Ga naar inhoud


Siemens Gigaset A510 problemen


T90user

Aanbevolen berichten

Een tijdje geleden startte ik de vraag over de batterijtjes in deze Siemens Dect telefoons, maar intussen ben ik erachter dat dat waarschijnlijk niets met de problematiek te maken heeft. Met enige regelmaat staat tenminste een van de drie apparaatjes schijnbaar zonder spanning. Ik zeg "schijnbaar" want de oorzaak is me een volslagen raadsel. Het ligt niet aan vervuilde contactpunten in de houder of aan de telefoon, en als je er bijtijds bij bent dan is enig rommelen vaak genoeg om het ding weer aan de gang te krijgen.

 

Het verwarrende is alleen dat totaal onduidelijk is wat precies. De telefoon in de houder heen en weer wrikken doet niets. Ook het eruit halen van de twee oplaad batterijtjes doet meestal niets, het scherm blijft onverlicht als je ze er dan opnieuw weer in doet en ook als je er andere volle batterijtjes in doet.

 

Doorgaans krijg ik na genoeg van dat gerommel ineens weer contact, als het kort nadat het ding uitviel is dan werkt ie gewoon weer zonder problemen, als ik het te laat doorheb dan zijn de batterijtjes leeg geraakt (dus hoewel hij in de houder staat is er iets waardoor ze ineens niet meer opgeladen worden, en dat heeft geen mechanische oorzaak want de telefoon staat inclusief houder op een plek waar er niet zo snel tegenaan gestoten kan worden.

 

Een tweede heel vreemde factor: vanavond was ik er bij toeval snel bij en kreeg ik hem weer aan de praat, het verlichte scherm liet zien dat de accu's nog netjes vol waren dus geen zorg zou je denken. Display (tijd) bleef netjes actief maar zodra iemand me belde hoorde je alleen het eerste begin van een tring-geluid en dan viel het ding dood - geen licht, geen display, gewoon grijs vlakje. Na de eerste keer werd hij al heel snel weer OK dus met eerst even verlicht scherm en daarna de tijdsaangifte zat hij weer in de houder (accu's nog steeds vol) en hups, enkele minuten later hetzelfde feest, iemand belt, ik hoor een halve tring en meteen valt de telefoon weer helemaal uit.

 

Aan het basissysteem ligt het niet, de andere twee telefoons rinkelden er beneden en in de slaapkamer lustig op los. De vraag is of ik hier nog iets aan kan doen, ik weet niet eens hoe je zo'n telefoon openmaakt, zie in elk geval niet direct schroefjes dus er zal wel iets geklemd zitten, maar belangrijker is natuurlijk de vraag of er iets in zit waarmee ik als leek nog wat kan doen. Of is het gewoon een kwestie van een nieuw setje telefoons kopen? Deze zijn dacht ik een jaar of vijf oud, maar kan ook nog iets meer zijn, ik heb dat niet zo bijgehouden. Hiervoor hadden we Medions en die waren echt bagger. Het liefst zou ik deze Siemens telefoons in orde kunnen maken (ik spreek in meervoud omdat andere toestelletjes in het laatste halve jaar ook zo nu en dan vergelijkbare maar niet zulke extreme uitvallen hebben gekend, dat was de reden waarom ik allereerst aan de batterijtjes dacht (wellicht te oud) maar daarbij lijkt het bovenstaand verhaal niet echt te kloppen.

 

Srry voor dit lange verhaal, mijn probleem is dat ik geen flauw idee heb waar het om gaat. De volle accu lijkt te ontkennen dat daar het probleem ligt, het in en uithalen van de batterijtjes zonder resultaat lijkt aan te geven dat ik daar ook het probleem niet moet zoeken, en het ding een paar keer tegen je been kloppen doet ook niets dus iets echt los zittends lijkt het ook niet te zijn. Waarom het me na een aantal minuten dan plots lukt om het ding weer functionerend te krijgen weet ik zelf niet. Iemand een tip misschien?

aangepast door T90user
  • Like 2
Link naar reactie
Delen op andere sites


Hoe oud zijn de accu's? Het kan heel goed zijn dat de capaciteit op is en de spanning nog wel goed. Je kan eens de accu's uit een ander toestel omwisselen om dit uit te sluiten.

 

 

Leeftijd accu's is gelijk aan leeftijd sets, dus minstens 5 jaar. Dat was de reden waarom ik ook inderdaad aan die dingen dacht. Maar intussen zijn er wat nadere constateringen gedaan:

1. Het gaat feitelijk maar om een toestel - althans de laatste maand of twee - dat dit soort problemen geeft

2. Er gebeurt dan vaak iets raars waardoor ik me bewust word van het probleem, namelijk het feit dat het ding steeds weer kleine korte tring geluidjes maakt, niet omdat er iemand belt maar omdat het doet alsof de verbinding met het oplaadstation steeds verbroken wordt. Dus even opladen, en dan weer scherm helemaal uit, dan weer even aan, dan weer opnieuw uit. Totdat de oplaadbare batterijen helemaal leeg zijn.

