Ga naar inhoud


Mag een plugin zomaar webpagina’s herschrijven?


Gast RSS-bot

Aanbevolen berichten

broncode-source-codeEen lezer vroeg me:

Is een plugin legaal die extra functionaliteit toevoegt aan een webpagina? Bijvoorbeeld zoals Adblock Plus dat advertenties blokkeert of de Skype plugin die telefoonnummers omzet naar hyperlinks die Skype activeren?

Het is toegestaan plugins aan te bieden die webpagina’s gedeeltelijk aanpassen, zolang maar niet de indruk ontstaat dat de pluginbouwer iets met de pagina-eigenaar te maken heeft. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de plugin een widget toevoegt die niet duidelijk is dat dit een derdepartij-functie is.

Ook moet de gebruiker expliciet vooraf kunnen zien welke functionaliteit er toegevoegd zal worden of welke aanpassingen worden gemaakt, dit in verband met de cookiewet. In het algemeen moet je met gedownloade software vooraf weten wat deze gaat doen.

Als de plugin betaalfunctionaliteit gratis toegankelijk maakt dan is het problematisch. Denk aan een plugin die betaalfunctionaliteit kloont of eentje die betaalde pagina’s toont zonder betalen. Zo’n plugin faciliteert dan toegang tot een betaaldienst zonder te betalen, of inbreuk op auteursrechten door afgeschermde content opnieuw openbaar te maken. Beiden zijn niet toegestaan.

Het mag dus. Daar staat tegenover dat een website-eigenaar de aanwezigheid van de plugin mag detecteren en toegang tot zijn site mag weigeren tot je die uitzet. Het is zijn server dus hij beslist wie daarop webpagina’s mag opvragen. En het is toegestaan om dan te zeggen, ik wil plugin X niet zien/ik wil gewhitelist in die plugin. Afgezien van advertentieblokkers of betaalmuuromzeilers kan ik me niet voorstellen waarom je dat zou willen, maar goed.

Wat is (naast advertentieblokken of betaalmuuromzeilen) de handigste herschrijfplugin die jullie hebben?

Arnoud

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!



Bron/Auteur: Arnoud Engelfriet
Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...