Ga naar inhoud


WimA

Lid
  • Items

    28
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door WimA

  1. Oorzaak van een lage kwaliteit bij de Canal Digitaal SD kanalen is even simpel als duidelijk: een (te) lage bit-rate.

    Na het stoppen van SD op 12,344 GHz hebben ze alle overgebleven SD kanalen op de 12,515 GHz gepropt. Verder zitten er nu ook nog eens een aantal "vreemde" programma's op deze transponder. Zo blijft er te weinig ruimte over om alle Nederlandse kanalen met een behoorlijke SD kwaliteit uit te zenden. Voor een acceptabele SD beeldkwaliteit is zo'n 4 a 5 Mb/s nodig met de mogelijkheid dit (kortstondig) op te laten lopen tot +/- 7 a 8 Mb/s. Duitse SD kanalen bijvoorbeeld halen dit ruimschoots.

    Ik zou zeggen vergelijk eens Nederlandse en Duitse SD kanalen met elkaar, bijvoorbeeld wanneer dezelfde voetbalwestrijd uitgezonden wordt op de Nederlandse en Duitse zender.

  2. Digitenne is gedurende ruim 10 jaar (op uitbreiding van wat kanalen na) steeds hetzelfde gebleven. HD, bijvoorbeeld, is goed mogelijk, maar dan moet de omroepen en/of providers dat ook willen. Je ziet dat in landen waar de omroepen een sterkere en vooral zelfstandiger positie hebben. Providers zijn daar lang niet de zo (al)machtige schakel tussen makers van content en de gebruikers ervan.

    In Nederland is de facto enkel radio  nog de enige vorm van content die je kan binnenhalen zonder tussenkomst van een provider, zowel op FM als ook digitaal via DAB+. Bij TV is dat alleen mogelijk voor de publieke kanalen en enkel in SD.

     

    Toen na enkele prijsverhogingen van 50 cent er ineens 3 euro bij kwam was de verhouding van prijs en kwaliteit niet meer in evenwicht. Verder kost het  voor abonnees die een 2e en/of 3e smart card willen, elke maand 4 euro per stuk extra. Ofwel het kost voor een huishouden EUR 20,50 per maand als ze 3 TV van Digitenne voorzien hebben. Dat dan het aantal betalende abonnees afneemt is niet raar. Het voordeel van Digitenne (overal ontvangst mogelijk, met name ook op plaatsen waar geen echte alternatieven zijn)  komt zo wel sterk onder druk te staan.

  3. Heb je al ontvangst ?? Onlangs heb ik op de kleinere variant (32PF9731D) geprobeerd DVB-T zenders te ontvangen.

    Dat lukte niet als ik dat apparaat keurig op "land=Nederland" en 'taal+Nederlands" zette. Het apparaat zocht alleen naar analoge signalen. Toen ik er "land=Duitsland" en "taal=Duits" in zette zocht dit apparaat WEL naar DVB-T zenders.

     

    In Zuid-Holland zijn, afhankelijk waar je zit, vaak meerdere regionale zenders te ontvangen. In mijn geval TV West en TV Rijnmond. Maar met de antenne op zolder is zonder versterker ook Omroep Brabant TV en TV Noord-Holland te ontvangen.

    Echter wat bleek? Dit apparaat vertikt het meerdere regionale TV stations in z'n zenderlijst te zetten!! Als ik gericht op een frekwentie zoek krijg ik de regionale zender die daarop zit in de lijst. Scan ik vervolgens een andere frekwentie, dan wordt de vorige zender gewist. De regionale zender van de zojuist gescande frekwentie komt dan op die plek.(Dit ligt overigens aan zowel de software in het apparaat alsook aan KPN/Digitenne.) In het publieke bouquet zijn ALLE uitgezonden signalen overal hetzelfde. Enige uitzondering hierop is de beeld en geluids-inhoud voor watbetreft de regionale zenders.

     

    In Zuid-Holland is het signaal doorgaans sterk genoeg als je op zolder een antenne zet. Dan heb je ook geen versterker (en dus geen netvoeding) nodig.

