Ga naar inhoud


MacZOB

Lid
  • Items

    11
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door MacZOB

  1. Reuring en ongemak(ken) met internet radio, of IP-radio

    Wellicht wat aan de late kant, deze reactie of bijdrage.

     

    Zelf heb ik sedert 2004 een ROKU Soundbridge M1001, volslagen antiek volgens de huidige standaarden.

    Dat mag dan zo zijn, ik ben daar heeeeeel tevreden mee en over, speelt nog elke dag de sterren van de hemel. Ding start snel op, zowel een koude start als een ontwaken uit stand-by, schakelt in minder dan 2 seconden nbaar een andere preset, is nog nooit gecrashed, voorziet in 18 presets en slaat die lokaal, dus in de Soundbridge zelf, op als de URL naar de stream van het zendstation.

    Heb dus totaal niets te maken met 'portals' die er om wat voor reden dan ook, mee ophouden en de gebruiker met een niet meer volgens de regels werkend toestel achterlaten.

    De Soundbridge kun je benaderen via de afstandsbediening en/of via 192.168.178.xy, dat xy kan per keer veranderen, hangt van je DHCP-server instellingen af. Via dat lokale IP adres kun je de Soundbridge vanuit de browser op je computertje en/of smartfoon helemaal bedienen en instellen.

     

    Nu het punt dat ik wil maken: volgens mij moet dat met ALLE Internet ontvangers kunnen.

    Waarom ik dat durf beweren? Omdat het aantal fabrikanten van de daarvoor benodigde chips of chip-sets, zeer beperkt is en iedere internet radio fabrikant daar zaken mee moet doen.

    Goed, er liggen wel enkele problemen op dat pad, je moet weten hoe je in je router lokale IP-adressen kunt opsporen èn, belangrijker, hoe je via een web-interface 'dieper' in je ontvanger kunt doordringen. Voor zover ik dat tot nu toe bij twee ontvangers van bekenden heb kunnen proberen, kom je niet dieper dan de maker je toestaat, er ligt een soort van sper op. Ik denk dat er iets van een wachtwoord van node is om dieper te kunnen doordringen.

    Laten we wel wezen, een directe software- of firmware-updtae via het internet, moet ook door die sper heen plaatsvinden, het kàn dus wèl. De grote vraag is: HOE?

     

    Ik heb volstrekt onvoldoende kennis van dat soort hack-werk, ik hoop dat er lezers van deze rubriek(en) zijn die dat wel hebben of zo iemand kennen die bereid is….

    Hopelijk lukt het via die weg toch minstens een deel van die gestrande internet radios weer aan de praat te krijgen.

    Dus, samenvattend: via je browser direct de URL naar de stream van het zendstation in je internet radio programmeren als presets.

     

    Tot slot, ik hoop dit in de juiste rubriek te hebben geplaatst. Indien onjuist, welke is de juiste rubriek? Dan verplaats ik het wel.

     

    Met vriendelijke groet,

     

    MacZOB

  2. Heb hierover tot nu toe niets op dit forum kunnen vinden, maar wellicht de verkeerde zoekterm(en) gebruikt...

    Wat ik bedoel: DVB-S en S2 en wellicht ook DVB-T2, kunnen bekijken op je computertje via je thuis LAN, zowel via WiFi als bedraad via UTP cat 5 of hoger, en uiteraard een geschikte switch en accesspoint, maar die laatste twee zitten meestal al in de wonderdoos verstopt die je van je intertnetprovider hebt.

    De huisgenoten en ik hebben alleen maar belangstelling voor FTA zenders en we willen van grote TV af en in plaats daarvan via de computertjes en/of de tablets TV gaan kijken. Oh ja, en we willen absoluut NIET gebruik maken van de truukjes die kabelmaatschappijen in de modem/routers hebben gestoken om draadloos in huis te kunnen kijken. De 'kabel' komt niet tot bij ons en internet gaat via een DSL lijn, kan als het meezit net wel wel, maar meestal net niet, een HD-TV signaal doorlaten, we zijn dus voor TV aangewezen op DVB-S/S2 en DVB-T/T2. Is overigens goed mee te leven.

    Wat ik voor satelietontvangst tot nu toe heb gevonden en mij wel aanspreekt qua mogelijkheden en prijs, zijn, van het Duitse Digistar een Digibit R1, laat tot 4 users toe, of een Digibit twin, laat tot 2 users toe.

    https://telestar.de/produkt-kategorie/empfangstechnik/sat-to-ip-server/

    Er zijn er vast wel meer die soortgelijks kunnen bieden.

     

    Mijn vraag aan dit forum: wie heeft ervaring met SAT over IP? Hoe heeft u e.e.a. aan de praat gekregen? Andere tips en/of op- en aanmerkingen?

     

    Met vriendelijke groet,

     

    MacZOB

  3. Dag beste mede forumdeelnemers.

     

    Gaarne uw meedenken verzocht bij een kwestie waar ik niet uit kom.

    Het betreft TV (freeview) kijken op een Apple iMac , MacBookPro en iPad.

