Ga naar inhoud


extra LNB's - multiswitch buiten ?


koetsjie
Ga naar oplossing Opgelost door Sprietje,

Aanbevolen berichten

Hallo,

 

Ik heb op dit moment een sateliet configuratie met drie quad LNB's, een voor Hotbird, 1 voor Astra 19.2 en 1 voor 28.2. Alles werkt als een zonnetje, maar vrjwel alle nieuwe HD zenders zitten op 23.5. Ik blijf de drie bestaande satelieten nodig houden, dus wil ik een vierde LNB plaatsen. Op zich geen probleem (bijv. Bisat), maar aangezien ik meerdere ontvangers heb, heb ik Quad/Quattro's nodig, met dus potentieel 4x4 = 16 coax kabels ! Mijn huidige schotel hangt op de tweede verdieping, 3x4=12 kabels gaan de muur in, die gaan naar de kelder, waar mijn Visiosat VNE G3-G4 switch is en vanaf daar gaan er weer kabels naar de receivers in het huis. Het probleem is dat ik met geen mogelijkheid nogmaals 4 kabels van de 2de verdieping naar de kelder krijg, alle pijpen zitten kompleet vol. Zijn er alternatieven ? Ik dacht aan het volgende, maar aangezien ik een amateur ben, heb ik geen flauw idee of het werkt:

Als ik nu een (multi)switch naast mijn sateliet schotel plaats (het is behoorlijk goed beschermd, maar toch buiten) en dan de 16 kabels van de schotel/LNB's dus buiten aansluit op de (multi)switch, dan hoef ik geen 16 kabels naar binnen te trekken. Dan hergebruik ik 4 van de bestaande 12 kabels om van de buiten switch naar de kelder te gaan, en die kabels verbind ik dan in de kelder (met een adapter ?) aan de bestaande distrubutie kabels ?

 

Zal dit werken of zijn er betere alternatieven ? Mijn huidige switch heeft geen electriciteits aansluiting nodig, heb voorkeur voor hetzelfde in de nieuwe oplossing (maar als het echt nodig/beter met electriciteit is dat mogelijk) Gaat dat ?

 

En wat voor materiaal zou ik dan gebruiken ?

 

Schotel: Big Bisat ?

LNB's: ??

Switch: ?? (minimaal vier LNB's, vier receivers)

box rondom switch ? indien nodig

adapters om kabels van buiten te verbinden met kabels binnen

 

Alvast bedankt voor jullie reacties !

 

Koetsjie

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Beste koetsjie

 

Welkom op dit forum

 

De Visiosat VNE G3-G4 werkt met quad-lnb’s, niet met quattro-lnb’s.

Het is een uitgebreide diseqc-switch waar ook nog een gewone antenne op aangesloten kan worden, zie de bijlage. Het is geen Multi-switch.


Je moet gewoon een quad-lnb op je schotel bijplaatsen en vier 4/1 diseqc-switches bij de schotel plaatsen. Ik zou daar de Spaun SAR-411-WSG voor nemen.
 

Je hoeft dus maar 4 coaxkabels naar binnen te hebben.

 

Welke schotel heb je op dit moment? Is dat een Visiosat Bisat?

post-60869-0-15400400-1379671327_thumb.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Sprietje,

 

dank voor je snelle antwoord.

 

Hierbij de antwoorden/reacties:

 

1. Voor zover ik weet heb ik een Visiosat Bisat (met 3 Quad LNB's, Inverto IDLP-401QDL+ en een 3-Quad houder). Er staat alleen Visosat op de schotel, maar gebaseerd op het installatieboekje, is het een Bisat. Op de achterkant staat UP GF-20 en afmetingen zijn ongeveer 75cm bij 64cm.

2. Mijn huidige 3 LNB's zijn Inverto IDLP-401QDL+. Moet de vierde exact hetzelfde zijn of kan ik een opvolger nemen naast de drie "oudere" ?

2. Als ik een een vierde Quad LNB aanschaf, neem ik aan dat ook de Visiosat GD3 houder nodig heb en passen dan de vier Inverto's naast elkaar ?

3. Als ik de Spaun's gebruik, neem ik aan dat ik er vier moet aanschaffen. En in samenhang met nr. 4 hieronder, waar sluit ik de vier kabels op aan ?

4. de VNE G3-G4 is voor max. 3 satelieten, dus ik zou die toch moeten vervangen als ik er vier wil ontvangen (Astra 19.2, 23.5, 28.0 en Hotbird 13) met meerdere receivers, of verbind ik iedere Spaun direct met een kabel aan de receiver, via een F-koppeling, en kan ik de VNE wegdoen ?

