Ga naar inhoud


Kamerthermostaat kapot?


waterpas

Aanbevolen berichten

Beste gerrit B

Ook met de ouderwetse ronde Honeywell thermostaat kun je de temperatuur zo instellen dat de kamertemperatuur niet meer dan 0,2 graad afwijkt. Zo had ik dat in het begin ook gedaan. Gewoon een kwestie van de voorverwarmingsweerstand heel precies instellen door de temperatuur in huis met een professionele thermometer op 0,1 graad meten.
Maar hoe nauwkeuriger je de temperatuur wilt hebben, hoe vaker de kachel in en uit moet schakelen en dat vermindert het rendement.
Een modulerende cv-installatie wil ook helemaal niet zeggen dat het rendement dan hoger wordt. Het tegendeel kan waar zijn.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 33
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Dat is ook de reden waarom men dat meestal niet doet en laat schakelen op 0,5 graden puur om het pendelen (telkens opstarten en afschakelen van de ketel) te voorkomen.

Gevolg is wel dat de temperatuurschommeling in een ruimte dan vaak minimaal 1 graad is, is de thermostaat ook nog eens niet ideaal geplaatst dan kan dit nog verder oplopen en in ruimtes zonder thermostaat (en waar moeders weer eens aan de knoppen heeft zitten draaien omdat het koud was) nog veel meer.

Om dit echter te voorkomen is de modulerende ketel ontwikkelt welke zodra zijn temperatuur bijna bereik is minder hard gaat branden om zo de overschoot en dus de temperatuurschommeling in een ruimte te beperken.

Dus meestal is modulerend niet gelijk aan rendement maar staat modulerend gelijk aan een hoger comfort doordat er een meer constante temperatuur is.

Toen ik nog bij een installatiebedrijf werkte was daar altijd de stelregel modulerend is alleen maar een gevoelskwestie en heeft niets met besparen te maken. Een ketel behaald zijn hoogste rendement als deze op vol vermogen brandt en niet als deze op 50% brandt omdat pomp, ventilator enz. wel vaak draaien alsof de ketel op vol vermogen brandt en waardoor het rendement dus daalt.

Verder zou bij een bepaalde temperatuur een betere warmte overdacht zijn (zowel in de ketel als in de kamer) en dat had dan iets te maken met de delta T en combinatie met warmtegeleiding, soort gebruikt materiaal enz.

 

Ondertussen zal de techniek wel weer verbeterd zijn maar onlangs werd mij nog beweerd dat ook de huidige nieuwe ketels nog steeds een rendement hebben van rond de 95% en dat dit alleen kunstmatig wordt opgekrikt (door oa. het stroomverbruik niet mee te tellen) om zo boven de 100% uit te kunnen komen. 

Feit blijft echter dat als je een nauwkeurigere constante temperatuur in je woning wilt dit meestal eenvoudiger te realiseren is met een modulerende ketel met bijpassende thermostaat.

 

suc6

 

Gerrit

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een HR ketel draait het hoogste rendement als hij volledig condenseert.

Dat ligt zo'n beetje bij 45 graden retourwater. Daar is hij ook op

gekeurd.

 

Voorts, als een thermostaat ingesteld staat op 21 graden en hij schakelt

op respectievelijk 20,5 en 21,5 zal het dus zowel een halve graad te warm

zijn als een halve graad te koud...

 

En als laatste werden vroeger de t87f-jes ingesteld op de stroom van het

gasblok. Gasblok 0,2 Ampere, warmteweerstand op 0,2. En dat was eigenlijk

altijd goed tenzij... hij niet waterpas hing... Dus stroom(pje) ff meten

alvorens in te stellen. Maar met de toen geldende gasblokken was dat

meestal 0,18 Ampere. Staat me nog vaag bij dat (die 0,18) zelfs op

de verstelbare gewikkelde draadweerstand stond aangegeven, want meer was het niet.

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad gerrit B, je schrijft:
"Een ketel behaald zijn hoogste rendement als deze op vol vermogen brandt en niet als deze op 50% brandt omdat pomp, ventilator enz. wel vaak draaien alsof de ketel op vol vermogen brandt en waardoor het rendement dus daalt."

Een CV-ketel is in feite een warmtewisselaar.
De vlammen aan de ene zijde en het water aan de andere zijde.
Hoe groter het temperatuurverschil is tussen deze twee mediums, des te beter de warmteoverdracht en hoe hoger het rendement. Dat is dus als de brander op maximaal vermogen brandt en het water het koudste is.

Het water is het koudste als de CV-installatie een tijd uit heeft gestaan zodat het instromende water op kamertemperatuur is, laten we zeggen 20°C. Na enige tijd branden zal de temperatuur van het retourwater warmer worden. Wordt dit 70°C, dan zal het rendement flink zakken want het temperatuurverschil tussen de vlamtemperatuur en het water wordt kleiner.

Daarom wordt ook geadviseerd de CV zo in te stellen dat het retourwater niet warmer moet zijn dan 50°C. Dit is te bereiken door de maximale watertemperatuur niet te hoog op te laten lopen.

Ook radiatoren die een betere warmteafgifte hebben, helpen mee aan een lagere retourwarmte. Zo geven de ouderwetse gietijzeren ledenradiatoren de warmte veel beter af dan een dunne enkele plaatradiator en wordt dus ook een lagere retourwater temperatuur bereikt. Nadeel is weer wel dat het langer duurt voor zo'n ledenradiator is opgewarmd.

Maar een warmwater CV-ketel zal nooit het rendement halen van een luchtverwarming omdat de temperatuur van het retourmedium een stuk kouder is.
De retourtemperatuur bij luchtverwarming varieert van 15 tot 20°C. Dit is de temperatuur van de lucht die via de roosters in de vloer wordt aangezogen. Het mooie is ook nog eens dat deze temperatuur nooit veel hoger zal worden want anders is de temperatuur in de kamer reeds bereikt en de CV uitgeschakeld.
Dit dus wat betreft het hoogste rendement om een zo laag mogelijke temperatuur te kiezen voor het retourmedium.

Ook wordt het rendement bepaald door de vlamtemperatuur waarmee de warmtewisselaar verhit moet worden.
Als je een retourwatertemperatuur hebt van 70°C, dan moet de vlam er voor zorgen dat de warmtewisselaar al minimaal een temperatuur heeft bereikt van 70°C en dan is er nog steeds geen warmteoverdracht. Warmteoverdracht gaat pas plaats vinden als de warmtewisselaar heter is dan 70°C. Hoe groter dit verschil is hoe beter de warmteoverdracht en hoe hoger het rendement.

Normaal gesproken zal dit echter geen probleem zijn maar bij een modulerende ketel, kan de vlam op een gegeven moment zo klein worden, dat het temperatuurverschil tussen de beide mediums zo klein wordt, dat het rendement drastisch zakt. Een modulerende ketel kan dus wel meer confort geven voor wat betreft de constandheid van de temperatuur, maar draagt er zeker niet toe bij om het rendement te verhogen.

Wel is het zo dat als het om een niet modulerende CV gaat, dat veelvuldig aan en uit schakelen het rendement ook omlaag brengt. Immers moeten de vlammen al enige tijd branden om de warmtewisselaar zodanig te verhitten dat het koude instromende medium voldoende opgewarmd wordt. Daarom is het ook niet verstandig een ketel met een te grote capaciteit te nemen. Die moet te vaak in en uitschakelen.

Bij grote gebouwen is het daarom ook zeer gunstig om gebruik te maken van een cascade systeem waarbij één of meerdere CV-ketels worden ingeschakeld naar mate er meer behoefte is aan warm CV-water.
 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...