Ga naar inhoud


TVV ontvangen in Zuid Spanje


Garter

Aanbevolen berichten

Zoals zovelen heb ik sinds de overschakeling van TV Vlaanderen van SD  naar HD problemen in het Zuiden van Spanje. Ik heb reeds met interesse de topics op deze website gelezen.

 

Ik woon in de buurt van Carboneras (Almeria). Thans heb ik een Triax 80 (88?) met een Duo Twin LNB van Vizyon. In tegenstelling tot de meesten heb ik nog ontvangst op Astra 3, maar door atmosferische storingen zijn de meeste HD kanalen slechts sporadisch te ontvangen. Een oplossing dringt zich dus op. Nochtans heb ik na het lezen van de topics nog een aantal vragen, vooral in verband met de samenwerking tussen de LNB's en mijn satellietontvanger.

 

Mijn planning (aan de hand van de informatie die ik vond dankzij de Sprietje).

 

1. Op mijn dak staat nog een 120 cm schotel (in redelijk goede staat) gericht op Astra 2 met een SD LNB van Inverto. Deze schotel ben ik van plan te gebruiken voor de ontvangst van Astra 3.

 

Afregelen van deze schotel:

 

 - Astra 23,5 ligt 5,7 graden meer naar het Westen tov van waar deze schotel nu gericht is.

 

- Hellingsgraad van 36.7 naar 39.4 brengen (gecontroleerd)

 

- Vervangen LBN door Twin LNB Inverto Black Ultra .Skew van LNB iets minder (26 naar 22)

 

2. Behouden van huidge Triax 88 en de Duo Twin LNB van Vizyon vervangen door een Twin LNB Inverto Black Ultra.

 

Aangezien de Triax afgericht is op Astra 1 dient hier volgens mijn niets te gebeuren. Enkel controleren of alles nog werkt.

 

3. Afregelen van Astra 3.

 

Hier kan ik vermoedelijk wat problemen tegenkomen.

 

Ik heb namelijk een oude Philips DSR 8121 (blijkbaar een Pace met Philips label) waarmee ik de schotel op Astra 3 moet africhten. Ik zie dat deze Philips zich altijd richt op Astra 1 bij het instellen. Ik krijg zelf geen info over Astra 3.

 

Mijn vraag dus: hoe gebruik ik de Philips om de grote schotel te richten en af te stellen op Astra 3? (eventueel verwijzing naar topic dat ik gemist heb).

Ter info: ik heb een (goedkope) satelliet zoeker dat ik tussen de LNB en de receiver kan plaatsen.

 

4. Eens beide schotels correct gericht en afgeregeld aansluiten van 2x diseqc-switch 2/1.

 

Ook hier de vraag - het switchen tussen beide schotels - geen problemen met de Philips? Dient hij opnieuw afgesteld te worden?

 

Bedankt voor alle hulp

 

.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Beste Garter

Welkom op dit forum

Is die 120cm-schotel een offset schotel waarbij de lnb gedragen wordt door één arm aan de onderzijde of is het een primefocus schotel waarbij de lnb in het midden zit op drie stangen?
Als het een offsetschotel is, is die dan 120cm breed of 120cm hoog?
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Garter

 

Welkom op dit forum

 

Is die 120cm-schotel een offset schotel waarbij de lnb gedragen wordt door één arm aan de onderzijde of is het een primefocus schotel waarbij de lnb in het midden zit op drie stangen?

Als het een offsetschotel is, is die dan 120cm breed of 120cm hoog?

 

Beste Sprietje,

 

Bedankt voor de snelle reactie. Als nieuw lid moest ik wel eventjes (terecht) via de moderator...

 

Betreft een offset schotel die vroeger gebruikt werd door de Engelse buren (met een LNB Inverto quad). Sinds vorig jaar is een 120 cm (hoogte) schotel hier onvoldoende en zijn de Engelsen overgeschakelt naar een 190 cm. Ik mag van de schotel vrij gebruik maken.

