Ga naar inhoud


Dr. HD ontvangers, voorwoord voor recensie Grand Triple


paulvr

Aanbevolen berichten

Over de jaren heen zijn eerst de zogenaamde Maxplus en de latere Maxdigitaal ontvangers een lange tijd zo ongeveer het summum geweest voor de satelliet DX -er nadat de Nokia Mediamasters tijd voorbij was, zowel qua gevoeligheid als qua bedieningsgemak. Het waren ontvangers die in de meeste landen van Europa als Clarke Tech op de markt waren gekomen, maar in de Maxplus uitvoering geschikt waren gemaakt voor het invoeren van de toenmalige Irdeto kaart van CanalDigitaal hoewel ze in elk geval in het begin niet door hen werden erkend. Een aanpassing die de zogenaamde p-uitvoering van de besturings software vereiste, iets wat de importeur graag en in steeds beter aangepaste versies onder de gebruikers van die toestellen verbreidde.

 

Pas toen die service ineens ophield doordat degene die dat allemaal verzorgde naar verluidt een andere werkkring vond, kwam dat oorspronkelijke Duitse merk uit Karlsruhe in het licht van de schijnwerpers te staan. Immers, zij kwamen ook met diezelfde p versies en daar werd ineens wel door ontwikkeld waar Maxplus/Maxdigitaal plotseling halt had gemaakt. Het bleek zelfs mogelijk bestaande Maxplus apparaten qua software om te katten naar hun Clarke Tech equivalent zodat je daarvoor geen nieuwe ontvanger hoefde te kopen.

 

Jaren later werd via een geruchtmakende bijdrage van het programma van Christain Mass genaamd Dr. Dish een nieuwe aanbieder gepresenteerd. Zelf was ik door de naam van de nieuwe ontvanger, de F-16 genoemd naar een militaire straaljager, nu niet echt zo gecharmeerd en het heeft lange tijd geduurd tot ik me er eens in ging verdiepen. De makers, het Ierse bedrijf Dr. HD, leken zich bovendien niettegenstaande deze lancering op de Duitse TV en hun locatie primair op de Russische markt te richten. Kocht je die ontvanger dan zou blijken dat je er in elk geval geen CanalDigitaal kaart in kon stoppen om er de Nederlandse programma's legaal mee te decoderen en dat is uiteraard iets wat veel mensen weerhield om zo'n ding aan te schaffen. Wel bleek datzelfde omkatten van een specifiek type Clarke Tech ontvanger mogelijk te zijn maar daarover beschikte ik niet en bovendien wilde ik mijn CanalDigitaal abonnement kunnen blijven gebruiken.

 

Die F-16 ontvanger werd opgevolgd door de F-15, iets wat wat bevreemdend werkt omdat je bij de opvolging van een ontvanger een hoger en niet een lager typenummer zou verwachten. Een kleinere ontvanger die ook beduidend goedkoper was waardoor je aanvankelijk het idee kreeg van een F-16 light of zoiets. Maar dat bleek toch niet het geval te zijn, het was wel degelijk een opvolger met deels andere zo niet extra kwaliteiten en uiteindelijk heb ik als DX-satelliet maniak er toch maar eens eentje aangeschaft. Het was een gok, toegegeven, want ik kon hem uiteraard uitsluitend inzetten voor de ontvangst van ongecodeerde zenders dus hij moest zichzelf bewijzen door op dat gebied beter te zijn dan met name de Clarke Tech's die ik tot dat moment vooral gebruikte, maar dat bleek inderdaad door een hele reeks van zaken inderdaad een goede greep. Naast het feit dat je er gewoon net iets meer mee ontving in moeilijke omstandigheden (en die zijn er bij mij genoeg omdat ik ook op C-band ontvang) bleek hij ook allerlei dingen weer te kunnen geven zoals de AAC-audio gecodeerde Russische zenders op 60 graden Oost en op diverse C-band kanalen uit het westelijk halfrond. Verder was er sprake van een grafische display waarop je precies kon zien hoe een hele band of een gedeelte daarvan werd ontvangen, voor mij van extra belang omdat ik o.a. een EGIS robotkop in gebruik heb die zowel in het horizontale als het verticale vlak kan worden bijgedraaid. Uiteindelijk was het allemaal zo prima dat ik feitelijk alleen deze ontvanger nog gebruikte voor bijna alles wat ik deed en de Clarke Tech eigenlijk alleen nog maar voor die CanalDigitaal kanalen inzette.

