Ga naar inhoud


Zin en onzin specificatie kwaliteit coax kabel en schotels


Rod05

Aanbevolen berichten

Beste allemaal :

 

We gaan hier een multiswitch plaatsen gericht op 3 satellieten : Astra 1 , 3 en Hotbird.

 

We hebben al 1 oude 90 cm triax schotel met quattro lnb op Astra 1.

 

Vraag is nu :

 

Is het nu beter om 1 multifeed schotel te plaatsen met drie lnb's zoals bijv een "Cahors Visiosat BIG Bi Satellietschotel" of is het beter om 2 x 60 cm schotels op Astra 3 en Hotbird er bij te plaatsen.

 

Is 60 dan genoeg voor astra 3 en hotbird ?

 

 

Dit alles moet nog voorzien worden van coax en dat is er in vele soorten en maten met de meest uiteenlopende specs helaas.

Het is niet altijd makkelijk om de peertjes van appeltjes te scheiden:

 

Zo is er :

 

 

De KOKA799 van Hirschmann is een kwalitatief zeer goede en toch betaalbare kabel voor gebruik in huis installaties.

 

Demping (per 100 meter, bij 860 MHz)

18.8 dB

HF afscherming (bij 1000 MHz)

> 95 dB

Impedantie

75 Ohm

 

Coax 12 is een kwalitatief goede coaxkabel van Hirschmann. Maar zowel de demping als de afscherming van de KOKA 799 kabel zijn beter dan van de coax 12.

 

Demping (per 100 meter, bij 860 MHz)

25.2 dB

HF afscherming (bij 1000 MHz)

> 75 dB

Impedantie

75 Ohm

 

HDLINE RG6 120db 6.8mm dik (2 dubbel afgeschermd alu / koperkern)

demping 800 mhz 16.2 dB

demping 1000 mhz 19.8 dB

 

HDLINE 140dB 7.2mm dik (2 dubbel afgeschermd koper / koperkern)

geen verdere specs.

 

Vraag is nu , wat is nu een goede kabel (gemiddelde lengte 30m) en waartussen liggen die specs dan (bijv. is 140db onzin ? ). maw wanneer is een kabel nu goed en wanneer slecht.. zijn dat per definitie de merkkabels zoals Belden en Hirschmann of zijn de noname's ook goed als de specs er beter uit zien of wordt daar ook met meerdere maten gemeten. Ik weet het : alle waar naar zijn geld. Maar dat geld gaat in sommige gevallen ook voor t grootste gedeelte naar t naampje (monster bijv...)

 

Alvast bedankt voor het meedenken :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

post-73373-0-56380300-1412780547_thumb.png

post-73373-0-74895400-1412780553_thumb.png

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 95
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Beste Rod05

Welkom op dit forum.

Je schrijft dat je een quattro-lnb hebt die je op een multiswitch aan wilt gaan sluiten. Dat zal niet gaan. Een quattro-lnb kun je alleen maar op een multiswitch aansluiten. Maar bedoel je misschien een quad-lnb.

De Visiosat Big Bisat haalt het wat betreft versterking niet bij een Triax 88.
Bovendien kun je op een Visiost Big Bisat voor de Astra 19,2 en 23,5 alleen maar smalle lnb's gebruiken.

Als je al een Triax 88 hebt, dan zou ik daar een rail op zetten met drie lnb's voor de Hotbird, Astra 19,2 en 23,5.

Als je niet vlak bij een GSM-mast woont, is de Koka 799 een prima kabel. Alleen heb je niets aan de gegevens die je laat zien want bij satellietontvangst gebruik je frequenties tot 2150MHz waarbij de demping veel hoger ligt en ook de afscherming is bij 2150MHz een stuk minder dan bij 1000Mhz.

Als er bij een bepaald merk coaxkabel staat dat die een afscherming heeft van 140dB, dan zegt dat weinig als ze er niet bij schrijven bij welke frequentie.
Een hoop bla, bla met vooral 3D en HD flauwekul wat nergens op slaat.

