Ga naar inhoud


Roelie

Lid
  • Items

    210
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Roelie

  1. Wees maar niet bang dat ik de materie niet snap hoor. Geen enkel informatiesignaal over een transmissielijn kan foutloos ontvangen worden (je hebt altijd last van thermische ruis, verliezen in de coax en versterker ruis). Je kunt er alleen voor zorgen dat de gedetecteerde foutkans zeer klein wordt (BER van 10^-14 of zelf nog kleiner, afhankelijk van de soort gegevens), maar de bitfoutkans zal nooit nul worden. Een lage BER valt alleen te halen als er ook een goede channel coding (fout correctie) wordt toegepast.

    Hetgene waarover ik viel was jouw opmerking "Waarom zou je bandbreedte verspillen met onnodige fout correctie?", want foutcorrectie is juist essentieel. De formule van Shannon geeft gewoon aan wat de maximale foutloze bitrate is bij een gegeven bandbreedte (8 MHz) en een bepaalde Signaal-ruisverhouding. Een juiste modulatie techniek en channel coding kunnen er alleen voor zorgen dat dit geevenaard wordt.

     

    In m'n teks heb ik nooit gezegd dat men niet moet overstappen naar een hogere order QAM. Het enige dat ik wil zeggen is dat channel coding (fout correctie) juist essentieel is voor een ontvangen bitstream met zeer lage bitfout.

     

    In DVB-S en S2 maakt men respectievelijk gebruik van QPSK en 8-PSK, MAPSK. Hier zit de informatie alleen in de fase van de draaggolf (cirkels in de constellatie). Alleen bij MAPSK maakt men gebruik van meerdere cirkels. De reden dan er geen QAM wordt gebruikt is de soort versterkers in de satelliet.

  2. @Littlesat: Ik zeg duidelijk in m'n tekst: ".....Vaak heeft het dus geen nut om naar QAM256 over te stappen, maar dat is dus een complex samenspel van de SNR en gebruikte channel coding....". Het sommetje dat jij maakt klopt. Het levert beide dezelfde netto bitrate op, maar is bij beide de uiteindelijk BER ook hetzelfde? Ik denk het niet! De gebruikte inner en outer coders (Reed-Solomon en Convolutional Coding) kunnen de BER aanzienlijk omlaag brengen. Misschien is QAM256 met 7/8 convolutional coding al voldoende voor een voldoende lage BER. Tegenwoordig kun je met goede coding (denk aan Turbo coding) de Shannon limiet nagenoeg bereiken. Mijn bericht was ook geen commentaar op die van jou maar op de van Codx. Met jouw tekst ben ik het eens.

  3. @codx: Dat is een beetje onzin wat je zegt. "Waarom zou je bandbreedte verspillen met onnodige fout correctie?" Je zegt hier dat je channel coding onzin vindt, maar houdt er rekening mee dat je met behulp van channel coding" extra error bits toevoegen d.m.v. Reed Solomon coding of Interleaving" kun je een bitstream maken die nagenoeg foutloos is. Een hogere orde modulatietechniek zoals QAM 256 (8 bit per symbool) en extra error bits levert dan een hogere netto (foutloze) bitrate op dan QAM64 (6 bit per symbool). En dat is waar het om gaat.

    Nu betekent dit niet dat je zomaar het aantal bits per symbool oneindig kunt vergroten, want je zit ook nog met ruis, en ruis is altijd aanwezig. De uiteindelijke maximale bitrate die je kunt halen wordt bepaald door de formule van Shannon (Capaciteit=bandbreedte*log_basis_2(1+SNR)). Bandbreedte is vaak een gegeven, dus de Signaal-ruis verhouding (SNR) blijft dan over. En die is hoofdzakelijk afhankelijk van het medium.

    Vaak heeft het dus geen nut om naar QAM256 over te stappen, maar dat is dus een complex samenspel van de SNR en gebruikte channel coding. Onderschat de kracht niet van channel coding (fout correctie). Zonder dit zou ook jij geen beeld hebben. Zelfst niet bij QAM64!!!!!

     

    De gebruikte modulatie wordt bepaald door de zwakste schakel in het netwerk. Dit is dus de gebruiker met de grootste lengte coax (die paar meter coax in je huis doet er dan niet toe). Zelfs deze moet het DVB-C signaal kunnen ontvangen!! Als kabelboer kun je dan niet zeggen: "Nee, jij woont te ver weg." Terwijl je wel kabel hebt.