5. Als ik via de Spaun's ga werken, is er dan een verschil in "user interface", bijvoorbeeld een andere manier van schakelen van de zenders via de receiver (Humax HD en Technisat HD) of langzamer/sneller dan via de huidige VNE ? Heeft DiSEqC 2.0 (Spaun) vs. DiSEqC 1.0. (huidige VNE) nog invloed ?

 

Sorry als er stomme vragen bij staan, zoals gezegd, ik ben een amateur en satelliet techniek is behoorlijk lastig.

 

 

Nogmaals (bij voorbaat) dank.

 

 

Koetsjie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste koetsjie


Je hebt inderdaad een Visiosat Bisat met een houder voor 3 lnb’s.
Die moet dan verwisseld worden voor een houder voor 4 lnb’s, de G4B die ook wel G4 Quadro genoemd

wordt.

Je kunt er alleen maar een ALPS-quad tussen zetten, zie bijlage 1.


De vraag is alleen of de lnb-arm dat wel gaat houden want het is zoals ik begrijp al een wat oudere
schotel en dan is de kans groot dat je polyester schotel gaat scheuren bij de armbevestiging met vier lnb’s met vier aansluitingen, zie foto 2 wat er kan gebeuren.

Het lijkt me daarom wenselijk de arm te schoren, zie foto 3

 

De 4 Spauns sluit je aan zoals in bijlage 4 te zien is.

post-60869-0-48702900-1379687782_thumb.jpg

post-60869-0-51867300-1379687823_thumb.jpg

post-60869-0-48445000-1379687864_thumb.jpg

post-60869-0-97379400-1379687886_thumb.jpg

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, de Visiosat VNE G3-G4 switch kun je weg doen. Daar kunnen maar 3 quad-lnb’s op aangesloten worden. Je kunt hem ook niet door wat anders vervangen want je krijgt niet meer coaxkabels door de pijp.

 

Voor de duidelijkheid geef ik je nog even de PDF-file van de Visiosat VNE G3-G4 switch zodat je kunt zien dat er ook echt geen 4 lnb’s op aangesloten kunnen worden.

Op zich is het best een leuke switch (zeg maar 4 stuks 3/1diseqc-switches in één maar hij geeft wel gemiddeld 6dB verlies, dat is meer dan de Spaun SAR-411 die maar een verlies heeft van maximaal 2dB.

Het signaal wordt er dus alleen maar beter van.

 

Diseqc 1.0 en 2.0 kun je door elkaar heen gebruiken. Diseqc 2.0 heeft een terugkoppeling naar de satellietontvanger, dat is het enige verschil.

 

Visiosat VNE_G3_G4.pdf

aangepast door Sprietje
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sprietje,

 

wederom dank.

 

de schotel is van 2006/2007, is dat "oud", ik neem aan van wel. Zo ja, dan kunnen we "schoren" of wellicht een nieuwe schotel. In geval van een nieuwe schotel, is dan de Big Bisat aan te raden in plaats van een gewone Bisat G4 ? Big Bisat is duurder, maar ontvangst kwaliteit is veel (?) beter of niet ?

 

Nog even terugkomend op een eerdere vraag, Als ik via de Spaun's ga werken, is er dan een verschil in "user interface", bijvoorbeeld een andere manier van schakelen van de zenders via de receiver (Humax HD en Technisat HD) of langzamer/sneller dan via de huidige VNE ? Heeft DiSEqC 2.0 (Spaun) vs. DiSEqC 1.0. (huidige VNE) nog invloed ?

 

Ik hoop dat dit de laatste post is voor nu ! :=)

 

 

Koetsjie

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Oplossing

Hoewel alle moderne tuners met elke willekeurige diseqc-volgorde om kunnen gaan en het dus niet uitmaakt of je nu de Hotbird-lnb op 1 hebt of de Astra 19,2, hou ik zelf liever de volgorde aan Astra 19, op 1, de Astra 23,5 op 2, de Astra 28,2 op 3 en de Hotbird op 4 want er zijn bijv. CanalDigitaal satelliettuners die alleen maar met dié volgorde overweg kunnen. Je weet maar nooit hoe het zo eens van pas komt. Wie weet komt er ooit nog eens een kennis met een CanalDigitaal tuner bij je langs om deze even op je schotel aan te sluiten.


Er zijn geen diseqc-switches die sneller schakelen dan Spaun en met Spaun heb je nooit problemen, niet voor verschillende tuners en ook niet voor verschillende type lnb’s door elkaar heen, iets waar andere merken je soms hoofdbrekens kunnen geven.

