Ga naar inhoud


Ontvangst in Congo (Kinshasa)


Clochard

Aanbevolen berichten

Beste Allemaal,

Ik ben totaal newbe  :eek: maar zou graag voor een schoolproject kinderen in Congo (Kikwit) TV aanbieden. Graag ontving ik Free to Air (FTA) of ' en clair' volgende programma's TV5 Monde Afrique, en de Congolese zenders RTCN. Welke apparatuur heb ik nodig? 

Ik heb gemerkt dat EUTELSAT 16A het franstalig van Afrika  bestrijkt. Wat kan ik eventueel ontvangen?

Hartelijk dank,

Clochard

 

 

post-76900-0-05762000-1425278674.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 63
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Beste Clochard

Welkom op dit forum

De zendergegevens van de Eutelsat 16A vindt je hier: http://www.lyngsat.com/Eutelsat-16A.html
De zenders die je daar kunt ontvangen zitten op de Sub-Saharan Africa beam. Dat is o.a op frequentie 10977H en nog veel meer.
Overal waar een "F" bij staat in de vierde kolom, zijn vrij te ontvangen (F van Free To Air).
Je hebt in Kikwit een signaalsterkte van 46dBw wat betekent dat je een schotel nodig hebt van 80cm breed en 90cm hoog. Iets groter mag natuurlijk ook, kleiner kan ontvangstproblemen geven, vooral tijdens een regenbui.
 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sprietje,

Hartelijk dank,

Kan je me ook een degelijke LNB en ontvanger aanbevelen. Niet te duur weliswaar want het gaat om een 4-de pijler programma (P.I. in Nederland) . Een ontvanger met audio/video cinch uitgang aangezien ik de schoolprojector als TV ga gebruiken. Op die manier kan ik 100 à 200 kinderen TV en film aanbieden

Bij mijn laatste bezoek heb ik gemerkt dat de meeste schotels bijna pal naar de hemel gericht zijn, daarenboven bestaan zij uit segmenten. De LNB staat in het focuspunt, Segmentschotels heb ik nog niet gevonden op het internet ( tenzij in China ). Segmentschotels zijn gemakkelijker te transporteren. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

zag vorig jaar per toeval iemand die met een driepoot statief en een draad met schraper eraan zijn eigen prime focus in de droge rivierbedding schraapte

hij bekleede die holle aardvorm met aluminium folie en plaatste de LNB erboven afgehangen aan de driepoot

kan die link helaas niet meer vinden

aangepast door Tonskidutch

Space Cowboy

Jamiroquai

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Clochard

De Eutelsat 16A zendt uit in de KU-band. Segmentschotels zijn niet echt geschikt voor de KU-band, wel voor de C-band. Dit heeft te maken met de nauwkeurigheid die voor de KU-band ongeveer 0,2mm moet zijn. Dat lukt niet met de normale segmentschotels. Voor de C-band is de tolerantie veel groter en dan kan het wel.
Ik weet ook niet of die primefocus schotels die daar gebruikt worden op de Eutelsat gericht staan want de Eutelsat heeft geen C-band.
De kleinste primefocusschotel uit één geheel die te koop is, is ongeveer 135cm, grotere zijn in segmenten verkrijgbaar.
In Kitwit moet de schotelelevatie op 85 graden staan. Gebruik je een offsetschotel, dan moet je wel uitkijken dat die tot een elevatie van 90 graden ingesteld kan worden en dat zijn er maar een beperkt aantal.
Verder is het zo dat op een primefocusschotel een ander type lnb gemonteerd moet worden dan op een offsetschotel.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sprietje,

Alleszins bedankt. Het wordt me een klein beetje duidelijker. Terplaatse gebruikt met waarschijnlijk  C-band voor RTCN, al dan niet als pakket met andere zenders. Dit is me dus een raadsel. Ik zou uiteraard ook graag TV5 aanbieden omdat dit wereldnieuws brengt en liefst FTA. Ik bezit echter niet de expertise om zelf een pakket samen te stellen dat voldoet aan onze eisen. Vandaar dat ik waarschijnlijk tegen de stroom vaar. Indien dit  echter niet  lukt ben ik wel verplicht om me te wenden tot totaalpakketten maar dit zou ik liefst vermijden. Die segment antennes halen zeker de nauwkeurigheid niet die je voorop stelt; ik gebruik dergelijke schotels voor mijn solar cooking activiteiten  ;) Ik ga nu op zoek of RTNC gebruik maakt van de C-band.

