Ga naar inhoud


joopv

Lid
  • Items

    39
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door joopv

  1. Daar klopt natuurlijk helemaal niks van.

    Als jouw huis is afgezekerd op een maximale stroom van bv 3x 80A dan kan je niet alleen maximaal 3x80A afnemen maar ook niet meer dan 3x80A leveren.

    Die kabels hoeven dus helemaal niet dikker te worden.

    Met de stromen is niks mis, maar bedenk eens wat er gebeurt met de spanningen. De wijktransformator staat vanwege het kabelverlies ingesteld op b.v. 245V, omdat de gemiddelde spanning bij de gebruikers 230V (+6 tot -10% = 207 tot 244V) moet zijn.

     

    Aan de gebruikerskant varieert de spanning tussen 240V of minder, maar nooit meer.

     

    Maar nu wordt er vermogen opgewekt aan de gebruikerskant, die niet locaal afgenomen wordt en dus het net ingevoed moet worden. Het gevolg is dat de spanning hoger gaat worden (wederom vanwege het kabelverlies) dan 245V.

     

    Er zijn al meerdere gevallen bekend van PV installaties die afschakelden omdat de netspanning boven de 256V kwam.

     

    Dat heeft ook allerlei neveneffecten zoals lampen die te vroeg overlijden, apparatuur die defect raakt, stroomverbruik wat van veel apparaten toe zal nemen enz.

     

    Het is niet dat ik beren op de weg wil gooien, maar wel wat inzicht geven in de problemen waar elektriciteits leveranciers mee te maken krijgen.

  2. daarom worden kleine installaties hier in Duitsland verplicht begrenst op 70% van het maximale vermogen en de grote installaties moeten op afstand terug/uitschakelbaar zijn....

    dus bij te veel stroom zet de enwb gewoon je installatie uit.... geld weg

    Dat is logisch. De elektrische infrastructuur is niet gemaakt voor decentrale opwekking, d.w.z. aan de "rand" van het netwerk, maar op centrale opwekking.

     

    De vermogens, de stromen, spanningen en dus de kabels worden steeds kleiner / dunner naarmate je dichter bij de eindgebruikers komt.

     

    Als de gebruikers zelf stroom gaan opwekken en die gaan leveren aan het net klopt het hele model niet meer. De kabels naar de eindgebruikers moeten allemaal dikker worden, om maar een "kleinigheid" te noemen.

     

    Een zonnepaneel installatie zou m.i. dan ook altijd een grote accubatterij moeten bevatten zodat je je opgewekte stroom ZELF kunt verbruiken.

     

    Bovendien: elektriciteit moet opgewekt worden op het moment dat die nodig is. En dat is niet alleen op het moment dat de zon volop schijnt. Juist tijdens de donkere en koude dagen produceert die installatie vrijwel niets en ben je volledig afhankelijk van je leverancier.

     

    De mensen met zonnepanelen denken lekker van 2 (of 3) walletjes te kunnen eten: subsidies bij aankoop, volledige (of zelfs dubbele) kWh prijzen voor teruglevering en het net kunnen gebruiken als opslagbuffer. Maar ik denk dat dit niet lang goed kan gaan.

  3. Ik weet niet of het al genoemd is, maar er bestaan ook transparante schotelantenne's. Die zijn een heel stuk minder zichtbaar.

     

    Wellicht is dat een optie.

     

    --

     

    Een gevolg van de individualisering van de maatschappij is dat mensen zonder enig onderling contact direct naar de overheid stappen om iets aan de kaak te stellen. In een situatie waar je een normale sociale relatie met de buren zou hebben waren ze naar je toe gekomen met de opmerking dat ze dat ding aan de voorgevel toch wel erg lelijk vinden en de vraag of die schotel ook elders geplaatst zou kunnen worden.

     

    Nu is men min of meer "gedwongen" om bij de gemeente zijn beklag te doen, om ten opzichte van jou anoniem te blijven. Want ze kennen jou niet en weten niet hoe je zou reageren. Reageer je negatief dan moeten ze alsnog naar de gemeente en dan weet jij dat zij blijkbaar de klagers zijn.

     

    Trieste situatie eigenlijk.

