Ga naar inhoud


Schotel advies Spanje - Costa Del Sol


dejutter

Aanbevolen berichten

Op dit moment ontvang ik de nederlandse zenders in Spanje via Astra 1 met een Triax 64cm schotel icm een Amiko 8240 ontvanger,, maar vanaf volgend jaar kan dit alleen nog via Astra 3B. Aangezien de signaalsterkte van Astra3 minder is moet ik dus naar een grotere schotel, vraag is hoe groot moet deze zijn?

De lokatie is tussen Fuengirola en Marbella.

Is een Triax TD88 voldoende en is een dubbele lnb nodig als je geen officiele M7 ontvanger hebt?

Ik begrijp dat Astra1 nodig is om de kanalen in te lezen maar blijft dit zo in 2016?

Gebruikt de Amiko 8240 voor de fastscan ook de Astra1 of is dat alleen van toepassing bij M7 ontvangers?

 

En weet iemand wat de elevatie voor Astra3 op deze lokatie moet zijn? Ik heb ergens gelezen dat er 1,5 graden verschil is tussen Astra1 en 3 maar is dat overal zo?

 

Alvast bedankt voor jullie hulp.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Hoi,

 

Ik zit in Marbella, Triax TD88 is te klein, voor Astra 3 heb je minimaal 1,10 nodig, dan heb je nog een klein beetje regenreserve, maar bij een echte stortbui valt die ook uit.

 

Salu2, D.Quijote

  • Like 1

2x M7 sat 801, Amiko HD 8155 en HD 8165 + combo

4 schotels op het dak, en 5 in de kelder

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste dejutter

Ik zou toch een schotel van 1meter breed nemen, bijv. een Triax 110. Iets kleiner gaat ook nog wel maar dan heb je minder regenreserve voor als het een keer regent, vooral op de zenders die in het zenderpakket zitten met fec. 3/4 en 5/6. Dit kan overigens ook gebeuren tijdens atmosferische storingen midden in de zomer.

Er bestaat al ongeveer een jaar de mogelijkheid om de fastscanlijst via de Astra 23,5 in te laden maar dat kan alleen met de M7 SAT 801 of met ontvangers met openpli. Met alle andere ontvangers kan dat niet en dat zal ook wel niet komen ook want geen enkele fabrikant heeft er belang bij om de software van bestaande en oude modellen nog aan te gaan passen zodat het wel zou kunnen.

De elevatie van de Astra 23,5 is daar 38,3 graden, die van de Astra 19,2oost 40,7 graden.

Je kunt op die Triax 110 uitstekend een 6 graden monoblock nemen, de Inverto Quad Monoblock 23mm LNB ,6° for 80cm dish waarvan de koppen precies op de juiste afstand staan, n.l. 63mm om daarmee de Astra 19,2 en 23,5 mee te kunnen ontvangen, zie: http://www.inverto.tv/products/product.php?section=1&id=97&cat=36
De kop van de Astra 19,2 in de klem zetten en het block 25 graden schuin zetten waarbij de vrijhangende kop dan 27mm lager moet staat. De kop van de 19,2 gebruik je dan voor de Astra 23,5 en daar dan ook de schotel op uitrichten.

Dat uitrichten in de juiste richting kun je heel gemakkelijk met de zon doen maar dan moet je wel precies de dag van uitrichten opgeven.
 

Oh, ik zie dat D.Quijote ook al gereageerd heeft.
 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

@D.Quijote, bedankt voor je reactie.

 

Hallo Sprietje,

Wat ik mij afvraag is waarvoor je een dubbele lnb nodig hebt als je toch over moet naar Astra3 om daarmee alle nederlandse en regionale tv en radio zenders te ontvangen en Astra1 feitelijk niet meer gebruikt, maar misschien zie ik iets over het hoofd?

Zelf dacht ik een andere schotel te kopen en mijn huidige lnb over te zetten, de schotel uitrichten op Astra3 en klaar.

Ik heb contact gehad met een winkel in Malaga (vlak bij de luchthaven) en zij kunnen mij Triax uit voorraad leveren en zelfs gratis bij mij afleveren (wat een service)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste dejutter

Natuurlijk verdwijnen per 1 april 2016 de zenders van CanalDigitaal van de Astra 19,2 maar in het abonnement van CanalDigitaal zitten ook zenders die niet van hun zijn maar die je met het abonnement van CanalDigitaal wel kunt bekijken zoals bijv. de klassieke muziekzender Mezzo, Motors TV, Nickelodeon, de diverse muziekzenders van VH1 en MTV, Brazzers TV, Hustler TV en Vivid. Die  komen nu eenmaal van de Astra 19,2. Daar heeft TV Vlaanderen en CanalDigitaal geen zeggenschap over. Die zullen dus waarschijnlijk nog lang via de Astra 19,2 uitgezonden worden.
Dat zijn dus zenders die je zonder meer gaat missen als je de Astra 19,2 niet kan ontvangen. Voor de één geen gemis, voor de ander misschien wel.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...

Beste Sprietje, vanaf en tot welke grootte van schotel is de Inverto LNB die je aangeeft geschikt?

Is de Smart Titanium TMT6 Twin Monoblock (Astra 1 + Hotbird) ook een goede keus of is een Inverto LNB technisch gezien beter?

