Ga naar inhoud


veda

Lid
  • Items

    129
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door veda

  1. Als ik het goed begrijp wil je een kopie van het scherm van je GPS op een gewoon videoscherm laten zien. Denk dat dit gewoon niet kan want het GPS schermpje wordt digitaal gegenereerd direct uit een dedicated µP. Misschien een idee wat ik lang geleden geleerd heb van onzen kabeldistributiemaatschappij Coditel. Toen zond TF1 nog uit op 819 lijnen uiteraard in zwart/wit. Zij plaatsten gewoon een videocamera voor het scherm van een multistandaard TV en zetten dan het 625 beeld gewoon op de kabel.

    Het was misschien wel geen gewone videocamera om flikker te vermijden. Tegenwoordig maken ze heel kleine videocameraatjes, misschien wel een idee ?

    Grz, Dany

  2. Ik meen mij te herinneren dat er bij de eerst Iphones-4 er een ontwerpfout was rond de antenne wat kon leiden tot verzwakte ontvangst

    (proximity effect). Mogelijks heeft men dit bij de 4s versie gecorrigeerd met deze extra component. Zal dus zonder ook wel werken,

    want de eerste Iphones zijn nooit teruggeroepen voor aanpassing.

    Mvg, Dany

  3. Maak eens een duidelijke macro-opname (flower) zonder flits maar met goeie kunstmatige verlichting en dit van de beide kanten van de print.

    En voor de zekerheid, geef eens het opschrift van de vermogentransistor, thyristor of triac die er vlak naast zit. Kans op reparatie is echter niet zeer groot. Ik heb een testertje voor het uitmeten van spoelen en trafo's op kortgesloten windingen (meestal zelfs zonder uitsolderen)

    Indien interesse via PM. 

     

    Mvg, Dany

  4. De luidsprekers zullen nog wel in orde zijn, die krijg je niet kapot. Heb je al eens geprobeerd om vanuit de toonregelkaart een andere eindversterker aan te sturen ? Als die dan

    goed klinkt zit de fout inderdaad in de jukebox-eindtrap. Mogelijks dan de spanningen - die op het schema vermeld staan - eens nameten met een goeie DVM. Wat ik wel eigenaardig vind, is dat beide kanalen het niet goed doen. Dit kan op een gemeenschappelijke fout duiden zoals bv de voeding (of is die niet gemeenschappelijk ?)

    Grz, Dany

  5. Heel heel lang geleden toen ik nog in het VTI zat vertelde onze leraar elektronika dat hij een oude buizenradio had gerepareerd door al de koppelcondensatoren te vervangen (dit zijn de condensatoren die de hoge anodespanning blokken en vermijden dat het stuurrooster positief wordt). Telkens hij een condensator had vervangen "speelde" de radio beter.

    Ik kan me zijn woorden nog heel goed herinneren. Door de ouderdom beginnen de condensatoren te "lekken" dwz dat er een parallelweerstand gevormd wordt (tg delta) die gelijkstroom doorlaat. Die kan men heel makkelijk meten met een zeer hoogohmige multimeter (buisvoltmeter of FETvoltmeter) , wel best 1 kant losleggen (eenvoudig knippen) en de condensator eerst kortsluiten ! zodat hij spanningsloos wordt. Onder spanning kan men moeilijk meten want het stuurroostercircuit is uitermate hoogohmig. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, het zijn de woorden van de leraar. Misschien kan Eddy - onze buizenman bij uitstek - hier iets meer over vertellen ...

    Mvg, Dany

  6. Heel eigenaardig fenomeen. We zijn zojuist terug van het platteland (7 dagen) en de router nu terug opgezet en wat blijkt, mijn laptop (Windows Vista) en die van mijn vrouw (Windows XP) vinden de router niet meer, maar wel vele andere routers van de buren. Het eigenaardige is nu dat de Samsung 10.1 tablet (Android) en mijn netbook (Windowx XP) de router wel zien zelfs met 100%. Voor alle zekerheid de router binnengebracht bij de internetprovider en getest op hun laptop en eveneens OK voor 100%.

