Ga naar inhoud


TVguy

Lid
  • Items

    121
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door TVguy

  1. Om dat fabeltje van de zendbuizen eens de wereld uit te helpen hier het commentaar van David Porter, iemand die het kan weten:

     

    Hi There,

    I write as a former BBC Senior Transmitter Engineer who worked at Droitwich in the early 1970s and afterwards at the BBC Shortwave station at Woofferton, Nr Ludlow.

    I am sorry to say that The Guardian had led you up the garden path a bit re the availability of valves for the Droitwich Long Wave Marconi B6042 transmitters.

    The CAT27 you featured in the piece were indeed in use at Droitwich (and many other BBC sites) and started in the those same transmitters when they were installed at Ottringham, Yorks in 1941. Ottringham was closed down in 1953 and the four transmitters were placed in storage. They were rebuilt at Droitwich in the early 60’s and came on air in September 1962.

    Two, T6A and T6B ran the Midland Home Service on 1088 kHz, 276m on alternate days and the other pair T7A and T7B were combined and used at 400kW on long wave 1500m. After Sept 1967 T6A was renumbered just T6 and still was on 1088 kHz but T6B was numbered T8 and became Radio One on 247m as that third service was added.
    Wartime CAT27 valves were used in the RF output stages for each transmitter with a pair of CAT30 in the modulators.

    In 1984 T7A and T7B were replaced by new Marconi B6042 LW transmitters using a French valve in each one. It is these modern valves that have been the subject of speculation as to their continued supply. I am given to understand that whilst the valves are not listed in the Thales catalogue as “current” they are still available to special order and so the transmitters will no go silent for loss of supply of valves.

     

    https://www.richardmudhar.com/blog/2019/05/in-rural-wales-you-still-need-an-am-radio-until-the-last-tube-fails-in-service-at-droitwich/

     

     

    Ik schrijf als een voormalig BBC senior zendertechnicus die in Droitwich werkte in het begin van de jaren 1970 en daarna bij het BBC kortegolfstation in Woofferton, Nr Ludlow.

    Het spijt me te moeten zeggen dat The Guardian u een beetje op het verkeerde been heeft gezet wat betreft de beschikbaarheid van buizen voor de Droitwich langegolf Marconi B6042 zenders.

    De CAT27 die u in het stuk noemt waren inderdaad in gebruik in Droitwich (en vele andere BBC-locaties) en begonnen in diezelfde zenders toen ze werden geïnstalleerd in Ottringham, Yorks in 1941. Ottringham werd in 1953 gesloten en de vier zenders werden in opslag geplaatst. Ze werden begin jaren '60 in Droitwich herbouwd en kwamen in september 1962 in de lucht.

    Twee, T6A en T6B verzorgden de Midland Home Service op 1088 kHz, 276m op wisselende dagen en het andere paar, T7A en T7B werden gecombineerd en gebruikt op 400kW op de lange golf 1500m. Na september 1967 werd T6A omgenummerd tot T6 en was nog steeds op 1088 kHz te ontvangen, maar T6B kreeg het nummer T8 en werd Radio One op 247m toen die derde dienst werd toegevoegd.
    In de RF eindtrappen van elke zender werden CAT27 buizen gebruikt en in de modulatoren een CAT30 paar.

    In 1984 werden T7A en T7B vervangen door nieuwe Marconi B6042 LW zenders met in elke zender een Franse buis. Over deze moderne kleppen wordt gespeculeerd of ze nog wel leverbaar zijn. Ik heb begrepen dat de buizen weliswaar niet in de Thales-catalogus zijn opgenomen als "gangbaar", maar dat zij nog steeds op speciale bestelling verkrijgbaar zijn en dat de zenders dus niet zullen zwijgen omdat er geen buizen meer worden geleverd.