3. Als ik een andere set vol opgeladen batterijtjes erin stop zoals de GP 850 of GP 1000 of een setje Duracell Active Charge 800 dan reageert de telefoon helemaal niet als het weer in zo'n bui is. Of, wanneer het wel weer functioneert, gaat hel licht weliswaar aan maar toont het oplader-ikoontje alsof ik er een paar lege batterijen zou hebben ingezet. Gaat overigens dan wel opladen in die oplader wat ik erg vreemd vind want hoe kun je een setje vol opgeladen batterijtjes nu als leeg beoordelen en beginnen op te laden?

 

Dat laatste leidt dan uiteindelijk tot een goed functionerend toestelletje, maar is daarbij precies zo onbetrouwbaar als de originele batterijtjes, dwz het kan zomaar gebeuren dat een aantal dagen later ook met die batterijtjes dat spel van uitgaan of aan- en uitgaan weer opnieuw begint. En nee, ik heb zowel een ander stopcontact als een van de andere oplaad units eraan gehangen maar de fout ligt overduidelijk niet aan het oplaad station maar aan het individuele telefoontje.

 

Ik weet, het klinkt allemaal volslagen onlogisch en ik verwacht ook niet echt een reddend antwoord, maar dacht dat ik het hier misschien toch eens moest voorleggen, niet alleen als een vervolg op die "oplaadbare accuproblemen-story" maar vooral ook met het oog op de vraag of deze gedragingen iemand anders bekend in de oren klinken. Dat niet-goed-contact-maken lijkt zo voor de hand te liggen. Alleen niet tussen oplader en toestel en ook niet tussen batterijtjes en toestel want dan zou je na verwisseling van batterijtjes en/of verwisseling van oplader geen probleem meer moeten hebben. En waarom dat probleem zich af en toe voordoet - maar dan wel hardnekkig! - en soms een hele tijd lang helemaal niet (dan kun je wel rustig anderhalf uur of meer met het setje bellen) is me een verbluffend raadsel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wil ik maar al te graag doen, alleen ben ik nogal bang iets bij het openmaken kapot te breken. Ik ben niet een van de handigsten om het maar zacht uit te drukken. Ik zie geen schroeven dus neem aan dat het op een of andere manier geklemd zit. Heeft iemand een tip hoe het ding zonder schade open te krijgen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een siemens S450IP een keer opengemaakt. Het zit aan de zijkanten geklikt. Zonder schade openmaken zal niet lukken, al valt de schade mee als je het voorzichtig doet. Je zou ook kunnen overwegen om op een veiling site een gebruikte te kopen.

System Administrator (niet van deze site)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zoals Frans B ook al hierboven aangeeft zitten de klikjes inderdaad meestal aan de zijkanten. Soms zit er ook nog eentje onder- en bovenaan. Je zult altijd wel wat beschadigingen blijven zien of hij zal niet meer helemaal goed dicht klikken als er teveel gesneuveld zijn. In het verleden had ik ook eens een Siemens opengemaakt (zeg maar opengebroken). Deze was naast de klikjes ook nog eens dunnetjes gelijmd! Dit was een die ik nieuw gekocht had en het na verscheidene jaren niet meer (goed) deed. Vraag me niet waarom er lijm tussen zat... Daar ben ik zelf ook nog steeds niet achter.

 

Wat je zou kunnen proberen als je er voldoende vertrouwen in hebt is om eerst een klein beginnetje te maken met een dunne schroevendraaier of dun stukje metaal om het eerste kiertje te krijgen en daarna verder te gaan met plectrums (neem paar verschillende diktes). Plectrums zijn van die kunststof driehoekjes met stompe punten die gebruikt worden voor het spelen op gitaren. Elke goede muziekwinkel heeft ze op voorraad en ze kosten ook niet veel. Plectrums zijn bij mij al verscheidene keren de redding geweest bij apparaten die veel gebruik maken van die verdomde klikjes  :)

- ODROID-XU4 Server (TVHeadend v4.2.x (daily stable build), 4x Technisat SkyStar USB HD, Debian Jessie).

- FRITZ!Box (freetz) (OSCam v1.20-unstable latest met Argolis TripleReader+ voor uitgifte aan ODROID).

- Raspberry Pi 2B Client achter LCD TV (LibreElec v8.x, Kodi 17.x), iDevices (TvhClient App).

-- Triax 64cm, CanalDigitaal Quad Triple LNB, kabellengte 45m.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had gisteravond bezoek van een hier welbekende collega die duizendmaal handiger is dan ik, maar die kwam er ook niet uit. De zijkanten van de telefoon zitten strak op elkaar, daar kun je zelfs met het dunste zakmesje niet tussen komen. Alleen onderaan is er iets wat een fractie uit elkaar kan worden gewrikt maar dat lijkt nergens toe te leiden. Als er sprake is van een kliksysteem aan de zijkant, hoe ga je daar mee om? De behuizing lijkt van hard onbuigzaam plastic te zijn gemaakt. Is het een idee om desnoods maar het achterste deel in de bek van een waterpomptang in te knijpen?