Heb je zo'n coaxkabel met dubbele vlechtmantel en dubbele folieafscherming als eens proberen te buigen? Probeer die eens op je satellietontvanger aan te sluiten.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Thanx !

 

Quote "Je schrijft dat je een quattro-lnb hebt die je op een multiswitch aan wilt gaan sluiten. Dat zal niet gaan. Een quattro-lnb kun je alleen maar op een multiswitch aansluiten. Maar bedoel je misschien een quad-lnb"

 

:confused: ??? Uh ja ?      De quattro-lnb gaat naar de multiswitch.. dat gaat  prima ... die zit al op een multiswitch maar nu gaan we een nieuwe multiswitch plaatsen met 3 sat ingangen...

 

De triax is erg oud (20 jaar) en (te) hoog op een paal als ik daar (als ie nog bestaat voor dat ouwetje) een rail op moet gaan zitten uitmeten... pfff.. nee dank je ...

Ik kan wel 2 x 60 cm schotels / of 1 nieuwe grotere er onder kwijt...

 

Er is geen GSM mast direct in de omgeving , wel een (omni) Wifi antenne naast de schotel. De lnb kabels gaan door een pvc buis langs de paal de grond in...

 

Dat 3d en HD is idd kul, maar ze hadden wel de freqqies van de 120db kabel erbij en die is dan (op papier) al beter dan de koka.

 

Heb nog niet met een dubbele vlechtmantel gewerkt , maar wilde die in eerste instantie voornamelijk gebruiken tussen LNB en Multiswitch en dan heb ik weinig bochtwerk gelukkig..

 

Vroeg me af of die 140db kabel dan ook bijna 2x zo goed is als die 75db coax 12 kabel (onder andere vanwege de dikkere kern , grotere buiten diameter en dubbele afscherming.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een algemene denkfout: "ik plaats een klein schoteltje en gebruik dan de aller...allerbeste kabel die er te koop is en dan komt alles goed".

 

Neem gewoon een schotel die meer dan ruim bemeten is en gebruik dan een coax van acceptabele kwaliteit. Ook bij 30 mtr lengte hoef je geen coax van wereldrecord verdachtige kwaliteit te gebruiken.

 

Ook GSM masten zullen geen roet in het eten gooien, dan zal het eerder je mobieltelefoon of DECT die in de huiskamer staat, zijn die eventueel storing kan veroorzaken. Maar bij een robuust sterk signaal, dat komt van een niet te krap bemeten schotel hoef je je geen zorgen te maken.

Daar zullen o.a. gouden F-connectoren ook niet helpen.

 

Dus: hoe meer schotel-blik, hoe beter.

"On ne voit bien qu'avec le coeur. L'essentiel est invisible pour les yeux."

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb 40 m coax in de grond zitten.En wat doe je dan,je rolt de kabel op de grond af en test die dan.Desnoods met  andere kabels testen.

Coax gemerkt op elke m duidt al op kwaliteit.Die met extra folie er rond zal meer afscherming bieden.En de kabel uit 1 stuk houden doet ook veel.

Natuurlijk zit mijn kabel in een buis.

1*187;2*110;3*70 schotels-11*twin lnb;2*quad lnb;Sab Sky 4900

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aparte schotels zetten is het beste, multifeed is meestal compromissen maken. Tenzij de schotel ervoor is gemaakt zoals de Maximum E85 en Wavefield T90.

De E85 is net zo duur als een Triax 88 met Triax Multiblock erbij. Dan is mijn keuze al snel gemaakt.

 

Moet het echt goed zet je dus afzonderlijke schotels, zoals ze ook met GSO doen. LNB erin, switch aansluiten en klaar!

Link naar reactie
Delen op andere sites

HansVUS2 schrijft: "Dan is mijn keuze al snel gemaakt."

Die van mijn ook als de satellieten dicht bij elkaar staan. Als ik voor de ontvangst van de Astra 1, 2 en 3 altijd een smalle lnb moet nemen op een E85 en op een Triax 88 niet, dan kies ik voor die laatste.
Die geeft bovendien ook nog meer versterking, 38,8dB bij 11,7GHz (is 39,4dB bij 12,5GHz) terwijl de E85 38,7dB bij 12,5GHz.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op de E85 heb ik van alles uitgeprobeerd. Smalle en normale lnb's. Met de door jou uitgerekende afstanden kom ik uit op 1 smalle lnb.