  4. Ik denk dat de bitrate weldegelijk veel zegt over de kwaliteit. Tot nu toe gebruiken de DVB-S1 zenders allemaal de MPEG2 codec. Dit is een codec waarbij de intelligentie in de encoder zit. De decoder ik wat dat betreft redelijk dom. De encoder kan de videostream (datarate) op twee manieren verkleinen nl. spatial redundancy en temporal redundancy. Spatial redundancy is het verkleinen van de data in een frame (een enkel beeld) Dit gebeurt in meerdere stappen. Ten eerste verschillende sample rates voor helderheid en kleur. De keur krijgt hierbij een lagere resolutie dan helderheid. Daarna wordt het digitale beeld in blokken verdeeld, met de kleinste van 8x8 pixels.Deze blokken worden dan d.m.v een DCT naar ruimtelijke frequenties getransformeerd. Nu valt te zien dat (met behulp van een quantisatietabel en afronden) de hogere frequentie coefficienten op een gegeven moment nul zijn en dus niet vertuurd hoeven de worden (zigzag uitlezen, runlength en Huffmann). Dit scheelt dus al behoorlijk in de datarate.

    De volgende stap is nu temporal redundancy. Hier wordt nu gekeken naarhet verschil tussen opeenvolgende beelden in de video. Als eerste moet je natuurlijk altijd eerst een volledig beeldje hebben (I-frame). Dan krijgt de encoder ook het tweede beeldje en kan dan met de analyse beginnen. Deze gaat nu het verschil uitrekenen (allemaal nog in het frequentie domein). Het verschil is waarschijnlijk al klein, maar kan nog kleiner door nog eerst met de blokjes van het eerste beeld te gaan schuiven (dit levert een verschuiving pijltje op, de motion vector). Dit proces is zeer rekenintensief en kan meerdere iteraties duren (Bij DVD kan het zelfs uren duren, want daar heeft men de tijd). Nu worden dus de motion vectors en veranderingen verstuurd (P-frames). Dit zelfde proces kan ook met B-frames; dit zijn beelden die tussen de I en P (of tussen P en volgend P) inliggen. Hierbij worden dus deze twee beelden als input gebruik. Dit is dus net bij CDS ingeschakeld. Maar is al ten alle tijden onderdeel van de MPEG2 standaard.

     

    Dus goede compressie door de juiste quantiesatie tabellen voor zowel I,P als B frames (na dct), en goede motion vectoren zijn belangrijk.

    Nu is de MPEG 2 standaard al meer dan 15 jaar oud. Sindsdien zijn de encoders beter en sneller geworden. Maar de ontwikkeling is er wel uit. En we kunnen er vanuit gaan dat de "meeste" providers zeer goede encoders hebben die een transponder optimaal kunnen vullen. Reken erop dat ARD/ZDF de nieuwste apparatuur hebben. En toch zenden ze bijna met een factor drie hogere bitrate uit. Dit kost natuurlijk centjes en die centjes hebben ze, ook zonder de klanten af te troggelen.

    Dus conclusie, tegenwoordig is de enige parameter voor beeldkwaliteit de bitrate, de rest wordt bijna automatisch geoptimaliseerd. Dus als men adverteert met DVD kwaliteit moet eigenlijk de bitrate gelijk zijn aan de bitrate bij DVD dit is >8Mbit/s (als ik het goed heb).

     

    Een goede stap is natuurlijk MPEG 4 (H.264) voor zowel SD als HD kwaliteit. Hierbij wordt er nog slimmer gecomprimeerd. Maar ja dat is natuurlijk ook investering bij de consument.

  5. Even een berekening.

    Stel men gebruikt één transponder voor internet met een symbolrate van 27,5 MS/s (of 22 MS/s afhankelijk van de transponder) en er wordt gebruik gemaakt van QPSK modulatie (DVB-S1), dan is de totale bitrate dus 55 Mb/s.

     

    Dus als alle gebruikers aan het downloaden zijn met 512 kb/s, dan is het maximale aantal gebruikers dus 110.

    En wat kost de huur één transponder per jaar? Dit kunnen 110 gebruikers waarschijnlijk nooit betalen.