  4. De echostar's DSB 880-2Ci staat standaard ingesteld op PAL video uit. M.a.w. op het moment dat je hem aanzet komt er altijd een PAL signaal tevoorschijn. Het maakt daarbij niet uit of je via de modulator kijkt of via de video uitgang (SCART of tulp aansluitingen)

    Bij de modulator is de beeld-geluid afstand mede afhankelijk van de TV-norm.

     

    ECHTER... Zo gauw er op een signaal is afgestemd wat van origine 525 lijnen 60 rasters heeft schakelt de ontvanger om. (Bijv BVN-TV op telstar 12) Dan komt er een NTSC signaal uit de SCART en tulp connector. De modulator wordt dan ook omgeschakeld naar een beeld/geluid afstand van 4,5 MHz.

     

    Als de stroom eraf is geweest begint het verhaal weer van voor af aan.

     

    Ik heb zelf nog geen methode ontdekt waarbij je in kunt stellen met welke TV norm het apparaat opstart.

     

    Het bovenstaande verhaal geldt ook voor o.a. de DSB-770 FTA.

  5. Nou, het probleem dateert van nog wat eerder hoor! Dat men denkt dat het een meteoriet de sateliet heeft beschadigd is staat ook al zo'n 3½ week op de site van BVN-TV. Een vervangende voorziening komt er pas als de Thaicom helemaal niks meer doet. Simpelweg omdat het direct regelen van een vervangende voorziening bergen geld kost. Een héééle grote schotel instaleren bij de providers in Zuid Afrika en Australië schijnt toch nog steeds goedkoper te zijn.

  6. Nou, ze laten zich gigiantisch afkopen !!! Om nog sneller internet te krijgen moet IEDEREEN EUR 6,20 meer gaan betalen. (Dus ook voor de mensen zonder Chello) Zouden ze bij Almere niet in de gaten hebben dat het bij ADSL de snelheid ook steeds flink toeneemt, maar dan zonder dat dit prijsstijgingen tot gevolg heeft ????

  7. Alle Nederlandse kanalen die via Canal+ uitgezonden worden zitten op de zelfde polarisatie / band. Allen zijn ze horizontaal gepolariseerd en zitten ze in de hoge band.

    In diezelfde band zitten ook alle Duitse publieke TV kanalen. Als het dus enkel om deze kanalen gaat is doorlussen van de LNB-kabel mogelijk.

  8. Eigenlijk wil ik reageren op alle berichten.

    Het gaat hier inmiddels meer over: Moet ik nu juist wel aarden of juist weer niet! Een standaard antwoord kan niet gegeven worden. Sterker nog iets op ondoordachte wijze aarden kan zelfs gevaarlijk zijn!

     

    Wat men met "aarden" bereiken wil is dat er tussen 2 delen geen spanning kan ontstaan die een stroom door iemands lichaam kan doen ontstaan die gevaarlijk is. Hoe je dat bereikt is weer een ander verhaal.

    Als op de F connector spanning staat kan dat simpel een ongevaarlijke kleine lek zijn. Maar bij twijfel zou ik zondermeer de isolatie weerstand van de ontvanger na (laten) meten. Er zou bijvoorbeeld een ontstoringscondensator lek kunnen zijn.

     

    Dat men in Duitsland op een betere manier aard dan in Nederland is niet waar. Wel zijn de methoden verschillend. Oorzaak van die verschillen is simpel de voorgeschiedenis en bodemgesteldheid. In Duitsland is het maar op weinig plaatsen mogelijk aardpennen te slaan met lage (verspreidings)weerstand. Daarom werd en wordt een andere truc toegepast. Daar is niks mis mee, maar ga niet "zomaar" zonder na te denken, 2 methoden door elkaar halen. Dat is bepaald niet veilig....

    Dat high-end audiophilen aan de hand van het mogelijkerwijs onstaan van een ongewenste aardlus bepalen of er al dan niet geaard moet worden (en dus niet laten afhangen van de vraag of die keuze een veilige is) zie ik ook nogal eens.

