Ga naar inhoud


Review VU+ Duo² (eerste indruk)


jerpsx

Aanbevolen berichten

Ik heb even de tijd gehad om er wat mee te spelen, hier de eerste bevindingen. Dit is mijn eerste VU+, hiervoor een 800HD/SE/8000HD gehad, dus dat is het enige waar ik mee kan vergelijken.


In de doos

De ontvanger zelf, afstandsbediening, voedingskabel, hdmi-kabel, loop-kabel, schroefjes & sata-kabel (voor hdd) en een beknopte handleiding.


Na het openen van de doos..

Ik moest de tuners zelf nog inbouwen. Mij viel op dat de twee schroefjes aan de zijkanten van de ontvanger ontbreken, is dit gedaan omdat je toch als eerst de box open moet gaan maken om de tuners in te bouwen? De schroefjes trof ik wel aan in het zakje van de hdd-schroefjes, dus geen probleem. Het inbouwen van de Dual DVB-S2 tuner en DVB-C/T tuner ging overigens probleemloos.

 

Het derde slot in de ontvanger is (helaas) niet bedoelt voor een derde tuner. Had hier wel al over gelezen en had stiekem gehoopt op verkeerde informatie, maar ook op het moederbord helaas geen slot aanwezig voor een derde tuner. Schijnt dat dit slot gebruikt kan worden voor het aansluiten van een antenne.


2013_07_08_22_52_30.jpg


Eerste boot

Het apparaat eerst even aangezet met de software zoals afgeleverd van de fabriek. Navigeren door het menu gaat zeer snel, het voelt nog iets responsiever aan dan de SE/8000 die ook al redelijk vlot waren. Er zit nu vrijwel geen vertraging in. Ik ben niet zo heel lang bezig geweest met deze firmware-versie heb hem meteen geupgrade naar het onlangs verschenen VTi 6.0. Ik kan daardoor dus niet de fabriekssoftware met Vti6 vergelijken, en de bevindingen hieronder zijn ook gebaseerd op Vti 6.


Flashen

Als DMM-gebruiker moest ik even opzoeken hoe dat flashen nu precies moet, maar dat is super eenvoudig (verbetering t.o.v. DMM m.i.): gewoon de update op een USB stick plaatsen (met FAT32 fs), de stick in de USB-poort plaatsen in de voorzijde, en de box inschalen. Als de stick goed herkent is zal de ontvanger aangeven de Power (stand-by) knop te drukken om de update uit te voeren (wanneer je niets drukt start hij gewoon door in de huidige firmware). Het flashen gaat vlot, tussen het drukken van de powerknop en de melding “finished” zit iets meer dan 1 minuut. Proces is te volgen op de display. 

 

OpenPli is op dit moment nog niet beschikbaar, en het is helaas ook nog niet zeker of die wel gaat komen: http://openpli.org/forums/topic/29530-vuduo2/


Knoppen op de ontvanger

Hier loop ik tegen het eerste punt aan: de stand-by knop zit achter een klepje verborgen. Da's misschien wat mooier, maar ik gebruikte de knop wel vaak dus niet heel handig. De toekomst zal uitwijzen of ik hem echt zal missen. De stand-by knop is de enige knop op het apparaat, geen channel up/down zoals ik op de DM8000HD gewend was. Ook die vond ik soms wel handig..


Opstarttijd

Het opstarten van het apparaat gaat redelijk vlot, maar niet heel bijzonder snel. Vanaf het inschakelen duurt het 42 seconden voordat je beeld hebt. Dit is met een schone Vti 6 installatie, met (icesat) zenderlijst en mgcamd als softcam.


Afstandsbediening

De ontvanger reageert zeer vlot en goed op de afstandsbediening. De zenderlijst opent direct en het menu reageert zonder vertraging. De afstandsbediening ligt redelijk fijn in de hand en de knoppen drukken prettig in. Wel heb ik nu soms het gevoel dat hij eigenlijk net iets te lang is, bij de DMM afstandsbediening kon je eigenlijk net aan alles bereiken met je duim, bij deze afstandsbediening gaat dat niet altijd (of ik moet nog even oefenen).


