Ga naar inhoud


freeinternet

Aspirant lid
  • Items

    1
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door freeinternet

  1. wiz, ik ben zeer benieuwd naar het verdere verloop van de transfer naar Tweak.

     

    Verder heb ik met veel interesse jullie thread gelezen. Hieronder een stukje antwoord op de vraag over het plaatsen van andermans apparatuur in centrales van Reggefiber, het gebruik van glasvezels en wat ander commentaar.

     

    Ik ben in de gemeente Leusden in 2010  intensief betrokken geweest om vanuit een bewonersinitiatief met voorrang glasvezel aangelegd te krijgen door Reggefiber. Naast dat glas een hoge kwaliteit en snelheid biedt, was het voor mij o.a. de kans om de KPN de deur uit te krijgen (waarvoor diverse redenen maar dat hoort hier niet thuis). Dat liep anders. KPN kreeg er lucht van dat Reggefiber serieus Nederland ging verglazen en kocht de handel op toen Regefiber de boel redelijk opgetuigd had. Maar niet na eerst heel ingewikkeld te doen (wat ze overigens nog steeds doen).

     

    Evenwel heb ik een klein beetje in de keuken kunnen kijken bij de aanleg. Aanvankelijk had KPN geen interesse (althans zo deed men) toen in delen van Amersfoort als eerste glas werd aangelegd. Voor bewoners die voor glas kozen was uitsluitend XMS als provider beschikbaar. Helemaal niets mis mee, als dochter van Reggefiber had XMS alle belang bij een goede service en het bieden van veel mogelijkheden èn een open internet met de mogelijkheid gewoon je eigen router eraan te hangen. (Wat was dat een verademing toen we werden aangesloten. Je kon gewoon bellen naar XMS, er werd (bijna direct) opgenomen en je kreeg ook nog eens mensen aan de telefoon die gewoon wisten waar ze het over hadden.)

    Overigens is in de telecomwet geregeld dat providers elkaar toegang en ruimte moeten bieden in centrales, masten en andere facilitaire middelen.

     

    Om een lang verhaal kort te maken: KPN deed in Leusden mee op het open glasvezelnetwerk van Reggefiber. Daarvoor plaatste KPN inderdaad eigen apparatuur in de wijkcentrales. Dat moest ook wel want KPN bood geen analoog tv-signaal (waarvan je zelf DVB-c kan maken want dat is natuurlijk eigen concurrentie en ook nog eens digitenne ondermijnend) en Reggefiber via XMS wel. Ik kijk dus IPTV via een Amino-STB en elders in huis via een Elgato-dingetje op een Mac mini die de voor mij belangrijke tv-stations keurig over m'n LAN (draadloos) op alle gewenste devices aanlevert.

    Het analoge signaal levert Reggefiber over een aparte glasvezel digitaal aan en maakt in huis analoog met als gevolg een zeer goed analoog signaal. Analoog lijkt misschien niet zo interessant maar vergeet niet dat er nog heel veel mensen oude apparatuur hebben staan die ze niet zomaar weg willen gooien of zoals ik dvb-c willen. Bij ons dus mensen die via KPN glasvezel hebben (met 1 glasvezel aangesloten op de wijkcentrale) en anderen die via Reggefiber een aansluiting hebben (met 2 glasvezeldraadjes).

     

    Om aan te geven hoe (kinderachtig) KPN werkt en denkt: in één geval wilde KPN een woonwijk (met 150 'nieuwe' KPN-abonnees van de in totaal 950 aansluitingen in de hele wijk) eerder kunnen aansluiten dan Reggefiber maar Reggefiber was nog bezig met aanleggen van de backbone naar die wijkcentrale. KPN besloot zelf een backbone naar die wijkcentrale aan te leggen zodat ze 2 maanden eerder de abonnees konden aansluiten (via dus dezelfde wijkcentrale maar op hun eigen backbone).

     

    Ik heb nu dus 100/100 (in de praktijk meestal meer) internet, telefoon (wat ik overigens niet gebruik), een standaard interactief digitaal tv-pakket en analoge-tv via XMS.

     

    Nu KPN voor 51% eigenaar is van Reggefiber heeft KPN de glasmarkt wederom volledig in handen. KPN zal er alles aan doen om tv zo lang mogelijk als iptv in de markt te houden. Technisch is het natuurlijk helemaal niet nodig en gelukkig gaan we als consumenten uiteindelijk via internet toch de keuze krijgen anders te kijken.

     

    Maar alleen open (dat op de eerste plaats) en snel internet met gelijkwaardig up/down, zoals ik dat graag zou willen, dat zit er helaas niet in. Andere providers (over koper) bieden dit ook al niet. Voorlopig is Reggefiber ondanks de overname door KPN nog het meest 'open'. Maar voor hoe lang ...?

    Telfort is de provider waarin KPN alles stopt dat niet in KPN past, m.u.v. XS4all tot nu toe.

    Een aansluiting op Tweak zal dus ongetwijfeld via Telfort/Reggefiber lopen. Toch is het voor mij interessant; het lijkt er sterk op dat Tweak (ook over ingehuurde lijnen) de boel open houdt. Dat is erg interessant.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...