     

    Tot voor kort gebeurde dat bij mij via een EyeTV Netstream DTT en Netstream Sat en Netstream Sat Free, alle drie van die zilverkleurige 'tegeltjes'. De DTT bevat twee tuners, het span Sat en SAT Free vormen samen ook een dubbel tuner. Dat stelsel liet kijken naar vier verschillende TV zenders toe, 2 terrestrisch en 2 satelliet.

    Werkte fantastisch.

    Ik ben op zoek naar iets vervangends, dus een DVB-T2 dubbeltuner en een DVB-S2 dubbeltuner die via het thuisnetwerk, 100/1000 ethernet en WiFi, TV kijken mogelijk maken op de iMac, MacBookPro en iPad.

    Hopelijk heeft minstens één van deze forumdeelnemers dat al opgelost.

     

     

    Toelichting.

    De DTT kan alleen DVB-T aan en werd dus in één klap waardeloos met de uitrol van DVB-T2.

    De charme van die netstreams: ze gaan via een ethernet spoortje het thuisnetwerk in. Via de WiFi van het thuisnetwerk is draadloos verbinden en kijken heel goed mogelijk, via het ethernet spoortje uiteraard ook. De zwaaste belasting die het thuisnetwerk inzake dat TV kijken heeft meegemaakt: één bedraad, twee draadloos verbonden zonder dat het kijken in het gedrang kwam, het netwerk kon dat goed aan.

    Kortom, dat stelsel met die 3 eyeTV netstreams werkte perfect.

     

    De DTT is noodzakelijkerwijze vervangen door een eyeTV T2 Hybrid, die kan wel overweg met DVB-T2, maar, bevat slechts één tuner en moet via USB, bedraad dus, naar de iMac of MacBookPro. Afgelopen met draadloos dus.

    Werkt voor het overige zoals het hoort, is gewoon een goede en behoorlijk gevoelige DVB-T2 tuner.

     

    Maar dan de Netstreams Sat…. die hielden er met enkele dagen verschil, quasi tegelijk mee op.

    Via een Google zoek kwam ik erbij uit dat meer mensen dat hebben beleefd, met dezelfde symptomen: schakelen niet meer om van de ene naar de ander satelliet en niet meer van de hoge naar de lage band. In het gunstigste geval werkt nog wel de ontvangst van satelliet op de band die het laatst in gebruik was, d.w.z. vlak voordat de boel in storing ging. Dit schijnt NIET te repareren te zijn, de chip die eea regelt en stuk is gegaan, is niet meer te krijgen, voor zover ik uit de zoektocht heb kunnen opmaken.

     

    Bijvangst van de zoektocht: de teloorgang van eyetV.

    Dat eyeTV was tot voor enkele jaren een productreeks van ElGato, een Duits bedrijf met lui die eerder bij Apple in Cupertino hebben gewerkt. Die hadden dat goed voor elkaar, een rappe en deskundige ondersteuning, snel met updates.

    Een andere productenlijn van ElGato: allerlei welness achtige dingen en huisautomatisering/robotics. Rond pakweg 2015 besluit ElGato de TV gerelateerde lijn te koop te zetten en alleen door te gaan met de wellness en huisautomatisering/robotics.

    De eyetv lijn komt in handen van het Chinese GeniaTech en dat was snel te merken, de support voor eyetv zakte grotendeels in elkaar, software updates en upgrades waren verleden tijd en de antwoorden op emails waren duidelijk in het Chinglish en niet ter zake.

    Het vertrouwen in eyetv is bij mij inmiddels wel over.

     

    Goed, ik ben dus 'in' voor iets vervangends van de eyetv toestelletjes en software, gerbuiksvriendelijk, stabiel, betrouwbaar en geschikt voor Mac OSX en iOS.

    IPTV is me te moeilijk, doet één van mijn oud collegas onder Linux, maar dat tweaken en zo vindt hij nou juist leuk en ja, hij kijkt zelfs ook nog wel eens TV tussen het tweaken door.

    Waar ik zelf zo in grote lijnen aan denk, een DVB-T2 en DVB-S2 settop box of boxen met ethernet aansluiting(en) die toelaten het gewenste TV signaal via ethernet het huisnetwerk in te sturen. Geen idee of dit een realistische gedachte is. Hopelijk zijn er mede forumleden die hier wat licht in kunnen laten schijnen.

    Alvast mijn dank voor het meedenken.

     

    Met groet,

     

    MacZOB

  4. Dag beste forum deelnemers.
    Soms kom je via onverwachte wegen op een besluit terug.
    Het besluit: de handdoek in de ring te gooien.

