Ga naar inhoud


MikeBsc

Lid
  • Items

    60
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door MikeBsc

  1. Dat is waar ook, heb een 3m eindtrapje (foei!) hier nog staan. Ooit eens gekregen van de overbuurman met het plan het ding tzt om te bouwen naar 2m (althans, als dat lukt). Maar inderdaad gaf de QQE-60/40 inderdaad een mooie paarsblauwe gloed nadat ik het geheel testte achter de dummyload.

     

    Klopt helemaal dat een buis niet per definitie defect is bij constatering van blauw licht. In sommige (nieuwerwetse) buizen wordt dit effect zelfs moedwillig zo gelaten. Doet me een beetje denken aan die kwikdampgelijkrichters, wauw wat ziet dat er gaaf uit.

     

    Hieronder een mooi stukje hierover:

    Als vuistregel kun je het volgende aanhouden:

     

    1. als je lichtblauw licht ziet binnen de anode van de buis dan duidt dat op de aanwezigheid van relatief veel gasresten (zuurstof). M.a.w. je hebt dan te maken met een niet optimaal vacuüm in de buis;

    2. als je een donkerblauwe gloed direct op de binnenkant van de glaswand ziet dan wordt dat veroorzaakt door langs de anode geschoten elektronen. De blauwe gloed ontstaat door het bombarderen van het glas (eigenlijk het lood daarin) met elektronen en kan verder geen kwaad.

     

    De blauwe gloed in buizen is niet altijd een slecht teken. Er zijn verschillende oorzaken:

     

    1. fluorescentie, je ziet dit aan de binnenzijde van het glas, deze gloed is vaak violet, dit verschijnsel is onschuldig en heeft niets te maken met gasresten;

    2. kwikdamp, dit is normaal bij kwikdampgelijkrichters, hieraan kan je zien dat de buis werkt;

    3. gas, dit zie je vooral in het midden van de buis tussen de elektrodes, de gloed is lichtblauw, bij vacuümbuizen betekent dit dat er gasresten in de buis zitten, bij sommige soorten buizen zoals thyratrons en regulatorbuizen is dit normaal;

    4. neerslag op de binnenkant van de anode, dit zie je redelijk vaak bij eindbuizen, in dit geval is een zeer dun laagje kathodemateriaal op de anode terechtgekomen, wat een onschuldige blauwe gloed veroorzaakt;

    5. verontreinigingen in het gebruikte materiaal (b.v. Svetlana eindbuizen bevatten kleine hoeveelheden kobalt, zelfs op de mica spacers), hierdoor ontstaat een onschuldige blauwe gloed, sommige high-end liefhebbers zien dit als een aantrekkelijk visueel pluspunt.

     

    Bron: tips&trucs

     

  2. In principe heeft CD weinig met de opnames te maken, enkel het uitzenden/doorgeven van content.

     

    Ik denk zelf dat het belangrijker is voor tv zenders eerst echt alle content in native HD op te nemen en uit te zenden alvorens überhaupt met 3D aan de haal te gaan. Al is het maar omdat de 3D techniek in mijn ogen verre van volwassen is atm. Het heeft een leuk gadgetgehalte maar om eerlijk te zijn vind ik die brillen verre van praktisch.

  3. Ai, een kwalijke zaak als de heer Sjaak P. daadwerkelijk iemand opgelicht zou hebben. Maar is het niet een beetje voorbarig sancties op te leggen en eventuele conclusies te trekken? Een verhaal heeft altijd twee kanten. Ik denk dat het een goede zaak zou zijn als Sjaak P. de kans krijgt zijn kant van het verhaal te vertellen. Maakt hij van deze kans geen gebruik, wat verder zijn goed recht is, dan houdt het natuurlijk op. Voordeel is dat je met deze tactiek wat beter geruchten tegen kan gaan. Hoor-wederhoor principe zegmaar.

