Ga naar inhoud


Raad voor Cultuur wil twee netten


Gast

Aanbevolen berichten

Raad voor Cultuur wil twee netten

DEN HAAG - De Raad voor Cultuur stelt in een advies aan staatssecretaris Van der Laan (Media) voor dat er een publiek televisiekanaal verdwijnt. Er zouden twee 'generieke' kanalen moeten overblijven, een algemeen net en een verdiepend net, zo stelde de raad donderdag.

bron

Link naar reactie
Delen op andere sites


Lastig parket. Volgens de wet dient de overheid een informatiekanaal naar de burger te onderhouden in geval van calamiteiten e.d. Voor de rest heeft de publieke omroep (net als draadradio in de 30-er jaren) niets meer te bieden. Concept, inhoud zijn uit 1927 met toevoeging vaan kleur in 1969. Ik zal het niet missen als ze toevallig allemaal op zwart gaan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Voor de rest heeft de publieke omroep (net als draadradio in de 30-er jaren) niets meer te bieden...
...Ik zal het niet missen als ze toevallig allemaal op zwart gaan.


Je hebt waarschijnlijk al lang niet meer naar de PO gekeken, ik kijk qua Nederlandse zenders nauwelijks naar de commerciëlen dus mij zou het wel degelijk wat doen. Mensen verbannen naar de commerciëlen zou een soort hel op aarde zijn, het niveau daarvan is gemiddeld twee à drie keer zo laag als op de PO (uitzonderingen daargelaten). Waar vind je verder nog kritische actualiteiten- en documentaireprogramma's, goede serie's, enzovoorts? Tsja, als je daar niet van houdt dan kijk je er niet naar, maar moet je dan zeuren dat het niets toevoegd als het merendeel van de programma's echt niet op de commercielen komen of ooit zou komen (te weinig kijkers of te duur dus te weinig verdiensten).

Ik vind dat het zomaar lukraak schrappen van zenders niet iets is wat men moet doen, privatiseer er dan één, de diversiteit is nu namelijk goed. En kijk naar het buitenland, de BBC (wat IMO het voorbeeld zou zijn voor de Nederlanse PO) heeft 4 zenders, 2 in de ether: dat kan in NL ook, in Duitsland heeft men 2 landelijke met één volwaardige regionale zender (niet zoals die hobbyzendertjes in Nederland): ook drie dus. In Vlaanderen heeft men er dan twee, maar op een stuk minder mensen dan in Nederland, Wallonië idem. Ook in Frankrijk heeft men er drie, plus nog wat themazenders.. Er is qua buitenland geen enkele reden om het te doen dus, degene die bovendien denkt dat het hen gaat schelen aan belastingkosten is behoorlijk naïef, want dat blijft echt wel even hoog hoor.
Ik hoorde deze week Maxime Verhaegen (CDA) zeggen dat hij het eens was met het 'paasakkoord' wat betreft de omroepen (ondanks dat het CDA tegen is) vanwege het dan kunnen starten van digitale themakanalen van de PO, maar je zal begrijpen dat dat nu ook niet doorgaat.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou zelf pleiten voor 1 publiek net. Reclame vrij net zo iets als de BBC. Heerlijk alle programma's beginnen eens op tijd. Niet dat je naar al die vervelende reclame moet kijken. En die kleuter spelletjes mogen ook geschrapt worden. Gaat de goede kant op.

Astra 1 zit bij mij op  31,5°E,  28.2°E, 19.2°E
Astra 2 zit bij mij op 19.2°E, 28.2°E
Astra 3 zit bij mij op 23.3°E,23.5°E

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

1. Hoe wil je een zelfde iets als de BBC bereiken met slechts één zender?

2. Wat wil je programmeren op één zender als daar ook al het nieuws en alle politieke debatten op moeten komen? Grijze mannen in pak die daar over discussiëren?

3. Denk je echt dat je dan minder belasting aan de PO gaat betalen?

4. Waarom zou het dan beter zijn dan nu? Daarbij in acht genomen dat je vanwege het ontbreken van reclame waarschijnlijk zelfs meer gaat betalen. Het 'TROS-amusement' mag weg van mij, maar om daar een zender voor te schrappen is onzin.

 

Trouwens, kleuterspelletjes brengt me op iets anders. Wat te doen met de kinderprogramma's van Zappelin, ook maar afschaffen en de kinderen naar Jetix/Nick trappen zonder SchoolTV maar met voornamelijk semi-manga, zonder Nederlandse programma's maar met Amerikaans nagesynchroniseerde zooi..