Ik heb trouwens de 'oude' afstandsbediening gehad (met de ronde toetsen). Ik lees dat sommige mensen ook de nieuwe afstandsbediening (met streep toetsen) hebben gekregen (deze is ook in de handleiding te zien). Mij is niet helemaal duidelijk waarom sommigen de oude en anderen de nieuwe krijgen. Vind de nieuwe er wel wat moderner uit zien..maar ja.


Tuners

Het zappen gaat vlot (zowel DVB-C als DVB-S2), maar ik kan niet zeggen dat dit sneller aanvoelt dan de DM8000HD maar ik kan ze niet meer naast elkaar vergelijken helaas. 

 

Wel valt mij op dat de DVB-C tuner veel minder ontvangst heeft dan de DMM tuners (getest op dezelfde locatie, dezelfde coaxaansluiting):

 

VU+ Duo2 (DVB-C/T tuner) vs. DM 800HD SE (DVB-C tuner)


Nederland 1 HD - 43% (dB onbekend) tegenover 80% (33.9dB) 

RTL4 HD - 65% (dB onbekend) tegenover 93% (39.5dB)
National Geographic Channel HD - 60% dB onbekend) tegenover 85% (34.8dB)


Het lagere signaal zorgt overigens niet voor problemen met het beeld. De ontvangst van de satelliet tuners kan ik meer niet vergelijken, maar het instellen van de DiSecQ switch ging probleemloos, en de ontvangst is voldoende.


Dual display

Dan de display's...beetje gemengde gevoelens hierover. Het zag er op de foto's allemaal best strak uit, maar nu het hier voor me staat...Waarom eigenlijk een ouderwets display naast een mooi modern display? Het ziet er een beetje gek uit. Daarnaast worden ze voor zover ik heb gezien met de standaardinstellingen nou niet echt optimaal benut. Veel informatie wordt op beide displays weergegeven en is dus dubbelop (zender/streaminfo). Bij het oproepen van de zenderlijst krijg je het hele menu ineens op het kleurendisplay te zien..het nut hiervan? Het is in elk geval onleesbaar terwijl je er met je neus bovenop staat. Ook de rest van het menu kopieert zichzelf met vertraging van enkele seconden naar het display. Leuk?..tsja..Functioneel? Op dit moment niet.


2013_07_09_00_17_26.jpg


2013_07_09_00_12_47.jpg


2013_07_09_00_17_48.jpg


Ook het weerbericht ziet er een beetje ouderwets uit. Met wat afstellen valt er vast wat leuks van te maken, maar uit of the box vind ik het niet indrukwekkend. Nu hebben we het hier natuurlijk wel over een hobby-box, geen dichtgetimmerde box die je provider je mee geeft. Dat je zelf nog wat moet fine-tunen is dus ook niet heel gek, en de LCD4linux plug-in lijkt behoorlijk uitgebreid te zijn. Wel jammer dat VU+ er niet zelf wat meer aandacht aan heeft besteed. Voor mijn gevoel hebben ze nu een plug-in meegeleverd en zoek het maar uit.

 

Transcoden

Transcoden was ook iets wat mij een leuke functie leek. Ik had gehoopt op een intelligent systeem wat de stream zou aanpassen op de beschikbare bandbreedte, maar je moet helaas zelf de bitrate vast instellen (een aantal presets zou ook al aardig zijn geweest). Vervolgens komt deze stream op een andere poort (8002) dan de standaardpoort (8001) beschikbaar. Kreeg dit nog niet zo heel goed aan de gang, later nog eens even mee stoeien.


HDMI-CEC

HDMI-CEC werkt gelukkig goed (i.c.m. Philips tv), dit miste ik op de DMM boxen wel en ben ik nu erg blij mee. De TV schakelt netjes in met de ontvanger, en ze gaan ook weer samen uit. 


Opslag

Het inbouwen van een (2,5") schijf gaat probleemloos. Er zitten schroefjes bij en rubbertjes om trillingen te dempen. Er kan ook een 3,5" schijf geplaatst worden. Het mounten van een NAS gaat probleemloos, net als het streamen van een 1080p MKV.

 

Netwerk

Het verbinden via het bedrade netwerk is geen probleem, wireless levert ook geen problemen op. Er is ook een mogelijkheid om de draadloze adapter als Accesspoint te gebruiken, helaas lukt dat nog niet (blijft gewoon uitgeschakeld staan na het instellen).