     

    Een iets realistischer berekening:

    Nu is de vraag hoe groot is de kans dat je 110 personen hebt dit dit gelijktijdig doen? Hier moet je het aantal beoogde klanten tegenoverstellen. Volgens mij stond er ergens dat 150.000 huizen geen ADSL of kabel kunnen krijgen. Laten er nu eens 22.000 zich abboneren op internet via de satelliet dan hoeft er maar één op de 200 de volledige 512 kb/s te eisen en de put is uitgedroogd. Bovendien 55 Mb/s / 22.000 = 2,5 kb/s. Dit houd dus niet over.

    Misschien doe ik iets fout in m'n berekening. En wat zijn het aantal beoogde gebruikers? Wat zijn de huurkosten van een transponder?

     

    Maar MIJN conclusie is dat een satelliet goed (zoniet de beste kandidaad) is voor broadcasten, maar niet voor individuele datastreams. Ik zou graag het bussiness plan van Canaaldigitaal willen inzien.

  6. Voor de volledige voorwaarde zie:

    http://www.quicknet.nl/satelliet/voorwaarden_sat

     

    ALGEMENE VOORWAARDEN SATELLIET INTERNET

     

    3.4 Door QuickNet opgegeven data voor levering van Satelliet Internet of voor een andere levering van de Dienst zijn streefdata. Bij overschrijding van de data is QuickNet nimmer aansprakelijk voor welke schade dan ook en kan de Klant de overeenkomst ter zake de overschrijding niet ontbinden.

     

    3.5 Levering van Pakket A is enkel mogelijk als de fysieke plaats van de Satelliet Aansluiting binnen het GPRS/EDGE dekkingsgebied valt. Indien dit niet het geval is vervalt de Klant automatisch in Pakket B.

     

    4.1 Tenzij anders is overeengekomen en afhankelijk van de door de Klant bij QuickNet afgenomen Dienst, heeft QuickNet vanaf het moment van de realisatie van de Satelliet Internet Aansluiting, onder meer het recht aan de Klant een of meer van de volgende vergoedingen in rekening te brengen: (a) een eenmalig bedrag bij de oplevering van Satelliet Internet van de Dienst; (B) een maandelijks bedrag voor de door QuickNet aan de Klant geleverde Dienst; © vergoedingen gebaseerd op het gebruik of het gebruik boven de gestelde limiet per tijdseenheid van de Dienst en/of (d) een bedrag voor eventueel door QuickNet geleverde bijzondere of optionele diensten; (e) verhuiskosten; (f) afsluitkosten; (g) opzeg-/beëindigingkosten; (h) kosten voor up- en/of downgrades.

     

    6.3 QuickNet garandeert uitdrukkelijk niet dat van de Dienst, de Hardware en/of de Software altijd en zonder onderbreking of storing gebruik gemaakt kan worden. De enige aansprakelijkheid van QuickNet voor een Storing in een Dienst, de Hardware en/of de Software is het repareren van het gebrek of het vernieuwen van de afgifte van de gebrekkige Dienst, de Hardware en/of de Software.

     

    6.4 Een Storing in de Dienst zal door QuickNet of door aan QuickNet gelieerde bedrijven of partners zo spoedig mogelijk worden opgeheven overeenkomstig de Overeenkomst. Hierbij geldt de uitzondering dat QuickNet geen Storingen kan opheffen, indien de Storing zijn oorzaak vindt in een niet of gebrekkig functioneren van de telefoonlijn van KPN Telecom die door de Klant gebruikt wordt voor het afnemen van de Dienst (indien gebruik wordt gemaakt van pakket B) of de GPRS/EDGE verbinding via het netwerk van Telfort (indien gebruik gemaakt wordt van pakket A). Herstel van een Storing zal plaatsvinden van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur. Buiten deze tijden kan opheffing van een Storing plaatsvinden indien dit tussen QuickNet en de Klant is overeengekomen, waarbij de Klant de kosten verbonden aan het opheffen van de Storing verschuldigd is.

     

    15.1 Op het gebruik van de door QuickNet geboden Dienst is de Acceptable Use Policy van toepassing. De Klant dient zich hieraan te confirmeren. In het geval van schending van de Acceptable Use Policy, behoudt QuickNet zich het recht voor de Overeenkomst met onmiddellijke ingang te beëindigen.