 

Waarom is er in Nederland toch zo'n afbraakpolitiek als het om slechts kleine bezuinigingen gaat? Of is de lobby van de commerciëlen bezig geweest?

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zou ik geen kinderen hebben, dan was mijn kijkkeuze voor de Nederlandse zenders de volgende: -uitsluitend BVN, liefst in een twaalfuurs-cyclus. Wat me verder nog interesseert zit wel in de een of andere taal FTA. Heel goedkoop en voor het Nederlandse deel zonder reclame. Ik denk, dat datgene wat niet door de commercielen gemaakt wordt makkelijk in die twaalf uur past. En ik vind, dat daar ook best wat belastinggeld naar toe mag. Dat wat iedereen interesseert, wordt ook zonder politieke bemoeienis wel gemaakt.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Dat wat iedereen interesseert, wordt ook zonder politieke bemoeienis wel gemaakt.


Maar er moet juist geen politieke bemoeienis zijn. Dus zeker niet met wat men uitzend, 85% van de programma's zou niet op commerciële tv komen. Maar dat is dus niet wat iedereen interesseert, want als je het aan de commerciëlen overlaat krijg je alleen platgewalste programma's voor de breedste doelgroep. Kijk naar de VS zou ik zeggen.

Kijk, dat jij BVN voldoende vind respecteer ik, maar dat maakt het nog geen feit slechts een mening ik heb ook een mening en die is dat ik de programma's op de commerciëlen veelal niet leuk vind, op de publieken juist wel (ook aangekocht).
Ik vind het publieke bestel nu oké in Nederland, alleen zouden de omroepen afgeschaft moeten worden (dat is achterhaald). We betalen bijna het minste aan (indirecte) omroepbijdrage in heel Europa, en we krijgen er nog wat voor terug ook.

Jammergenoeg komen dit soort instanties in Nederland altijd goed weg, doordat veel mensen hier toch op hun geld zitten en men denkt dat dit bespaart, zo'n Raad hoeft dan ook geen argumenten te geven in de media..

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het terugbrangen van de PO naar 2 zenders vind ik op zich niet zo'n slecht idee. Zeker gezien het feit dat de politiek toch wil dat de verschillende omroepen zich niet meer "mogen" profileren.

Hoewel een beetje tegenstrijdig zou ik het het liefst juist zijn zoals een jaar of 15 geleden oid. Laat elke omroep maar 1 of 2 avonden invullen. Weer het ouderwetse avondje KRO of BNN op tv, in plaats van de verstrooide rommel die het nu is. Evt kan je NED1 wat meer serieus maken (NOS, Vara, KRO, NCRV, VPRO) en NED2 iets "losser"(BNN, Avro, TROS).

Zeker als de reclame komt te vervallen, het voetbal verdwijnt, moet men zich met 2 zenders toch redelijk kunnen redden.

Geld verwacht ik niet terug. Hoeft ook niet die paar centen. Laat ze dat maar steken in "kwaliteit". Er zou toch geld zat over moeten zijn na het verlies van de voetbal rechten <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met politieke bemoeienis bedoel ik de verdeling van het belastinggeld; alsjeblieft geen inhoudelijke bemoeienis. Voor een deel van de programmering zijn omroepen op levensbeschouwelijke basis inderdaad overbodig, voor een aantal programma's juist zeer gewenst wat mij betreft. En: ik heb kinderen, dus ik wil Zappelin absoluut niet kwijt. Wel vind ik Nederland 2 wel erg dicht tegen de commercielen aan schurken, zou er niet veel aan missen als het aanbod ervan commercieel verzorgd werd: voetbal en Linda zijn die weg al gegaan. Juist omdat ik een PO-kijker ben, vind ik het advies van de Cultuurraad over het aantal zenders zo gek nog niet; de omroepen mogen van mij blijven.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het verdwijnen van één zender zou betekenen dat het hele bestel op zijn kop moet, je kan het dan namelijk zeker geen Nederland 1 en Nederland 2 meer noemen omdat die sinds een jaar of tien heel ergens anders voor staan.