    Aanleiding: een kennis van mij die vroeg: '… zeg, weet jij wat van een DMN8653…..'
    Normaal geef ik dan als antwoord: Google is your friend.
    Maar ja, bij mijn zoektochten inzake het fileformat van de hardeschijf in de LG-combi, liet Google me toch aardig in de steek, ik word wat voorzichtiger met de opmerking Google is your friend.
    In plaats daarvan laat ik de zoekfunctie op m'n computer eens zoeken naar DMN8653 en laat daar nou een verwijzing opduiken naar een ooit eerder gedownloadde .pdf over de die bewuste DMN8653. UIt dat pdfje blijkt dat het om een HDD/DVD recorder processorchip gaat. Kennelijk ben ik daar ooit bij uitgekomen omdat die in de LG-combi zit.
    Dan toch Google maar eens opnieuw aan het werk gezet met DMN8653 als zoekterm. En verdomd zeg, op pagina drie van de zoekresultaten een verwijzing naar een Frans forum over het recupereren van data op een HD uit een LG naar een PC.

    forum.hardware.fr/hfr/VideoSon/Materiel/topic-from-recup-sujet_108166_1.htm

    Er blijkt een Rus te zijn die heeft uitgezocht hoe dat moet. En jawel, er wordt door LG inderdaad gebruik gemaakt van een heel aparte filestruktuur en sectorindeling. Die Rus heeft een programma geschreven wat voor de vertaalslag zorgt, zodanig dat  een dergelijke HD in een extern USB-kastje of in de computerkast aan de interne bus op de plaats van de CD/DVDdrive, toch door o.a. W-VISTA kan worden 'gelezen'.
    Zullen we dus maar eens gaan proberen. Eerst iemand met een Windows computer in mijn omgeving zien te vinden die bereid is dit experiment aan te gaan, want op een Mac 'loopt' dat programma niet.
    Ik houd u op de hoogte.

    Verdere links inzake:

    from-hdd-lg-to-pc.narod.ru
    http://ifndef.altervista.org/index_eng.html

    Met groet

    MacZOB

  5. Beste blackeyes, psychosammie, youriy, tonskidutch, jerpsx, rocketscientist, roelko en overige forum deelnemers, allemaal mijn oprechte dank voor uw meedenken.
    Maar, helaas, de harde schijf uit de LG combi, blijft onleesbaar.
    Ook via de command-line interface van UNIX valt er weinig van te maken.
    Via die weg kom je wel te weten dat de sektorindeling afwijkt van wat er op maakt niet uit welk 'normaal' computerplatform, gebruikelijk is, voorkomt of gebruikt wordt.
    Dus niets wat in de windowswereld voorkomt, niets uit de UNIX, Linux of MacOS wereld. Via een diskeditor de zaak bekijken, doet vermoeden dat de 'bootsector' absoluut niet op een 'normale' of gebruikelijke plaats ligt, althans, via de editor kijken op de plaatsen waar je die eventueel kunt verwachten, levert helemaal niets op wat je als een bootsector herkent.

    Het enige wat ik er nu nog van wil zeggen: dit is pure pesterij van LG en al die firmas die dergelijke stunts uithalen. Welke en/of wiens belangen worden ermee gediend? Of anders geformuleerd: op welke manier draagt dat ontoegankelijk maken van zo'n harddisk bij aan de maatschappelijke vooruitgang?
    Maar ja, op die manier kun je je ook afvragen wat we eigenlijk aan 'investment bankers' hebben.

    Voor wat betreft de hardeschijf uit de LG, ik gooi de handdoek in de ring.
    Nogmaals mijn dank voor uw hints, tips en meedenken.

    Groet,

    MacZOB

  6. Dag beste blackeyes, psychosammie en youriy.

    In elk geval mijn oprechte waardering voor het het meedenken.
    Om elk eventueel misverstand voor te blijven: het is mijn bedoeling de hardeschijf waar het tot nu toe over gaat uit te kunnen lezen, respectievelijk toegankelijk te maken, respectievelijk mij toegang te verschaffen tot wat er op staat om de inhoud (wat er op staat) te kunnen zien. De hardeschijf gaan hergebruiken heeft absoluut geen prioriteit. Als je ziet wat je vandaag de dag voor 3TB betaalt, ga je toch niet meer aan de gang met een bejaarde IDE-schijf van, naar verhouding, geringe capaciteit.
    Na wat ik al geprobeerd heb, meen ik te mogen stellen dat de hardeschijf een wat ongebruikelijke 'format' of indeling kent. Het is in elk geval NIET iets gangbaars zoals FAT16 of 32, exFAT, NTFS, HFS, HFS+, ext 2 of 3 of 4.

    Ik sluit inmiddels niet (meer) uit dat LG een volkomen eigen indeling of format hanteert bij de hardeschijven in hun apparatuur.
    Wellicht dat er via de Command Line Interface van UNIX nog iets te bereiken valt, maar daarvoor moet ik eerst m'n kennis van UNIX weer wat opfrissen.

     

     

    Met groet

     

