Ga naar inhoud


van Visiosat 1 naar Visiosat g4b uitrichten


FtoA

Aanbevolen berichten

Ik heb nu een Visiosat met 1 LNB direkt midden op de arm, uitgericht op Astra 1. Perfekte ontvangst.

 

Heb een G4b plaatje gekocht en 2 lnb's en wil HB en Astra 2 toevoegen. Vraag: is het gewoon een kwestie van G4b plaatje op de arm schroeven en staat de schotel dan nog goed in de basis positie voor Astra 1? Of moet de hellingshoek bijgesteld worden? En moet de richting van de arm bijgesteld worden?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Beste FtoA

Het lijkt me niet zo moeilijk.
Een G4B houder voor de ontvangst van de Hotbird 13, Astra 19,2, 23,5 en 28,2 ziet er als volgt uit, zie bijlage.
Je ziet dat er geen enkele lnb precies in het midden staat. Het lijkt me dan ook voor de hand te liggen dat je de schotel opnieuw in moet stellen (verdraaien).
Hij staat nu uitgericht op de Astra 19,2. De houder van de Astra 19,2 staat met de G4B-plaat uit het midden. Je zult de schotel dus iets bij moeten stellen om de Astra 19,2 weer optimaal te kunnen ontvangen. Mogelijk moet de elevatie van de schotel ook iets bijgesteld worden. De nul-instelling van de vier lnb-klemmen moet ingesteld worden met de klem van de Astra 19,2, zie bijlage.
 

post-60869-0-14308500-1487348533.png

post-60869-0-06853300-1487348604_thumb.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Sprietje, bedankt voor je reactie. Ik ben bang dat je je niet kan voorstellen hoe moeilijk sommige dingen voor een beginneling kunnen zijn, maar je zegt het vast ter geruststelling, das aardig.

Ik ga dus een denkbeeldige lijn van middelpunt lnb op astra1 trekken naar midden van aanhechting arm aan schotel en draai die lijn op 19.2 graden?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Houd rekening met het 'spiegelen' van de signalen door de schotel.

Om het 19oost signaal op de 19oost LNB te krijgen (op het plaatje de tweede houder van links) moet de schotel iets naar links gedraaid worden (van achter de schotel gezien).

 

groet,

A33

Tip: Als je reageert op een post, geef dan altijd een citaat van de (gehele) post waar je op reageert. Sommige leden kunnen namelijk hun oorspronkelijke posts achteraf nog wijzigen, en wel veel langer dan de sinds jaar en dag in de huisregels (voor alle leden) vermelde periode van 30 minuten. Dat dat inbreuk doet aan de continuïteit van de foruminhoud, en een ongelijk speelveld creëert, wordt kennelijk (helaas) niet belangrijk geacht.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja het lijkt inderdaad allemaal makkelijk voor een kenner maar voor een leek is het helemaal niet zo logisch.
Ik heb even een tekening voor je gemaakt.
Je ontvangt de Astra 19,2 nu precies in het midden van de schotel (=A in de tekening)
Met de nieuwe houder komt de lnb voor de Astra 19,2 op positie "B" te staan. Rekening houdend dat de hoek van inval op de schotel gelijk is aan de hoek van weerkaatsing naar de lnb betekent dit dus dat de signalen die van de Astra 19,2 komen van de positie B'.
Je zult de schotel dus moeten verdraaien van B' naar A oftewel je zult de schotel iets naar het oosten moeten draaien om hem weer precies op de Astra 19,2 uit te richten.
 

post-60869-0-71694000-1487355842.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

A33 en Sprietje, bedankt voor de moeite. Ik zou echt zweren dat je hem naar rechts moest draaien maar als jullie zeggen naar links (noordwaarts) neem ik dat direct aan, de logica begrijp ik niet. Geloof dat het iets met de weerkaatsing van het signaal zou zijn ivm de holling? Waar ie nu geen last van heeft omdat ie in het midden kaatst?

 

Begin me ook af te vragen of je met zo'n g4 wel goede ontvangst kan krijgen?!

 

En als 3e: las een oude tip van Sprietje om de arm te verstevigen door  nylon draad naar de schotel te spannen. Kun je dat ook met electriciteitsdraad doen of is de isolatie onvoldoende en geeft dat storing?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste FtoA

Lees mijn verhaal nog eens aandachtig door. Natuurlijk heeft het met weerkaatsing van de signalen te maken. Waarom zou een multifeed opstelling niet goed werken?
Signalen die van links op de schotel vallen worden ontvangen door een lnb die rechts op de rail zitten en signalen die van een hoge elevatie komen worden ontvangen door een lnb die laag op de rail staan zoals signalen die van een lage elevatie komen worden ontvangen door een lnb die hoog op de rail staan.
Zelfs de meest professionele multifeed schotelopstelling werkt met dit principe.
 

post-60869-0-73004300-1487361282_thumb.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste FtoA

Je moet het niet gekker maken.
Waarom denk je dat de lnb van de Hotbird 13 lager afgesteld staat dan de lnb van de Astra 28,2 en de vier lnb's ook nog in een boog staan die overeen stemt met de reflectie van de signalen van de Clarkebelt tegen de schotel?
 

post-60869-0-99938000-1487363276_thumb.png

aangepast door Sprietje
Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb geprobeerd om info te vinden in welke hoek de arm van de schotel met  g4b geplaatst dient te worden. Alle info die ik tegen kwam gaat over uitrichten op 19.2° maar dat vind ik lastig meten.

Het richten van de arm door je smartphone er tegen te houden is veel makkelijker. Als ik weet op hoeveel graden de arm moet stellen ben ik al een hele stap in de goede richting. Gaat het om 20°, 21°, 22°?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...