Ga naar inhoud


wanneer volgende sun outage?


boudeman

Aanbevolen berichten


  • Moderator

Ja, dat heeft te maken met de stand van de aarde t.o.v. de zon.

Elke dag wordt het eerder licht en later donker.

Op 21 juni , na de langste dag/kortste nacht worden de dagen weer korter.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat klopt niet helemaal. Op Tenerife Sur is de maximale sun outage op 8 maart om 10:14:44 uur en op 9 maart om 10:14:29 uur. Het noorden verschilt een paar seconden.

Op beide dagen verlies je even veel signaal.


 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry. Klopt wel Sprietje, deze morgen al max signaal verlies om 10.16 en mijn A3 kop al heerlijk warm.  Voor ZTF  astra3  La/Lt 119.2 en 35.3  .Zal morgen nog eens nauwkeurig ( op de sec) registreren. Grtjs.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 6 maanden later...

Beste mensen

 

De herfst begint en dat betekent weer dat de sun-outage in aantocht is.

De sun outage is het moment dat de zon zich precies achter de Clarkebelt beweegt en dus op bepaalde tijdstippen precies achter de satellieten staat.
Behalve dat dit een tijdelijke vermindering van het signaal oplevert, is dit ook een handig moment om te bepalen of je schotel nog voldoende vrij zicht heeft.
Vooral bij bomen die jaarlijks hoger en breder groeien en het vrije zicht op de satelliet kunnen belemmeren, is het handig tijdens de sun outage te controleren of je niet in een kritische situatie terecht komt.


Heb je bomen in de buurt van de schotel staan richting de satellieten die je ontvangt, dan zou het jammer zijn dat je volgend voorjaar als de bladeren weer aan de bomen komen je merkt dat de ontvangst ineens een stuk slechter is geworden door de weer gegroeide boom.
Je weet dan immers niet welke boom of takken in de weg zitten.

Tijdens de sun outage kun je precies zien welke tak(ken) in de weg gaat zit(ten) en kun je een ongestoorde ontvangst behouden door misschien slechts één tak af te zagen i.p.v. de hele boom neer te halen of de schotel te moeten verplaatsen.

In Nederland is de maximale sun outage over precies 3 weken op 12 okt. maar dat is zeker niet overal zo in Europa. Op de Canarische Eilanden is de maximale sun outage al op 4 okt. en in Scandinavië pas op 14 okt.

 

De zon komt in deze periode dagelijks ongeveer 0,4 graden elevatie minder hoog aan de hemel. Je kunt dus ook al wat dagen eerder of wat dagen later dan tijdens de maximale sun outage gebruik maken van deze handige situatie om het vrije zicht op de satellieten te bepalen.
Maar je moet de zon wel kunnen zien en dat is in Nederland zeker niet gegarandeerd.


Bekijk je het vrije zicht eerder dan de maximale sun outage, dan zou je denken dat de boom nog geen probleem op levert. Betrouwbaarder is dan ook als de zon tijdens de maximale sun outage niet te zien is, om dan maar een paar dagen later te kijken. De zon staat dan iets lager dan de satelliet en dat weet je zeker dat je voldoende takken weg haalt of de boom topt.

Als er takken in de weg zitten kun je dat zien als deze takken een schaduw werpen op je schotel.
Ik heb een bijlage toegevoegd met de datums en tijdstippen van de sun outage voor de Astra 23,5 en Eutelsat 9 voor Nederland (Utrecht)

Natuurlijk is de sun outage ook een prachtig moment voor mensen met een draaibare schotel of een multifeed schotel die veel satellieten kan ontvangen. Je kunt dan mooi controleren voor welke satellieten je vrij zicht hebt.

Ik geeft deze info tijdig zodat degenen die gebruikt willen maken van de sun outage rekening kunnen houden met hun agenda en eventueel ladders en zagen te kunnen organiseren.

 

Opmerking bij de tabellen.
Om de sun outage gedurende een langere periode weer te geven, hebt ik de calculator op een schotel van 40cm ingesteld. Op deze manier kunt U al vele dagen vóór en na de maximale sun outage zien op welk tijdstip de zon precies in de richting van de satelliet staat.  

De calculator is op deze site te vinden: http://www.satellite-calculations.com/Satellite/suninterference.php

 

takken in de weg.jpg

sun outage Astra 23,5 herfst 2017.png

sun outage Eutelsat 9B herfst 2017.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog even een verdere uitleg over de twee tabellen die hierboven geplaatst zijn.
Ik neem even de laatste tabel van de Eutelsat 9B.

 

De één na laatste kolom laat zien hoe ver de zon zijn boog beschrijft boven en onder de satellieten.
Het begint op 6 okt. dat hij 2,173 graden hoger zijn boog beschrijft dan de Clarkebelt baan. Dan zien we het verschil tussen de boog van de zon en de Clarkebeltbaan steeds kleiner worden. Het loopt de dagen daarna van 1,790 naar 1,490 naar 1,029 naar 0,650 naar 0,273 graden boven de Clarkebelt.
Op 12 okt. zien we dat de zon 0,10 graden onder de Clarkebelt door draait en dat wordt elke dag weer meer.
Op 12 okt. draait de zon dus het dichtste achter de Clarkebelt door en heb je ook de meeste last van stoorsignalen van de zon waardoor hij bij zwakke satellieten kan voorkomen dat het signaal tijdelijk weg valt.

 

Denk nu niet dat je uit deze tabel op kunt maken dat de zon dus niet helemaal precies achter de Clarkebelt door draait want dat is plaatsafhankelijk. Deze tabel is berekend met de coördinaten van het centraal station in Utrecht maar wanneer ik een iets zuidelijker of noordelijker gelegen locatie had gekozen, dan had het zo maar kunnen gebeuren dat de zon wel tot twee of drie cijfers achter de komma gelijk met de Clarkebelt had gedraaid.

 

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Op de Canarische Eilanden zit men al volop in de sun outage. De zon ging vandaag 1,1 graad boven de satellieten langs. Dinsdag t/m donderdag zijn de dagen met de maximale sun outage.
Het kan om rond 10:53uur voor het tijdelijk uitvallen van het beeld zorgen maar tevens een hele mooie gelegenheid om de kijken of de schotel vrij zicht heeft op de Astra 23,5 satelliet.

Voor Zuid-Spanje begin je vanaf woensdag mogelijk last van tijdelijk beelduitval te krijgen. De maximale sun outage is het komend weekeinde.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vanaf vandaag zullen mensen in Zuid-Spanje de komende week last gaan krijgen van de sun outage rond 12:00uur.
Het beeld kan tijdelijk gaan blokken, stil staan of helemaal weg vallen.
Tevens een mooie gelegenheid om de kijken of er geen obstakels (bomen) in de signaalweg staan.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...