Ga naar inhoud


hvdh

Lid
  • Items

    1595
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

1 Volger

Aanvullende info

  • Geslacht
    Gaat je nix aan
  • Locatie:
    Oss

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Dit is best wel drastisch, wat denk je, plant Vivacom van 45° naar 13° Oost te gaan, of is dit een kortdurend experiment? Op de Vivacom site staat nog niets officiëels.
  2. Dat is nogal wat, dan blijven er FTA alleen de oldies kanalen over, van That's Music Group en Penny Street.
  3. Deze satelliet heeft geen noemenswaardige inclinatie (< 0.1°), is dus geostationair. Elke satelliet zal altijd gedurende een etmaal in een "lus" bewegen t.o.v. de aarde, met keerpunten evenveel ten noorden als ten zuiden van de evenaar. Een satelliet blijvend ten noorden of ten zuiden van de evenaar plaatsen is niet mogelijk. Bij Plepkeshenkie is dus wel degelijk een afwijking in de afstelling, maar als de elevatie telkens makkelijk gecorrigeerd kan worden, zou ik weinig haast hebben het te corrigeren!
  4. Er zijn goede tropo condities vandaag, heb hier een uur geleden 8B Osnabrück, 10A NDR NDS OS (Lingen) en 11A SWR RP (Linz) ingescand. Radio Osnabrück was een uur lang ongestoord, nu abrupt weg. Misschien vanavond meer, morgen trekt de wind aan.
  5. Dit wordt wel een "flowerpot" antenne genoemd, er is veel over te vinden. Effectief een dipool, waarbij de smoorspoel ongeveer op de gebruikte frequentie moet resoneren (hoge impedantie). Meestal wordt alles in een PVC buis gepropt, en wordt de spoel meteen ook om de buis gewikkeld. De buitenmantel wordt meestal verwijderd omdat die een onbekende verkortingsfactor heeft. Heb deze antenne zelf nooit gemaakt trouwens. Hier vond ik een calculator https://nomonsuhendar.blogspot.com/2020/12/flower-pot-antenna-calculator.html
  6. Intussen snap ik waarom de Wittenberg WB305 yagi zo tegenvalt. De elementen zijn erg kort: R=75, S=67, D1=56, D2=55, D3=54 cm. Spaties van R tot D3: 22, 10, 26, 34 cm. Vergeleken met wat ik in m'n (oude) antenneboeken tegenkom, passen deze maten bij kanaal 11. De elementen zitten ook tamelijk dicht bij elkaar. Dit is geen full range antenne, maar hooguit wat voor vanaf kanaal 10. Zelfs 9B wordt al aanmerkelijk beter als ik draadjes van ca 10 cm aan één kant hang aan de directoren. Mechanisch is deze antenne wel OK, dus zal t.z.t. nette verlengingen aan de uiteinden knutselen.
  7. Noordzee, ik vind de situatie met 12C nogal verwarrend! https://www.ukwtv.de/cms/niederlande-dab/noord-brabant-dab.html Neem aan dat lichtgrijs "gepland" betekent. De afkortingen c en p worden niet verklaard. Ontvang ik 12C dan nu via Megen, en gaat die t.z.t. naar Oss, de Digitenne paal in de ZO-hoek waar ik uitzicht op heb? En waarom staan er zo weinig vermogens vermeld?
  8. Plepkeshenkie zie onderstaand screenshot, al voegt het weinig toe denk ik, want alles is "standaard" behalve de verlaagde IF ondergrens. Het "baken" 11491 H 1500 4/5 DVB-S2/QPSK moet makkelijk gaan, 5 dB is genoeg. De weblink die je boven gaf is heel handig gebleken! Daarmee is blindscannen niet meer nodig, dat vaak onvolledig resultaat gaf, maar kan direct de exacte frequentie ingeven. P.S: je gebruikt hier toch een standaard IBU LNB met 9750 MHz L.O.? Als je je aangepaste LNB wilt gebruiken, is alles anders en moet de L.O. in CrazyScan.ini ook aangepast worden.
  9. Met TBS 5927 (USB), en ongemodificeerde Inverto Black Ultra gaat ook wel wat, al zal dat zeker niet optimaal zijn. Een symbolrate van 333 is al op het randje om gelockt te krijgen. Ik gebruikt Crazyscan, waarvan de StreamReader.ini ondergrens aangepast moet worden: IFStart=700
  10. Met dit hogedruk weer elke dag hetzelfde patroon: overdag alleen de NRW muxen 9D en 11D, 's nachts en in de vroege ochtend ook 5C en 9B. Het viel me op dat op 5C, Schlagerparadies en Schwarzwaldradio veel lastiger te horen waren dan de 3 Dlf programma's. Het schijnt nu dat in DAB+ de EEP (vergelijkbaar met FEC) per programma in te stellen is! De meeste muxen gebruiken alleen EEP 3-A (FEC 1/2). Maar 5C een mix van 2-A , 3A en 2-B.
  11. Klopt. Het beste ontvangstpunt is echt binnen bij het raam, en daar hang ik natuurlijk niet de hele yagi op! Maar ik had nog een idee, de bij de Hama box meegeleverde sprietantenne is totaal 73 cm lang... Heb die opgehangen aan een touwje aan de 2e overgordijn rail, als een verschuifbare reflector op 20 a 30 cm van de dipool. En geeft in grensgevallen een goed merkbare verbetering, van gesputter naar storingsvrij. 😁 Het warme weer zorgt voor goede condities, alle 4 de Duitse muxen komen met gemak binnen nu.
  12. Sorry dat ik bezig blijf, maar heb de dipool toch maar een plekje achter het gordijn gegeven. Blijkbaar is daar een "sweet spot", zowaar achter het Technisat schoteltje (voor 52 & 53 oost). Radiogolven zijn zo onvoorspelbaar in de buurt van bebouwing! Bovengenoemde 2 Duitse muxen en Wageningen zijn weer redelijk betrouwbaar te horen, ik miste ze!
  13. Binnenshuis zal een yagi te lomp zijn, neem dus zo'n simpele gevouwen dipool met F-connector (ca €20), en dan vooral veel verschillende plekken uitproberen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...