Ga naar inhoud


Old Satterhand

Lid
  • Items

    1922
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    16

Alles dat geplaatst werd door Old Satterhand

  1. Ik vind het misselijk om anderen voor mijn hobby te laten opdraaien. Je bent gewoon een internet ondernemer zoals zo velen. Kennelijk niet al te succesvol.
  2. We moeten niet vergeten dat @Michel niet alleen eigenaar is van deze site maar ook van een andere site die op dezelfde server draait. Je moet wel heel naïef zijn om te veronderstellen dat die uit de kluiten gewassen hardware alleen voor sat4all bedoeld is. Toch knap van de heren om de bezoekers van deze site daar voor te laten opdraaien.
  3. Tsja, qua irritante reclame staat sat4all bij mij al tijden bovenaan het lijstje. @Michel als er zo weinig reclame inkomsten zijn dan zoek een paar sponsoren onder de leden en maak Sat4All voor eens en voor atijd reclame vrij. Ik biedt me hierbij aan. Wie volgt.?
  4. Verbaast me niets, dat had een andere Sprietje al uitgevonden. Volgens mij zijn er 2 Sprietjes 🤣🤣 : Maar alle gekheid op een stokje, hoe staat het met de test met de kabel buitenom waar Sprietje om heeft gevraagd. Dat zou de zaak een stuk simpeler maken, want als er niets verandert dan hoef je alleen maar een andere LNB te zoeken.
  5. Ik weet niet waar je woont, maar normaal gesproken zou je op een stukje draad of een sprietantenne al ontvangst moeten hebben van DVB-T2. Heb je al uitgevogeld op welk kanaal of frequentie je moet afstemmen? Probeer anders deze site eens: https://www.digitalbitrate.com/dtv.php?lang=en&liste=2&live=11
  6. Klopt, bij Ziggo krijg je steeds een ander ipv6 nummer. Alleen het eerste deel blijft gelijk.
  7. Wellicht is het je ontgaan dat doubledutch hetzelfde probleem ervaart met een andere ontvanger, de Technotrent kaart? Het is beslist geen disecq instelling, maar uiteraard wel een diseqc probleem. Het 22 kHz signaal dat nodig is om de diseqc commando's over te brengen komt klaarblijkelijk vervormd over. Afgezien van een defect monoblock, wat niet erg waarschijnlijk is, kan de kabel de enige oorzaak zijn van dit probleem. Ik heb het al eerder aangehaald: Het lijkt erop dat als gevolg hiervan de 22kHz signalen vastlopen door de beschadigingen aan de kabels. Deze 22 kHz bursts zijn gesuperponeerd op de spanning en lopen waarschijnlijk vast, zeker bij 18,5 volt. De vraag rijst natuurlijk waarom het vorige monoblock daar geen last van had. Die vraag is eenvoudig te beantwoorden. De 22 kHz burstsignalen moeten worden omgezet naar logische signalen (zeg maar nullen en enen) De circuits die hiervoor gebruikt worden verschillen nogal. Daardoor kan de ene LNB anders reageren dan de andere op vervormde signalen.
  8. Er is technisch gezien geen enkel verschil tussen die 2 settings, dus dat zou niet uit mogen maken. Er worden dezelfde commando's gestuurd. Er is ook nog zoiets als een 'toneburst' setting, maar die zal die niet gebruiken want dan zou de LNB helemaal niet omschakelen. Moderne switches reageren daar niet meer op, ze hebben echt een diseqc commando nodig. 'Toneburst' is geen diseqc protocol, 'diseqc simple A/B' uiteraard wel. Wat daar precies aan de hand is weet ik zo langzamerhand ook niet. Voor zover ik kan nagaan is er alleen nog de omschakel vertraging of het ontbreken daarvan. De summiere ontvangst rapporten wijzen op een prima ontvangst, ondanks de ontbrekende skew van het monoblock. Alleen een satelliet expert ter plaatse, met een fatsoenlijke meter kan daar achter komen. De topic starter kan natuurlijk zelf ook investeren in zo'n meter, maar dat wil hij niet. Voor mij houdt het dan op.
  9. Een vraag aan @doubledutch Hoe heb je de 2 satelliet aanvoeren verdeeld over de tuners? Ik hoop dat je geen gebruik maakt van spiltters, want dat zou alles verklaren. Kun je de aanvoerkabels gemakkelijk onderling verwisselen op je tuner? Meet je enig verschil? Let ook op de AGC waarde. Dat is een indicatie van de signaal sterkte. Als je 2 tuners in gebruik hebt op je VU dan mogen die waarden onderling afwijken. Geen tuner is gelijk wat dat betreft. De ontvangstkwaliteit (SNR of CNR) mag slecht enige tienden van dB's afwijken. Van belang is natuurlijk ook of de instelling van de local oscillatoren 9750 en 10600 niet zijn gewijzigd. Wellicht heb je die in het verleden aangepast.
  10. Neem een kop koffie en neem dan de vorige posten nog eens goed door? Let op de transponder frequentie. @Mojo probeert te achterhalen of de LNB een afwijkende Local Oscillator heeft, of dat de box de verkeerde frequentie instelling heeft. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het langzame omschakelen, als de tuner moeilijk een lock kan vinden. Met de local oscillator van de LNB is helemaal niets mis. De door de tuner gemeten frequentie van transponder 12187.500 (werkelijke waarde) wijkt nauwelijks af.
  11. Bedankt voor je antwoord. Ik was nog vergeten te vermelden dat ook de zender (transponder) waar je op afstemt van groot belang is. De ontvangstkwaliteit varieert teveel tussen de transponders onderling dus kun je eigenlijk niet spreken van "die satelliet is sterker dan de ander" zonder aan te geven op welk kanaal je hebt afgestemd. Het is je niet kwalijk te nemen, het is op dit forum heel gebruikelijk.
  12. Old Satterhand