Geluidsproductie en warmte

Er zit een kleine ventilator in die zeer stil is (en standaard uit gaat in stand-by). De ontvanger wordt niet heet. Het koelblok op de processor uiteraard wel, maar de behuizing wordt slechts een beetje warm met name boven de tuners, maar daar is ook ruimte voor ventilatie).


Voorlopige conclusie

Leuk en vlot apparaat, maar ben (nog) niet bijzonder enthousiast. Juist de extra’s van deze box t.o.v. wat er al op de markt was hebben voor mijn gevoel nog wat werk nodig. Minpuntje voor mij is dat er (nog) geen OpenPLi voor is..ik mis vooral de kabelscan in Vti.

 

Opmerkingen en/of vragen zijn welkom.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 30
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Ik gebruik in mijn DM8000 een 3,5 inch 1tb hdd, zou ik die straks zonder enig probleem in mijn nieuwe VU+ duo2 kunnen overzetten ?

Overigens vindt ik je uitleg tot nu toe helemaal top ! Nu alleen nog je enthousiasme :)

Dreambox 920UHD FBC kabel tuner en 2 interne Sat tuners.

SSD 500GB

Triax 110cm met een Homemade C/KU band LNBF draaibaar tussen 80,0 oost en 67,0 west.

Triax 78cm vast met CDS Triple lnb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik in mijn DM8000 een 3,5 inch 1tb hdd, zou ik die straks zonder enig probleem in mijn nieuwe VU+ duo2 kunnen overzetten ?

Overigens vindt ik je uitleg tot nu toe helemaal top ! Nu alleen nog je enthousiasme :)

Ik heb de schijf (in mijn enthousiasme  ;) ) even gauw uit mijn 800HD SE gehaald en in de VU+ Duo² geplaatst, dit ging inderdaad zonder problemen, zal dus vanaf de DM8000 ook wel gaan. Hij werd alleen niet vanzelf meteen gemount, dit moest ik handmatig nog even doen via het menu. Alle bestaande opnames waren daarna weer gewoon zichtbaar.

 

Leuke review, wat voor kabel provider heb je test?

 

Dankje, kabelprovider is Ziggo (5555)

Link naar reactie
Delen op andere sites

ook een mooie review.

 

maar ik heb nog problemen met het streamen , zodra ik een 2e stream open gaat de andere weg(op een andere computer).

heb hier gigabit netwerk maar de ultimo deed het ook altijd goed.(op openpli trouwens)

 

de werkgeheugen word ook maar 1 gb gezien zag ik.

aangepast door jakob2002

vu+duo2-vti6.0|vu+ultimo-openpli3.0
dvb nexus-s(2.1)+skystar2+hdr4000 pckaart progdvb S2emu

Link naar reactie
Delen op andere sites

VU+ Duo2 (DVB-C/T tuner) vs. DM 800HD SE (DVB-C tuner)

 

Nederland 1 HD - 43% (dB onbekend) tegenover 80% (33.9dB) 

RTL4 HD - 65% (dB onbekend) tegenover 93% (39.5dB)

National Geographic Channel HD - 60% dB onbekend) tegenover 85% (34.8dB)

 

Het lagere signaal zorgt overigens niet voor problemen met het beeld. De ontvangst van de satelliet tuners kan ik meer niet vergelijken, maar het instellen van de DiSecQ switch ging probleemloos, en de ontvangst is voldoende.

je moet echt even kijken of je een regelbare coax demper kunt scoren

 

het is bekent dat de VU+ tuners gevoelig zijn en bij over of ondersturen van het signaal op de kabel niet de allerbeste signaalwaarden aangeven.

(afgezien dat je sowieso nooit receivers met elkaar kunt vergelijken qua signaalsterkte aanduiding)

 

mooie review ;)

Als iemand zo iets over mij zegt sla ik hem op z'n bek

😁

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi je schreef :

"Opslag
Het inbouwen van een (2,5") schijf gaat probleemloos. Er zitten schroefjes bij en rubbertjes om trillingen te dempen. Er kan ook een 3,5" schijf geplaatst worden. Het mounten van een NAS gaat probleemloos, net als het streamen van een 1080p MKV."

