Ga naar inhoud


De makkelijkst te ontvangen zender van de Astra 23,5.


Sprietje

Aanbevolen berichten

Regelmatig wordt op dit forum het probleem voorgelegd, dat de Astra 23,5 niet te vinden is. Het vaakst komt die vraag van camper- en caravanbezitters die zich in Zuid-Europa bevinden waar de ontvangst van de Astra 23,5 erg zwak is maar ook vaste bewoners daar die de Astra 23,5 er bij willen ontvangen, hebben vaak moeite de Astra 23,5 te vinden . De Astra 19,2 hebben ze meestal redelijk snel gevonden.
Het beste is dan de ontvanger op een zender af te stellen die makkelijk te ontvangen is. Dat zijn bepaald geen zenders van CanalDigitaal en TV Vlaanderen die door hun lastige transponderspecificaties pas door komen als de schotel goed is uitgericht.

Er is al vaak een discussie geweest welke zenders makkelijk en moeilijk te ontvangen zijn. Algemeen bekend is wel dat SD-zenders makkelijker te ontvangen zijn dan HD-zenders. Gelukkig zitten er wel een aantal SD-zenders op de Astra 23,5 maar welke is nu het makkelijkste te ontvangen.
Je kunt dan kijken naar de signaalkwaliteit of de signaal-ruisverhouding maar foutcorrectie e.d. spelen ook een rol.
Wat in ieder geval bepalend is, is de drempelwaarde van het signaal waarmee de zender ontvangen kan worden.
Daartoe heb ik een handige manier bedacht om te testen welke zender het makkelijkste te ontvangen is. Het gaat als volgt:

In Zuid Spanje waar het signaal van de Astra 23,5 toch al zwak is, heb ik een natte zeem (of vaatdoek) over de lnb gehangen. Er kwam geen enkel signaal meer door. Doordat de zeem langzaam opdroogt door de zon en de wind, kwam er van lieverlee meer signaal doorheen.
De eerste zender die door kwam was TA3 op positie 239 van de CanalDigitaal zenderlijst. Het betreft een SD-zender met DVBS-modulatie en fec 5/6 op frequentie 11836H.
De tweede zender die door kwam was RTL Tele Luxemburg samen met Chamber TV Lux die beide op transponder 12168V zitten met een betere foutcorrectie van 3/4. Ze hebben zenderpositie 190 en 191.
De signaalkwaliteit van TA3 lag twee maal hoger dan van de zender RTL Tele Luxemburg.

Ik ga op deze manier ook de volgorde van ontvangst van binnenkomst eens bepalen van de transponders van CanalDigitaal.
Nu kan door verschil in lnb (merk, type en zelfs precies hetzelfde type) enig verschil ontstaan. De ene lnb verwerkt bijv. beter horizontale transponders dan verticale transponders. Ook kan er verschil zitten tussen de ontvangsteigenschappen tussen de hoge- en de lage band.
Daarom zou ik het leuk vinden als andere mensen deze test ook eens doen op zo te bepalen bij welke drempelwaarde bepaalde transponders het makkelijkeste en het moeilijkste doorkomen.
Het van lieverlee doorkomen van de transponders gaat gepaart met eerst stilstaand beeld, dan af te toe stilstaand beeld tot uiteindelijk normaal bewegend beeld en geluid zonder storing doorkomt.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Vandaag heb ik de transponders getest die CanalDigitaal en TV Vlaanderen gebruikt. Terwijl de zeem die over de lnb hing steeds verder opdroogde, kwamen de volgende transponders stuk voor stuk weer binnen.

12032H met de zender Auto moto sport. Geen transponder van CanalDigitaal maar deze zender zit wel in het abonnement van CanalDigitaal.

En pas heel veel later kwamen de transponders van CanalDigitaal (M7)

11914H met o.a. Travel Channel HD, Eurosport 2 nl, enz.
12187H met o.a. NPO1
11739V met o.a. NPO2
11856V met o.a. RTL 4 HD
11129V met o.a. SBS 9
en de hekkensluiters:
12109H met o.a. History HD (fec 3/4)
12207V met o.a. Nat. Geo. Channel Wild (fec 5/6)

Misschien dat mensen in Nederland deze test ook eens willen doen om zo duidelijk te krijgen welke zenders (transponders) makkelijk en moeilijk te ontvangen zijn van de Astra 23,5.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sprietje, ik zou denken dat een radiozender vlugger tevoorschijn zou komen omdat ze minder signaal nodig hebben.

In Spanje ga ik op de TP van 11914(tv lux,Zeeland) staan,de laagste freq.. Die lage freq komen vlugger binnen ipv de hoge en je kunt niet kiezen dan tussen radio of tv(spijtig). Of zet je je reciever op een radiozender bij schotel richten ?