  4. ..... Naar ik mag hopen is het jarenlange huiselijke geruzie over het niet gelijktijdig TV kunnen kijken en internetten nu over.

    Dit is een bekend probleem.

    Iedere kabel installateur weet wat je moet doen om dit op te lossen: alles op de juiste manier aansluiten en gebruik maken van een goede splitter en goede stekkers en coax kabels.

     

    Het verbaast me dat je hier jarenlang mee hebt kunnen leven, en dan als "oplossing" een adsl abbonement neemt...

  5. Origineel bericht van: rolandroland
    Is er ook een maximum dat een zender ken bereiken met speciaal weer? Of zijn er ook wel zenders die de wereld rond zijn gegaan?
    Er zijn mensen die van het ontvangen van verre (omroep)stations een hobby maken. DX'en heet dat. Als je daar op googled kom je een boel info tegen.
    FM omroep met deze omstandigheden ("troposferische tunneling") kan tot zo'n 1500km gaan.

    Er zijn soms andere omstandigheden waarbij je reflectie op 100km hoogte kunt hebben, dan kun je zeer sterke signalen krijgen tot zo'n 2500km ("E-skip"). Je hoort dan opeens italiaanse of spaanse omroep stations in de FM band.

    Veel geduld nodig, en goede antenne's op een mast.
  6. Origineel bericht van: Drs. IJzerbout
    Citaat:
    In warme landen waar het veel vaker voorkomt dat hogedrukgebieden er voor zorgen dat de signalen verder reiken dan de horizon, wordt met deze frequentieverdeling natuurlijk rekening gehouden.

    De ontvangstomstandigheden hebben met warm weer niets te maken.
    Deze situatie kan zich ieder moment van het jaar voordoen.
    Maar vooral bij dit type weer en dan met mistvorming.

    Ik heb ooit eens beweerd dat de signalen verder "dragen" vanwege mist over het traject tussen zender en ontvanger maar werd uitgelachen. Toch is het zo.

    Het is inderdaad een combinatie van temperatuurs verdeling in de atmosfeer (normaal gaat de temp omlaag naarmate je hoger komt, bij een inversie is dat over een bepaald gebied en tussen bepaalde hoogtes omgekeerd) met luchtvochtigheid.

    Beide zijn belangrijk.

    http://www.dxinfocentre.com/tropo_nwe.html
  7. Origineel bericht van: Drs. IJzerbout
    Ik was trouwens positief verrast hoe goed de ontvangst was in mijn hotelkamer in Aalsmeer.
    En was erg blij met Radio 5 en Top 2000.
    Eigenlijk jammer dat er in NL niet meer reklame voor gemaakt wordt.

    DAB en de Nederlandse omroep is een slechte combinatie. Weinig vooruitstrevendheid, afwachtende houding, al vele jaren lang. De politiek moet beslissingen nemen zegt men dan steeds bij de NPO maar men vergeet dat 'de politiek' wel input nodig heeft en dat zij zelf die motiverende input kunnen en dienen te leveren.

    Afgezien daarvan is DAB ondertussen een gepasseerd station geworden, het was 10 jaar geleden al technisch inferieur en verouderd.

    Het is te hopen dat DAB+ in Duitsland een succes wordt, dan zal dat zeker ook op de omringende landen afstralen.

    Toch jammer dat we blijkbaar DL weer nodig hebben als 'motor' hiervoor in Europa.
  8. MS belooft al 15 jaar kortere opstart tijden van de windows versies. Waarom zou dat nu opeens wel gaan gebeuren?

     

    Als die jaren is er niks wezenlijks veranderd aan de netto opstart tijd. Ja, de cpu's / HD's / geheugen is allemaal sneller geworden. Maar een pc moet tegenwoordig veel meer doen bij het booten. Netto maakt het geen snars uit.

     

    /scepsis mode van een IT'er die 30 jaar in 'het vak' zit.

  9. Je hebt maar 2 basiskeuzes: internet via je telefoonlijn (ADSL) of via de antennekabel (DOCSIS). Als je bij de happy few zit waar glas te beschikking is komt die mogelijkheid er natuurlijk ook nog bij.