 

Mijn voorkeur gaat uit naar de E85 omdat er een skew instelling op de schotel aanwezig is en de schotel gemaakt is voor Multi ontvangst.

De rail voor de lnb's is een stuk prettiger dan die van Triax (en zeker van die immitatie dingen) en de arm is een heel stuk steviger. Bij wind staat mijn arm stil terwijl de Triax ernaast staat te jumpen. Niet voor niets moet je de schotelarm van een Triax ondersteunen vanaf de schotel. Waar is waar. De Triax88 levert een goed signaal, maar ik zie geen meetbaar verschil. Nog een voordeel vind ik van de E85 is dat de eerste lnb centraal in de schotel staat.

 

Leuke discussie!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil zeker niet beweren dat een Maximum E85 geen goede schotel is. Het is zeker een prima schotel die ook behoorlijk stabiel is en zeker is het waar, dat het aanwezig zijn van een schotel skew, een voordeel is.
Maar je moet twee zaken wel scheiden.
Triax is geen multifocus schotel en dan kun je die maar fatsoenlijk gebruiken om satellieten te ontvangen die betrekkelijk dicht bij elkaar staan, laten we zeggen tot maximaal 15 graden arc. Bijv. de Astra 1, 2 en 3 is helemaal perfect.
Een E85 is een echte multifocus schotel die satellieten kan ontvangen die 40-48 graden arc kan ontvangen.
Wil je dus satellieten ontvangen die verder dan 15 graden uit elkaar staan, dan ben je eigenlijk aangewezen op een schotel die speciaal voor multifocus ontworpen is en dat zijn de WaveFrontier T55 en T90, de Maximum E85, de Visiosat Big Bisat en de Triax Unique. Deze laatste vind ik echter zo'n misbaksel dat ik die niemand aanraad. Hij beschikt niet over een schotelskew en de rail is niet voldoende schuin in te stellen. Bijna geen hond weet hoe je de rail met lnb's in moet stellen want Triax geeft er geen uitleg over.
Dat is trouwens met de Maximum E85 ook het geval. Ook daar wordt vanuit de fabrikant geen enkele informatie gegeven hoe je die af moet stellen. Wat dat betreft, is dat voor de WaveFrontier en Visiosat beter geregeld.

We hebben in Nederland een beetje pech dat de drie gewilde satellieten slechts 4,3 en 4,7 graden arc uit elkaar staan waardoor je voor deze satellieten geen drie normale lnb's kunt nemen. Was die afstand wat groter, dan zou de E85 veel meer verkocht worden zeker vanwege zijn goede stabiliteit en afstelmogelijkheden.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok het verhaal van de kabels geloof ik wel , als de bron prut is gaat een goede kabel daar geen verbetering geven.. zover was ik ook...

Echter "wat je aan signaal hebt wil je behouden"  en een aantal ( spook) verhalen over slechte "import" kabels met "gefantaseerde" specs duiken ook op dus vandaar mijn vraag wat dat betreft. Dubbel (alu) afgeschermde kabel klinkt leuk, maar als de kern en isolatie dan pet is , is t ook geen verbetering... helaas staat niet overal het totaalplaatje erbij.

 

Ik zie dat de meningen uiteen lopen wat betreft de multifeed oplossingen:  

Astra 1 en 3 liggen (te) dicht naast elkaar en dat is met quattro lnb's schijnbaar niet zo handig.

3 quattro lnb's hebben nogal wat kabel werk en de meeste armpjes zijn daarvoor te "fragiel"

 

 

Stel ik laat de quattro die nu werkt met de 90 cm triax lekker op Astra 1 staan en ga dan  een of 2  schotels bij plaatsen :

 

Dan moet ik nog twee quattro'tjes kwijt op Astra 3 en Hotbird:

 

Hamvraag : ben ik nu beter uit met 2 x 60cm (meer plek is er niet op de paal, anders zit ik pal voor een schoorsteen) of bereik ik meer met een E 85 danwel T88 met 2 lnb's? 

aangepast door Rod05
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi Sprietje,

 

Ben het weer helemaal met je eens! De E85 is niet heilig, maar ik maakte het verschil in signaalopbrengst en de kostprijs. Wat mij tegenstaat is de Triax Multiblock.