  4. Ai, inderdaad verstandig even contact op te nemen met Panasonic. De pixelpolicy verschilt erg per merk, voor m'n Philips geldt bijvoorbeeld pas garantie bij 3 dode pixels, een x aantal cm verwijderd vanaf het midden.

     

    Het lijkt erop dat jouw tv een zogenaamde 'luie' pixel heeft. Heb iets dergelijks ooit met mijn computermonitor gehad. Helaas geen garantie meer, maar door heel zacht over de pixel te wrijven ging deze weer weg. Doch, nog geen 2 dagen was deze weer terug. Ben bang dat het hoe dan ook een blijvend defect is. Balen, is wel een prachtig scherm btw!

  5. Hi Sjaak,

     

    Ja het getter ken ik :-) Daar kan je altijd zo leuk, althans leuk, eigenlijk behoorlijk balen wanneer het je overkomt, een 'lekke' buis aan herkennen naast een mooie blauwe gloed wanneer je de buis gebruikt. Heb nog een EL34 liggen met allemaal witte korreltjes (BaO) intern, wat duidt op een reactie tussen het barium van het getter met oxide. Alleen leek de geur vooral van de kathode te komen. Als ik me niet vergis werden in het verleden een aantal toxische stoffen op de kathode aangebracht om zo meer elektronen vrij te maken. Zelfs het radioactieve thorium brr, eigenlijk best eng als je erbij stilstaat.

  6. Origineel bericht van: Han Peekel
    Hoi

    Regeltransformator heb ik niet maar zal het eens met een gloeilamp proberen met een exemplaar waar ik niet zo aan gehecht ben.cry


    Hoi Han,

    Dat is een goed plan! Het beste kan je een gloeilamp van 40W voor een wat kleinere radio of 60W voor een wat grotere radio gebruiken.

    @ The Librarian,

    Goede aanvulling, dat had er inderdaad nog bij gemoeten. Thanks :-) !
  7. Hier niets van een onderzoek gehad helaas, had er op zich best aan mee willen werken. Zelf vind ik het een groot gemis dat er vrijwel geen concurrentie is op de Nederlandse markt. Ik denk dat een eventuele concurrent de markt echt open zal breken. Probleem zijn de hoge investeringskosten voor een nieuwe partij. Wie weet springt Tele2 wel ooit in deze markt, al weet ik niet of we hier gelukkig van gaan worden, hihi. Maar dan is er in elk geval een keuze op de NLmarkt.

     

    Ik zie zelf wel wat in het zelf samenstellen van een pakket, met desnoods een minimum van 10 zenders, of een minimumbedrag. Wie weet, wat niet is kan natuurlijk nog komen.... smile

  8. Hoi Han,

     

    Nog een kleine aanvulling voor ik het vergeet, mochten de elco's na reformatie toch enigszins uitgedroogd blijken te zijn (afname van de capaciteit), resulteert dit vaak in overmatig brommen van de radio. Je zal dan een lage, harde zoemtoon horen (waarschijnlijk van 100Hz) die niet veranderd met het harder of zachter zetten van de radio. Je kan de capaciteit eventueel meten met een capaciteitsmeter. Ook kan je, wanneer je een scoop hebt de 'rimpel' bekijken. Hiermee kan je bepalen in hoeverre de elco's hun afvlakkende werking hebben. Vergeet overigens in het eerste geval niet de elco's te ontladen.

     

    Mocht je tzt hulp nodig hebben, laat het weten :-)

  9. Hoi SatBaron,

     

    Klopt, eigenlijk is DUX gewoon Philips, maar dan met een ander merknaampje :-) Zelfde zag je met Aristona in België en Hornyphon in Oostenrijk (hoe ze overigens op die naam gekomen zijn, geen idee :P)

     

    Ik moet je eerlijk bekennen dat ik ook niet altijd zo uitgebreid te werk ga als ik een oude radio aanschaf hoor, alleen bij de wat meer bijzondere toestellen. Om eerlijk te zijn gaat een voedingselco vaak, als ie slecht is, hoe dan ook wel stuk.