 

Na een uitstapje met de hoopgevende maar uiteindelijk teleurstellende AZ box Premium HD die tamelijk unieke dingen kon doen zoals de smalbandige audiokanalen, ook Nederlandse, op 16 en 23,5 graden Oost en op 8 graden West in elk geval ten dele weergeven heb ik de moed daarmee uiteindelijk moeten opgeven toen er nooit een firmware uitkwam die ervoor zorgde dat het een ontvanger werd waarmee je voldoende soepel van het ene kanaal naar het andere kon gaan en de vele Enigma en ander software steeds weer op allerlei vlakken mankementen vertoonde zodat je je steeds weer aan bediening en fouten moest ergeren.

 

Vanwege de goede ervaringen met die F-15 ontvanger was ik uiteraard bijzonder geïnteresseerd in de verdere ontwikkeling van dat merk Dr. HD en eigenlijk ook een beetje teleurgesteld toen ik op Duitse sites verhalen las als zouden ze ter ziele zijn. Ik ben de afgelopen zomer zelf maar eens op zoek gegaan en kwam uiteindelijk met de mensen in contact die me meer konden en wilden vertellen over waar ze aan werkten. Op dat moment waren het nog andere namen, maar uiteindelijk brachten ze in het najaar de Grand en de Grand Triple ontvangers uit. De dingen die erover werden verteld klonken enorm interessant, maar het feit bleef dat je er geen CanalDigitaal zenders mee kon decoderen. Daarover ben ik enkele maanden blijven doorzeuren, en uiteindelijk nadat ik de ontvanger al had laten komen werd me meegedeeld dat net als bij de Maxplus en de Clarke Tech er ook voor de Dr. HD. ontvangers p-software versies waren gemaakt. En inderdaad, daarmee konden zowel mijn F-15 ontvanger als mijn Grand Triple nu wel dezelfde dingen ontvangen als ik voorheen met de Maxplus en de Clarke tech ontvangers kon decoderen. Mijn CanalDigitaal abonnementskaart zwerft vanaf december tussen de F-15 in onze huiskamer en de Grand Triple in mijn werkkamer op en neer.

 

Deze Grand Triple ontvanger is dermate interessant dat ik er graag een veel uitvoeriger verhaal over zou willen schrijven. Over de dingen die er allemaal mee mogelijk zijn, ook op multimedia gebied, en natuurlijk, wat je er allemaal mee ontvangt. Ik weet niet hoe de toekomst binnen Nederland eruit ziet maar ik zou me goed kunnen voorstellen dat voor hen die zich niet primair interesseren om met droomdozen allerlei pakketten te kraken (de Grand Triple is een op Linux gebaseerd systeem maar geen open source) het een pracht ontvanger is. Mijn voorstel aan de redactie van sat4all is om op termijn misschien voor Dr.HD ontvangers een aparte rubriek te maken zoals die ook voor Clarke Tech bestaat. Het is een ontvanger met een in grote lijnen overeenkomende bediening en ook met dezelfde manieren om bijvoorbeeld dingen als settings via de computer te programmeren of bij te werken maar met daarbovenop nog aanzienlijk meer. Ik wil eerst beginnen met een uitvoerige beschrijving van de Grand Triple, en mocht daar behoefte aan zijn wil ik ook wel een recensie schrijven over de F-15 nu daar de software voor bestaat om er CanalDigitaal kaarten in te kunnen steken. Waarbij wel moet worden opgemerkt dat er een vereenvoudigde versie genaamd D-15 op de markt schijnt te zijn gebracht waardoor ik me kan voorstellen dat de F-15 een uitloopmodel is geworden.

speciale interesse: C-Band

Link naar reactie
Delen op andere sites


Nog even voor de volledigheid: die p-versies van de software worden niet door Dr.HD zelf uitgebracht, zij zijn er dus niet zelf formeel verantwoordelijk voor is mij meegedeeld. Naar ik begrijp stammen ze net als de Maxplus en Clarke Tech varianten van de Koreaanse fabriek die de hardware levert. Ze staan om die reden dan ook niet op de officiële site van Dr. HD maar werden mij via een mevrouw uit Rusland toegezonden.

speciale interesse: C-Band

Link naar reactie
Delen op andere sites

De F15 wordt inderdaad niet meer gemaakt, en wordt door de weinige bezitters erg gewaardeerd voor dx-en.