    Voor de volledigheid, het betreft een ADSL modem + wireless router van het merk TP-LINK. Gelukkig dat mijn laptop juist naast de router staat, zodat ik toch internet heb via een LAN kabeltje.

    Wie heeft hier een mogelijke verklaring voor ?

    Mvg, Dany

  7. Eddy, je kunt er lang over discuteren maar 1 zaak is zeker : voor de veiligheid mag je een scoop nooit gebruiken zonder aardaansluiting (wat jij hierboven massa noemt) zelfs met een isolatietransfo. En om terug on topic te komen, het gaat hier om een speciale Tektronix differentiëelmodule. Zelf heb ik hier nog geen ervaring mee, maar ben er wel zeker van dat bij elk kanaal er een differentiëelprobe hoort zonder enig massakabeltje dus met 2 tippen. Deze metingen worden toegepast op vermogencircuits welke indirect aan het net hangen, snelle digitale bussen met een D+ en D- zoals USB, Can, RS485, ... en op professionele audioapparatuur met 600 ohm gebalanceerde ingangscircuits.

    Mvg, Dany

  8. @ Eddy,

     

    Denk dat je de massakabeltjes echt niet nodig hebt bij een differentiëelmeting. Het woord differentiëel zegt het eigenlijk al, men meet zwevend tussen + en -

    Als men bv over een weerstand meet (bv om de stroom hierdoor te kennen), dus de + aan de ene kant en de - aan de andere kant dan zal de spanning zich gelijk verdelen

    over beide kanalen via de ingangsweerstand van de scoop (standaard 1 Mohm op elk kanaal). Trouwens de - van elk kanaal ligt bij een gewone scoop steeds aan het chassis

    en als de scoop geaard is dus aan aarde. Wordt inderdaad meest gebruikt om te meten aan de primaire kant van een schakelende voeding of aan thyristorbruggen zonder nettransformator.

    Grz, Dany

  9. Als je differentieel wilt meten bv om de stroom te kennen via een zwevende weerstand dan gewoon de ene kant van de weertstand op BNC + en de andere kant van de weerstand op de BNC - . De massakabeltjes afkoppelen dus zeker niet verbinden met massa. Differentieel meten wordt bv. toegepast om zwevend op de gate van thyristoren te meten welke indirect aan het net hangen.

    Dany

  10. Deze set was bedoeld voor de Japanese markt met een FM bereik van 76 naar 90 Mhz. Wil die nu ombouwen naar de gewone FM band.

    Uit het schema blijkt (met dank aan Steve) dat het FM tunerblikje TV1 wordt aangestuurd door een NEC µPD1708G -527 waarop het LCD zit en ook een matrix van drukknoppen. Er zit geen seriele bus op, dus op het eerste zicht wel te doen. Tot ik de datasheet opzocht wat op zich al een probleem was. Vond alleen de µPD1708AG-011 / 211 wat op het eerste zicht qua pinning identisch was. Eerste ontgoocheling, het was wel degelijk een PLL

    (die het raster en waarschijnlijk ook het FM bereik vastlegt). Bij het doornemen van de datasheet terug een beetje hoop omdat er een Area kon gesecteerd worden via een initiatiediodematrix via A0 en A1 / K0 en K1 (Europa, USA en Oceanie - Japan werd echter niet vermeld).

    Wat blijkt nu, A1 wordt al als uitgang gebruikt als FM/AM naar de tuners en A0 en de verwisselde pin is niet aangesloten. Misschien is er toch nog iets te doen via deze 2 pinnen, alleen wil ik wel zekerheid vooraleer ik begin te solderen (de µC en zijn aansluitpinnen zit onder een speciale beschermingsgum en het is een 4*13 pins, dus de pinnen zitten heel dicht) met de kans dat ik iets stuk maak...

