Ga naar inhoud


Geen Astra2 voor mij?


maestronl

Aanbevolen berichten

Met dit mooie weer begon het te kriebelen en heb me daarom voorgenomen m'n Astra-Hotbird monoblock setup maar eens uit te gaan breiden. Ik wil i.i.g Astra2 erbij en als dat werkt eens kijken wat we met een vierde LNB kunnen (Sirius ofzo) Probleem is dat de muur links van de schotel zo'n beetje parallel loopt met de hoek van Astra2.

 

Het Lemon monoblock is vervangen door 4x Inverto IDLP-40SL+ ('0.2 db') met daarachter een Maximum 4/1 Disecq switch. De houder op de 80cm no-name schotel is vervangen door een universele LNB houder. So far so good.

 

Ik ben inmiddels drie dagen aan het proberen om Astra2 te krijgen, maar met geen mogelijkheid. Ik ben begonnen de schotel uit te richten op Astra1, dezelfde positie als ie al had. Vervolgens had ik na een kwartiertje één en ander uit te richten signaal van Astra1, Hotbird en Sirius, maar op de Astra2 eigenlijk niets. De Dreambox DM500s geeft de volgende gemiddelde waarden bij een 'snelle' uitrichting:

 

Sirius 5.0E: SNR: 75% AGC: 88% BER: 50-500

Hotbird 13.0E: SNR: 81% AGC: 82% BER: 0-300

Astra 19.2E: SNR: 88% AGC: 83% BER: 0

Astra2 28.2E SNR: 50% AGC: 65% BER: 0-65000, sterk verspringend

 

Ik denk dat de waarden van de Astra2 alleen maar ruis zijn, want als ik de LNB uit de houder haal en op de grond leg, meet ik soortgelijke waarden <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />. Vervolgens heb ik de proef op de som genomen en de schotel uitgericht op Astra2, LNB in het midden, switch er tussenuit. Toen viel me op dat de LNB-stang zo'n beetje parallel loopt met de muur iets meer dan een meter links van de schotel. Die muur loopt nog 3 meter door en valt daarna een meter naar binnen. Na het uitrichten haalde ik met een Inverto 63% SNR met zo'n 70% AGC, erg instabiel en geen LOCK. De error rate bleef hoog met 0-16000.

 

Vandaag eerst de Inverto maar eens vervangen door een Smart 0,2 Titanium. Scheelde enkele procenten, waarbij de SNR en AGC toch wel voldoende leken te zijn voor een LOCK. Niet dus. Vanmiddag heb ik wat buizen in elkaar laten lassen (L: Als je meeleest: Mijn dank!) waarmee de schotel nu een halve meter verder naar buiten staat van de muur af.

De hoogste waarde heb ik vervolgens gehaald met de Smart waarbij SNR > 70% en AGC tegen de 80% zat. Ik heb zenders met minder gekeken. Maar niet op Astra2. De LOCK en SYNC blijven uit, error rate blijft hoog.

 

Ik vraag me nu af of ik uberhaupt Astra2 te pakken ga krijgen. Ik zou nog dik een halve meter verder naar buiten kunnen, maar de schotel staat dan inmiddels meer dan een meter buiten de rand van 't balkon: niet echt esthetisch <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> Of ben ik (toch nog) te ongeduldig geweest met afstellen. (De mislukte poging met Smart LNB direct op Astra2 uitgericht zonder LOCK zegt me van niet). Daarnaast, kan de gevoeligheid van de DM500s met Philipstuner meespelen (heeft ie veel signaal nodig voor lock).

 

Ik had dolgraag wat foto's van de situatie meegestuurd, maar helaas: In het enthousiasme om Astra2 te ontvangen, is het display van m'n P910i gesneuveld en het wordt moeilijk om de gemaakte foto's er dan nog vanaf te krijgen.

Wire telegraph is like a very long cat. You pull his tail in NYC and his head is meowing in LA.Radio works the same: you send signals here,they receive them there.The only difference is there's no cat

Link naar reactie
Delen op andere sites


Op je verhaal zou ik toch gokken dat je pech hebt, Astra 2 is volgens mij niet zo moeilijk te ontvangen.

 

Ik heb een 64cm Triax met "0.2" S-T, en de helft van de schotel is gewoon geblokkeerd als ik uitricht op Astra 2, staat meuk voor.

 

Toch kostte het me maar heel weinig moeite om beeld te krijgen. Elevatie stukje bijstellen, beetje draaien, piep piep, en zelfs een halve 64cm schotel blijkt Astra 2D te kunnen zien. Niet perfect overigens, BBC2/3/4 en ITV3/4 missen geloof ik, maar BBC1 en ITV1 werken dan weer wel perfect. Meer dan 100 FTA zenders in de scan, dan heb ik toch wel iets van signaal. Ook Extreme Sports op de Eurobird komt goed door.

 

Astra 2 is dus niet een vreselijk moeilijk iets om op uit te richten ofzo.. Dus ik denk dat je muur toch teveel in de weg zit (of je bent de elevatie vergeten bij te stellen <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />).

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
(of je bent de elevatie vergeten bij te stellen <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />).


Daar zit ik dus ook aan te denken, je moet Astra2 met die wok kunnen ontvangen lijkt mij.