    cables.xml

    Goed gevonden! Bedankt voor je reactie. Is dat het enige verschil? Interactieve TV over DVB-C is natuurlijk volledig achterhaald met de komst van IPTV technologie en zal verder worden uitgefaseerd. Het oorspronkelijke Ziggo heeft daar meer in gedaan dan UPC, vandaar dat ze het kanaal in dat netwerk niet konden uitschakelen. Omdat 554 MHz kennelijk uitsluitend wordt gebruikt voor on-demand is opname in cables.xml niet nodig.
  13. In mijn herinnering had je ook nog een pc kaart. Ik reageer op jouw reactie: Hoe meet je de signaalsterkte? Met welk apparaat? En bedoel je niet de signaalkwaliteit. En heb je een vergelijkbare meting gedaan vóór de schotelwissel? Wil je maximale support op dit forum dan doe je er verstandig aan om een korte samenvatting te geven van de historie van je probleem. Niet iedereen gaat dit topic helemaal lezen. Als je zoveel geld spendeert aan een advocaat dan zou ik eerst uitsluiten of het probleem niet aan je eigen apparatuur ligt of aan de kabel(s). Ook al is een mogelijk defect aan de kabels ook te verhalen op je verhuurder, het maakt het wel eenvoudiger als je weet dat het daar aan ligt.
  14. Old Satterhand

    cables.xml

    Ik heb die dan ook gebruikt voor mijn versie, waarbij ik alleen het actuele channelplan van Ziggo heb laten staan. Ik had de header en de tekst bij die "transponder" lijst laten staan. Excuses dat ik in je vaarwater zat maar de vraagsteller zat al enige dagen op een antwoord te wachten, vandaar. Om het goed te maken hier een mooie grafische voorstelling van het Ziggo spectrum. Alleen het TV gedeelte is zichtbaar. Alles daarvoor is voor retour signalen en alles rechts is internet. Dit zou dus bij iedereen gelijk moeten zijn. Wel aardig van Ziggo dat ze 554 weer vrij hebben gemaakt voor mensen die een eigen modulator of VHS gebruiken.
  15. Volledig automatisch met de Promax Ranger Neo2. Die heb ik in februari getest. Ik let er wel op dat de weersomstandigheden niet wijzigen gedurende de meting, die ongeveer 40 minuten in beslag neemt. Het verwerken van de meetresultaten in een excel document kost wat meer tijd. De Neo2 voldeed niet aan mijn eisen, de resultaten van DVB-S transponders waren niet reproduceerbaar, d.w.z. varieerden te veel. Ik ben nu een nieuwere versie aan het testen maar daar ontbreekt nog de datalogger functie.
  16. Dat trage omschakelen is voor mij een raadsel. Ik weet niet wat een installateur van een schotel fout moet doen om dit te veroorzaken. Het enige wat ik kan bedenken is dat er spanningsverlies is over de kabel. Dan zou dit fenomeen alleen optreden als je niet alleen van satelliet wisselt maar tevens van een verticale transponder naar een horizontale. Andersom zou dan weer snel moeten gaan, als dat de oorzaak is. Je kunt eens van kabel wisselen om dit uit te sluiten. Wil je, als je ontvangstwaardes vermeldt, duidelijk aangeven hoe je dit meet en op welke zender? Liefst met de oude waarde erbij.
  17. Ja dat is wel een dingetje. Ze gaan van een half lege transponder met een min of meer vaste bitrate naar een overvolle M7 transponder met variabele bitrate. Oordeel zelf BVN-bitrate.mp4
  18. Was dat maar waar, dan kan ik stoppen met metingen. Om te beoordelen of de ontvangst op een schotel voldoende is voor een stevige regenbui zijn er 2 waardes van belang. De C/N of S/N en de minimale C/N, waarbij die laatste dus een constante is bij een gegeven modcod. De C/N of MER meet je het liefst bij een onbewolkte hemel. Het verschil tussen die 2 grootheden noemen we de Link Marge of Noise Marge. Oordeel zelf of je verhaal stand houdt bij bestudering van dit meetrapport. Als jouw verhaal zou kloppen dan zou de LM niet variëren. De metingen zijn dagelijks gedaan gedurende de vermeldde periode en zijn dus gemiddelden. rapport4sats_26feb-3mrt.pdf rapport4sats_26feb-3mrt.pdf
  19. Old Satterhand