Nu heb ik een Synology NAS ds213 en een VU+duo2 maar krijg het (nog) niet voor elkaar deze te koppelen aan elkaar. 

Zou jij mij hierbij kunnen helpen? Ik heb OPENATV 3.0

 

Bas.

 

P.s. ik ben geheel nieuw op het gebied LINUX m.a.w. het liefst stap gewijs aangeven wat er mot gedaan worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

stap 1

staat de VU+ DUO2 ook in dezelfde workgroup?

kijk in de NAS welke windows workgroup gebruikt wordt

kijk in de VU+ onder /etc/samba/smb.conf regeltje 8 > workgroup = ???????

die dienen hetzelfde te zijn (zo ook je PC)

stap 2

herstart per menu (niet de stroomknop maar menu)

stap 3

en dan kun je per netwerkbrowser je share in het netwerk vinden en aankoppelen onder media/net (media/net omdat er een hdd in de duo zit)

 

ciao ciao

aangepast door Tonskidutch

Als iemand zo iets over mij zegt sla ik hem op z'n bek

😁

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Bas, Ik denk dat jij deze vraag in een nieuwe topic moet stellen want deze gaat over een 1e indruk en niet over 'Hoe koppel ik mijn NAS'.

 

Nog beter is om even in dit forum te zoeken want dit onderwerp is al vele malen aan de orde geweest.

Mac Mini M2 2023 - iPad Air 2021 - Iphone XR - Apple TV 4 2021

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Nog even een kleine update. Ik heb inmiddels de nieuwe afstandsbediening gekregen van de leverancier, deze ziet er net wat moderner, ligt prettiger in de hand en knoppen zijn (misschien door mijn ervaring met DMM) wat logischer.

 

Ook heb ik de dispays als volgt ingesteld:

 

VU+ aan: lcd display aan, vfd display uit

VU+ uit: lcd display uit, vfd display aan

 

Zo heb ik een mooi display met info als hij aan staat, een simpel klokje als hij uit staat.

 

LCD display heb ik naar mijn smaak ingesteld: kleine onleesbare info weg en alleen duidelijke basisinfo (zie bijlage). Het LCD display geeft alleen dit scherm weer, de weer-functie heb ik uitgeschakeld omdat ik die niet mooi vind en bovendien vrijwel onleesbaar vanaf een afstand.

 

Ik heb daarnaast een Sundtek DVB-C tuner toegevoegd, heb nu dus dual DVB-S2 en dual DVB-C tuner. Werkt allemaal probleemloos. Tot nu toe ook geen gekke dingen meegemaakt met de ontvanger, doet gewoon wat hij moet doen.

 

Kan nu zo met de nieuwe afstandsbediening, het lcd-scherm naar wens wel zeggen dat ik tevreden ben met het apparaat. Wat mij vooral aanspreekt is dat het menu (en zenderoverzicht dus) echt zéér snel werkt, en dat is heerlijk zappen.

post-50955-0-85992000-1375296729_thumb.jpg

post-50955-0-62947200-1375296739_thumb.png

LCD4linux-20130731_2043.zip

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...
jerpsx,

 

Kan nu zo met de nieuwe afstandsbediening, het lcd-scherm naar wens wel zeggen dat ik tevreden ben met het apparaat. Wat mij vooral aanspreekt is dat het menu (en zenderoverzicht dus) echt zéér snel werkt, en dat is heerlijk zappen.

 

Ik heb gisteren ook een VU+ duo aangeschaft en werkt perfect ook de PLI installeerde goed en veel sneller als m`n DM800HD hier draaide de radertjes langer  ;) . Het zappen is een openbaring voor mij ten opzichte van m`n DM800HD

Het enige minpuntje wat ik vind het rechtse display is een beetje vaag net of het LCD al een geruime tijd gebrand heeft en er vuil aan de binnenkant van het glaasje bevindt. Maar goed als dit het enige is  :)

 

Het bovenstaande scherm zou ik ook graag willen installeren maar heb jij hier een beknopte beschrijving van? Directory waar in te plaatsen enz.

 

Alvast bedankt !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...