Ga naar inhoud


Mag je Metasploit-modules publiceren voor kwetsbaarheden in software?


Gast RSS-bot

Aanbevolen berichten

metasploit-security-scannerEen lezer vroeg me:

Vanuit een research-oogpunt zou ik graag Metasploit modules willen publiceren voor gedichte kwetsbaarheden in veelgebruikte software. Kan dit zomaar of ben je dan strafbaar bezig?

Het is strafbaar om een kwetsbaarheid te exploiteren en zo binnen te dringen in een computersysteem. Dat is de computervredebreuk uit artikel 138ab Strafrecht.

Aanvullend is het strafbaar om exploits te maken, verkopen, verkrijgen, invoeren, verspreiden of anderszins beschikbaar te stellen of voorhanden te hebben (art. 139d Strafrecht). Maar niet elk stukje code dat een kwetsbaarheid gebruikt om toegang te verschaffen is een exploit in de zin van de wet.

Er gelden drie eisen:

  1. het moet gaan om een technisch hulpmiddel, het moet dus iets ‘doen’. Een uitleg in gewoon Nederlands valt hier waarschijnlijk niet onder, hoewel in de context van betaaltelevisie kraken een stappenplan in een tijdschrift wél als ‘voorwerp’ strafbaar was.
  2. met het hulpmiddel moet je computervredebreuk kunnen plegen. Een exploit die alleen maar méldt dat er een kwetsbaarheid is, zonder daadwerkelijk binnendringen te faciliteren, is dus niet strafbaar.
  3. het hulpmiddel moet “hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen” zijn daarvoor. Een tool die toevallig en ondergeschikt ook gebruikt kan worden voor computervredebreuk, is dus niet strafbaar.

De discussie zal vooral gaan over punt 3. Wanneer is iets “hoofdzakelijk geschikt of ontworpen” voor een misdrijf?

Die grens ligt denk ik bij de uitstraling. Sommige tools zijn duidelijk bedoeld als serieuze tools voor security onderzoekers, andere tools zijn duidelijk ‘hacktools’ met de bekende groene letters op zwarte achtergrond en verlokkingen dat je iedereen hiermee kunt h4xoren. De wet is bedoeld voor het laatste.

De grens hiertussen is natuurlijk vaag, maar dat is een juridische feature. Het zal dus afhangen van hoe de tool wordt gepresenteerd en wat de uitgever ervan zegt in zijn aankondiging en reclame voor de tool. “Nu snel iemands MSN/Hotmail kraken” of “Onderzoek of uw bedrijfsdata nog wel veilig is” maakt voor mij veel verschil.

De site van Metasploit ziet er voor mij best serieus uit, en is duidelijk geschreven voor professionals die hun eigen netwerk willen beschermen. Daarom denk ik niet dat een Metasploit-module snel als “hulpmiddel hoofdzakelijk geschikt gemaakt of ontworpen voor computervredebreuk” wordt gezien.

Kent u onze boekenserie Deskundig en praktisch juridisch advies al? Webwinkels, hosting, software, security en meer!



Bron/Auteur: Arnoud Engelfriet
Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...