     

    Dus mijn vraag, kan mij iemand de exacte datasheet bezorgen µPD1708G-527

     

    Mvg, Dany

  11. Steve, schema is goed aangekomen ! Super bedankt, hiermee kan ik verder. Zie dat voor FM er een soort tunerblikje TV1 inzit dit in tegenstelling met AM waar de LO op het moederbord zit. Kwestie van het FM tunerblikje open te maken en de LO en de ingangskring aan te passen naar de gewone FM band. Dit alles is analoog dus dat is zeker te doen :)

    Mvg, Dany

  12. Steve, kan het schema niet terugvinden onder Bose met daaronder Audio

     

    Dit is wat ik hierbij terugvind :

     

     

    01/01/2006 12:00 Map .

    01/01/2006 12:00 Map ..

    01/11/2012 11:47 1,124,680 1800_vi_professional__amplifier__service_manual_619.pdf

    01/11/2012 11:47 1,511,110 am-10_122.pdf

    01/11/2012 11:47 540,336 AM-3P.rar

    01/11/2012 11:47 2,184,253 am9p_am25p_168.pdf

    01/01/2006 12:00 783,350 bose400.pdf

    01/11/2012 11:47 2,137,973 Bose_901_I&II_SM.pdf

    01/11/2012 11:47 1,521,354 bose_am_10_service_103.pdf

    01/11/2012 11:47 1,595,569 LIFESTYLE-CD-5.rar

    01/11/2012 11:47 1,788,156 lifestyle_cd_5_935.pdf

    01/11/2012 11:47 5,514 WS_FTP.LOG

    01/11/2012 11:47 Map Bose 1800

    Wat doe ik verkeerd ?

    Met dank, Dany

  13. Hallo,

     

    Een vriend van mij heeft via de Amerikaanse een_of_andere_veiling_site een Bose Acoustic Wave AW1 op de kop kunnen tikken. Werkt uiteraard op 110, dat is geen probleem.

    Wat wel een probleem is dat de FM band loopt van 76 naar 90 Mhz. De frekwentie-uitlezing + bediening is digitaal (LCD), dat wordt dus moeilijk ... Maar misschien kan het bereik

    omgezet worden via een jumper ?

    Ik weet het , het is een waterkans dat iemand hiervan een schema of service manual heeft

    Mvg, Dany

  14. Heb eventjes gegoogled en inderdaad er is niet direct een interface IC te vinden van CAN naar digitale I/O. Er bestaan wel printen of modules en omzetting gebeurt steeds via een microcontroller. Ook van SPI (via bv een tweede MCP2515) naar digitale I/O is er niks eenvoudigs te vinden. Heb dan wat verder gezocht naar I2C en blijkbaar bestaat er een eenvoudig buffer-IC de 82B96 van oa Philips wel via 2 getwiste paren (SDA en SCL) ipv 1 voor CAN en ziet er niet direct differentieel uit (meer storinggevoelig).

    Overdracht kan ook via 2*2 optokoppelaars om de Arduino optisch te scheiden. Misschien een idee ?

    Mvg, Dany

    P82B96_datasheet.pdf

  15. I2C of Inter-IC bus (Philips) was bedoeld als busverbinding tussen verschillende IC's zoals bv in een TV. CAN kwam later en was ontwikkeld door Bosch als busverbinding voor de automobiel (zelfs landbouwvoertuigen) dus voor extreme omgevings-applicaties en is hierbij dus aanbevolen.

    Het toeval wil dat in mijn Amerikaans elektronika tijdschrift "Nuts and Volts" er een CAN print beschreven wordt met de Microchip MCP2515 weliswaar gekoppeld met een propeller MCP2515 (weinig bekend, een lang verhaal) eveneens van Microchip en maakt hierbij gebruik van de standaard SPI bus. Dus als je SPI hebt bij je Atmel AVR dan is deze ook bruikbaar. Atmel heeft eigenlijk ook microprocessoren met CAN bus mogelijkheden (google even op Atmel + CAN).