    Jammer dat ze kennelijk niet weten dat er ook nog audio trafo's bestaan die het ontstaan van ongewenste aardlussen op veilige wijze ondervangt.

    Dat men in Engeland bijna alles aard, kan zijn. Ik denk dat men daar destijds (er bestonden in de vijftiger jaren nog geen dubbel geïsoleerde apparaten) toen men een nieuw

    type contactdoos / stekker invoerde rigoreus een einde wilde maken aan alles wat niet geaard was.

  9. Dat het een rommelig gezicht kan zijn, ja dat komt helaas te vaak voor!! Maar wat veel ernstiger is, is dat vaak dan in zulke situaties op alles beknibbelt wordt en de meest gammele constructies zijn gemaakt om er een schotel aan te monteren. En als men op zo'n manier goedkoop uit wil zijn zeg ik ook simpelweg NEE! Want waar haalt iemand het recht vandaan om iets of iemand in gevaar te brengen?

    Wat ik wilde zeggen is dat het best wel redelijk kan zijn dat er (uit veiligheidsoverwegingen) enkele technische eisen gesteld worden. Maar het botweg iets verbieden omdat men één of ander futuristich glasvezel-net aanlegt ZONDER dat men zich in de verschillen in capaciteit, kosten en/of mogelijkheden verdiept heeft gaat me weer net te ver. Het is best handig, al was het maar om probleempjes met hen te voorkomen, te overleggen met de buren.

    Tuurlijk als men wat ontvangen wil, moet men ook bereid zijn er wat voor over te hebben. Dus niet zeuren als een aanschaf 75 euro méér kost.

    Echter het min of meer verplichten tot uitgaven die over bijv. 5 jaren 200 tot 300 euro hoger liggen voor ontvangst van dezelfde of zelfs minder kanalen kunnen echt niet door de beugel vlgs. de EU regels.

  10. En wat hebben we dan nodig om al die signalen die van die glasvezel komen op de TV te krijgen?? Jawel één of ander duur apparaat, in elk geval véééél duurder dan de nu verkrijgbare typen DVB-S ontvangers.

    Als je het stuk van de Europese Commissie erop na leest zie je dat, op hele hoge uitzonderingen na, alles wat leidt tot een defacto schotelverbod als ontoelaatbare regel/wet moet worden gezien. Mijns inziens kunnen ze alleen met GSO en alleen dan als alle gewenste programma's enz. erop zitten, tegen een prijs die niet, of niet wezenlijk, hoger is dan de prijs van een eigen schotel enz. met recht het aanbrengen van schotels tegengaan.

     

    Echter de methode die men gebruikt is een beproefde methode:

     

    Juridisch uitroken

     

    Het gaat er bij de grote organisaties er niet om of ze juridisch gezien winnen of gelijk krijgen, enkel gaat het erom dat ze kunnen doorzetten wat ze in hun kop hebben. Daarmee wordt dus schaamteloos misbruik gemaakt van de aanzienlijk kleinere financiële en juridische mogelijkheden die de gemiddelde burger heeft.

  11. Tussen Amsterdam en Den Haag gaat het. Alleen in tunnels en/of bij verdiepte delen van de A4 kan je ontvangstproblemen krijgen. Enne... je GSM stoort, tenminste als je het bijgeleverde Funke antenne-tje gebruikt. Daar zit 'n breedband UHF antenne versterker in. Die gaat over z'n nek als je GSM aanstaat. Gewoon een stukje coax als antenne gebruiken waarvan van de laatste 10 cm de mantel is verwijderd.

    @Mozat:

    Radio kanalen zitten er ook op. Met elke digitenne ontvanger kun je die ontvangen.

  12. Was het maar zo simpel... Die elco, al is weet ik hoeveel uF, door de constructie is hij niet echt heel laag-ohmig voor signalen van tientallen kHz. Als het ontwerp van de geschakelde voeding niet goed is, of de filtering niet voldoende is komen die signalen overal waar je ze kan missen als kiespijn. En het is mede omdat de aardlekschakelaar zo gevoelig zijn dat er een kans bestaat dat ze erop reageren.