    MacZOB

  7. Dag beste forumdeelnemers.

    Hopelijk kan iemand enig licht laten schijnen in de kwestie waar ik tegenaan kijk.
    Heb/had een LG typenummer RH278H, dat is een combi DVD-speler/HD-recorder.
    Die gaf begin deze maand in het display de melding "Please wait" en dat stond er na drie kwartier nog. Power down, tien minuten gewacht, power up, weer "Please wait" en dat bleef ook weer staan.
    Na een wat moeizame c.q. langdurige Google zoektocht erbij uitgekomen dat er dan wat loos is of zou zijn met de oscillator voor de processor.
    Tja, wat moet je dan? Toestel is minstens vijf jaar oud en de zaak waar ie ooit werd aangschaft bestaat niet meer en laten we wel wezen, dergelijke combi's zijn inmiddels niet meer echt van deze tijd. Okay, zolang ze het nog doen, gewoon blijven gebruiken, met name het DVD-deel en het bekijken van ooit opgenomen programmas en films, maar (laten) repareren, dat loont de moeite niet meer.
    Idee: harde schijf eruithalen, overzetten in een kastje voor externe HDs, aansluiten op de computer en proberen wat er op de HD staat over te hevelen naar de comuter. Vervolgens besluiten of het zin heeft (delen van) de inhoud te converteren naar H264 .mp4.
    Dat lukt een heel eind, maar niet volledig, want de computer (iMac) meldt dat de schijf niet kan worden gelezen en ik krijg de keuzes 'opnieuw formateren', 'negeren' of 'stoppen'.
    Aan vier verschillende Windows machines (W-XP, W-Vista en W7) geprobeerd, die zien de schijf niet eens, maakte niet uit of het via het externe kastje werd aangesloten of rechtstreeks op de interne IDE-bus.
    Aan een Linux machine geprobeerd, die ziet de schijf ook niet.
    Kennelijk is er iets aparts aan de hand met de schijfindeling van de HD uit de LG.

    Is er onder de deelnemers aan dit forum iemand die weet hoe dit zit, of nog mooier, die kan vertellen hoe je zo'n schijf wel toegankelijk maakt voor een computer? Maakt niet zoveel uit of dat MacOS-X, Windows of Linux is of wordt.
    Alvast mijn dank voor het meedenken.

    Met groet,

    MacZOB

  8. Dag beste medeforumleden in het algemeen en profil, youriy en snopper in het bijzonder.

     

    Ik had beloofd u op de hoogte te houden van de vorderingen met m'n Samsung TV en de sateliet.

    Het korte antwoord: het is gelukt.

    Het wat langere antwoord: aanvankelijk wilde het niet lukken, de miserie vertoonde een tendens toe te nemen, de Samsung begon zenders kwijt te raken of te vergeten zo u wil. Handmatig opnieuw toevoegen wilde niet lukken, bij een automatische zenderzoek werd er nogal wat overgeslagen.Zoeken op Astra 19.2, Astra 28.2 en Eurobird 28.2 met als beperking ' TV alleen free to view' en dan slechts iets meer dan 250 zenders vinden, laten we wel wezen, dat is te weinig, dat moeten er veel meer zijn, ergens in de buurt van de 1300 à 1400. Daar zat iets flink fout, maar wat?

    Met Samsung Helplijn gebeld, de persoon die ik aan de lijn kreeg begon inmiddels klassiek: " ….daarvoor moet u bij uw provider zijn. Canal Digital, Digitenne of UPC of Ziggo…." Weer eens uitgelegd dat ik het zonder provider doe. Reactie: " Ja, geen wonder, zonder provider gaat het niet…" Weer eens uitgelegd dat het zonder provider wèl kan en dat ik dat ook bijna volledig aan de praat had. Reactie: "Nou voor zover ik weet kan het niet, ik heb ook nog nooit iemand gesproken die deed wat u doet, laat staan dat het lukte…"

    Oooh wat wordt je daar moe van.

    Ik heb aangedrongen op doorschakelen naar een echte techneut bij Samsung. Dat doen ze niet. Dan maar opnieuw gebeld in de hoop een ander aan de lijn te krijgen. Weer ongeveer hetzelfde liedje. Nogmaals opnieuw gebeld en dat ging plots een stuk beter. De derde persoon wist meteen waar ik op doelde, wist ook van 'Free to View' en dat het zonder provider wel heel goed kan, zolang je maar accepteert het zonder de NL-commerciëelen te moeten doen. Hè hè, eindelijk iemand die het snapt. Dizelfde persoon had ook een, naar hij zelf zei niet per sé 'de' oplossing: een algehele reset. Dat doe je door de EXIT-knop op de afstandsbediening zo'n 20 seconden ingedrukt te houden tot er een boodschap in beeld verschijnt met de strekking dat er een reset aankomt, dat alle instellingen verloren gaan en het toestel daarna opnieuw start.

    Die procedure heeft wel wat geholpen, het handmatig toevoegen van zenders lukte weer en die werden ook in het geheugen vastgehouden. Maar een automatische zenderzoek kwam niet veel verder dan de eerder genoemde ongeveer 250.

    Iets drastischer procedure toegepast: reset met de EXIT knop en van zodra de herstart begint de netsteker eruit en dat een nacht lang zo laten. Dan weet je zeker dat de volgende dag alle condensatoren ontladen zijn en het toestel een koude herstart zal maken.

    Dat bleek de oplossing. De zenderzoek vond weer iets van 1400 zenders, inclusief de BBC HD's. Das Erste HD en 3SAT HD bleken overgeslagen -de niet HD-varianten werden wel gevonden- maar lieten zich simpel handmatig toevoegen.

    Kwestie opgelost dus. Of nu de ware oorzaak is gevonden en weggenomen? Hmmm, gemengde gevoelens.