De Smart LNB is makkelijker te verkrijgen.

Ik ga binnenkort weer naar Spanje om o.a dit weer verder op te pakken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij een Smart 6 graden monoblock is de Astra 19,2 diseqc-1 en de Hotbird diseqc-2. Ga je die gebruiken voor de Astra 19,2 en 23,5, dan heeft de Astra 23,5 diseqc-1 en de Astra 19,2 diseqc-2. Met name een aantal CanalDigitaal ontvangers kunnen zo niet ingesteld worden. Bij de Inverto is de volgorde precies andersom dus Astra 19,2 diseqc-1 en Astra 23,5 diseqc-2.
Ook is de Inverto iets beter dan de Smart.

En de Inverto IDLB-TWNM21-MNOO6-8PP koop je al in Nederland voor €25,-
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Sprietje: ik heb geen Canal Digitaal ontvanger, dus de Smart zou geen probleem moeten zijn, maar als de Inverto een betere keus is dan ga ik hiervoor. Kun je nog aangeven tot welke schotalafmeting de Inverto LNB geschikt is, dan kan ik bij de aanschaf van de schotel in Spanje hiermee rekening houden.

Ik heb zitten googlen maar ik kan geen winkel in NL vinden die voor die prijs de Inverto LNB kan leveren, helaas.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb de Inverto LNB op de site van een winkel gevonden voor €30. Heb ze even gebeld of ze de lnb kunnen leveren en ze vroegen mij waarom ik deze monoblock wil en geen twee losse lnb's nam wat volgens hun beter was, o.a omdat dit minder lastig is met afstellen op Astra 3 icm Astra 1. Ik vertelde dat iemand mij deze monoblock adviseerde voor bijv een Triax TD110. Is het gebruik van twee losse lnb's met een switch inderdaad beter of biedt de betreffende monoblock hetzelfde resultaat maar vereist het wat meer geduld met afstellen (zonder satmeter)?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste dejutter

Twee losse lnb's is altijd beter als de afstand groot genoeg is en dat is bij jou het geval. Zeker als je dan Inverto Black Ultra Twin neemt.
Je bent dan wel een stuk duurder uit. Ik zou dan nemen:
2x Inverto Black Ultra twinn à€19,99
2x diseqc-switch 2/1 bijv. Spaun SAR 212 WSG à €19,99
A.S. SAT LNB Multifeedhouder 2-voudig €19,99
samen dus €100,- en dat is €75 meer dan dat monoblock van €25,-
Alle prijzen incl. verzendkosten bij een grote Duitse onderdelenzaak in Nederland.
 

post-60869-0-51303500-1439727680.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...

Beste dejutter

Alle lnb's voor offsetschotels hebben een feedhorn die ontworpen zijn voor een schotel met een f/D-verhouding van 0,6. Als een schotelfabrikant een schotel maakt met een afwijkende f/D-verhouding, dan wijkt hij af van de afspraken die er gemaakt zijn voor lnb's voor offsetschotels.
In Spanje moet je nergens van staan te kijken want daar maken en verkopen ze ook schotels met een f/D-verhouding van 0,5 en ook van 0,7.
Als je dan een monoblock gaat gebruiken op zo'n schotel, weet je niet waar je blijft. Daarom is het merk en type van de schotel belangrijk om te weten want dan kan ik zo opzoeken wat de f/D-verhouding is en daar hou ik dan rekening mee met de berekening. Bovendien is het belangrijk te weten of de gegeven maat de breedte van de schotel is of de hoogte.
 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Even storen, ik ben even langs de zaak gereden om te kijken naar de maten en merk die "dejutter" wil kopen., het is 120 offset schotel van het merk Tecatel, van de opstaande rand is de schotel 119 hoog en 108 breed. Dus Sprietje doe je best....

De F/D waarde wist de winkelier niet, wel dat die speciaal voor Nederland was. Kostprijs trouwens 70 euro.

Nog even op de website gekeken van Tecatel het is de K120P24 volgens mij.

aangepast door D.Quijote

2x M7 sat 801, Amiko HD 8155 en HD 8165 + combo

4 schotels op het dak, en 5 in de kelder

Link naar reactie
Delen op andere sites

De f/D-verhouding voor die Tecatel schotel is 0,57. Daarmee heb ik uitgerekend dat bij deze schotel in Marbella de signalen van de Astra 19,2 en 23,5 oost 75mm van elkaar vallen. Daar kun je dus geen 6 graden monoblock voor nemen maar dat moeten twee losse lnb's zijn.
Met twee aansluitingen heb je dan twin-lnb's nodig en twee 2/1 diseqc-switches.
De lnb voor de Astra 23,5 zet je in de klem en die voor de Astra 19,2 komt er 31mm lager naast te hangen aan de rechter kant als je in de schotel kijkt.
De skew van de lnb's moet als volgt ingesteld worden:
Astra 23,5 op 26 graden
Astra 19,2 op 22 graden

Als houder kun je die nemen die ik in bericht 10 heb getoond maar je kunt ook de Wentronic-2-fach-multifeedhalter nemen.
 

Tecatel AL-G120PRO.pdf

post-60869-0-12508800-1442837754.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...