Ga naar inhoud


Wijziging Mediawet voor verplichte doorgifte alle regionale omroepen


Sprietje

Aanbevolen berichten

In Totaal TV is het volgende te lezen:

Met een internetpetitie willen de initiatiefnemers politiek Den Haag aansporen de Mediawet te wijzigen. Dit moet ervoor zorgen dat alle regionale omroepen landelijk beschikbaar blijven.

De ophef rond de doorgifte van regionale omroepen is ontstaan nadat KPN vorige maand bekendmaakte op 4 juli de landelijke doorgifte van de tv-zenders van deze omroepen te staken. De radiozenders blijven wel voor alle abonnees van het tv-product Interactieve TV beschikbaar. Klantenonderzoek en de kijkdichtheid hebben KPN dit besluit doen nemen. KPN stopt bij Interactieve TV niet geheel met de doorgifte van de regionale tv-zenders, maar valt terug naar het wettelijke minimum. Het telecombedrijf kan dit doen omdat bij het Interactieve TV-platform gebruik van het leveren van diensten op postcodegebied wordt gemaakt. De regionale omroepen verdwijnen ook bij de KPN-dochterbedrijven XS4All en Telfort alsmede enkele bedrijven die bij KPN Wholesale tv-diensten inkopen.

 
Mediawet

In de huidige Mediawet wordt alleen de doorgifte van de eigen regionale omroepen en die van aangrenzende provincies bij tv-aanbieders afgedwongen. Aanbieders kunnen overigens hiervoor ook nog dispensatie bij het Commissariaat voor de Media (CvdM) aanvragen. Deze heeft deze dispensatie onder meer aan Digitenne en CanalDigitaal vanwege de gebruikte uitzendstructuur verleend. Met de petitie willen de initiatiefnemers nu mediastaatssecretaris Sander Dekker en de Tweede Kamer aansporen de Mediawet te wijzigen. Hierdoor moet voor alle aanbieders een verplichting van landelijke doorgifte van regionale tv- en radiozenders ontstaan.

 
Ziggo gaat door

De petitie gaat niet zorgen voor een wijziging van beleid van KPN op korte termijn. De kans is klein dat het telecombedrijf de beslissing terugdraait om met de landelijke doorgifte van regionale tv-zenders te stoppen. Ziggo liet eerder aan Totaal TV weten de landelijke doorgifte van regionale tv- en radiozenders vooralsnog in stand te houden.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites


In Totaal TV is de volgende onjuistheid te lezen:

Mediawet

In de huidige Mediawet wordt alleen de doorgifte van de eigen regionale omroepen en die van aangrenzende provincies bij tv-aanbieders afgedwongen.

Aanbieders kunnen overigens hiervoor ook nog dispensatie bij het Commissariaat voor de Media (CvdM) aanvragen.

Deze heeft deze dispensatie onder meer aan Digitenne en CanalDigitaal vanwege de gebruikte uitzendstructuur verleend. 

 

Wat een onzin. Die vrijstelling volgt voor Canal Digitaal (en Joyne) gewoon uit artikel 6.14b van de Mediawet:

 

Het digitale standaardprogrammapakket dat een pakketaanbieder door middel van een satelliet verspreidt of laat verspreiden, bevat in afwijking van artikel 6.13, derde en vierde lid, niet het programma-aanbod op programmakanalen als bedoeld in de onderdelen b, c, d en e van artikel 6.13, derde lid, onderscheidenlijk de onderdelen b, c en d van artikel 6.13, vierde lid.

 

Zie ook het KPN forum https://forum.kpn.com/interactieve-tv-11/petitie-alle-regionale-omroepen-moet-blijven-bij-kpn-432593/index1.html

Onderteken de petitie hier https://regiotv.petities.nl/

aangepast door Prawo
Kijken doe ik vooral FTA via een smart TV met DVB-S2/T2 tuner en FTV: Skylink, Tivúsat, Fransat en Zwitserse omroep (met CI+ module Viaccess-Orca) + Zweedse tv.
Het signaal gaat via een Hirschmann multiswitch CKR 9800 ND en aangesloten draaibare Channel Master 100 cm met Inverto Black Ultra en (voor Hotbird) een vaste Visiosat 80 cm met een ook een Inverto Black Ultra.
 
Link naar reactie
Delen op andere sites

En hoezo dispensatie voor Digitenne? Deze zenden toch de regionale zender voor de desbetreffende regio's uit? Of is er soms ook een verplichting om de naburige regionale zenders door te geven? Welke overigens​ met een beetje moeite vaak ook te ontvangen zijn.