     

    Met groet

    MacZOB

  9. Aha, beste profil en youriy, dank voor uw rappe reacties.

    De truuk met het uitpakken, ja, dat was 'm. Kijk, het gedownloade bestand is een zogenaamde .exe, en daar kun je als Maccer in feite niks mee. In het gunstigste geval opent de teksteditor en krijg je een verhaal-achtig iets in beeld met onder andere nogal wat tekentjes of symbooltjes die je ook in de Michelingids kunt aantreffen.

    Nooit kunnen vermoeden dat Samsung een gestuikt bestand als .exe de wereld in stuurt. Hebben 'ze' daar nog nooit van .zip gehoord? Dat zou duidelijk(er) zijn geweest. Nou ja, op een Mac doe je dat via StuffitExpander en daarmee kwam alles meteen goed. Er ontstaat een map en die sleur je op een USB-stick. Die gaat vervolgens in de Samsung en je kiest software update via USB. Je krijgt een waarschuwing dat de instellingen teruggezet worden en dat de updat gaat beginnen zodra je OK klikt. Dat proces blijkt enkele minuten te duren en de TV herstart daarna vanzelf. Meteen weer beeld, en de instellingen bleken zoals voor de update, dus ongewijzigd. Ook weer een meevaller. Ik had m'n settings wel op voorhand even opgeschreven...

    Overigens, bij mijn pogingen kwam ik ook uit bij een licentieverhaal. Daaruit krijg ik sterk de indruk dat die Samsung-bak op Linux 'draait' omdat de termen linux, open source en GNU regelmatig vallen. Is er in deze rubrieken iemand die dat kan bevestigen respectievelijk meer van weet of over kan vertellen?

     

    Dan een transponder toevoegen. Na enig gezoek in de .pdf handleiding dat inderdaad gevonden. Heb dat nog niet kunnen uitvoeren omdat de huisgenoten per sé TV wilden blijven kijken en geen zin hadden daarvoor uit te wijken naar de iMac met netstreamSAT.

    In de handleiding staat het, vind ik, enigszins ontoegankelijk geformuleerd. Ik krijg wel de indruk dat na het aanmelden van de transpondersetting 10847 met 23000 en 8/9, alleen maar kan VOORdat je het toestel laat scannen. Naderhand toevoegen, zoals ik zou willen, lijkt mij niet te kunnen. Nou ja, dan nog maar een keer door die pakweg 1400 zenders ploegen en nieuwe favorietenlijstjes samenstellen.

    ik houd u allen op de hoogte van m'n vorderingen.

    Met groet.

  10. Betreft wat ongemakken met een Samsung UE40D5700RSXXN.

     

    Ik ervaar wat problemen met de BBC HD kanalen en ITV 1 Granada HD. Die worden overgeslagen of gewoon niet gevonden bij de automatische scan. Handmatig toevoegen gaat ook niet.

    Maar eerst het volgende: ik ben alleen maar geïnteresseerd in FreeToAir(FTA)- c.q. FreeToView(FTV)-zenders. Providers zoals Canal Digital of Ziggo of UPC of Digitenne enzovoorts heb ik niet nodig. Het als consequentie daarvan niet kunnen ontvangen van RTL, SBS, Veronica en dat soort commercieëlen is voor mij geen gemis. Een belangrijk deel van de beslissing om voor juist dit type (UE40D5700RSXXN) te kiezen: de triple-tuner, d.w.z. met ingebouwde sateliet-tuner. Heb je geen externe sat-tuner van Triax, SAB, Dreambox of wie of wat, danwel een anderssoortig extra 'kastje' of 'set-top box' (meer) nodig.

    De UE40D5700 beschikt weliswaar over een slot waar een CI-cardreader in past en zo'n ding zit er ook bij, maar dat slot heb ik niet nodig. Ik krijg zo'n slordige 1400 zenders binnen van de ASTRA's op 19,2E en 28,2E en Eutelsat 28,2E. Daaronder een hele reeks kanalen in HD. Met een BigBiSat schotel.

    Wat dat aangaat werkt de UE40D5700 met BigBiSat combinatie perfect, niks te klagen, goed beeld en geluid, zowel SD als HD.

    Waarom nou uitgerekend de BBC HD, BBC one HD en ITV 1 Granada HD niet worden 'gezien' tijdens de automatische scan en zich ook niet handmatig laten toevoegen, is mij wat raadselachtig. Bij handmatig toevoegen kan ik wel kiezen voor ASTRA 1N 28,2E, frequentie 10847 (V/R) met SymbolRate 22000, maar dan vallen onmiddellijk de sterkte balkjes op nul. Op zich begrijpelijk, want de BBC zendt dan wel uit op frequentie 10847, maar met SymbolRate 23000 en FEC 8/9. Een wat ongebruikelijke maar wel degelijk toegelaten combinatie van frequentie, SR en FEC. Echter, die wat ongebruikelijke combinatie laat zich niet instellen of kiezen in combinatie met frequentie 10847 op mijn UE40D5700.

    Het aardige in deze: bij mijn iMac heb ik een ElGato EYETV netstream SAT, aangesloten op dezelfde schotel met multiple LNB's als de UE40D5700 en de combinatie iMac met Netstream SAT ziet de BBC HD kanalen wel. Soortgelijks maar dan met freq. 10936 SR 23000 FEC8/9 geldt voor ITV 1 Granada HD.