     

    Doch, het is wel verstandig. Met name kortsluiting is funest voor een radio(otje), vaak raken moeilijk vindbare componenten in het geval van kortsluiting namelijk onherstelbaar beschadigd (voedingstransformator, ballastweerstand(en) e.d.)

     

     

     

     

     

     

  10. Hoi Tronski,

     

    Daar hoef je je absoluut niet voor de excuseren hoor, hihi :-)

     

    Klopt, in de voeding zit nog meer. Het begint met de transformator, die transformeert een spanning in een hogere of lagere waarde. Vervolgens wordt de hsspanning gelijkgericht. Dit kan met een buis gedaan worden (AZ1, EZ80 enz.) of (vooral bij Duitse radio's) met een seleencel, de voorloper van de moderne SI brugcel. Deze maakt van een wisselspanning een gelijkspanning. Doch, het is nog geen zuivere gelijkspanning. Hier komen de elco's in beeld, deze 'vlakken' de spanning als het ware af. Vaak zijn het twee of drie elco's in één behuizing. Ook vind je vaak nog een smoorspoel, of een dikke weerstand (RC-netwerk) die 50Hz (of 100Hz bij dubbele gelijkrichting) brom tegengaat.

     

    In principe is het niet nodig iedere elco los van elkaar te reformeren. Ikzelf zou het als volgt aanpakken:

     

    1. Visuele inspectie, loshangende draden, lekkende elco's enz. OK? --> 2

    2. Alle buizen uit de radio halen behalve de gelijkrichter

    3. Langzaam de spanning opdraaien met de variac. Let goed op of er niets mis gaat (brandluchtjes, warm wordende transformator en/of voedingselco's enz.) OK? --> 4

    4. Meet tussentijds de spanning (=DC) op de elco's. Deze moet iets hoger zijn als de spanning van de variac (=AC) Als het goed is moet de schaalverlichting ook langzaam beginnen te gloeien. Op 220v OK? --> 5

    5. Het is nu veilig(er) alle buizen in de radio te plaatsen. Draai weer rustig de spanning op en kijk of alles goed gaat.

     

    LET OP! Sommige (voornamelijk kleine radiootjes, zogenaamde U-toestellen) bezitten geen transformator. Dat houdt in dat deze radio's rechtstreeks aan het net hangen. Raak daarom NOOIT het chassis aan en plaats het liefst een scheidingstransformator ertussen.

     

    LET OP 2! Een seleniumcel kan ook stuk gaan (vaak nadat een radio langdurig teveel stroom heeft moeten geven door defecte elco's). Het klinkt gek, maar je ruikt dan een soort 'knoflooklucht'. Zet in dat geval de radio onmiddelijk uit. Waarschijnlijk is in dat geval de seleniumcel stuk en moet deze vervangen worden.

  11. Hoi Tonski en Han,

     

    @ Tronski: Kan je doen met een variac, dat is een regeltransformator. Hier kan je, als deze compleet is gewoon de stekker op inpluggen. Vb. link Heb je hier geen beschikking over is het verstandig het apparaat in serie met een gloeilamp te zetten. Deze beperkt de stroom die kan lopen. In geval van kortsluiting (bv. kapotte voedingselco's) zal de gloeilamp fel oplichten (immers trekt het apparaat veel stroom). De meeste spanning zal over de gloeilamp vallen, waardoor je transformator niet doorbrand.

     

    @ Han: Klopt inderdaad, als zo'n beestje al lang niet gebruikt is, is het aan te raden de elco's eerst te reformeren. Doch zitten er wel wat haken en ogen aan, zo bestaan er verschillende soorten elco's. Om welke radio gaat het? Gaat het om een radio ouder dan pakweg 1935 is het verstandig de elco's te vervangen en de oude los te koppelen en leeg te laten lopen. Dit type elco's zijn zogenaamde 'natte' elco's. Zit een mengsel met o.a. borium in. Wanneer ze stuk gaan komt de inhoud eruit. Nare van dit spul is dat het je chassis op ten duur wegvreet, je krijgt het proces vrijwel niet gestopt. Nieuwere elco's hebben een ander diëlectricum. Al wil dat niet zeggen dat ze niet kunnen lekken. Eventuele vervangende exemplaren kan je dan onder het chassis plaatsen, zo zie je eigenlijk niets van de reparatie.