     

  2. Licht gestoord, en ik kan het weten... sorry, kon het niet laten.

     

    540 was perfect zo lang de 300 meter mast in gebruik was en dan nog enkel overdag. Zodra de zon onderging was het uit met de pret. Dan kwam de 2000kw zender uit Hongarije er doorheen. Toegewezen vermogen door de ITU/EBU was 150kw, maar de zender zelf was een Telefunken 100kw met PWM modulatie die stond te draaien op 80kw. Midden jaren 80 wordt de 300m mast omver geblazen en werd lange tijd op een backup antenne van 90m uitgezonden. Het signaal werd dus al iets minder. Pas begin jaren 90 wordt er gekozen om de diplexer te bouwen waarmee 540 en 621 samen op de 246m mast uitzenden. Geen makkelijke opdracht omdat de frequentieafstand redelijk klein is. Het signaal wordt beter maar de modulatie gaat door de jaren gaandeweg meer en meer achteruit. Op het einde was er eigenlijk alleen nog een krakkemikkig telefoongeluid op te horen. Geen geld voor onderhoud, geen personeel om het deftig af te regelen.

     

    927 was een 300kw Marconi zender (De Hilda), van het zelfde type die ook voor Radio 4 van de BBC gebruikt wordt. Deze stond oorspronkelijk in Waver opgesteld en is later met samen met de mast naar Wolvertem verplaatst. Door een gebrek aan onderhoud raakten de zendbuizen uitgeput en was men verplicht het vermogen terug te draaien om de zender nog enigszins in de lucht te houden. Daar bleef op het einde dus ook weinig van over.

     

    1188 was een allocatie van 150kw, standplaats Kuurne. De zender zelf kon maximum 5kw leveren. Via skywave was deze 's nachts toch over een verre afstand te horen.

     

    1512 was een TELEFUNKEN 600kw zender. Zelfde type als de BBC Worldservice in Orfordness. De antenne was een opgehangen dipool. Eén van de weinige met dit type antenne in Europa, om de skywave maximaal te benutten. Het maximum vermogen van deze antenne was echter "maar" 300kw meteen ook het maximum vermogen dat de zender ooit heeft kunnen draaien. Overdag werd er uitgezonden met een solid state zender van Nautel van 30kw op een vertikale mast. Die kwam inderdaad nooit verder dan 20 - 30 km. O.a. Studio Brussel heeft hier in de beginjaren nog gebruik van gemaakt.

     

    AM, hier bij ons voorbijgestreefd maar de grote installaties blijven fascineren merk ik. De 540 in Hongarije is overigens nog niet zo lang geleden vernieuwd. De oude Sovjet-zender is daar vervangen door 5 x 400kw solid state units van Nautel. Zowel op de site van Nautel als op YouTube zijn daar nog wel filmpjes over te vinden. Die 2000kw zorgt er voor dat Orban aan elke grasspriet in de Balkan de "blijde" boodschap kan verkondigen.

     

    Fijn dat ze ook bij Caroline deze oude techniek blijven gebruiken. Hopelijk is er iemand die de elektriciteitsrekening kan blijven betalen.

    • Like 2
    • Bedankt 1
  3. Op 16-2-2021 om 11:31, Eduard07 zei:

    Was even bang dat het een federale zendinstallatie betrof waardoor de ene mast in eigendom was van de RTBF en de andere van de VRT.😁

     

    Dat was het ook, met diensten op voor zowel BRT (VRT) en RTB (RTBF). Alleen, Waver ligt net over de taalgrens op Waals grondgebied en dat konden de Vlaamse politici niet hebben. Vandaar dat de locaties Wolvertem en St.-Pieters-Leeuw er nadien zijn bijgekomen. Technisch en economisch was dit totale waanzin natuurlijk.

  4.  

    Op 12-2-2021 om 23:11, astro iris zei:

    De tweede antenne doet nog dienst voor FM, DAB+ en televisie, dus, geen AM meer. En die AM zender van op de 621 Khz ligt waarschijnlijk al op een schroothoop, of hopelijk heeft een of andere amateur hem voor een centje kunnen op de kop tikken.

     

    ... natuurlijk. Een TRAM-300 van om en bij de tien jaren oud.

     

    De Indiase staatsradio zal wel interesse hebben om hem voor een prikje te komen halen. Vooral omdat deze ook nog eens voor DRM geschikt is. Voorts zijn er nog veel plaatsen in de wereld waar AM nog altijd een belangrijke rol speelt.