    Ik heb overigens de moeite genomen de antenneaansluitingen van de UE40D5700 en de iMac/netstream SAT te verwisselen. Dat maakte geen verschil, ook dan bleek het onmogelijk de UE40D5700 aan de BBC HD kanalen te krijgen.

    Eén en ander doet mij vermoeden dat het in de UE40D5700 aanwezige lijstje met frequenties, SR en FEC combinaties enigszins achterhaald is. Hopelijk voorziet een software/firmware update daarin, maar een software/firmware update wil niet lukken.

    De recentste update van de Samsung-site gehaald, op een USB-stick geplaatst en die in de TV gestoken. Via de groen knop MENU naar software update en 'via USB' gekozen. De TV meldt opgewekt dat hij geen geschikt bestand kan vinden. Dan maar eens de 'via on-line' methode (ethernet kabel naar router) geprobeerd. Die beweert vlotweg dat er geen updates voor dit type zijn….. Nou, er is er wel degelijk minstens één (geweest). Wonderlijk allemaal.

    Wie kan mij in deze vooruit helpen?

     

    Met groet,

    Feike

  11. Dag beste Sat4All members.

     

    Ben net nieuw hier en in satellietland. Vandaar even wat toelichting.

    Wellicht vindt u het wat saai, welnu, niets verplicht u verder te lezen.

     

    Overstapper vanuit UPC. Door mij altijd uitgesproken als upseej en nadrukkelijk niet als joepiesie. Reageerden de administratie en helpdesk van UPC altijd onbegrijpend op. Heb heel wat afgestoeid met die lui. Nu komt er hier (= Z.O. Brabant) glasvezel. Ineens kan, doet, belooft UPC dingen respectievelijk zegt die toe, die ze jaren hebben genegeerd, tegengehouden en afgewezen. Laat overlet dat de prijzen van al die glasvezel- en koperkabelproviders de tendens vertonen beduidend sneller te stijgen dan de inflatie en dan druk ik mij beschaafd uit.

    OK, tot over een maand of twee gelden louter klassiek analoog geken via UPC. Met een verdeling voor drie kijkplaatsen door het huis via klassieke splitters. Twee gewone TV's en een iMac via een ElGato eyeTV Hybrid in de analoge mode. Dat alles werkte gewoon, niet echt fantastisch, maar ook niet deprimerend. TV-uitzendingen opnemen op m'n iMacje werkte op zich perfect.

    Een maand of twee terug kreeg ik van een wat vage bekende enkele bejaarde UHF-antennes, nog als bouwpakketjes 'nieuw in doos' d.w.z. ongebruikt, met de mededeling: "… jij kunt vast nog wel wat met die dingen…".

    Nou ja, ons oma zei altijd: "Zolang het niks kost past het altijd." Wel oppassen dat de berg zooi die je daarmee binnen kunt krijgen, qua omvang overzichtelijk blijft.

    Ik ben wat aan het experimenteren geslagen met die antennes via m'n iMac en de eyeTV Hybrid in de mode digitaal. Als eerste experiment zo'n breedband 'matje', vanwege de vertikale polarisatie, een kwart slag gedraaid t.o.v. wat we vroeger gewoon waren, aan de droogmolen in de tuin opgehangen. Kwam meteen die Digitenne boel verassend goed op binnen. Aan TV-zenders: Nederland 1,2 en 3, Omroep Brabant, Omroep Drente (als proef), aan radio-zenders: de publieke NL radiozenders, alle ongecodeerd. Het overige wat Digitenne te bieden heeft zit achter het digitale slot en daar kan de eyeTV Hybrid niks van maken.

    De beeldscherpte van de ongecodeerde publieke zenders verraste mij. Pas later realiseerde ik mij voor het eerst met DVB in het algemeen en DVB-T in het bijzonder, kennis gemaakt te hebben. Ik was meteen 'om'. Maar ja, alleen de NL publieke TV is wat weinig. Het matje vlak onder de nok van het dak aan een op het Z.O. gerichte buitenmuur opgehangen, bracht meteen een stuk of 15 Duitse zenders erbij in beeld.

    Zou 'België' tot de mogelijkheden kunnen behoren .....?

    Ehh, niet met dat matje naar het Z.O. kijkend. Voor België moet de antenne richting Z. kijken, en, zeker in vergelijking met de Duitsers, gebruiken de Belgen zenders van tamelijk gering vermogen. Gelukkig zat er ook een 28 elements antenne met zo'n K-vormige reflector bij. De Belgen zenden via Genk nog ouderwets horizontaal gepolarizeerd uit. Kwam in deze mooi op elkaar uit. Haakse steun aan de gevel, de 28-elements in Z-richting kijkend er aan en afwachten….

    Waauw, 3 maal België Vlaams, drie maal België Frans plus Euronews met Franstalige voice-overs. Oh ja, en alle (!) Belgische publieke radio-omroepen. En weer de hele digitenne verzameling. Hmmm, bemoedigend allemaal.

