Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
mlsn

memory info gemini 2.70 hoe geheugen vrij maken

Aanbevolen berichten

als ik via de blauwe knop op info klik, is het mogelijk om het beschikbare vrije geheugen te bekijken. nu zie ik dat er 58,7 in gebruik is, 1,5 is vrij. ik vind de verhouding een beetje vreemd. heb gemini op een usb stick staan. wat kan ik verwijderen? hoe krijg ik meer geheugen vrij? welke verhouding is normaal. de image moet toch ongeveer 32 mb zijn?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Gast

Deze informatie zegt niet zoveel. Linux (net als andere Unix-en) zal namelijk zoveel mogelijk geheugen claimen en als deze niet direct wordt gebruikt als 'buffer space' gebruiken. Dit geheugen wordt weer ingezet als 'gewoon geheugen' wanneer het nodig is. De beste manier om dit te bekijken is om met telnet (of ssh) op de box in te loggen en het 'free' commando te geven. Dit geeft bijv. :

 

Code:
 root@dm7020:~# free       total     used     free    shared   buffers Mem:    61656    57408     4248      0    19376 Swap:    33252      0    33252Total:    94908    57408    37500

 

Hier zie je dat van de 64Mb fysiek geheugen er 4,2Mb 'vrij' is en 19Mb als 'buffers' is gebruikt. Grosso-modo heb je dus 4,2+19 = 23,2Mb vrij fysiek geheugen (alhoewel in praktijk de buffer space nooit 0 zal zijn).

 

Daarnaast zie je ook dat er in dit geval niets in het 'swap' geheugen staat. Inactieve processen zullen namelijk verplaatst worden naar het swapgeheugen en er weer uitgehaald worden indien ze nodig zijn (de processor kan namelijk alleen code uitvoeren van programmas die in fysiek geheugen staan).

 

Uiteraard kan je altijd proberen onnodige processen te deactiveren om zo geheugen te besparen. Ook kan je in Enigma allerlei instellingen maken die het geheugen gebruik verminderen (uitschakelen van EPG Caching etc.)

 

Groet,

Shoenix

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

o' right ga denk maar eens een swap file aanmaken, dat heb ik nog niet gedaan. lijkt me wel handig. vind dat het geheel nogal langzaam opstart, of dat het lang duurt voordat het blu panel verschijnt.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

 • Wie is er online   0 leden

  Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.