     

    Wijziging: Aanvulling tekst

     

     

  12. Kan me erg voorstellen dat deze situatie erg frustrerend is. Gemiste kans voor CD als je het mij vraagt. Maar inderdaad kan het via de mail. Vraag alleen wel ALTIJD om een ontvangstbevestiging, zo weet je zeker dat ze je niets kunnen maken wanneer ze plots je mailtje kwijt zijn geraakt en jij daardoor aan een pakket vastzit waar je eigenlijk geen interesse in hebt.

  13. Hoi Hans,

     

    Ikzelf heb een 7700HSCI en ben er eigenlijk best wel tevreden mee. Qua beeld is het ding prima en ook de optie tot het aansluiten van een externe HDD vind ik helemaal geweldig (scheelt gelijk veel warmte). Qua software ben ik eigenlijk geen probleem tegengekomen.

     

    Doch zijn er inderdaad wel een aantal hardwarematige problemen. Zoals je al stelde is de voeding inderdaad de achilleshiel van dit type. Of deze verbeterd is durf ik niet te zeggen, maar ik kan me voorstellen dat een fabrikant eerst een voorraad kwijt moet, alvorens ze eventuele problemen op kunnen en willen lossen bij nieuw te produceren ontvangers (als dat al gebeurd, want hé, ze gaan toch allemaal nét buiten de garantie stuk). Stomme is dat voor nog geen 2 euro meerprijs de voeding véél betrouwbaarder gemaakt zou kunnen worden door degelijke caps toe te passen. Van de andere kant als je er 200.000 verkoopt...

     

    Groet,

    Michael

  14. Inderdaad een goede tip om het beestje even open te schroeven. Plaats anders even een foto van het inwendige hier op het forum, meestal is een defecte elco wel te zien.

     

    Als je in het bezit van een multimeter bent is het handig even de spanningen door te meten. Zou je, in het geval dat je een multimeter bezit, de meetwaarden kunnen posten welke de molexconnector geeft die aan je HDD aangesloten is? Tussen de gele en de zwarte aansluiting moet je 12vdc meten, tussen de rode en zwarte 5vdc. De spanningen mogen max 5 á 10% afwijken.

  15. Hoi Willy71,

     

    Misschien heb je dit al lang gedaan, maar voor de zekerheid, heb je al wel in het menu de optie LNB spanning op 'aan' gezet?

     

    Ps. Veel van deze ontvangers kampen inderdaad met defecte elco's. Komt door het diëlectricum van deze elco's, deze is van wat mindere kwaliteit waardoor ze, in combinatie met een wat hogere temperatuur, na twee / drie jaar sneuvelen. Vaak herken je defecte elco's aan een bol 'dakje'.

     

    Het is belangrijk dat wanneer je de boel vervangt, de elco's in het voedingsgedeelte uitsluitend vervangt met zogenaamde Low-ESR (Equivalent Series Resistance) typen, zodat de elco's niet te snel opwarmen door een te hoge interne weerstand (en dat opwarmen gaat best snel in een schakelende voeding). Met de Panasonic FM of FC serie zit je altijd goed. Let erop dat je de werkspanning niet lager kiest als de originele, hoger is geen probleem. Houdt de capaciteit wel gelijk. Waarschijnlijk is de ontvanger RoHS-gesoldeerd, kortom loodvrij. Om die reden moet je de soldeerbout iets warmer stoken als normaal. Maak je solderingen zo schoon mogelijk met bv. een tinzuiger. Mocht een elco eventueel zijn gaan 'lekken', verwijder deze substantie dan, alvorens een nieuwe elco te plaatsen met een beetje schoonmaakalcohol, deze substantie kan namelijk je print aantasten.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...