     

    Nee, op de schroothoop gaat deze niet belanden.

  5. In dit bericht is te lezen dat Fransat sinds augustus,via Fransat Connect je ip adres registreert en indien niet in France, je smartcard uitschakelt.

    Dit is uiteraard alleen het geval wanneer je de kaart in de Fransat CI+ module gebruikt in de zogenaamde smart tv. Dus niet bij gebruik in oscam.

     

    Als je dit doet wordt Fransat Connect automatisch beschikbaar en of je deze dienst nu al dan niet gebruikt, wordt er toch met het thuisfront gebeld.

    Hierbij wordt je IP-adres gecontroleerd. Is dit niet van Frankrijk afkomstig dan ben je er aan voor de moeite.

  6. Zou het kunnen dat de Franse multistream transponders een zwakker signaal hebben dan de overige transponders ?

    Als ik de transponder intoets bij signaal zoeker, blijft de meter op 0.

    De Italianen doen het wel goed.

  7. Heeft er iemand de multistream van bv. transponder 11509 H, op 5° west aan de gang ?

    Ontvanger Zero 4K met openatv 6.2.

     

    Heb de juiste PLS waarden ingevuld bij handmatige scan, maar de uitkomst blijft: "0 zenders gevonden" ...

  8. Citaat

    AM achter een array die de andere kant op straalt geeft veel vervorming door fase verschuivingen. Dat werkt niet goed.

     

    Ja, dat klopt. Al zal het in het doelgebied dat ze willen bestrijken nog wel meevallen.

     

    Vraag me toch af of er geen bruikbare (kant en klare) sites zijn die in aanmerking komen om de zender te plaatsen. De antenne staat er al.

    Er moet wel een combiner gebouwd worden. Voor de rest is alles aanwezig: voeding, allerlei vergunningen, etc.

     

    Als ik de gegevens op de vergunning lees, gaan ze een mast(je) van om en bij de 30 meter plaatsen. Heel veel moet je er niet van verwachten op de freq. van 648kHz.

    Tenzij Ofcom een bepaalde veldsterkte op een vaste afstand van de antenne in aanmerking neemt. Dan zal de zender wel iets meer dan 1kw moeten leveren.

     

    We horen het wel.. of niet.

  9. In Orfordness staat een paal en bijhorende gebouwen en zenders die uitermate geschikt zijn voor uitzendingen op 648kHz.

     

    Ofcom zal het er wel niet mee eens zijn, maar als ze nu eens de array gebruiken van de World Service... 1kw achteruit, 100kw vooruit, ik zeg zo maar iets...

     

    Kost iets meer, maar dan heb je ook iets. Zelfs met één 1kw op de rondstralende reservemast komen ze door de nabijheid van de zee al een heel eind verder.

     

     

     

  10. Ben een HD 800 EU Plus aan het configureren, installeren voor een kennis.

     

    Deze wordt voorzien voor zowel Canaal Digitaal als TV Vlaanderen. Wel zo handig om fastscan te gebruiken om de zenderlijsten in te laden en te updaten.

     

    Als ik de zenderlijsten manueel laat scannen (zonder fastscan) werkt alles naar behoren.

     

    Als ik echter de fastscan lijsten laat inscannen dan zijn de meeste zenders van Canaal Digitaal en TV Vlaanderen uit de zenderlijst niet meer "selecteerbaar". Dwz. ze staan in het grijs ipv blauw in de zenderlijsten.

     

    Het lijkt er op dat de sat posities van de Canaal Digitaal en TV Vlaanderen lijsten niet overeenkomen  met de satellites.xml van de ontvanger....

     

    Wie kent de work-around voor dit vervelende probleem ?

     

    Is het eigen aan openmips of heeft openatv er ook last van ?

     

  11. 1548 is 100 KW. Zoals Drs. Ijzerbout al aan gaf weinig geschikt voor de langere afstand overdag. Probeer 603 eens. Officieel is die maar 100 watt, vermoedelijk is het iets meer. Deze staat aan de kust thv Dover en heeft over de Noordzee weinig verlies waardoor het in de Belgische kustgebieden nog goed doorkomt, ondanks het lage vermogen.