Een Visiosat Bisat geeft 37,5dB versterking, een Visiosat Big Bisat maar 36dB. Als je dus niet nog meer verschillende satellieten wilt ontvangen zou ik niet veranderen.

aangepast door Sprietje
  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Hallo Sprietje,

 

ik ben er eindelijk aan toegekomen om de bovengenoemde configuratie te installeren, maar niet met het beoogde resultaat. Met de Visiosat G4B configuratie (Astra 1,2 en 3 plus hotbird) en ALPS quad en 4xSpaun SAR 411 krijg ik mijn bestaande kanalen op Astra 19.2, Astra 28.2 en Hotbird 13 zoals voor de verandering, maar ik krijg Astra 23.5 niet aan de praat. Via een Humax receiver krijg ik of geen kanalen of het lijkt dat ik kanalen krijg van Astra 19.2. Op mijn Technisat receiver krijg ik het bericht "satellite dish probably wrong justified (19.2E)", hetgeen er wellicht ook op wijst dat de ALPS de 19.2 ziet en niet de 23.5. Op deze fout melding googlen geeft alleen iets op een Tsjechische website, dat dat helpt niet veel. Ik heb Astra 19.2 op hoogte 0 staan, Hotbird op +6, Astra 23.5 op -/-3.5 en Astra 28.2 op -/- 9. Heb allerlei hoogtes uitgeprobeerd (en draaien van de ALPS), maar geen resultaat voor 23.5, andere gewoon OK. Heb je enig advies ? In principe is de Visiosat G4B zo gemaakt dat je in principe alleen nog met de hoogte moet "spelen", vooral om dat de andere 3 satellieten gewoon te ontvangen zijn ?

 

 

Alvast bedankt.

 

 

Koetsjie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Kun je ook een paar foto's van de schotel maken ,in welke volgorde heb je

de lnb's op switch aangesloten ,dat is wel belangrijk ,wand die volgorde moet

je in vullen in het lnb  menu van de ontvanger ,je kunt altijd het beste zonder

switch de lnb's uit richten

Volgens de wet van Bartjens moet het kunnen

 

En met de vriendelijke groeten Hendrik

 

En Is je Probleem opgelost? Help anderen door te vertellen hoe je dat hebt gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Satencom,

 

in oude opstelling (VisioSat VNEG3-G4) had ik

Diseqc A: Astra 28

Diseqc B: Astra 19

Diseqc C: Hotbird 13

 

Met de Spaun switches heb ik alles hetzelfde gelaten, maar Astra 23.5 op D gezet (de Spaun switch heeft trouwens niet A, B, C, D maar 1,2,3 en 4)

Op mijn receivers heb ik Astra 23.5 op Diseqc D gezet (Humax) en de Technisat op B/B, 4. Drie satellieten werken op zowel de Humax en Technisat (Technisat geeft ook voor alle drie werkende aan "satellite dish is geared towards met de betreffende satellite naam), de Humax zegt dat het Astra 3 is maar ik krijg gewoon Astra 1 programma's (en kan dus geen enkele Canaldigitaal HD zender vinden) en de Technisat zegt dus dat de "satellite dish probably wrong justified (19.2E)".

 

Ik heb ook nogmaals gechecked of alle 16 kabels van de LNB's in de juiste Spaun aansluting zitten, alles in orde daarmee.

De ALPS zelf reageert wel, want als ik 'm verschuif zie ik meer of minder kwaliteit/sterkte heen en weer gaan....

 

Bijgevoegd wat foto's. post-69082-0-97400700-1384098841_thumb.jpgpost-69082-0-68009100-1384098871_thumb.jpg

 

Alvast bedankt voor de moeite.

 

 

Koetsjie

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat je even kan proberen ,de lnb van 19,2 een halve cm op hoog zetten en schotel 

op nieuw uitrichten en kijk dan of het met de 23,5 lukt

post-40340-0-08514000-1384108050_thumb.jpg

post-40340-0-70205700-1384108326_thumb.jpg

Volgens de wet van Bartjens moet het kunnen

 

En met de vriendelijke groeten Hendrik

 

En Is je Probleem opgelost? Help anderen door te vertellen hoe je dat hebt gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb vanochtend even de Spaun switch weggehaald en direct mijn ALPS LNB voor Astra 23.5 verbonden met mijn receiver en receiver ingesteld op "geen diseqc". Het probleem is hetzelfde. De receiver(s) ziet nog steeds 19.2 (satellite dish probably wrong justified 19.2E) . Denk dus dat de volgende stap inderdaad mijn schotel nieuw uitrichten wordt, ook al blijft het een beetje vreemd dat ik met de huidige stand van de schotel gewoon Astra 19.2, 28.2 en Hotbird kan ontvangen (dan zou je zeggen dat de schotel goed staat....).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is wel vreemd dat je de ander satellieten wel kan ontvangen

Het lijkt er op dat de schotel onder onder een luifel hangt, hij heeft

toch geen last van de grote houten klos

post-40340-0-07773200-1384160632_thumb.jpg

Volgens de wet van Bartjens moet het kunnen

 

En met de vriendelijke groeten Hendrik

 

En Is je Probleem opgelost? Help anderen door te vertellen hoe je dat hebt gedaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...