Ga naar inhoud


Digitenne oorzaak storing regionale omroepen bij Ziggo


Sprietje

Aanbevolen berichten

Totaal TV schrijft het volgende:

Een klein deel van de Ziggo-klanten heeft last van gestoorde digitale ontvangst van enkele regionale omroepen. Digitenne lijkt hiervan de belangrijkste oorzaak te zijn.

Dat slechts honderden Ziggo-klanten bij regionale omroepen als RTV Utrecht en RTV West aan de bel trekken, komt omdat de storing alleen zichtbaar is wanneer slecht afgeschermde coaxkabels in de huisinstallatie gebruikt worden. Het aantal klachten die bij het kabelbedrijf over gestoorde ontvangst hebben geklaagd, is volgens woordvoerder Erik van Doeselaar veel minder, namelijk enkele tientallen. In alle gevallen helpt Ziggo klagende klanten bij het verhelpen van de storing. In eerste instantie ontvangt men een nieuwe Kabelkeur goedgekeurde coaxkabel. Als dit niet werkt, komt een monteur bij de klanten langs.

Digitenne hoofdoorzaak van storing Ziggo

In veel gevallen is Digitenne de oorzaak van storingen bij ontvangst van de regionale omroepen. Het ethersignaal van Digitenne wordt op dezelfde frequentie uitgezonden waarop Ziggo via het eigen kabelnetwerk de regionale omroepen doorgeeft. Dat zorgt bij gebruik van oude of slecht afgeschermde coaxkabels – als men dichter bij de Digitenne-zender woont – voor instraling op het tv-signaal van Ziggo. Door gestoorde ontvangst zijn hierdoor strepen en blokjes in het beeld zichtbaar. Dat dit probleem niet landelijk wordt opgemerkt, komt omdat Ziggo niet in het hele verzorgingsgebied de regionale omroepen op dezelfde frequentie doorgeeft. Tevens gebruikt Digitenne niet overal dezelfde frequenties voor het aanbieden van digitale ethertelevisie. Naast Digitenne kunnen ook 4G/LTE en het landelijke C-2000 net van hulpdiensten voor tv-storing via de kabel zorgen. Ook gebruiken verreweg de meeste Ziggo-klanten goed afschermde coaxkabels waardoor er geen problemen bij tv-ontvangst geconstateerd worden.

Wijzigen uitzendfrequentie regionale omroepen

De regionale omroep RTV West meldt dat Ziggo gaat onderzoeken of het signaal van TV West – en dus ook de andere regionale omroepen – op een andere frequentie kan worden uitgezonden. Erik van Doeselaar meldt Totaal TV namens Ziggo dat het kabelbedrijf zoekt naar een oplossing van het probleem. Daarbij wordt naar veel mogelijkheden gekeken. "Theoretisch hoort daarbij ook het verhuizen van de regionale omroepen naar een andere frequentie”, aldus Van Doeselaar. Het lijkt er echter op een frequentiewijziging slechts het verplaatsen van het probleem is. Ziggo beschikt niet over voldoende capaciteit om een volledige frequentie voor digitale diensten buitenspel te zetten. Als de regionale omroepen op een andere frequentie gaan uitzenden, moeten andere zenders de huidige – en voor een klein deel van de Ziggo-klanten – gestoorde frequentie gaan gebruiken. Intussen houden regionale omroepen druk op de ketel en willen ze via belangenvereniging ROOS bij mediastaatssecretaris het probleem aan de kaak stellen.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...