Ga naar inhoud


Editie 23 - Formuler F1


Michel

Aanbevolen berichten

  • Beheerder

Hierbij onze review van de Formuler F1:

Bekijk ook de videoreview op ons YouTube kanaal:






doos.jpg

***geen-reclame*** Digital stuurde ons een F1 van het relatief nieuwe merk Formuler. Het betreft hier een vrij compacte Enigma2 multituner, die standaard is voorzien van twee DVB-S2 tuners en waar je nog één DVB-S2, of DVB-C/T combotuner bij kunt plaatsen.

1920x1080_voorzijde_gesloten.png

De Formuler F1 is rijk uitgerust met een van de nieuwste Broadcom 1300Mhz chipsets (BCM7356B2, helaas zonder hardware transcoding), 512 Megabyte flash en 1 Gigabyte snel DDR3 RAM. Er zit verder een gigabit ethernet aansluiting op, een e-sata aansluiting voor het verbinden van een eventuele externe harde schijf (géén interne inbouwmogelijkheid!), 2 x USB2.0 en de diverse gebruikelijke audio en video aansluitingen. De Formuler F1 is voorzien van een externe netvoeding. Een aan/uit schakelaar ontbreekt.

Aan de voorzijde een relatief groot (tekstueel) VF-display en een klepje waarachter zich twee kaartlezers voor smartcards, één CI slot, een SD kaartlezer een een USB aansluiting bevinden. De stand-by toets zit aan de linker zijkant.

1920x1080_voorzijde_open.png

1920x1080_achterzijde.png

Zie hier de volledige technische specificaties:
Leaflet_Formuler-F1-NL.pdf

Het binnenleven van de F1 ziet er prima uit. De gebruikte componenten zijn van redelijk goede kwaliteit.

1920x1080_binnekant_overzicht.png

Helaas treffen we ook in deze receiver een wat merkwaardige kopieerbeveiliging aan, die er een soort van 'ingelijmd' is. Deze kopieerbeveiliging moet het kopiëren van het ontwerp door Chinese clonefabriekjes voorkomen. Wel vreemd dat hiervoor een beveiliging met een chipje en batterij gekozen wordt die potentieel de betrouwbaarheid en de levensduur van het product negatief beïnvloed. Faalt het batterijtje, wordt de chip gewist en is je Formuler F1 'defect'. We blijven ons over dergelijke kopieerbeveiligingen verbazen.

1920x1080_binnekant_beveiliging.png

***geen-reclame*** Digital stuurde ons naast de F1 ook een WiFi USB stick, een extra DVB-S2 tuner, een extra DVB-C/T combotuner én een externe 2,5" e-sata/USB behuizing met 500GB harddisk. Super, we kunnen niet anders zeggen. Nog nooit werd ons een product zo compleet aangeboden!

Uiteraard hebben we de WiFi stick ook even getest. Die werd direct herkend en haalde een voor Wifi respectabele snelheid. Echter wel onvoldoende om betrouwbaar Full HD materiaal te streamen, maar dat hadden we ook niet verwacht.

De interne netwerkaansluiting is wel een heel stuk sneller, maar haalde niet de snelheid die je normliter van een gigabit ethernet aansluiting mag verwachten. Ook fluctueerde de snelheid steeds behoorlijk.

De meetresultaten:

Client connecting to 192.168.2.5, TCP port 5001
TCP window size: 112 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 3] local 192.168.2.213 port 56088 connected with 192.168.2.5 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 624 MBytes 523 Mbits/sec

Client connecting to 192.168.2.5, TCP port 5001
TCP window size: 72.0 KByte (default)
------------------------------------------------------------
[ 3] local 192.168.2.213 port 56089 connected with 192.168.2.5 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 392 MBytes 329 Mbits/sec

We hebben een keer of 6 in beide richtingen gemeten en kwamen zo op een gemiddelde van 425Mbit/sec. Dat is nog steeds zeer respectabel voor een set-top-box en meer dan snel genoeg voor het meervoudig streamen van Full- HD materiaal!

De afstandsbediening is van redelijke kwaliteit. Wel valt ons negatief op dat de toetsen een hinderlijk klikgeluid maken en de toetsen geheel onderaan wat klein zijn. Hierdoor is met name de video knop (geheel rechtsonder) wat lastig te bedienen, terwijl je die over het algemeen toch vaak nodig hebt. Omdat de afstandsbediening taps toeloopt, ligt hij wel prima in de hand.

1920x1080_afstandsbediening.png

De optionele derde tuner is eenvoudig te plaatsen. Even de kap er af, het afdekplaatje er uit pakken, tuner er in drukken en de kap er weer op. Appeltje eitje! Waarom men er een garantiesticker op geplakt heeft, die je moet verbreken om de tuner te kunnen plaatsen, is ons een raadsel. Wij gaan er vanuit dat hiermee de garantie niet vervalt. De DVB-C/T tuner werkt prima (wij hebben alleen DVB-C getest). Erg prettig is de kabelscan in OpenPli.