     

    16.1 De door QuickNet opgegeven bandbreedtes zijn "best effort" waarden. QuickNet streeft ernaar deze "best effort" waarden binnen haar eigen netwerk mogelijk te maken, maar garandeert zulks nimmer.

     

    16.3 QuickNet kan bij bepaalde abonnementsvormen van de Dienst een limiet stellen aan de hoeveelheid data die door de Klant per maand via de Dienst van en naar het internet toe mag genereren. QuickNet kan deze limieten van tijd tot tijd aanpassen.

  7. Pakket B

    Verbinding down: Satelliet

    Verbinding up: Telefoonlijn

    Snelheid: 512/56 kbps

    E-mail: 3 mailboxen van 50 MB

    Homepageruimte: 50 MB

     

    Abonnement: € 45,- per maand**

    Installatiekosten: € 149,-

     

    ** De variabele inbelkosten bij dit pakket zijn gemiddeld € 1,- per uur. Deze worden apart, op basis van gebruik, gefactureerd door uw telefoonaanbieder.

     

    Dus als ik per dag 2 uurtjes via dit pakket internet dan kost het mij per maand: 2 Euro * 31 + 45 Euro = 107 Euro

     

    Gamen is onmogelijk want de minimale roundtrip tijd is 2*36000km/(3*10^8 m/s)= 0,24 sec, dus een ping van minimaal 240.

     

    De gemiddelde consument wil 50 Euro per maand aan trippleplay uitgeven.

    Dus dit pakket is gedoemd te mislukken

  8. .......Seca2 is niet (publiekelijk) gekraakt, neem dat nou maar aan. Het feit dat jij nu naar Sky en D+ kan kijken heeft te maken met een slechtbeveiligde (lees bug) V7.0 kaart. De Nederlandse V7.3 is beter beveiligd.

     

    Er wordt pas van een echte kraak gesproken indien het algoritme bekend is en dat is (nog) niet zo.

    ....................................

     

     

    Als ik het goed begrijp kan er zonder gebruik te maken van een algorithme (want die is nog niet bekend) naar D+ gekeken worden. Dit lijkt me toch echt niet mogelijk.

  9. Als ik met op de zender Euro1080 sta (Astra, hd-tv) en dan ervan wegzap. Dan zie ik voor een fractie van een seconde een stilstaand beeld (plaatje). Waarschijnlijk is dit een deel van een frame van de uitzending. Zou het niet mogelijk zijn om het bewegend beeld te krijgen, al is het maar één vierde van het totaalbeeld.

  10. Kan iemend mij uitleggen wat het verschil is tussen de hier (in NL) gebruikte kaarten en die in Spanje (v7.0 a&B)?

     

    Wat heb je eigenl8ijk allemaal nodig om SECA 2 te decoderen?

    - Hash table (9x, Bx of Fx)?

    - RSA key?

    - Operative key (0c of 0d)?

    -

    Hoe werken deze samen? Waar worden de hask table en de RSA key voor gebruikt?

     

    Hoe is het mogelijk dat deze informatie voor de 7.0 kaart wel bekend is? En waarom is het moeilijker om deze informatie uit de NL kaart te halen?

  11. Stukje tekst uit de Readme bij Newamd:

     

    Wie heeft deze weerstanden vervangen? En wordt het insteken van de kaart daarna wel gedetecteerd?

     

    Question: On Dreambox cardserver never (or seldom) detects inserted cards.

    So, basically it don't work.

    Answer: Early Dreambox mainboards have a design flaw, resistances R5003 and

    R5007 have been fitted with 10 kOhm resistances instead of the correct 2.2 kOhm

    resistances. You need to replace them both with the correct ones. You find them

    just behind the card readers.

  12. Kan iemend mij uitleggen wat het verschil is tussen de hier (in NL) gebruikte kaarten en die in Spanje (v7.0 a&B)?

     

    Wat heb je eigenl8ijk allemaal nodig om SECA 2 te decoderen?

    - Hash table (9x, Bx of Fx)?

    - RSA key?

    - Operative key (0c of 0d)?

    -

    -

     

    Hoe is het mogelijk dat deze informatie voor de 7.0 kaart wel bekend is? En waarom is het moeilijker om deze informatie uit de NL kaart te halen?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...