     

    We maken hier het einde van een tijdperk mee. Ik snap wel dat deze oude technologie een vermogen kost om het in de lucht te houden. Zeker als er steeds minder naar geluisterd wordt. De techneuten onder ons zien al die machtige installaties niet graag verdwijnen.

    De franse RTL heeft zijn LG zender nog niet zo lang geleden vervangen door een nieuw solid state exemplaar van 1,5 MW. Die doen dat niet zomaar dus in Frankrijk blijft de LG nog wel even in dienst. Ook EUROPE 1 heeft zijn LG antennes deels behouden na het instorten van één van de masten op de Felsberg. Het signaal van de 2 MW zender komt hierdoor iets meer onze richting uit, iets minder ver in France natuurlijk.

  12. Nou nou. Laat je niets wijsmaken door de zogenaamde "stralingsexpert". Ik weet ook niet wat de bedoeling is achter zijn betoog.

    Om te beginnen. Contract is contract. Als Norkring de zenders zou uitschakelen, gaan ze in de fout en dat gaan ze dus niet doen.

     

    Om het energieverbruik wat in perspectief te plaatsen. Vroeger had je voor één analoog TV-kanaal wel een zender van gemiddeld 100KW nodig om op de antenne een ERP van 1MW te genereren. Ja, dat straalde tenminste wat uit. Je kon er bij manier van spreken een kleine elektriciteitscentrale naast gaan bouwen om de zaak aan de gang te houden.

     

    Tegenwoordig gaat het over een zender van om en bij de 2,5KW voor een MUX van om en bij de 6 tot 8 TV-kanalen en een ERP van "slechts" 20KW. Die plug ook niet zo maar even in het stopcontact, maar dat is toch een wezenlijk verschil. Neem het verlies aan warmte er nog even bij en je komt aan een elektrisch verbruik van 6KW, per zender. Telenet heeft er voor haar muxen op elke locatie een stuk of drie in gebruik. Als we het hebben over 6 locaties maakt dat dus 6x3x6=108KW. Inderdaad, een niet onaardig verbruik.

     

    Als je weet dat het afschakelplan werkt met schijven van 500MW = 500.000KW dan merk je meteen dat je het niet gaat redden met je 108KW. Je hoeft zelfs geen expert te zijn om dat te zien.

  13. Wel, min of meer. Andere IP-adressen.

    WLAN ook geactiveerd, op een ander IP adres, om de "trage" LAN te vervangen.

     

    Niemand hier heeft een netwerkprobleem met zijn dm8000. Heb ook al een aantal buitenlandse forums gecheckt. Ook daar weinig info over een mogelijk netwerkprobleem met de dm8000. Het is echt wel een uniek geval, vrees ik.

     

    Het gaat fout in de hardware of heel misschien de bootloader omdat hier de netwerkkaart al een eerste keer ge-initialiseerd wordt. Ook dat is via telnet in te stellen. Staat nu op "auto-negotiate".

  14. Aan de patchkabels en de bekabeling in het algemeen ligt het niet. Dat heb ik nu wel uitgesloten.

    Routers en switchen hebben er ook niets mee te maken.

    Moet dus in de DM8000 zelf iets aan de hand zijn.

     

    Vreemd is ook dat OpenWebIf via de standaard (bedraade) netwerkpoort, aan 10mb, alleen als lege client geladen wordt in IE. Je ziet dus de kanaallijsten niet e.d. Doe je hetzelfde via wifi dan opent OpenWebIf wel. De client en de inhoud.

     

    Heb ook gemerkt dat bij de start van een opname, spin up van de harde schijf, het beeld soms gedeeltelijk zwart wordt. Een korte onderbreking in de stream, als het ware. Dit was vroeger bij de oude DM7000 altijd het geval, maar met de DM8000 heb ik het tot nog toe nooit gezien. Misschien zit het toch ergens in de voeding.

