Ga naar inhoud


Astra19 en 23 uitrichten in de Ardennen.


danny-M

Aanbevolen berichten

Hallo allen,

 

Een newbie vraagje :

 

Ik heb een 110 cm schotel  met een Quad monoblock LNB die ik wil uitrichten.(We wonen in een vallei in de Ardennen  met 'slecht zicht ' op de satellietposities, en dus heb ik een grote schotel genomen = meer signaalwinst).

Met het eenvoudige analoge wijzer metertje heb ik de zaak (proberen) uitrichten. Na wa gemeet en gedraai krijg ik  een erg goed signaal maar  AIAI...

Ik krijg op de ontvanger na het instellen van de schotel ingangen de melding dat ik ofwel enkel op de ASTRA 19 goed signaal heb, ofwel op de ASTRA 23, maar nooit beiden, wat met een dual  LNB toch moet lukken niet? hij geeft een melding : ' u moet signaal hebben op astra 1 controlleer de installatie of diseqc instellingen' omwisselen van kabels, andere volgorde, niks helpt...

 

Mijn vraag is nu :

 

Als ik een van de astra's goed binnen krijg, moet ik door de lnb te draaien  (9-11°) of de schotel iets bij te passen toch beide astra  goed kunen ontvangen? Of kan de valleiwand daar toch nog roet in het eten gooien?

 

Kan het zijn dat ik simpelweg op de foute satteliet zit te peilen?  Zo ja, lijkt het me beter om zo'n klein digitaal uitrichtertje te kopen  in plaats van te zitten vloeken op het metertje..

 

Dank u allen voor een overzichtelijk antwoord op mijn warboel van vragen :)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Beste danny-M

Welkom op dit forum.

Om je een goed antwoord te kunnen geven zou ik een paar zaken willen weten:
- je hebt het over een 110cm schotel. Bedoel je een Triax 110? Staat er het merk Triax op?
- Welk quad monoblock heb je precies?
- Waar zit je ongeveer in de Ardennen? Graag de plaats of streek tot op 20km nauwkeurig.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo Sprietje,

 

Inderdaad, het is de triax TD 110 met de Black pro Quad monoblock 23mm bij 4,3°.

2 coax kabels naar binnen op de ontvanger type DSR8141

Wij wonen in Comblain-au pont.

U kan als coordinaten gebruiken (google earth) : 50°28'49.60N bij 5°35'44.60E

 

 

Beste groeten,

 

Danny

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste danny-M

Ik heb voor je uitgerekend dat in Comblain-au pont op een Triax 110 de afstand tussen de twee lnb's 62,5mm moet zijn.
Bij de duo-lnb die jij hebt, staan de koppen 53mm van elkaar hart op hart, een afwijking van 9,5mm. Dat gaat inderdaad niet goed lukken. Het moet wel kunnen maar dan verlies je zowel op de Astra 19,2 als op de Astra 23,5 te veel signaal.

Tja, met deze afstand zou je ook gewoon twee losse lnb's kunnen gebruiken maar ik zie dat de een duo-lnb hebt met vier aansluitingen. Dit zou dan betekenen dat je twee lnb's met vier aansluitingen moet kopen en vier diseqc-switches.
Wat je ook kunt doen is een monoblock kopen voor de Hotbird 13 met Astra 19,2. Daarvan staan de koppen 65mm van elkaar hart op hart. Dat is slechts een afwijking van 2,5mm en dat is te verwaarlozen. Dat monoblock gebruik je dan voor de ontvangst van de Astra 19,2 en 23,5.
Een monoblock wat ik je kan aanbevelen is deze: http://www.inverto.tv/products/product.php?section=1&id=97&cat=36
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste danny-M

Ik heb nog eens gekeken naar StreetView op je lokatie in Comblain-au pont.
Ik zie daar de zon net over de berg schijnen tussen de bomen door. Ik weet niet wanneer die opname gemaakt is en op welk tijdstip maar als je het nu heel precies wilt weten, dan zul je op 2 maart a.s. naar de stand van de zon moeten gaan kijken. Dan beweegt de zon zich precies over de Clarkebeld baan waar alle geostationaire satellieten staan.
Ook als de zon tussen de takken van de bomen door schijnt, zul je geen ontvangst meer hebben zodra de bomen in het blad zitten, hoe groot je de schotel ook neemt.  
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Sprietje,

 

We hebben in het verleden al eens een TVV setje gehad, dan stond de kleinere 64 cm schotel halfweg de tuin op een metertje hoogte en we hadden beeld, zij het inderdaad in de zomer met sporadische uitval bij regen.

Nu staat de schotel achterin de tuin en het signaal staat quasi op max. op de ontvanger voor de astra 23, dus ik heb de hoop dat het wel zal lukken. Ik zal zeker de zonnestand even bekijken op 2 maart. ( anders ga ik snachts wel enkele bomen vellen :)  ) .