Link naar reactie
Delen op andere sites

 
---
S.Nepesov
10.03.2013 3985 R
DVB-S/MPEG-2 13556 5/6 Congo-Kinshasa         QAF-1R
C-Band
Continental
 
RTNC   512 768 Fre 1
Digital Congo TV   513 769 Fre 2
RTG@   514 770 Fre 3
RTNC 3   515 771 Fre 4
TVS 1   516 783 Fre 5
Télé 50   416 672 Fre 6
B-One TV   527 784 Fre 15
R- RTNC Radio     772 Fre 7 -
R- Digital Congo FM     773 Fre 8 -
R- RTG@ Radio     774 Fre 9 -
R- Top Congo FM     779 Fre 10
R- Raga FM     775 Fre 11 -
R- TVS1 Radio     780 Fre 12 -
R- Radio Tele 7     781 Fre 13 -R- B-One Radio     782 Fre 14  
Link naar reactie
Delen op andere sites

Inderdaad, via Rascom op 2,8 graden Oost ontvang ik al dat Congolese spul hier in Nederland al in uitmuntende kwaliteit, in Congo zullen die signalen nog beduidend sterker zijn. Voordeel van C-Band is bovendien een veel bredere openingshoek en een veel mindere gevoeligheid voor weersomstandigheden dus een bij een flinke storm of tropische regenbui zal het kijkplezier op die band hoogstwaarschijnlijk langer gewaarborgd blijven.

 

Overigens, niet om het even maar Clochard zijn in Congo lijkt mee een tamelijk riskante bezigheid :lol: :lol: :lol:

speciale interesse: C-Band

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Paul,

 

Kan jij via Rascom 2.8 ook TV5 Monde Afrique ontvangen?

 

Het valt best mee in Congo  :) Ik ga jaarlijks voor een maand naar Kikwit, 500 km Oost van Kinshasa. Wij installeren er internet via satelliet voor de scholen. GlobalTT levert een totaal pakket, dat is uiteraard veel gemakkelijker. Alles is voorgeprogrammeerd, tot de veldmeter toe..

Thuis staat ook een eenvoudig TV Vlaanderen pakketje. Maar hier voel ik me onwennig  :( ik moet dus alle materiaal zelf uitzoeken vandaar dat jullie input enorm belangrijk is voor mij. Welke ontvanger zou je me aanraden, welke LNB, dan heb ik reeds een idee van de kosten. Nietemin apprecieer ik enorm jullie bijdragen.

www.blikopafrika.be

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Clochard

Tja, je kunt natuurlijk gebruik maken van de C-band maar op zich is de Ku-band die Eutelsat 16A helemaal zo gek nog niet. Veel moderner. Je hebt dan ook maar een 85cm schotel nodig en de zenders RTNC en TV5 Monde Afrique zitten beide FTA op transponder 10814H van de Sub-Sahara Africa beam, zie hier: http://www.lyngsat.com/Eutelsat-16A.html
Let op: in deze lijst staat twee maal de frequentie 10814H. De eerste is op Europa gericht, de tweede op Afrika.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Paul,

 

Het lijkt me prettig om eens uit te proberen (RTNC thuis ontvangen). Hoe groot is je antenne? Welke ontvanger en lnb gebruik je? Wat kost dit experimentje?  ;)

 

Afgezien van de mogelijkheid die hvdh noemt, kan je via Rascom QAF 1R meer dan alleen RTNC ontvangen. Op mijn 150 cm schotel krijg ik geen lock, dus 150 cm is echt het minimum. Afgezien dat het signaal naar het zuiden toe toeneemt en dat mijn schotel misschien niet 100% goed afgesteld is, lijkt me dat voor de Benelux wel het minimum, liever meer. C-band kan je met elke satellietontvanger ontvangen, wel een aparte C-band LNB voor nodig.

Ik heb een WS International ESX241 LNBF, je moet er een beetje voor zoeken op de bekende veilingsites waar-ie momenteel voor een redelijke prijs te bestellen is.

 

Via Eutelsat 5 West A dus qua Congolese zenders alleen RTNC maar ook TV 5 Monde France Belgique Suisse (dus niet de afrikaanse versie). Let op dat de zenders die in multistream uitzenden niet zonder meer met elke ontvanger te zien zijn.

 

Voor midden Afrika is de door Sprietje aangeprezen Eutelsat 16A een hele goede (alleen de Sub-Sahara Africa beam is daar te ontvangen, dus 10804H, 10977H, 11016H, 11019H, 11024H, 11029H 11294H, 11356H, 12521H, 12564H en 12604H), weliswaar qua Congolese zenders alleen RTNC maar wel heel veel FTA Afrikaanse/franstalige zenders (én TV 5 Monde Afrique en France 24) en met betrekkelijk kleine schotel (en goedkope LNB) te ontvangen.

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2)

Xtrend ET10000: 1x DVB-S2, 2x DVB-C/T2, IPTV OpenPLi 8.3
VU+ Duo
/ Dreambox DM800 / TBS 5925
Channel Master 180cm offset: 39.0°E-37.6°W, SAB 97 schotel 45.1°E-60°E, 80cm vast: 28.2°E/23.5°E/19.2°E/13°E | DVB-T/DAB: VHFIII/UHF combi-antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...