    De overige leden van de huishouding overtuigen dat 'het digitale' er toch wel duidelijk mooier uitziet dan het klassieke UPC analoge, kostte weinig moeite. Dat was het makkelijke stuk…..

    Vervolgens kom je terecht in een aanvankelijk volstrekt verwarrende en onoverzichtelijke toestand van DVB, zowel de -T, -C als -S versies.

    Allerlei woeste verhalen over 'kastjes', codekaarten, CI, CI+, kaartslots, adapters, codering, single- en multifocale schotels, LNB's, switches, bouwvergunningen, storing van/door/ op magnetronnen en DECT-telefoons en nog een berg meer.

    Het verbazende: zowat 'iedereen' heeft een mening over één en ander.

    Mijn vaststelling: zowat 'iedereen' zit er behoorlijk naast met zijn -een enkele keer haar- mening.

    In elk geval, de gehele huishouding wilde wel naar 'het digitale'. Belangrijkste minimum eis: de BBC, TV5 Monde en de Nederlandstalige publieke TV moeten er in elk geval bij wezen. In HD zou aardig zijn, maar is geen 'must'. En zo weinig mogelijk, liefst nul, extra 'kastjes' erbij.

    Het UPC digitale pakket viel al gauw af wegens de vreemde kronkels die dat qua samenstelling en extras vertoont, glasvezel bevindt zich hier nog in de prille aanleg-fase, blijft nog de satelliet over.

    Alle bezochte radio/TV zaken zoals Expert, Maxwell, EP-partners, Dixon, Mediamarkt enzovoorts, blijken slecht op de hoogte van wat er is, wat er wel en niet kan. Zonder uitzondering praten die lui je naar of de kabelaars zoals UPC/Ziggo/Caiway en hoe ze ook mogen heten, of naar Digitenne, of naar CanalDigital. Allemaal hebben die minstens één 'kastje' en een 'kaartje' nodig.

    De vraag of het ook zonder kan wordt consequent overal met "Nee" beantwoord. En dat is volstrekt onjuist, maar dat zal iedereen hier bij Sat4All wel weten.

     

    Op 26 juni overleed plotseling de Panasonic beeldbuis TV uit 1989. Een fantastische en legitieme gelegenheid om iets nieuws te gaan zoeken. Flauwekul over wat er wel en niet kan/mag/moet hadden we al genoeg te vreten gekregen van wat zich de vakhandel noemt, we zoeken het zelf wel uit. Dan is Google toch wel een handige vriend. Nou ja vriend, uuhh, alleen handig is wel genoeg.

    Dat kan snel gaan, wat je in één dag te weten kunt komen, het is verbazend. Ja, daar zit ook onzin tussen, maar de verkopers uit vlees en bloed verkopen ook onzin.

    Korte conclusie van anderhalve dag Google surfarbeid door de leden van de huishouding: je kunt als je kiest voor sateliet heel goed zonder een provider, mits je accepteert dat je het zonder de commercieëlen (RTL, SBS, Discovery, NGC en zo) en de Nederlandstalige publieke TV zult moeten stellen. In dat laatste kan een gewone UHF-antenne voorzien. LED-TV's met zogenaamde triple-tuners bestaan en zijn verkrijgbaar. In Nederland is het aanbod daarvan nogal dun, in Duitsland -voor mij hier maar net een stukje verderop- daarintegen is dat soort TV's uitbundig te krijgen.

    Daar waren we het dan ook ook snel over eens. Het wordt een LED-TV met triple-tuner. We gaan het doen zonder de commercieëlen, de Nederlandse en Belgische publieke zenders halen we in Standaard Definitie via DVB-T binnen, de rest via de sateliet.

    Vanwege de BBC èn de Duitsers kom je erbij uit dat je twee satelieten moet kunnen aanboren: de Astra's op 19,2E en de Astra's/Eutelsat combi op 28,2E.

    Na een bezoek bij een lokale sat-TV en schotel zaak was de boel rond. Het kostte enige moeite de uitbater duidelijk te maken wat we wel en niet wilden, ook deze man verkeerde in de overtuiging dat je een aparte tuner moet hebben en dat het zonder CanalDigital kastje en kaartje niet gaat. Zijn vrouw en mede firmante, snapte het wel en begreep dan ook precies wat we wel en niet wilden. Zij trad doortastend op en vroeg onder andere of we al zo'n triple-tuner TV hadden aangeschaft of op het oog hadden. We hadden er al wel enkele op het oog, maar nog niets aangeschaft.

    Nou, zei zij, wij hebben nog twee splinternieuwe, ongebruikte, in ongeopende doos Samsung 40-inch SmartTV's met triple-tuner van eind vorig jaar staan. Als u bij ons een schotel, die TV en de overige materialen aanschaft krijgt u korting.

    Een en ander heeft geleid tot een BigBiSat, twee ALPS-LNB's met 4 uitgangen, twee 4/1 DisEqc switches, beugels en montage materialen, 100 m bedea HD9 plus coax-kabel, doosje met knijp F-connectoren, F-connector wurgtang, sat-finder, haakse montagesteun en die Samsung LED-TV.