In mijn beleving is het gepruts en mis ik de centrale lnb mogelijkheid. Zo'n merk als Triax had al lang een super Multiblock kunnen ontwikkelen en dan ook nog met arm ondersteuning. En ja ik ben nu met een Wavefield T90 bezig waar ik blij van kan worden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Rod05,

 

Voor wat betreft coax kan je binnen 50 meter RG6 gebruiken. Veel verkocht. Is wel een stugge kabel en wat lastiger netjes weg te werken.

 

Bij de Triax schotel is de arm echt om te huilen en moet inderdaad ondersteund worden bij een zware top (veel kabels). Soms krijg je de connectoren er nauwelijks in.

 

Ik blijf erbij dat aparte schotels beter (liever Triax78, zijn, maar een E85 is een goed alternatief. Een T90 is overkill voor jouw wensen lijkt mij.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Rod05

Ik begrijp dat als je twee schotels wilt gebruiken, het eigenlijk maar twee schotels van 60cm kunnen zijn. Dat vind ik maar magertjes want je hebt dan maar weinig regenreserve. Ik neem aan dat er behoorlijk wat aansluitingen nodig zijn, anders gebruik je geen multiswitch en dan is het jammer dat op vele toestellen het beeld bij een flinke regenbui al kan wegvallen.

Dan zou ik toch maar liever kiezen voor één schotel.
Dat kan een Maximum E85 zijn. Daar moet je dan voor de Astra 19,2 een ALPS Quattro voor nemen. De Hotbird en Astra 23,5 bijv. een Inverto Black Premium Quattro.

Je kunt ook kiezen voor een nieuwe Triax 88 met multirail.
Daar kun je drie Inverto Black Premiums Quads op zetten. Dit is wat betreft het signaal de beste oplossing. Omdat je met 3 lnb's werkt en 12 coaxkabels en de schotel ook nog op het dak staat, is het een must om de lnb-arm te schoren. Daar is op dit forum al veel over geschreven.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste HansVUS2

RG-6 coaxkabel is tegenwoordig een nietszeggende kreet.

De term komt van vroeger uit het Amerikaanse leger met de afkorting Radio Guide in een tijd dat met veel lagere frequenties werd gewerkt dan tegenwoordig voor satellietontvangst.
De huidige kreet "RG-6" is vrij algemeen en niet specifiek en verwijst naar diverse kabelontwerpen, die van elkaar verschillen in afschermingseigenschappen, centrale geleider samenstelling, diëlektrische type en beschermmantel.
Zo kun je uit China al RG-6 coaxkabel kopen van minder dan € 0.20 / meter, de grootste troep die er bestaat.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aparte schotels zetten is het beste, multifeed is meestal compromissen maken. Tenzij de schotel ervoor is gemaakt zoals de Maximum E85 en Wavefield T90.

De E85 is net zo duur als een Triax 88 met Triax Multiblock erbij. Dan is mijn keuze al snel gemaakt.

 

Moet het echt goed zet je dus afzonderlijke schotels, zoals ze ook met GSO doen. LNB erin, switch aansluiten en klaar!

 

Toevallig valt mijn oog op deze thread. Ik kom een Triax 88 cm. schotel tegen bij een webshop voor 35 euro. Met dat triax multifeedblok erbij betaal je al geen verzendkosten meer en ben je nog minstens 25 euro goedkoper uit dan de Maximum. De vergelijking gaat dus niet helemaal meer op. 

 

Triax is lichtgewicht. Dat kan een nadeel zijn, maar ook weer een voordeel. Bijvoorbeeld voor semi-portable gebruik op een camping, of als je wat beperkt bent in montagemogelijkheden....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...