 

Overigens nog even de huidige toestand van het apparaat: Als ik hem in de houder zet blijft het scherm aanvankelijk blanco, je hoort wel toontjes bij het indrukken van toetsen. Na verloop van tijd wordt het scherm dan wel actief (zonder blauwe achterverlichting) en zie je de tijd, en ook het symbooltje rechtsboven dat aantoont dat de telefoon 100% is opgeladen.

 

Op het moment dat je de telefoon uit de houder neemt licht voor niet meer dan een seconde het blauwe scherm normaal op, daarna gaat alles uit. De laatste keer zag ik wel dat je dan onderaan dat blauwe scherm nog even het woord "Betriebsfehler" ziet staan. Verder krijg je het ding eigenlijk niet meer actief -als ik er andere opgeladen batterijtjes inzet blijft hij meestal dood, een enkele keer flitst het blauwe scherm als een schichtje voor een fractie van een seconde aan en dan weer uit. Om weer iets van beeld te krijgen is het noodzakelijk dat ie weer flink wat langer in de houder zit, hoe lang precies heb ik nog niet gemeten. Ik vraag me wel af of dat "Betriebsfehler" wellicht wijst op iets feitelijk onherstelbaars zoals een kapotte chip of zo.

 

Wat me wel wat heeft verward is dat het feeest enkele maanden geleden niet met dit toestel maar met het meest gebruikte apparaat in de huiskamer begon. Dat is in de loop der tijd echter weer feilloos gaan werken, ook zonder dat ik de batterijtjes heb vervangen. Waar het aan ligt? Aardstralen die zich inmiddels een verdieping hoger hebben begeven? :(

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb op mijn werk vele (en dan praat ik echt over meer dan honderd!) Gigasets onderhanden moeten nemen... Sommige hadden een kleine torx schroef in het batterijcompartiment, en sommige waren dicht "geklikt". Voor de laatste versie gebruikten wij een hamer (een rubberen exemplaar) en sloegen (niet al te hard ;-) ) op de zijkant van de telefoon die op zijn kant lag.. Of voorzichtig in de bankschroef een beetje klemmen... Dan "klikken" ze open en kan je overal bij..

 

Uiteraard doe je dit op eigen risico :-) 

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vervang gewoon de oplaadbare (geen gewone gebuiken) batterijen, ik had hetzelfde dat het disply even aanging en daarna dienst weigerde met een vol batterij  symbool. De bijgeleverde batterijen zijn zo slecht als vloeken goedkope Chinese troep.

Heb er nieuwe oplaadbare batterijen ingezet en je kunt weer een paar uur kletsen op 1 lading.

 

Ik denk niet dat dat bij mij het geval is, want dezelfde reactie geeft ie als ik er twee volledig opgeladen Duracell Recycable Active Charge 800 mAh batterijtjes in steek.  Wat me overigens wel opvalt is dat ongeacht welke batterijtjes erin gaan (ik probeerde diverse andere merken waaronder opladbaren van het merk GP en ook nieuw uit de verpakking komende exemparen van Aldi en van Lidl), het schermpje wanneer het in de oplader steekt en na lang wachten een keertje reageert aanvankelijk doet alsof er een leeg setje batterijen in is geplaatst en pas kort daarna een keertje erkent dat de batterijtjes vol opgeladen zijn.

aangepast door T90user
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb op mijn werk vele (en dan praat ik echt over meer dan honderd!) Gigasets onderhanden moeten nemen... Sommige hadden een kleine torx schroef in het batterijcompartiment, en sommige waren dicht "geklikt". Voor de laatste versie gebruikten wij een hamer (een rubberen exemplaar) en sloegen (niet al te hard ;-) ) op de zijkant van de telefoon die op zijn kant lag.. Of voorzichtig in de bankschroef een beetje klemmen... Dan "klikken" ze open en kan je overal bij..

 

Uiteraard doe je dit op eigen risico :-) 

 

Ik wil dat best doen want zo heb ik er natuurlijk ook niets aan dus niets te verliezen, maar de volgende vraag zou dan zijn "stel ik krijg hem open, wat dan?" Een woordje als "Betriebsfehler" geeft niet echt het vertrouwen dat ik wel even een breukje op de printplaat o.i.d. als fout zal vinden. Ben je dit soort fouten op je werk tegen gekomen en heb je dan een idee waar zo'n fout op terug te voeren is? Wat het meest opmerkelijke is vormt het feit dat het juist dát exemplaar van de set van drie is die nauwelijks gebruikt werd. In de slaapkamer werd uiterst zelden een telefoon opgenomen, het enige waar ie nog wel eens voor werd gebruikt is als wekker.

aangepast door T90user
Link naar reactie
Delen op andere sites

Wij hebben heel veel koude soldeerverbindingen gevonden in de toestellen. De standaard klacht bij ons was echter toetsenbord gerelateerd en luidspreker / microfoon kapot vanwege zweet... (Ze werden gebruikt in een groot DECT netwerk in een zware gebruiksomgeving...)

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...