    Een week-endje gezamenlijke arbeid, wat boren, flink wat schroeven, 3/4" pijp leggen over de zolder en zo, twee coaxkabels door die 3/4" pijp trekken, schotel ineen steken, plaatsen en richten, en, je kunt eens kijken wat het geworden is.

    Dat viel wat tegen. Okay, er was beeld en geluid, maar met bevriezers in het beeld en gemene tsjak's in het geluid. Het richten lukte maar matig. Oorzaak: de haakse montagesteun. Die bleek in alle opzichten te slap: de boel trilde bij het minste geringste, boog door en de ronde buis bleek bij geringe aandraaing van de schotelklemmen blijvend vervormd naar ovaal. Daaromheen laat de schotel zich nog maar moeilijk verdraaien, al helemaal als het om kleine verdraaingen gaat. Daar moest een stijvere, robuustere opstelling voor in de plaats komen.

    Ik had nog een stuk anderhalf duimse pijp met een wanddikte van ruim 2mm liggen… Twee A-vormige muursteunen bezorgd. Met waterpas, schietlood, vulplaatjes en -ringen net zolang bezig geweest totdat de anderhalf duimse pijp precies in het lood stond. En goed stabiel. Daar ben je overigens wel even mee bezig. Ik kon dat doen vanaf een plat dakje en dan gaat dat tamelijk gemakkelijk. Vanaf een ladder lijkt het mij beduidend minder prettig werken.

     

    Over de BigBiSAT.

    Het heeft zo z'n voordelen als je de preciese geografische coördinaten van de plaats waar de BigBiSAT moet komen, kent, d.w.z. minstens tot op de minuut, beter nog tot op de seconde of als je decimaal werkt, tot op 2, beter nog 3 of 4 plaatsen ACHTER de komma nauwkeurig. Zelfde geldt voor de satelieten die je wilt aanboren.

    Met die gegevens en de schotelrichtsoftware op de Visiosat-site, krijg je een mooi printje met tekst en een plaatje van hoe het er in juist dit geval uit moet komen zien.

    Als je je BigBiSAT aan de hand van die gegevens in elkaar steekt, is het meteen goed. Hoef je je alleen nog maar om het azimuth te bekommeren.

     

    Uiteindelijke resultaat: iets van 1400 vrije TV zenders, 400 radiozenders en een handjevol data kanalen. Zo'n stuk of 30 vrije Duitsers, het dubbele als de Zwitserse en Oostenrijkse ook meetelt; een hele reut aan vrij Engels zoals BBC 1,2,3 en 4, World, ALBA, CBBC, ITV1,2,3,4, Channel 4 en 5; TV5 Monde, TV5 FBS; CNN, CNBC, AlJazeera. Om maar eens wat te noemen en verrassend veel ook in HD. En veel wat er minstens dubbel op zit

    En dan die hele zooi teleshopping; verbouwen met stenen, gipsplaat, cement, hout, maar ook met botox, liposuctie en siliconen; boulevard; 'in de heer' of 'allah'. Tja…

    De publieke Nederlandse en Belgische zenders zoals al eerder vermeld via DVB-T. Het werkt gewoon, zonder extra kastjes en kaartjes.

    Leerzaam projectje geweest.

     

    Belangrijkste ervaringen:

    - een precies 'in het lood' staande, star gemonteerde, stijve montagepijp voor de schotel, maakt het richten een stuk overzichtelijker.

    - je kunt heel wat TV ontvangen zonder enige provider zoals CanalDigital

    - het is goed zelf te doen. Okay met een ladder en 8 meter boven de grond, wordt het wat minder relaxed. Zou ik niet meer zelf doen.

     

    Er zijn toch nog wel enkele kwesties niet helemaal duidelijk respectievelijk opgelost.

    Bijvoorbeeld:

    - Ontvangststerkte. Hoeveel procent mag/moet dat zijn en is dat een absolute maat of is dat schotelmerk- en type gebonden?

    - Signaal kwaliteit. Zelfde vragen als bij ontvangststerkte.

    - Bit Error Rate (of zoiets). Wat zijn normale waarden, naar hoe laag moet je streven en wat is al of nog acceptabel?

    - ik had een goed beeld van BBC HD en BBC ONE HD. Ineens waren die weg en kreeg ik de mededeling 'zwak signaal' in beeld. Snap ik niks van.

     

    Tot nu toe heb ik op de Samsung alleen de aanduiding voor Signaal Kwaliteit (schommelt tussen de 80 en 100 procent) weten te vinden. Die andere aanduidingen zullen er ook wel opzitten, maar die heeft Samsung wel goed verstopt.

     

    Eerst volgende uitbreiding: een ElGato Netstream SAT. Kan er op de iMac of de MacBook ook Sateliet-TV bekeken en in voorkomend geval ongecodeerd opgenomen worden.

    Op de ALPS LNB's zijn nog drie aansluitingen vrij en er is een nog ongebruikte 4/1 DisEqc switch. Vanuit dat punt bezien, moet het zondermeer kunnen.

     

    Tot zover en mijn oprechte waardering voor wie tot hier heeft weten volhouden.

     

    Met groet, MacZOB

×
×
  • Nieuwe aanmaken...