Of doelen ze daarmee dan op de lokale omroepen?

aangepast door Alex1970

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2)

Xtrend ET10000: 1x DVB-S2, 2x DVB-C/T2, IPTV OpenPLi 8.3
VU+ Duo
/ Dreambox DM800 / TBS 5925
Channel Master 180cm offset: 39.0°E-37.6°W, SAB 97 schotel 45.1°E-60°E, 80cm vast: 28.2°E/23.5°E/19.2°E/13°E | DVB-T/DAB: VHFIII/UHF combi-antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

In Totaal TV is het volgende te lezen:

 

Met een internetpetitie willen de initiatiefnemers politiek Den Haag aansporen de Mediawet te wijzigen. Dit moet ervoor zorgen dat alle regionale omroepen landelijk beschikbaar blijven.

 

Met de petitie willen de initiatiefnemers nu mediastaatssecretaris Sander Dekker en de Tweede Kamer aansporen de Mediawet te wijzigen. Hierdoor moet voor alle aanbieders een verplichting van landelijke doorgifte van regionale tv- en radiozenders ontstaan.

 

 

Dus regionaal moet landelijk zijn? Wat is daar dan regionaal aan? Dan kunnen ze net zo goed alle regionale zenders opheffen en daar 1 omroep voor in de plaats laten komen die regionaal nieuws brengt, iets dat overdag op NPO1 om 12 uur en om 15 uur wordt uitgezonden, maar dan van uit Hilversum.

 

Of is dit weer gezeur dat de Ömroep Friesland" niet meer landelijk te ontvangen is, terwijl het door de meeste mensen het toch niet te volgen is?! En wie mag dat weer gaan betalen?

 

Hef die regionale omroepen maar op of maak ze commercieel, in het laatste geval roeit het zich vanzelf uit, AT5 lukt het als commercieel station het hoofd boven water te houden, maar Amsterdammers zitten heel vaak buiten Amsterdam door het land, dus die trekt wel de nodige kijkers.

Ga ik later invullen, de oude info klopte niet meer.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Of doelen ze daarmee dan op de lokale omroepen?

 

Dat ze hier en daar op DAB+ testen is al van der zotte, de meeste lokale omroepen zijn hobby projectjes, ook wel gesponsord zolder radio / TV genoemd, die moeten straks allemaal samen als streekomroep verder, dan beginnen de diverse stoelendansen weer.

 

Van menig lokale omroep mogen ze de stekker er uit trekken, of op z'n minst geen subsidie meer geven en dan kijken hoe lang ze dat gaan overleven, want qua kwaliteit en professionaliteit lopen ze vrijwel allemaal decennia achter, dat gaat toch niets meer worden.

 

Straks is er slechts 1 nieuwszender nodig, de rest prop je op een geheugenkaartje, cloud of plukt het van het internet om je eigen programma te bekijken of te beluisteren.

 

Het gaat al moeilijker voor de landelijke omroepen worden, laat staan regionaal en helemaal lokaal.

 

.

Ga ik later invullen, de oude info klopte niet meer.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

Een beetje kortzichtig, al het nieuws uit een bron?

Voor de objectiviteit en diversiteit is nieuws uit meerdere bronnen een must.

 

Verder is het regionale nieuws belangrijk voor de regio, in Hilversum houdt de wereld op bij de grenzen van de randstad en begint pas weer in een ver buitenland.

DAB is verder het uitgelezen medium voor regionale zenders.

Gaat niet bestaat niet!            65" 4-K OLED,  Vu+ Duo 4K SE BT, Vu+ Solo 4K, Rebox-8500, Rebox-8000, Wavefrontier T-90, Satlook Digital NIT, Megasat HD5 Combo

Gebruik je een advertentie blocker? Maak dan een uitzondering voor onze website. Zonder advertentie (inkomsten) kan deze site niet voortbestaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een beetje kortzichtig, al het nieuws uit een bron?

Voor de objectiviteit en diversiteit is nieuws uit meerdere bronnen een must.

 

Verder is het regionale nieuws belangrijk voor de regio, in Hilversum houdt de wereld op bij de grenzen van de randstad en begint pas weer in een ver buitenland.

DAB is verder het uitgelezen medium voor regionale zenders.