     

    Bij ADSL heb je de snelheidlimiet van je telefoondraadje wat misbruikt wordt voor data. Afhankelijk van de afstand tot de centrale, maximaal tussen de 1 en 20Mbit/sec. Als je nu al op het maximum zit zal het kiezen van een andere provider je snelheid echt niet meer omhoog brengen.

     

    Bij de 2de heb je vrijwel geen snelheidslimiet maar wel de beperking dat je niet kunt kiezen tussen providers. Je zit in het Ziggo of UPC gebied, of misschien een van de andere kabelproviders. Er is geen keuze, je adres/woonplaats bepaalt bij wie je zit.

     

    Oftewel: voor jou is de keuze simpel:

    je gaat naar UPC, OF je blijft bij ADSL.

     

    Zelf zit ik al bijna 10 jaar bij UPC en heb ik geen reden tot klagen. Usenet server hebben ze niet, ik heb een apart abbonnement. Mijn 60Mbit kan ik op ieder moment van de dag vol trekken. Er wordt wel iets geknepen, in de spitsuren zakt mijn usenet terug tot 30 of 40Mbit maar daar heb ik geen probleem mee.

     

  10. Origineel bericht van: Ou-Tannu
    als er weer eens gunstige condities zijn ga ik ook wel eens pielen smile
    gezien er weinig rond de 97.0 (- en + 0.2mhz ) gezien zit met veel vermogen.. laugh

    Ehhh.. IJsselstein op 96,8MHz dan?

    Ik heb vroeger ook veel naar Radio Luxembourg geluisterd, maar om geen storing te hebben van radio3 (die zat destijds op 96,8) moest ik echt wel truken uithalen zoals een 7 elements yagi op het dak met een rotor, en een FM ontvanger met schakelbare MF bandbreedte.

    Nu is NL overgegaan op verticale polarisatie, dat zal wel schelen.
  11. Een aantal jaren terug had ik een klus waarbij ik zendinstallaties moest inregelen en satellietschotels uitrichten op daken van flats, watertoren en zendtorens door het hele land.

     

    Dat was een fantastische klus. Soms moest ik een 15kg "portable' HP8594 spectrum analyzer mee naar boven sjouwen. Dat was minder leuk.

     

    Ik heb pas een veiligheids setje gekocht toen ik op 110m hoogte op de KEMA toren in Arnhem een schotel moest uitrichten die precies op de rand van de reportagering gemonteerd was. De LNB stak buiten de ring uit. Met 1 hand mezelf vasthouden en de andere hand de dish proberen te richten op de rand van de ring. En daar was dus geen veiligheid hekje of zo, 1 verkeerde stap en je kon genieten van een paar seconden vrije val. smile

     

  12. Voor mij geen saaie grijze, zwarte, donkerblauwe auto hoor.

     

    Dit is mijn vehikel. Een felrode (Colorado red) Focus wagon van ondertussen bijna 2 jaar. Heel mooi, vooral in de avondzon.

    352504.jpg 352504.png

    Kennissen beweren steeds dat hij gaat verkleuren. Nou ja, ik zie wel, over 2 of 3 jaar moet ik 'm weer inruilen van de baas frown

     

  13. Overigens, een interessant weetje:

     

    Bij PDF kun je te maken hebben met tekst (die kun je selecteren met je muis) of met een plaatje (kun je niet selecteren.).

     

    Het kan ook een mix vorm zijn: dan kijk je naar een plaatje (b.v. een foto of scan van een formulier), maar er 'achter' zit de tekst. Dan kun je nog steeds met de muis een tekst selecteren, ondanks dat je naar een plaatje zit te kijken.

     

    Dit geeft veel verwarring.

     

  14. OCR staat voor Optical Character Regognition. Oftewel - het omzetten van een karakter plaatje naar de code van het karakter zelf. Dat is geen triviale klus voor een computer.

     

    Het resultaat is vaak afhankelijk van gebruikte font en kwaliteit van de jpg (foto/scan). Het resultaat is ook nooit 100% goed - de letters I, l of het cijfer 1 worden vaak verwisseld.

     

    Als je dit heel veel of vaak moet doen kan ik je Omnipage PRO aanbevelen. Ik heb ooit een compleet boek (300 pagina's) in een uur gescand naar tekst.

     

    Op dit moment heb ik het niet meer geinstalleerd staan, anders had je mij die jpg even kunnen mailen.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...