Receivers: VU+ DUO HD (1.5TB hdd & OpenPLi), Dreambox 7000-S

Schotel: Triax 110 4 LNB + draaibaar

Full HD: Samsung 63" 3D plasma / Mitsubishi HC3800 DLP

Harmony 555

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even een kleine aanvulling: Vandaag kwamen de eerste zonnestralen rond 12:30 op de schotel terecht. Voor die tijd wordt de zon geblokkeerd door de muur. Nu las ik ergens in het forum dat de zon rond 11:50 gelijk staat aan de Astra2. Klopt dit? (Want dan kan ik 't wel vergeten)

Het is weer mooi weer, dus ik ga eens even een nieuwe poging doen, waarbij ik de schotel zover mogelijk bij de muur weghaal. Vervolgens zal ik eens uitrichten op Astra2 om te kijken of ik dan uberhaupt signaal krijg. Ik zal ook even goed naar de elevatie kijken!

 

@WPW: Ik ga morgen (als het nog niet werkt), eens een digicam lenen om de situatie goed in beeld te brengen.

 

UPDATE 2: Houston, we have a lock <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> (Zonder de schotel verder vanaf de muur te hebben gezet) Het lukt me inmiddels om op 2 transponders (i.i.g.) een lock te krijgen: TP 10787/22000/V: 80% SNR, 89% AGC, BER:0 en TP 10861/22000/H: 79% SNR, 94% AGC, BER:0-20. De overige transponders hebben nog wel een veel te laag signaal om lock te krijgen, maar wat me opvalt is dat de SNR op sommige TP's zich als een soort zaagtand gedraagt. Loopt van 65% naar 80% en valt ineens weer terug naar 65%. Een transponderscan levert alleen 22 dataservices op.

Of het relevante info is, weet ik niet, maar misschien kan iemand er wat mee.

 

UPDATE 3: Schotel nog verder van de muur afgeplaatst. Inmiddels > 2 meter. Helaas (of misschien ook wel niet, want het ziet er niet uit <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />) maakt het weinig verschil. Er zijn op eerdergenoemde TP's enkele procenten signaal bij gekomen, maar de overige TP's laten het nog steeds afweten, zonder zichtbaar verschil. Een transponderscan vindt dezelfde 22 services, allemaal data. Geen TV of radio. Zijn dataservices (veel) sterker qua signaal?

 

Elk stukje feedback is welkom, want ik begin Astra2 nu als een onmogelijkheid te zien. Echter leg ik me maar moeilijk neer bij dat soort dingen <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Wire telegraph is like a very long cat. You pull his tail in NYC and his head is meowing in LA.Radio works the same: you send signals here,they receive them there.The only difference is there's no cat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je wel een actuele transponder lijst in je ontvanger? Als je op sommige tp's al 80% SNR krijgt dan moet het gewoon mogelijk zijn alles te ontvangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm, de transponderlijst is onderdeel van de image, neem ik aan? De Dreambox 500 draait Pli Emerald, die me redelijk recent lijkt <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />. Al moet ik toegeven dat het gedrag wel erg lijkt op een verouderde transponderlist. Voor de zekerheid maar een reset naar fabrieksinstellingen uitgevoerd en vervolgens een automatische TP scan. Er zijn nu 35 services gevonden, verdeeld over drie transponders, waarvan 13 TV en dezelfde 22 data. Er zijn 95 transponders gescand.

 

Ik begrijp er maar weinig van. Of er is een prima signaal (op die drie transponders dus) of er is niets (Ja, de SNR/AGC waarden die ik al eerder heb genoemd).

Wire telegraph is like a very long cat. You pull his tail in NYC and his head is meowing in LA.Radio works the same: you send signals here,they receive them there.The only difference is there's no cat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, en bedankt voor die tip <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Dat was dus Astra1D/3A (op de 23.5) waar ik op zat <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />. Dan moet ik nog een eindje naar links... Als ik t.o.v. de Astra dezelfde draai nog naar links moet geven, weet ik vrij zeker dat het signaal verloren gaat achter de muur.

 

UPDATE: Yup, einde oefening inderdaad <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />. Ik kan nu met het blote oog ook wel zien dat de Astra2 achter die muur zit. <img src="/forums/images/graemlins/mad.gif" alt="" /> De Astra1D/3A zit dus op het randje, niet de Astra2... En daar heb ik me dan bij neer te leggen. Zal eens kijken of ik de combi Sirius/Hotbird/Astra1/Astra3 aan de gang kan krijgen, want alleen met toestemming van de verhuurder om de wok op 't dak te zetten zou Astra2 mogelijk maken. En dat gaat vast niet door...

Wire telegraph is like a very long cat. You pull his tail in NYC and his head is meowing in LA.Radio works the same: you send signals here,they receive them there.The only difference is there's no cat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik lig hier op de grond van het lachen <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> geeft niet heb het zelluf ook gehad <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> heb zelfs een middag staan draaien tot de paal kaal was van de beugel wrijving, had geen enkele tp opgevoerd <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

gr, WPW. -=[Deze ruimte is opzettelijk leeg gelaten]=-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ze zouden gewoon een dikke bouwlamp op elke sat moeten zetten die eens in de zoveel tijd oplicht <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> Iedere sat z'n eigen patroontje, scheelt een hoop ergernis. <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

Wire telegraph is like a very long cat. You pull his tail in NYC and his head is meowing in LA.Radio works the same: you send signals here,they receive them there.The only difference is there's no cat

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...