 

Regionaal buiten de randstad ben ik het met jou eens, maar in de randstad zijn het net kopies van Hilverdorp. :)

 

In de randstad zijn het vooral ouderen die zo nu en dan overschakelen naar de regionalen, de meeste andere luisteraars boeit het niet, of er moet toevallig wat extreems gebeurd zijn, maar daarom zijn het ook "calamiteitenzenders". Al een tijdje maakt die doelgroep gebruik van mobiele telefoons, zelfs de eenvoudigste mobiele telefoons kregen een keer of 6 kort geleden een Alert bericht om niet naar Amsterdam te komen i.v.m. dat het vol zou staan. Dat was alleen op de plaatsen waar grote schermen stonden, niet direct bij de winkels, al was het daar vaak niet ver vandaan.

 

Ik bedoel dat vooral lokale omroepen en zelfs gefuseerde lokale omroepen tot streek omroepen vaak gesponsorde hobbyprojecten zijn, dat vindt ik geen waarde hebben om daar subsidie aan te verstrekken.

 

De meeste landelijke zenders richten zich veel op de randstad, dat doen regionale omroepen buiten de randstad niet, maar om die landelijk door te geven, dat vindt ik wel onzin, het is niet voor niets regionaal.

aangepast door ilseonline

Ga ik later invullen, de oude info klopte niet meer.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat je voor regionaal gebonden diensten zoals de kabel en Digitenne een verplichting hebt om de eigen provinciale omroep (waarom spreken we steeds over regionaal terwijl het per provincie en niet per regio gaat, even de stadsomroepen van A'dam en R'dam buiten beschouing latend?)  door te geven vind ik volstrekt logisch. Maar als je over satelliet spreekt zou ik het heel verstandig vinden als we net als de Tsjechen één regionaal kanaal hadden waarop om de beurt alle provincies een uurtje zendtijd krijgen. Van mijn part met wat rotatie erin zodat elke omroep af en toe op een gunstig kijkmoment zit. Want laten we eerlijk zijn, de rest is bij de meeste provinciale omroepjes een kwestie van eindeloos herhalen of het produceren radio uitzendingen met een camera erop. Zet dan alsjeblieft gewoon de radio maar aan! Een zinloze verkwisting van energie, ook bij de kijker thuis.

 

Ik vind het nog steeds onverteerbaar dat zenders als Cultura niet gewoon in het standaard pakket zitten met verplichte doorgifte. En wat regionale en lokale omroepen betreft, binnen de kring van mensen die ik ken wordt er vooral door ouderen wel naar de provinciale radio geluisterd maar heel weinig naar de provinciale TV gekeken, althans dat geldt ten aanzien van Omroep Gelderland.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat je voor regionaal gebonden diensten zoals de kabel en Digitenne een verplichting hebt om de eigen provinciale omroep (waarom spreken we steeds over regionaal terwijl het per provincie en niet per regio gaat, even de stadsomroepen van A'dam en R'dam buiten beschouing latend?)  door te geven vind ik volstrekt logisch. Maar als je over satelliet spreekt zou ik het heel verstandig vinden als we net als de Tsjechen één regionaal kanaal hadden waarop om de beurt alle provincies een uurtje zendtijd krijgen. Van mijn part met wat rotatie erin zodat elke omroep af en toe op een gunstig kijkmoment zit. Want laten we eerlijk zijn, de rest is bij de meeste provinciale omroepjes een kwestie van eindeloos herhalen of het produceren radio uitzendingen met een camera erop. Zet dan alsjeblieft gewoon de radio maar aan! Een zinloze verkwisting van energie, ook bij de kijker thuis.

 

Ik vind het nog steeds onverteerbaar dat zenders als Cultura niet gewoon in het standaard pakket zitten met verplichte doorgifte. En wat regionale en lokale omroepen betreft, binnen de kring van mensen die ik ken wordt er vooral door ouderen wel naar de provinciale radio geluisterd maar heel weinig naar de provinciale TV gekeken, althans dat geldt ten aanzien van Omroep Gelderland.

 

Rijnmond en West zijn echt regio omroepen. Daarom noemen we het zo. Niet elke regionale omroep bedient een hele provincie.

Groet, André

apparatuur: Gigablue Quad 4K, UE 4K, IP 4K, Octagon sf8008

ontvangst via een Big Bisat, Sky Stream UK, kabel en antenne

smartcards: Sky UK FTV en Fransat image: OpenATV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Rijnmond en West zijn echt regio omroepen. Daarom noemen we het zo. Niet elke regionale omroep bedient een hele provincie.