  13. Dat de nul in de meterkast aan de aarde gekoppeld is, is echt niet overal standaard. Het ligt aan de plaatselijke situatie, en hoe de pet staat van het plaatselijke elektriciteits bedrijf. Deze truuk zie heel vaak in gebieden waar het slaan van een aardelektrode extreem duur is en / of de vereiste lage verspreidingsweerstand onmogelijk te halen is.

    In de oude delen van Amsterdam kan het vaak gewoon niet omdat je daar geen nul hebt. Daar heeft men nog een 130V / 230V net en krijg je uit je meter 2 fasen ipv. één fase en nul.

  14. Het is zeer goed mogelijk dat een receiver de boosdoener is. En als je gaat meten kan het ook zijn dat je geen / of nauwelijks een lek daar in vindt.

    De geschakelde voeding werkt met een relatief hoge frekwentie. Als er geen juiste filters in de voeding zitten zoeken die hoogfrekwente stroompjes hun weg o.a. via de 230V installatie. Juist de moderne aarlekschakelaars reageren ook op die stroompjes. Toch zal de receiver niet de enige veroorzaker zijn van de problemen. Praktisch altijd is het een combinatie van vele kleine lekjes. "Gewone" lekken zijn met goede meet apparatuur welop te sporen.

  15. Just one minute !!!!

     

    DVB uitzendtechniek wordt toch als sinds 1996 door diverse radiostations gebruikt voor sateliet distributie ????

    Wat is hier byzonder aan? Ik zou wel eens willen weten waar dit bericht vandaan komt. Ook in Denemarken is DVB al jaren in gebruik. Of doet Noordzee net of ze het licht uitgevonden hebben?? Ben benieuwd.....

  16. Je hebt gelijk, er wordt vergeten hoeveel apparatuur er bij kabel TV ingezet is. Dat bij elkaar kost meer stroom dan als ze dezelfde programma's als DVB-T verspreiden. Een héééééél klein deel van de verbruikte energie die nodig is om alle versterkers en andere apparatuur te laten werken komt bij de TV kijker thuis op z'n contactdoos terecht.

     

    Een andere denkfout is dat als men ziet staan dat een zender 20kW of zo is dat er ook een zender staat waar 20kW hoogfrekwent vermogen uitkomt. Met die 20kW bedoelt men het vermogen in kW ERP. Men bepaalt alleen de sterkte van het signaal in de gewenste richting(en). Alle andere richtingen zijn niet interessant in deze, ofwel stuur naar die richtingen als het even kan helemaal geen signaal. Nou dat signaal hoef je dus ook niet uit de zender te laten komen!

    Als men het ERP vermogen weergeeft doet men WEL alsof er een zendantenne hangt die echt alle kanten op straalt, maar in werkelijkheid wordt het meeste signaal in bijna puur horizontale richting uitgestraalt.

    Van grote analoge TV zenders weet ik dat voor 1000kW ERP er "maar" 40kW elektrisch vermogen uit zender nodig is.

    Zoals eerder opgemerkt één en ander hangt zeer sterk samen met de gekozen constructie van de zend-antenne('s).

  17. De genoemde maten kun je vaak ook opde site's van de betreffende sateliet-operators wel vinden.

    Waar ik nu naar op zoek ben is de (verwachte) benodigde schotelmaten als je buiten de "officiële" footprint zit, ofwel hoe zien de zgn. zij-lobben er uit. Dergelijke info hebben ze zeker bij de sateliet-operators, maar die krijg je normaal nooit.

    Vorig jaar zag eens ergens op internet info waarin iedereen kon laten weten met welke maat schotel ontvangst had van een bepaalde sateliet. Destijds (vorig voorjaar) ging het erom met welke middelen en tot hoever de Astra 2 (28.2 oost) te ontvangen was. Het was simpel en duidelijk: Op een kaartje van Europa stand gewoon de schotelmaat aangegeven op de plaats waar dat vandaan gemeld was. Zo had je voor beide Astra's en Hotbird zo'n soort kaart.

    Alleen ik kan het niet meer vinden. Weet iemand welke site dat was? Of weet iemand een andere site waar dat te vinden is?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...