1920x1080_binnekant_tuners.png

De beeldkwaliteit is goed. Vergelijkbaar met andere Broadcom gebaseerde receivers, al lijkt de Formuler F1 iets meer contrast te hebben, hetgeen hoogstwaarschijnlijk betekend dat de software/driver standaard en hogere contrastwaarde gebruikt. Bij images zoals OpenATV kan dit net als vele andere instellingen fijn afgesteld worden.

De externe e-sata behuizing met de daarin geplaatste 500GB 2,5" harde schijf stelt de Formuler F1 in staat om programma's op te nemen en later weer af te spelen. Ook meerdere opnames tegelijk maken, terwijl je iets anders kijkt of afspeelt, is geen enkel probleem. De (optionele) derde tuner is hiervoor vooral erg handig. Als je veel opneemt zijn 2 tuners vaak net te weinig. De externe harde schijf wordt met twee kabeltjes aangesloten. 1 x e-sata en 1 x USB voor de benodigde voeding.

Het enige nadeel is dat een externe behuizing en een 2,5" harde schijf in verhouding duurder zijn dan het intern plaatsen van een 3,5" harde schijf. Dit maakt de aanschafprijs voor een dergelijke oplossing wat hoger.

hdd-enclosure.jpg

Zelf gebruiken wij bij voorkeur een NAS. Een dergelijke netwerk opslag unit werkt uitstekend en door de gigabit netwerkaansluiting zijn ook in dat geval meerdere opnames tegelijk geen enkel probleem.

Wij hebben de Formuler F1 getest met de OpenPli image. Die is standaard beschikbaar voor de F1 en de single tuner variant van dit merk, de Formuler F3.
De OpenPli image werkt zeer betrouwbaar en razendsnel op dit model. Booten tot beeld duurde net geen 38 seconden. Ook de zaptijden zijn formidabel snel.
Gedurende de testperiode van ruim 3 weken, hebben wij geen enkel probleem vast kunnen stellen.

Voor de F1 gebruiker die de OpenPli image wat kaal vind is er ook een HDMU image en een zeer uitgebreide OpenATV image beschikbaar. Binnenkort zullen we een uitgebreide video review plaatsen van de OpenATV image.

In tegenstelling tot wat je in de video ziet, werkt HBBTV met behulp van de OpenOpera browser prima. Dat was 'onkunde' aan onze kant. Het bleek dat je eerst de rode toets in moet drukken, even moet wachten tot 'aan' in beeld verschijnt en dan nogmaals de rode toets in moet drukken. Hierna verschijnt het HBBTV content. Dit wordt in tegenstelling tot normale internetpagina's wel snel weergegeven. Het was helaas te veel werk de video helemaal aan te passen, vandaar dat wij dit hier rectificeren. HBBTV werkt geweldig en in geval van de publieke omroep is dat erg handig voor 'Uitzending gemist'.

1_0_19_5225_C99_3_EB0000_0_0_0.jpg

1_0_19_5225_C99_3_EB0000_0_0_0-2.jpg

Ook maken wij in de video vermelding van 2 CI sloten. Er zitten wel 2 smartcard readers in, echter 'maar' één CI slot!

Wij zijn zeer te spreken over de Formuler F1. Het is een zeer betrouwbaar en vooral snel werkende receiver met uitstekende features. De F1 bewijst dat een Enigma2 receiver ook prima bruikbaar is in de woonkamer voor het hele gezin. De Formuler F1 is verkrijgbaar voor een straatprijs van gemiddeld z'n 270 euro.

Wij geven de Formuler F1 4,5 van de maximaal 5 sterren. Een iets betere afstandsbediening en een interne inbouwmogelijkheid voor een harde schijf hadden er probleemloos 5 sterren van gemaakt.

4,5.png

Met dank aan ***geen-reclame*** Digital voor het beschikbaar stellen van de testapparatuur.

bombeeck_digital_logo.png




Copyrights 2014 - Sat4all.com

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 36
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

  • Beheerder

Prachtige specs maar eh . . . . het terecht negatief beoordeelde chip-batterij clone-bescherming zit me niet lekker.

 

Ik heb zelf ruim 2 jaar een ET9500 gehad, daar zat een vergelijkbare batterij gevoede anti clone beveiliging in, maar die heeft nooit een storing veroorzaakt. Feit lijft dat dit een oplossing is waar je een apparaat onnodig aan risico onderwerpt waarmee een defect kan ontstaan, zonder dat hiervoor enige functionaliteit terug komt. Om die reden vind ik het persoonlijk een slechte oplossing.

 

Ik heb twee vraagjes:

 

1.Kan het apparaat in Standby ook een klok weergeven op het display?

2.Het apparaat kan ook streamen. Kun je je NAS via het IP-adres benaderen of werkt het via een Upnp?

1. Ja (standaard)

2. Dat is meer een software kwestie. Er zit in OpenPli een plug-in die UPNP ondersteund. Wij hebben het niet specifiek getest omdat dit niet hardwareafhankelijk is.

Gebruik je een advertentie blocker? Sluit onze website dan uit. Zonder advertenties kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...