 

Ter  info: het afstellen van de schotels met de Philips ontvanger heb ik mogelijk al opgelost. Raad is natuurlijk altijd welkom.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Garter

Een schotel van 110x120cm is gewoon een hele mooie schotel in Almeria voor de ontvangst van de Astra 23,5.
Ik heb de waardes die je opgeeft nog even nagekeken en die kloppen precies. Goed gedaan!
Je kunt je schotel natuurlijk ook m.b.v. de zon uitrichten met de zogenaamde plakbandmethode zoals die al vaak op dit forum beschreven is.
Als je daar gebruik van wil maken moet je maar even de dag op geven dat je dat wilt doen. Dan geef ik je de tijd wel even op want dat veranderd dagelijks iets.

Wat betreft de diseqc-switches is er geen probleem met je ontvanger maar dat heb je zelf al gezien.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je schotel 190 offset is wat wel een vreemde maat is zou ik een gibertini feed en een invacom quad lnb ervoor gebruiken,,dan kun je eventueel ook een tweede of derde ontvanger aansluiten.

 

De Invacom quad lnb versterkt meer als de single of twin lnb.

 

Hier heb ik nog een invacom twin lnb liggen die ik profesoris met een kraag flens heb uitgetest en de ontvangst van de test transponder van Astra 4 a op 4,8 Oost was 74 % byzonder goed hierzo en dan heb ik het over de Invacom twin lnb.

 

Mocht het een Prime focus schotel zijn dan dus hetzelfde verhaaltje. Het enigste is dat de de adf 120 voor 10,7 - 11 Ghz iets minder presteert, maar verder zal het prima werken met de Invacom quad lnb.

Om dit op te lossen dan even een famaval feedhorn nemen als het een primefocus schotel is, die heeft men daar wel in bij de satboeren in Spanje ;) .

aangepast door Phoenixx
Link naar reactie
Delen op andere sites

Eventjes een korte update,

 

Gisteren de installatie gedaan. Aangezien ik gekozen had om te werken met twee aparte schotels (Astra 1 en Astra 3), duurde het wel eventjes voor alles aangesloten was.

 

Een goede voorbereiding is wel belangrijk. Ik stond zelf verbaasd van de lengte van mijn lijstje...

 

Het meeste plezier beleefde ik bij de afstelling van de 120 cm. Ik had gezien dat hij heel goed afgesteld stond op Astra 2 en gebruikte deze afstellingen om de schotel te richten op Astra 3. Met een schietlood en een tekening met een hoek van 5,7 graden werd de schotel gericht op Astra 2 en daarbij werd de hoek van 36,7 naar 39,4 graden gebracht.

 

Bij de eerste test bleek de signaalsterkte voor Astra 3 zelfs groter te zijn dan die van Astra 1 (namelijk meer dan 80 procent). Perfect HD  beeld, zelfs bij de zwaktste kanalen. Ik heb de 120 cm schotel gewoon kunnen vast zetten zonder verder te moeten regelen of afstellen.

 

Kortom een aangename (werk)dag met heel veel resultaat. Nogmaals bedankt Sprietje voor de fantastische hulp aan mezelf (en andere forumleden).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi dat je zo'n goed signaal hebt maar ja, dat kan ook bijna niet anders met een schotel van 110x120cm.
Ik hoop dat je ook het maximum aan signaalkwaliteit hebt verkregen door de lnb op de juiste skew in te stellen (proefondervindelijk) en ook de juiste afstand tot de schotel in te stellen (proefondervindelijk).
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om eerlijk te zijn - ik heb niks meer veranderd toen ik de lezing deed van de signaalsterkte (87% geloof ik) en 100 % kwaliteit. De vorige LNB (ook een Inverto) voor een ontvangst van Astra 2 stond héél correct op 26 graden. De bij de installatie van de nieuwe LNB (ook een Inverto), maakte ik dankbaar gebruik van de de afstellingen die destijds (duidelijk professioneel) werden gedaan. Ik "kopieerde" ook de afstand van de LNB kop tot de schotel.

 

Voelt een beetje aan of ik een winnend loterij biljet had gekocht. Geen grote winst, maar toch gewonnen!

 

Sprietje - nogmaals bedankt!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...