Ga naar inhoud


Audio-vraag aan iemand met TV-VL en Telenet/ProximusTV


riji

Aanbevolen berichten

Kan iemand die zowel TV-VL als Telenet (of Proximus-TV) heeft even meedelen of er een verschil is in geluidssterkte (volume) tussen TV-VL en Telenet/ProximusTV?

Ouder geworden hebben wij last met spraak verstaan.

Ons geluid gaat naar een middenklasse Pioneer versterker en die zendt het naar 2 kwalitatieve speakers + subwoofer.

Zowel de satellietontvanger (VU+ Ultimo) als de TV zijn optisch verbonden met de versterker.

Het geluid van de TV (DVB-T) is echter beduidend luider en ook helder dan dit van de satellietontvanger.

Wij verstaan een gesprek dan ook merkelijk beter.

In de audio-instellingen van de Ultimo heb ik downmix voor stereontvangst ingesteld. Wat het volume betreft is het nooit goed: ofwel stel ik dit bij de Ultimo maximaal en dan is het wat luider maar onzuiver, ofwel stel ik het eind oranje (PLI-image) maar dan moet ik teveel versterken en krijg ik zo vervorming.

Ik denk ook niet dat het aan de Ultimate ligt, omdat ik het probleem ook met de DM-800 had.

Mijn hoop is nu ons probleem op te lossen door over te schakelen op Telenet of Proximus.

Het zou voor mij heel nuttig zijn indien iemand die de twee heeft (TV-VL  en Telenet/ProximusTV) kon melden of er inderdaad een merkbaar verschil in geluidskwaliteit is.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


goede morgen Riji

 

het audio level van dvb-t en van tv vlaanderen bij één hd is inderdaad licht verschillend met een iets sterker audio van dvb-t.

mijn eigen gebouwde versterker  staat op een vast niveau (met twee klassieke potentiometers )=lees ingangsdempers  en ik kan het volume zonder probleem regelen. bovendien kan ik per zender het audio level  op drie niveaus (laag midden hoog ) aanpassen. Ook is er een volume knop op de  a.b.  van de ontvanger om het audio level te regelen met de afstandsbediening .

het verschil tussen telenet en dvt kan ik met de tv zelf (dvbt dvbc ) onderzoeken en er is slechts een heel klein verschil ,terug in het voordeel van dvbt . Volgens mij is de audio kwaliteit in beide gevallen dezelfde en goed te noemen.  tv vlaanderen telenet en dvb-t.

beeldkwaliteit is bij dvb-t duidelijk minder dan bij telenet en tv vlaanderen. bij de laatste twee zie ik geen verschil wat niet wil zeggen dat er geen zou zijn .   herberie 1234

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank voor dit uitvoerig antwoord.

Ik begrijp hieruit dat het voor  ons audio-probleem (spraakverstaan, helderheid van de klank) geen zin heeft om over te gaan op Telenet.

Ik heb momenteel een nieuwe stereo receiver in bestelling (Onkyo TX-8150) om onze Pioneer VSX-919 te vervangen. Misschien brengt dit verbetering...

Toch blijf ik met de vraag zitten hoe ik nu best het volume van de satellietontvanger (VU+ Ultimo) instel mbt volgende ervaring:

wat het volume betreft is het nooit goed: ofwel stel ik dit bij de Ultimo maximaal en dan is het wat luider maar onzuiver, ofwel stel ik het eind oranje (PLI-image) maar dan moet ik teveel versterken en krijg ik zo vervorming

(ik denk overigens dat die kleuren groen-oranje-rood nog uit de analoge tijd stammen).

aangepast door riji
Link naar reactie
Delen op andere sites

Dag Riji

 

ik heb vergeten bij te vertellen dat ik met de analoge  uitgang van de satelliet ontvanger werk , en dat de ingang van mijn versterker een vaste maximum input range heeft (ik denk maximum 1V rms )  .  De uitgang van mij technics  multi disc CD speler geeft een wel 5 keer sterker audio siganal af, zodanig dat ik bij het overschakelen  naar CD   de ingangspoti's van de versterker eerder zeer minimaal moet zetten om aan hetzelfde geluidsniveau te geraken. 

Het optisch kanaal  en de optische ingang  zijn volgens mij dus niet  op elkaar afgestemd , wat met analoge signalen beter kan opgevangen worden. ik denk dat de oplossing inderdaad bij een andere versterker kan gevonden worden veel succes.

 

 

hereberie 1234
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
  • 1 maand later...

Inderdaad.

de nieuwe hedendaagse digitale versterkers houden rekening met het inkomende audiosignaal  verschil en indien nodig wordt dit -ongemerkt-versterkt zodat j niet moet gaan knoeien met je volume :)

Bij recente Onkyo versterker staat dit automatisch ingesteld dacht ik.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...