    Wat betreft FET of relais is een FET duidelijk beter geschikt voor buitenomstandigheden en bovendien slijt hij niet zoals de contacten van een relais,

    geeft geen vonken (interferentie) en verbruikt geen spoelvermogeen en is eveneens compacter om in te bouwen en is eenvoudig aan te sturen (een vermogenrelais op 12 Volt moet men schakelen met heel wat spoelstroom). Dus allemaal voordelen met een FET. Misschien toch een nadeel dat de FET meer zal dissiperen dan een contact maar de dag van vandaag hebben de vermogenfet's een heel lage interne weerstand in het millohm gebied

    Eventueel te monteren op een klein koelblikje wat gemeenschappelijk kan zijn voor meerdere Fet's (elastomeer of geisoleerde Fet's)

    Mvg, Dany

  16. @Eddy VL, als ik het zo lees wil Rocky 0,1 tpm bereiken dus moet er nog altijd "gedimd" worden tot 10% , niet eenvoudig vermits het een wisselstroommotor is.

     

    Wat betreft stapmotoren heb ikzelg geen praktische ervaring, mijn kennis komt dus uit de (uitgebreide) literatuur vermits ik vroegen in de "aandrijftechniek" zat.

    Het is algemeen bekend dat stapmotoren bij onvoldoende koppel stappen overslaan en dat er dan voor nauwkeurige positionnering wel degelijk een encoder nodig is.

    Vandaar mijn raad om een stappenmotor te nemen met voldoende reductie of een gewone DCmotor van 2tpm (zie hoger)

    Mvg, Dany

  17. Inderdaad, nu zie ik ook dat een ruitenwissermotor te snel draait voor je applicatie nl 30 à 60 tpm. Wat zoeken op het internet kon ik 2tpm vinden op 12 Volt (24V is eigenlijk beter)

    Men moet dan wel nog verder reduceren bv. zoals bij de aandrijving van een platendraaier. De "plateau" waar de kamera op komt ipv de plaat en het binnenlopend

    rubber wieltje wat dan gekoppeld wordt met de DC motor met reductiekast. De reductie = de verhouding van de diameters, op die manier moet het mogelijk zijn een extra factor van 10 te halen dus 0,2 tpm en op halve spanning 0,1 tpm wat je uiteindelijke bedoeling was. Ik weet het , het is wat mechanisch gepruts, maar dat moet je ook doen met een stappenmotor (met reductie ! anders haal je onvoldoende koppel).

    Succes gewenst met je project ...

    Mvg, Dany

  18. Begrijp ik het goed dat je de fotocamera (horizontaal) gewoon 360° om zijn vertikale as wil laten draaien en tegelijkertijd foto's nemen van de omgeving en die dan aan elkaar plakken. Veronderstel dat je dan de motor nog moet aanschaffen. Waarom dan kiezen voor een stappenmotor ? Kies dan gewoon voor een gelijkstroommotor (met reductiekast) op een variabele DC voeding. Een klassieker is hierbij een gewone ruitenwissermotor, bv. eenvoudig te vinden op een autokerkhof.

    Voordelig te verkrijgen en zeker voldoende koppel !

    Mvg, Dany

  19. Het kan inderdaad zonder PC of microcontroller. Er is een groot aantal driver IC's te vinden, maar telkens met een klok ingang wat betekend dat je een extra oscillator of VFO nodig hebt om de snelheid te regelen. Voor de eenvoud kan je best opteren voor een zelfbouwkit. Echter de meeste worden terug via een PC aangestuurd. Na wat zoeken heb ik toch een Amerikaanse leverancier gevonden met een eenvoudig printje zelfs in een kastje voor een bipolaire dubbelfasige stappenmotor met een max spoelspanning van 16 volt en een max spoelstroom van 350 mA. Het is gebaseerd op het driver IC van Motorola MC3479 maar de oscilllator is jammer genoeg een gewone 4000 dus de potentiometer is zwevend (niet interessant om te interfacen) Prijs 40 dollar (zonder verzendingskosten), de firma kan ik je via PM geven. Let op, stapmotoren hebben maar een laag koppel (vermogen). Wat is trouwens je applicatie ?

    Mvg, Dany

×
×
  • Nieuwe aanmaken...