Ga naar inhoud


Uitrichten schotel lukt niet


Lassche
Ga naar oplossing Opgelost door ceesv,

Aanbevolen berichten

Beste mensen,

 

Ik heb problemen met het uitrichten van de schotel. In het verleden heb ik dit wel vaker gedaan en toen was het nooit een probleem maar nu lukt het niet bij het huis van mijn dochter.

 

Het gaat om een 78cm Triax schotel, Hirschmann duo LNB en M7sat801 ontvanger.

 

Met een satfinder-app heb ik de richting gecontroleerd, 163graden, de schotel staat 29graden achterover, en m.b.v. een mal heb ik de LNB in de juiste horizontale positie gezet en er is vrij uitzicht op het zuiden.

 

Voor de zekerheid de kabel doorgemeten maar die is in orde. Maar geen signaal.

 

Wie heeft nog een tip.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 39
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Eerst de DiseqC instellen. A=Astra 19,2°, B=23,5°. In datzelfde menu kun je dan ook meteen de signaal sterke zien. Normaal is de elevatie rond de 28,2°. Afstellen op een Astra 1 kanaal als de kop van Astra1 in de flens zit. Anders afstellen op een Astra3 kanaal als de Astra3 kop in de flens zit. Hou er rekening mee dat digitaal afstemmen een 3-tal seconden duurt voor een 'lock'.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sprietje,

 

Die Hirschmann Duo LNB ziet er precies uit als de CD/TV-VL kop - Wordt verkocht in witte/merkloze doos - Heb er enkele in gebruik - Zijn ook wat prijsgunstiger. 

1x Triax78 enkel voor 23.5° - 1x Cahors BigBisat voor 13° + 19.2° (centraal) + 28.2° - 4x Inverto Twin Black LNB - 2x DiSEqC Switch - KOKA799 - HORIZON HD-S2 Satelliet meter - 40" SONY tv met CI-module/SC - Diverse ontvangers ivm instellen en testen....   

Link naar reactie
Delen op andere sites

De duo-lnb ziet er inderdaad precies hetzelfde uit als die standaard geleverd wordt door CD.

 

Maar het is nog steeds niet gelukt. Inmiddels LNB, kabel en zelfs tuner uitgewisseld om die als oorzaak uit te sluiten.  

 

Ergens heb ik gelezen dat de afstand van een object tot de schotel, in dit geval de woning die er achter staat minimaal 2 * de hoogte van dat object moet zijn. Klopt dit? Dus als de woning 10 meter hoog is moet de afstand dus minimaal 20 meter zijn.

 

De richting is wel in orde, daar ben ik zeker van en ook de LNB staat in de juiste hoek. Ik heb de mal uit de CD-documentatie geknipt en op de LNB geplakt en de LNB zo gedraaid dat de lijn horizontaal loopt.

 

De schotel staat tijdelijk op een statief totdat de schuur klaar is en daar aan gemonteerd kan worden. Ik vermoed dat het statief het probleem is, dat het niet volledig horizontaal staat en daardoor de elevatiehoek niet klopt.

 

Maar hoe kritisch is dat precies? Als ik er éen paar graden naast zit heb ik dan helemaal geen ontvangst of wel ontvangst maar van slechte kwaliteit?

Link naar reactie
Delen op andere sites

De openingshoek van een 60cm-schotel is 3,1 graden. Dat wil dus zeggen dat als de schotel 1,55 graden uit zijn exacte richting staat, het signaal gehalveerd is van 35,5dB naar 32,8dB. Dit is toch dicht tegen de ondergrens aan waarbij je nog beeld hebt bij droog weer. Bij flinke regen zal het beeld gaan blokken of geheel wegvallen.

Maar of de mast nu wel of niet zuiver verticaal staat, doet niet zo veel ter zake. Het is alleen makkelijker als de mast zuiver verticaal staat want dan klopt de schaalverdeling voor de elevatie instelling van de schotel beter. Uiteindelijk zul je de schotel toch uit moeten richten op maximale signaalkwaliteit, wat de schaalverdeling ook aanwijst.
 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

de schotel staat 29graden achterover

 

Dat is tamelijk heftig! Als je een offsetschotel van ongeveer 26 graden hebt, is drie graden achterover voldoende ljkt me.

Maar misschien bedoelde je dat je de elevatie op 29 had gezet?

 

Als je wilt dat we meedenken en meekijken, is het handig als je een paar fotoos als bijlage bijvoegt. Van de schotel opzij, van de schotel van voren, en van achter de schotel met een beeld van welk zicht de schotel heeft, bijvoorbeeld.

Anders moeten we ook maar raden, hoe het precies staat bij jou.

 

Groet, A33

aangepast door a33

Tip: Als je reageert op een post, geef dan altijd een citaat van de (gehele) post waar je op reageert. Sommige leden kunnen namelijk hun oorspronkelijke posts achteraf nog wijzigen, en wel veel langer dan de sinds jaar en dag in de huisregels (voor alle leden) vermelde periode van 30 minuten. Dat dat inbreuk doet aan de continuïteit van de foruminhoud, en een ongelijk speelveld creëert, wordt kennelijk (helaas) niet belangrijk geacht.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...