    cables.xml

    Het is geen cables.xml van of voor Rotterdam maar voor het hele Ziggo netwerk.
  20. Als je nog niet eerder gewerkt hebt met de spectrumanalyser op een LNB, dan moet je er rekening mee houden dat de LNB zonder 13/18 volt geen signaal geeft. Met een geschikte powerpass splitter los je dat op. De voeding kan dan door de ontvanger worden verzorgd en de spectrumanalyser kijkt mee. Ik denk dat je met bougets de channels of transponders bedoelt. Dit zijn mijn ervaringen met het gebruik van de spectrumanalyser. Als je begint met het opstellen van de schotel is dat makkelijk om in ieder geval een satelliet te vinden, zoek naar en "stem af" op de sterkste. Een spectrumanalyser is minder geschikt voor het optimaal afstellen van de schotel. Gebruik daar de ontvanger voor, via de app. De skew van de LNB laat zich het beste afstellen door het minimaliseren van de crosspolarisatie. Dat wil zeggen dat je de overspraak van horizontaal gepolariseerde transponders op de verticale antenne minimaliseert. Daarvoor is de spectrumanalyser bij uitstek geschikt. Er is een duidelijke dip waarneembaar, waarbij de onderdrukking > 20 dB kan zijn. Veel preciezer dan de S/N meting van de ontvanger. Door het steeds verder uitschakelen van transponders is het vinden van een gaatje in het spectrum steeds makkelijker. Dat gaatje is nodig om evt. overspraak te kunnen waarnemen.
  21. Deze Telestar. Helaas niet meer te koop. Alle LNB's hebben een vaste positie, dus makkelijk afstellen. Ik zie dat je de schotel tijdelijk in de tuin hebt staan? Staan er geen obstakels in de weg? Bomen, struiken, andere huizen? De Triax staat op het dak? Als je mobiel beschikt over een goede kompasfunctie dan kun je de Satfinder app gebruiken om te controleren of de schotel last heeft van obstakels die het signaal belemmeren. Zolang je de schotel op de driepoot hebt staan kun je wellicht een betere plek vinden.
  22. Als je iets niet begrijpt is het niet meteen rraarrrrrr.😉 Wellicht was mijn post niet erg duidelijk. Daarom een samenvatting. Ik reageerde op Sprietjes conclusie na de uiteenzetting van de invloed van de modcods, die inderdaad geen wijziging brengen in de minimale C/N: Hij vermeldt in zijn oorspronkelijke bericht niets over de signaalkwaliteit, vandaar mijn reactie. In het 2e deel van mijn reactie gaf ik daarom een statusrapport van de verschillen tussen de 2 transponders. De ontvangst op mijn schotel en die van vele anderen wordt nou eenmaal beïnvloed door regendruppels. Daar is niets raars aan. Daarom doe ik nooit metingen bij regen of als de schotel/LNB nog nat is. Sprietje heeft naderhand zijn bericht aangepast en de kwaliteit van de 2 transponders vergeleken bij droog weer.
  23. Je vergeet weer zoals gewoonlijk de belangrijkste parameter en dat is de ontvangst kwaliteit. Op dit moment is het regenachtig en dan blijven de hoge frequenties wat achter bij de lage en is de ontvangst ongeveer gelijk. Ik verwacht bij goed weer een verbetering voor de nieuwe frequentie.
  24. Moet ik nu alles uitleggen? De satelliet beschrijft een baan rond de aarde en maakt onderweg van alles mee. Het belangrijkste is natuurlijk de invloed van de zon. Temperatuur en mogelijk zonnestormen. Wie zal het zeggen. Dat is wat ik aangaf. En of de zon rond de aarde draait of andersom boeit me ook niet.
  25. Ik heb zo'n zelfde Visiosat Bisat gehad en had hetzelfde probleem, wat begon bij de Hotbird (13E). De oorzaak bleek een scheur bij de bevestiging van de LNB arm aan de schotel. Die is van plastic en door de milieuregels is er te weinig weekmaker gebruikt bij de fabricage daarvan. Daardoor was de arm doorgezakt en stonden de LNBs dus te laag. Ik meen zoiets ook bij jouw schotel te bespeuren, maar onderzoek moet uitwijzen of jouw schotel hetzelfde probleem heeft. Ik heb de mijne weg moeten gooien (milieupark) en een echte schotel gekocht.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...