb een gps van garmin aangeschaft en hiermee kan ik perfect het zuiden vinden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...