  15. Heb ik gedaan. Daar is niets mis mee.

    De Fluke zegt doodleuk dat de spanning van het toestel (dreambox) niet is aangesloten en kan er dus verder ook niets van maken.

     

    Kan een omgevallen bit zijn in de bootloader. Deze zit mee in nfi heb ik nu ergens gelezen en wordt dus bij het flashen van een image altijd mee vervangen.

     

    Als ik een tijd de spanning eraf haal krijg ik in STOP modus nog net een IP adres van DHCP toegewezen, op 10 Mb/s en dat is het zo wat.

     

    Heb er intussen een wifi usb ingeduwd en dit werkt wel zoals het hoort.

     

    Zo werkt het netwerk wel, maar even via de STOP modus een nieuw image flashen wordt zo wel moeilijk.

  16. Heb meer en meer de indruk dat het toch een hardware probleem is. Alsof de signaalsterkte die uit gaat op de utp kabel niet of onvoldoende gehaald wordt. Ik probeer het morgen nog een keer met een extra korte cat.6 utp kabel. Misschien voldoende om toch een goede verbinding te maken.

     

    Ik zet er ook nog eens een Fluke netwerkmonitor tussen. Misschien worden we daar iets wijzer van... of niet.

     

    Wie heeft er ervaring met een usb naar rj45/utp aansluiting? Geen wifi dus.

     

    Paar 7-8 wordt niet gebruikt bij een 100Mb/s verbinding. Net als paar 4-5 overigens. Wel bij PoE of Gigabit verbindingen. Dit geheel terzijde.

  17. Dit krijg ik terug uit <ethtool eth0> :

     

    Settings for eth0:
            Supported ports: [ TP MII ]
            Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
            Supported pause frame use: No
            Supports auto-negotiation: Yes
            Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                    100baseT/Half 100baseT/Full
            Advertised pause frame use: Symmetric
            Advertised auto-negotiation: Yes
            Link partner advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
            Link partner advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
            Link partner advertised auto-negotiation: Yes
            Speed: 10Mb/s
            Duplex: Full
            Port: MII
            PHYAD: 1
            Transceiver: internal
            Auto-negotiation: on
            Link detected: yes

     

    In het bios staan ook nog een aantal netwerkinstellingen. Zitten deze samen met de "basis" ethernet driver mee in SSL#84 ?
     

  18. Nou. Heb er een origineel dream-multimedia image in gedaan.

    Bij netwerkconfiguratie komt die zelfs niet meer aan verbinden toe.

     

    Ik vrees toch dat het ergens een hardware probleem is of een corrupte driver in het boot, front-end gedeelte bij de opstart zou kunnen.

    Hier heb ik te weinig kennis over. Zou een her-install van enkel de frontend een oplossing kunnen bieden ?

  19. Sinds kort wil het netwerk van de dm8000 niet meer mee.

    Gisteren lukte het nog net op 10 mB/s FDX. Vandaag wil het netwerk nog wel negotiëren maar komt niet meer aan verbinden toe.

     

    Alle patch kabels zijn inmiddels doorgemeten en zijn OK.

    Probleem met OpenPli image lijkt me onwaarschijnlijk.

    Onlangs de hard disk vervangen door een WD GREEN 2T. Hier kan het toch ook niet aan liggen ?

     

    Blijft nog een hardware of voedingsprobleem over... ?

  20. Ben het eens met paulvr. Ga maar eens wat dichterbij in Zwitserland luisteren, kijken. Overal kan je op z'n minst het eerste net van elke landstaal ontvangen. Ik vrees dat onze politiekers het om evidente redenen wel goed vinden zo.

     

    Voor gors. Probeer je antenne eens vertikaal richting Brussel te zetten. Met wat geluk krijg je niet alleen de RTBFmux van op de finacietoren binnen, maar ook nog eens het Franstalige Tele Bruxelles. Ah ja. Alleen de franstalige  regionale omroep natuurlijk. Het kortzichtige, bekrompen Vlaamse mediabeleid zorgt er namelijk voor dat de nederlanstalige omroep deze zelfde mux niet mag gebruiken. Er is nochtans nog plek zat.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...