Ik had inderdaad al ene flauw vermoeden dat de lnb mogleijk niet de goede is.

Ik heb slechts 2 kabels nodig naar binnen, dus een duo monobloc zou ook kunnen, de verkoper heeft me een quad aangesmeerd met het gezegde : "als er dan een uitgang van stuk gaat heb je nog 2 reserve uitgangen". Ik goed gelovige klant....

hij heeft me trouwens ook op het hart gedrukt dat je met een 110 cm schotel zeker en vast beeld hebt bij "moeilijke" positionering. Ik leef dus op hoop ..

Kan  deze duo monoblok gebruikt worden? : http://www.inverto.tv/products/product.php?section=1&id=95&cat=36

Die is de helft goedkoper :)

 

 

O ja, denk jij dat ik het best zo"n digitaal uitrichtertje koop, of kan ik met m'n analoog meterbakkie, kompas en richt app ook uit de voeten?

 

Alvast bedankt voor de hulp!

 

Danny

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, een grotere schotel geeft meer reserve maar als je achter een berg of bomen zit, helpt dat ook niet. Dan is een Triax 88 ook prima en kun je de duo-lnb die je nu hebt wel gebruiken.

Ja, dat monoblock kan ook. Dan heb je twee aansluitingen. Die zie ik staan voor €31,- exclusief verzendkosten of €39,99 incl. verzendkosten in Nederland
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK, ik ga eens overdenken en rekenen of ik een nieuwe mono blok koop, of 2 afzonderlijke en een switch.

Het lijkt me eigenlijk beter om 2 losse lnb's te kopen, dan kan ik die echt op de correcte afstand monteren.

Ik ga ook, eigenwijs leergierig als ik ben, proberen om de afstand zelf te berekenen, resultaat volgt .

 

En nu ga ik op bed! ( 01u11)

 

groetjes,

 

Danny

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi Sprietje,

 

Even met dishpointer.com en google earth  gekeken hoever en hoe hoog obstakels mogen zitten voor de astra1 sat. cluster, je opmerking heeft me ongerust gemaakt.

Van de plaats waar de schotel staat mag ik volgens dishpointer op afstand van 95.6M -waar de  hoogste valleiflank zich bevindt- een maximum hoogte obstakel hebben van 59,9M in de lijn van de satelliet.

Op dat punt meet ik op google earth een hoogte van 135M (grondlevel), terwijl de schotel zelf op 102 m hoogte staat.

Reken ik op een ruime boomhoogte van 20M kom ik op 155M.

155M-102M = 53M , dus ik heb ongeveer 7 meter over.

 

Ons huis staat op 32,5M van de schotel, op die afstand mag ik max.19.1M hoogte obstakel hebben, onze dakhoogte zit op 14M, ook ok dus.

 

Het is inderdaad allemaal wat nipt, maar het moet voldoende zijn.

 

Ik heb derhalve besteld :

 

2 stuks Inverto Black Ultra Twin HGLN 40mm LNB

2 stuks Spaun SAR 212 WSG DiSEqC switch

1 Triax multiblock lnb 4 x multiholder

wat vergulde connectoren en RG6U coax.

 Kostprijs van dit alles €118

 

O ja, iemand soms een splinternieuwe Quad inverto monoblock 23mm LNB 4.3° kopen voor een prikkie? ik zet hem op de 2 de hands pagina:)

 

Groetjes,

 

Danny

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tja, ik hoop dat je gelijk hebt dat je voldoende vrij zicht op de satellieten hebt. Als ik de foto van Street View bekijk, dan zou ik toch maar even wachten tot zondag 1 maart. Als een aantal dagen eerder al blijkt dat de zon ruim over de bomen op de berg gaat, dan kun je de definitieve plaats van je schotel al eerder bepalen. Je moet bedenken dat de zon zich elke dag ongeveer een halve graad hoger aan de hemel beweegt. Niet onverstandig er rekening mee te houden dat die bomen elk jaar nog groeien. Ik begrijp dat je de mogelijkheid hebt de schotel verder achter in je tuin te zetten zodat de signalen hoger over de berg gaan maar ja dichter bij het huis heb je weer een kortere coaxkabel.
 

Ook moet je er rekening mee houden dat de berghoogte die ze aangeven zonder de bomen is. Als je volgens jou berekening maar 7 meter over hebt, is dat veel te weinig want die bomen zijn veel hoger.

post-60869-0-44238400-1422808924_thumb.jpg

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ohhh, wat heb je nu toch weer besteld?
CCS coaxkabel !!!!!! Dus coax met ijzerdraad er in met een paar micron koper er overheen = Copper-clad steel. Dat wordt een drama, zeker bij wat grotere lengtes. De diseqc-switches zullen niet schakelen en de lnb's ook niet.

Maak de bestelling zo snel mogelijk ongedaan en koop fatsoenlijke coax zoals Koka 799 of Belden H125.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...