 

Ik denk dat de kosten die die hervormingen met zich mee bregen, i.c.m. het wegvallen van reclame, juist maken dat er veel geld bij gaat moeten. Zoals ik al zei kun je niet zomaar een zender en dus heel wat programma's (ook kwaliteit, want dat moet wel vanwege het tekort aan zendtijd!) gaan schrappen. Dan zou ik één zender (Ned. 2 bijvoorbeeld) privatiseren en de publieke omroep hier programma's voor gaan laten maken (die dan worden bekostigt uit reclamegeld) of alle regionale zenders opheffen en (de opvolger van) Ned. 3 regionaal getint maken, met zowel landelijke programma's als regionale slots (bijv. 20-22 uur) waarin men hun eigen programma's kwijt kan.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom niet bv NED3 en BVN samenvoegen. Ik vind het eigenlijk een beetje gek dat BVN niet voor kabel en/of digitenne kijkers beschikbaar is, en hoewel ze vooral herhaling uitzenden, kan het misschien best goedkoop/voordelig zijn om de distributie van NED3 en BVN tot 1 zender te beperken. Of is BVN te internationaal getint voor een gemiddelde nederlander?

 

 

edit: Typo

Telepathy is very nice, but in this age of telecommunication, computers are much more efficient.

 

Linux+VDR @ AMD64, PLi + Dreambox 7000, 2x Mutant 200s, Mvision HD300N (all CCCam), test: Linux MythTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is jouw mening.

Alle bagger die (da's mijn mening) de publieke omroepen, waar we verdomme een boel geld naartoe brengen is niet de smaak van Nederland tegenwoordig. Eeen BBC en comercie systeem is ook niet ideaal.

Als ik je vertel dat een trieste omroep als de AVRO zit met een afdeling voorlichting waar 14 mensen!!! werken weet ik even genoeg. Opzouten die belastingmisbruikers lijkt me.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan me nog de threads herinnerden waarin iedereen baalde dat voetbal naar de commeciele is gegaan. Meer reclame, uitstel van uitzendingen etc etc. Het was beter geweest als de NOS de rechten voor de samenvattingen had gekregen, want dan kon er nog hoogwaardige (sport) TV worden gemaakt. Maar de rest van de publieke is schijnbaar troep...

 

Als de publieke verdwijnen gooi ik m'n TV, schotel en receiver bij het grof vuil.

Telepathy is very nice, but in this age of telecommunication, computers are much more efficient.

 

Linux+VDR @ AMD64, PLi + Dreambox 7000, 2x Mutant 200s, Mvision HD300N (all CCCam), test: Linux MythTV

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Dat is jouw mening.
Alle bagger die (da's mijn mening) de publieke omroepen, waar we verdomme een boel geld naartoe brengen is niet de smaak van Nederland tegenwoordig. Eeen BBC en comercie systeem is ook niet ideaal.


Inderdaad, dat is jouw mening. Natuurlijk is het wel zo (en dat merk ik al een tijdje) dat jij je altijd recht tegenover mij opstelt, maar daar kan ik me niet aan storen hoor..

Als je de programma's van de publieken bagger vind dan moet je de commerciëlen toch wel helemaal erg vinden, of niet? Maar ik zou gewoon volgend jaar een euro of 10 minder belastinggeld betalen hoor, dat is je goed recht.
Maar eehm, wil je me dan vertellen wat wel de smaak van Nederland is? Want je schijnt de smaak van heel het land te kennen, dus daar ben ik wel benieuwd naar. De reality-meuk op de commerciëlen, of zijn het toch de belspelltjes of de herhalingen daarop?

Citaat:
Als ik je vertel dat een trieste omroep als de AVRO zit met een afdeling voorlichting waar 14 mensen!!! werken weet ik even genoeg. Opzouten die belastingmisbruikers lijkt me.


Touché, de grootste belastingmisbruikers zitten nog altijd in de politiek hoor en die verdienen wel wat meer dan een paar mensen bij de AVRO bij elkaar en dan hebben we het nog niet eens over de topambtenaars. Maar waarom de hele PO afschaffen dan? Dan kun je dus beter de losse omroepen afschaffen, zoals ik dus vind.
Overigens zijn deze omroepen tegenwoordig ook gewoon marktpartijen en wordt een groot deel van het geld uit de commercie gehaald. Sommige mensen sluiten daar helaas de ogen voor.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben geen grote fan van het Nederlandse omroepbestel, maar dat een publieke omroep broodnodig is als alternatief voor de commerciele diarree die we over ons uitgegoten krijgen, dat staat voor mij als een paal boven water. Goede nieuws- en actualiteitenprogramma's. Documentaires. Cabaret. Kwaliteitsfilms zonder reclameonderbrekingen. Series als 'the Sopranos' (die Net 5 niet wilde voortzetten). Persoonlijk maakt het mij weinig uit of dat op twee of drie netten gebeurt. Als er met de verdwijning van een net geld komt voor een paar goede dramaseries van vaderlandse bodem, dan lijkt me dat zo gek nog niet.

 

Frits

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...