Bij de opvolger D15 lees ik wisselende reacties, maar er komen nog vaak firmware updates uit dus dat komt misschien nog wel goed.

 

Als jarenlange bezitter van een F16 (en ook nog de haast identieke Clarke-Tech 5000HD Combo Plus, als ongebruikte backup), ben ik zeker geinteresseerd in een waardige opvolger! Hoop dan wel dat de F16 settings (ndf) compatibel zijn met de nieuwere Dr.HD's.

Dr.HD F16, TBS 5927, ET 8500, T-55 voor 9/13/19/23/28/39/42/45°O, Technisat 52/53°O, Laminas 120cm 1°W...68°O.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De F15 wordt inderdaad niet meer gemaakt, en wordt door de weinige bezitters erg gewaardeerd voor dx-en.

Bij de opvolger D15 lees ik wisselende reacties, maar er komen nog vaak firmware updates uit dus dat komt misschien nog wel goed

 

 

Heb zelf een F16 aangekocht in december 2009 ( toen nog bij een Nederlandse importeur ) voor 230 euro.

Sindsdien is dit mijn grootste en beste vriend in huis ( buiten mijn vrouw gerekend natuurlijk :grin: ) en dit nu al drie jaar. Deze ontvanger staat aan van in de morgen tot in de late avond en hij heeft mij nog nooit in de steek gelaten.

 

Voordelen van de F16 : ( ik hou het kort )

 

Hij beschikt over twee tuners ( DVB-S2 en DVB-T2 ) , dus allebei in HD.

Is de snelste blindscanner ter wereld ( doet zijn naam eer aan ) , je zet hem gewoon in de stappen dat je zelf wilt ( van 1 MHz tot 32 MHz )

Het beeld is prima , heel scherp , wel in 1080i , maar is voor mij ruim voldoende.

Heeft dezelfde menu instellingen als mijn vorige DVB-S ontvanger MaxPlus 220S en in het Nederlands !

Een CCcam draait heel stabiel , dus als ik even mijn TVV kaart intern wel sharen geen enkel probleem.

Het zappen gebeurt in een fractie van een seconde , wat een verschil met de dx'ers die zogezegd feedhunten met een AZBox Premium Plus. ;)

 

M.a.w. noem eens een HD ontvanger die dit allemaal aan boord heeft voor deze prijs.

 

Ik kijk benieuwd uit naar die Grand Triple want ik zie op het Duits forum dat er ook al een p-software versie bestaat.

aangepast door Crazy Sat

feedhunting , a crazy hobby !

 

Edison OS mio 4K UHD + Octagon SF8008 4K UHD + Dr.HD F15 + Edison OS mini + Technomate TM-5402 HD M3 CI   , Moteck SG2100 + Deltastar 90 cm + Invacom C120 QDF-031 Quad lnb + SkyStar HD2,TBS5927 , en TT-budget S2-1600 kaart. Channel Master 180 cm schotel + ESX241 lnb voor C-band.

DVB-T2 via Oostvleteren,Egem,Mont des Cats,Bouvigny en Doornik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later...

In Nederland is er geen enkel verkooppunt.

Wel in Duitsland en Ierland .

Ter info in Duitsland kan je de Grand en Grand Triple aankopen. In Ierland hebben ze schijnbaar nog één F15 in stock , alsook de Grand en Grand Triple.

De F16 is helaas nergens nog nieuw aan te kopen . Ik heb zowel de F16 als de F15 en ik moet zeggen dat de F16 toch nog mijn favoriet blijft. Hij is gewoon sneller dan de F15 maar als beginnende Dx'er is de F15 natuurlijk ook super.

feedhunting , a crazy hobby !

 

Edison OS mio 4K UHD + Octagon SF8008 4K UHD + Dr.HD F15 + Edison OS mini + Technomate TM-5402 HD M3 CI   , Moteck SG2100 + Deltastar 90 cm + Invacom C120 QDF-031 Quad lnb + SkyStar HD2,TBS5927 , en TT-budget S2-1600 kaart. Channel Master 180 cm schotel + ESX241 lnb voor C-band.

DVB-T2 via Oostvleteren,Egem,Mont des Cats,Bouvigny en Doornik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...