 

Als dat zo is, betekent dat dan dat de rest van de provincie Zuid Holland (bijvoorbeeld Woerden of Gouda) helemaal niets heeft qua provinciale omroep? Dan zouden ze volgens mij wel de enigen zijn, in Noord Holland heb je een provinciale omroep en daarnaast die van Amsterdam. Ik heb altijd in de veronderstelling geleefd dat dat in Zuid Holland net zo was, dat West voor de hele provincie was en Rijnmond alleen voor Rotterdam.... De rest van Nederland heeft soms wel fraaie naampjes zoals Noord of Oost in plaats van Groningen en Overijssel maar volgt qua dienstverlening heel keurig de provinciegrenzen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ooit had RTVNH 2 edities,één in Alkmaar en één in Haarlem, Amsterdam had tenslotte haar eigen publieke omroep.

 

Later werd alles gefuseerd en kwam het i.p.v. in de hoofdstad van Noord-Holland (Haarlem), in de Hoofdstad van Nederland (Amsterdam) te zitten, geen idee waarom.

 

AT5 was de publieke regionale zender voor Amsterdam en omstreken, zeg maar het UPC gebied van Amsterdam en daarom heen. AT5 moest 1 worden met RTVNH, dat is op één of andere manier er nooit van gekomen.

 

Daarna moest er een knoop doorgehakt worden en is AT5 landelijk commercieel gegaan, op veel kabelnetten en ADSL aansluitingen zitten ze meen ik in het basispakket, bij Digitenne ook, maar achter de decoder, want ze zijn commercieel.

 

Ik denk dat regionaal daarmee te maken heeft, ik zeg meestal oo provinciaal, maar dat is het dus niet, want ze vallen onder de ROOS (http://www.roosrtv.nl/), daar zie je inderdaad dat Zuid-Holland als enige nog 2 regionale omroepen heeft. Ik denk dat de naam regionaal iets van voorheen was door de verschillende edities wat al een tijd uitgeroeid is op die van Zuid-Holland na.

aangepast door ilseonline

Ga ik later invullen, de oude info klopte niet meer.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fout gedacht. RTV Rijnmond is de regionale omroep voor de regio Rijnmond en Zuid Holland Zuid dus helemaal tot aan Gorinchem en Leerdam.

De weerkaart van TV Rijnmond geeft exact het verzorgingsgebied aan.

post-40400-0-49463200-1498085554.jpg

Gouda en Woerden vallen onder het verzorgingsgebied van Omroep West, het Noorden/Westen van Zuid Holland dus.

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2)

Xtrend ET10000: 1x DVB-S2, 2x DVB-C/T2, IPTV OpenPLi 8.3
VU+ Duo
/ Dreambox DM800 / TBS 5925
Channel Master 180cm offset: 39.0°E-37.6°W, SAB 97 schotel 45.1°E-60°E, 80cm vast: 28.2°E/23.5°E/19.2°E/13°E | DVB-T/DAB: VHFIII/UHF combi-antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Fout gedacht. RTV Rijnmond is de regionale omroep voor de regio Rijnmond en Zuid Holland Zuid dus helemaal tot aan Gorinchem en Leerdam.

De weerkaart van TV Rijnmond geeft exact het verzorgingsgebied aan.

attachicon.gifhqdefault.jpg

Gouda en Woerden vallen onder het verzorgingsgebied van Omroep West, het Noorden/Westen van Zuid Holland dus.

 

Ik kan mij wel voorstellen waarom de vraag dan komen gaat waarom Zuid-Holland 2 regionale omroepen heeft terwijl de rest van Nederland eigenlijk provinciale omroepen hebben.

Ga ik later invullen, de oude info klopte niet meer.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom weet ik ook niet. Wellicht heeft Zuid Holland twee grote aglomeraties welke al sinds mensenheugenis ieder hun eigen regio omroep hadden.

Samenwerking voor TV is wel ooit geprobeerd in de vorm van ZHTV.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/ZHTV

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2)

Xtrend ET10000: 1x DVB-S2, 2x DVB-C/T2, IPTV OpenPLi 8.3
VU+ Duo
/ Dreambox DM800 / TBS 5925
Channel Master 180cm offset: 39.0°E-37.6°W, SAB 97 schotel 45.1°E-60°E, 80cm vast: 28.2°E/23.5°E/19.2°E/13°E | DVB-T/DAB: VHFIII/UHF combi-antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
×
×
  • Nieuwe aanmaken...