Ga naar inhoud


vreemd? gedrag av versterker


Aanbevolen berichten

Sinds een half jaar heb ik een 5.1 av versterker (Onkyo HT-R393) aangesloten, om het tv geluid te verbeteren. Dit is gelukt, prima beeld en goed geluid.

Drie bronnen gaan naar de versterker toe: satellietontvanger, Raspberry Pi met Kodi en een DVD speler. Aan de uitgang is dus de TV aangesloten. Alles is verbonden met HDMI.

CEC is ingesteld bij Kodi en de TV. Niet bij de versterker, want drie apparaten met CEC werkt niet. Ik kan Kodi prima bedienen met de afstandsbediening van de TV.

 

In een aantal opzichten verwondert mij het gedrag van de av versterker. Een echt passieve component blijkt het niet te zijn.

 

- hij schakelt niet automatisch om naar die input waar signaal op staat. In de handleiding staat daarover trouwens niets. In dit opzicht is het apparaat dus passief. Wel worden in de handleiding voor de diverse ingangen specifieke apparaten genoemd, maar ik ga ervan uit dat alle ingangen equivalent zijn.

 

- ik zet bijna altijd de apparatuur in dezelfde volgorde aan. Als ik dat niet doe is er een (kleine) kans dat de versterker hoogst actief wordt. Tweemaal (in het halve jaar) is dat gebeurd. Er ontstaat een loop waarbij de versterker zich voortdurend aan- en uitschakelt en daarbij ook de TV aan- en uitzet. De loop is alleen maar te stoppen door de netspanning eraf te halen. De enige verklaring die ik kan bedenken is dat bij het aanzetten van de versterker toch de CEC nog enigszins actief is, hoewel deze in de versterker gedisabled is. En bij drie apparaten met CEC is er een teveel.

 

- mijn eigenlijke vraag betreft het volgende, omdat ik geen idee heb wat hier gebeurt. Tijdens het kijken hoor ik in de versterker soms op willekeurige momenten een relais schakelen. Dit schakelen beinvloedt het beeld en geluid niet; het is dus uitsluitend een klikgeluid uit de versterker. Niet dramatisch maar als iemand een idee heeft, wat hier schakelt en waarom hoor ik dat graag.

Link naar reactie
Delen op andere sites


het zijn relatief ingewikkelde av receivers, dus wees gerust anderen hebben ook moeite met de handhaving van HDMI-CEC of ARC

 

betreffende je eigenlijke vraag,

 

ik kan dat repliceren door de receiver voor geluidbronnen en de desbetreffende modus automatisch in te stellen

de receiver herkent dan of er DD of ECM via het aangevoerde signaal komt en schakeld inderdaad een relais met een duidelijke klak.

 

een en ander heeft ook te maken met of je aan de bron, bijvoorbeeld de Satreceiver, een DolbyDigital downmix ingesteld hebt of juist niet

dan is de vraag met welke kabels is die satelliet receiver verbonden HDMI en Optical SPdif ?

Als iemand zo iets over mij zegt sla ik hem op z'n bek

😁

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Alleen HDMI. Geen optische kabels. Verder staat alles op gewoon stereo ingesteld. De luidsprekers staan ook in een normale stereo opstelling. Geen dolby en geen 5.1 opstelling dus. Een minor punt van de versterker vind ik ook dat bij zappen een zachte plop hoorbaar is bij elke zenderwisseling. Directe aansluiting van de sat ontvanger op de TV had dat niet. Maar ok, het totale geluidsbeeld is veel beter dan met de TV luidsprekers.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaring en advies is om HDMI CEC uit te zetten, na drie receivers hier is het nooit gelukt om daarmee een goede ervaring te hebben.

 

Een Logitech Harmony leverde een goede ervaring op.

GIGABLUE UHD QUAD 4K  :D  XTREND ET8500 / ET7500  ;)  VU+ Duo2 / VU+ Solo SE  :)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hij heeft CEC uitstaan in de versterker dus dat zal het niet zijn. Ik gebruik het wel maar echt vrolijk wordt ik er niet van. Het is me nooit duidelijk welke AB ik nu moet gebruiken.

aangepast door Psychosammie
  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

drie HDMI-CEC werkt niet schrijft boudeman,

 

want drie apparaten met CEC werkt niet

dat is vreemd, want bij mijn werkten drie apparaten wel

opstelling:

- 1 satreceiver

- 2 IPTVsettopbox

- 3 Denonreceiver

naar monitor = TV

juist monitor want meer dan dat hoeft die niet te zijn als geluid en video bronnen van de 3 komen

dus m.a.w. ik zou wel degelijk de AVR HDMI-CEC aanzetten

Als iemand zo iets over mij zegt sla ik hem op z'n bek

😁

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...