En met een satfinder ertussen is er meteen verzwakking.

1*187;2*110;3*70 schotels-11*twin lnb;2*quad lnb;Sab Sky 4900

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste de mon

Transponder 11914 is een verhaal apart. Ze hebben de SymbolRate enige tijd geleden verhoogd naar 29.900. Hierdoor kunnen ze nog meer zenders op deze transponder proppen. Er zitten een enorme hoeveelheid TV-zenders op en ook nog eens 18 radiozenders. Deze gigantische stream van signalen moet allemaal ontrafeld worden in separate zenders en dat kost tijd. Daar heeft je ontvanger het maar druk mee.
Ik vind dat CanalDigitaal echt verkeerd bezig is.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou het kunnen dat men bezig is met die toestand te veranderen?  Want sinds enkele dagen zijn Discovery en 13th Street nu ook beschikbaar op de 11739V.

Dan zouden dat 2 zenders zijn die zouden kunnen verdwijnen op de 11914H.

Even bewerken want ik zie dat een ander draadje onder CanalDigitaal hierover bezig is.

aangepast door astro iris
Link naar reactie
Delen op andere sites

Radio of TV maakt volgens mij niks uit, je moet toch de hele stream ontvangen voordat je kan afstemmen op een zender.

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2)

Xtrend ET10000: 1x DVB-S2, 2x DVB-C/T2, IPTV OpenPLi 8.3
VU+ Duo
/ Dreambox DM800 / TBS 5925
Channel Master 180cm offset: 39.0°E-37.6°W, SAB 97 schotel 45.1°E-60°E, 80cm vast: 28.2°E/23.5°E/19.2°E/13°E | DVB-T/DAB: VHFIII/UHF combi-antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De natte zeem methode toont aan dat hoe moeilijk of makkelijk een transponder te ontvangen is weinig relatie heeft met signaalsterkte, signaal/ruisverhouding of signaalkwaliteit en dat heeft allemaal te maken met het feit dat de invloed van QPSK of 8PSK, fec 2/3 of fec 5/6, een hoge of lage frequentie een lage of hoge SymbolRate, horizontaal- of verticaal gepolariseerd enz. groot zijn. Met andere woorden, de drempelwaarde bepalend is.
Ook leuk eens uit te testen voor bijv. de Turksat 3A oostbeam of andere satellieten die alleen maar met grote(re) schotels zijn te ontvangen.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is het zo erg met het weer gesteld in Nederland mereltje? Ben blij dat ik in Spanje zit. Gewoon elke dag zon en 27-28 graden.
Ik ga de natte zeem ook eens over de lnb van de Astra 19,2 leggen, kijken hoe daar de volgorde verloopt. Ik zal me wel toeleggen op alleen de hele makkelijke en hele moeilijke want op die satelliet zitten zoveel transponder, daar is geen beginnen aan om die hele middenmoot mee te nemen. Natuurlijk  neem ik wel de transponder mee waar nog wat Nederlandse zenders op zitten.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vandaag de natte zeem eens op laten drogen voor de lnb van de Astra 19,2.
Nou die moest ik kleddernat maken om de sterkste zender überhaupt tegen te kunnen houden.
De sterkste zender was iNews op transponder 11067V die op voorkeuzepositie 193 zit van de CanalDigitaal fastscanlijst.
Heel dicht daarachter kwam de zender BVN op 11185V die op positie 80 zit.
Nou, ik kan niet anders zeggen dat BVN een uitstekende beslissing heeft genomen om bij de transponders van CanalDigitaal weg te gaan want deze zender knalt zelfs door een flinke natte zeem heen.

En dan moet je heel lang wachten totdat de zeem flink is opgedroogd totdat de eerste zenders van CanalDigitaal doorkomen. Nagenoeg alle andere transponders waren inmiddels doorgekomen.
Het is transponder 12515H waar de Nederlandse zenders in SD op zitten.
Hekkensluiter van de moeilijkst te ontvangen zenders is ook weer een transponder van CanalDigitaal, namelijk 12721H met o.a. de zender Hustler TV die op positie 267 zit.

Ik kan met de waarnemingen van de Astra 23,5 en 19,2 satellieten dus wel constateren, dat CanalDigitaal zijn uiterste best heeft gedaan om het de abonnees behoorlijk moeilijk te maken om hun zenders goed te kunnen ontvangen. En CanalDigitaal maar vol blijven houden dat een schotel van 60cm nog steeds groot genoeg is voor een fatsoenlijke regenreserve.

De metingen zijn gedaan met een Triax 115 en een Inverto Black Ultra Quad bij een onbewolkte lucht in Zuid-Spanje.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...