Ga naar inhoud


beginselen draaibaar maken deel 1


Gast Zeeman

Aanbevolen berichten

Het wordt wat warrig geloof ik, 1,2 graden links als ik voor de motor sta ...

ik word er zelf ook duizelig van ff opnieuw proberen het duidelijk uit te leggen. sirius is 5 grsaden oost, jij woont op 6,2 oost dus moet de motor 5-6,2 is 1,2 graden west kijken als je op sirius mikt.

 

je kunt dus de motor gewoon een paar pulsjes richting west geven. tot ie op 1,2 graden staat. (de schotel draait dan dus gewoon naar het westen, naar rechts als je achter de schotel staat).

 

Ik hoop dat ik nu iets duidelijker ben, uitleggen is niet mijn sterkste punt, suc6 met de hobby.

 

O ja die graden verdeling moet echt op 52, ik lees steeds berekeningen van jouw

"Motor stand op 47 gr. latitude, komt overeen met 42 gr. op elevatie schaal en een schotel elevatie van 30 gr" ?? ik begrijp niet helemaal wat je hiermee bedoeld.

mzzl

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 42
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Na 2 dagen knooien en 2 snipperdagen minder ben ik er nu toch uit. Heb weer ontvangst van 28. Oost tot 30. West. Alles buiten deze waarden om is bij mij niet te ontvangen ivm bebouwing.

 

Uit eindelijk ben ik op de zelfde settings terug gekomen als voordat ik aan het avontuur van opnieuw uitrichten was begonnen, met als verbetering dat de nul positie van de stab nu niet op 5. Oost maar 6.2 Oost staat.

 

Ik heb blijkbaar zo'n Stab motor waarvan de schaalverdeling geen bal van klopt.

Even een stukje uitleg voor diegene die wellicht met het zelfde probleem zit/zat.

 

Om te beginnen, op mijn Stab HH120 staan 2 schaalverdelingen. Links van de motor Latitude genoemd, rechts van de motor Elevatie genoemd.

Omdat er in de diverse topics m.b.t. dit gebeuren meestal werd gesproken over latitude heb ik dus die schaal verdeling aangehouden. Motor achterover, schotel elevatie aangepast en zoeken naar Sirius. Heb diverse settings geprobeerd. In alle geboden oplossingen had ik beeld op de Sirius maar zodra ik naar Oost of West ging kwam er geen andere satalite meer in de picture. M.a.w. Met de gegeven elevatie draait mijn schotel niet paralel aan Clarks Belt.

 

Uiteindelijk alles overnieuw.

- De mast nogmaals gecontroleerd of deze nog water pas stond. (100%)

- Motor op de mast geplaatst.

- De motor zover achterovergezet dat de stomp van de motor (waarop de schotel bevestigd word) evenwijdig loopt aan de mast, dus 100% vertikaal.

Dit leverde een elevatie op van 47.5 op de Latitude schaal, 38 op elevatie schaal.

- Schotel op de stomp geplaatst. Heb getracht om de schotel zo nauwkeurig mogelijk haaks op de nul v/d motor te zetten. De elevatie van de schotel op 30.5 graden gezet.

- De schotel d.m.v. de receiver 1,2 gr. richting West gezet.

- De motor in zijn geheel op de mast richting Oost gedraaid op zoek naar Sirius.

- Met een satfinder (analoge meter met signaaldempingsknop) alle settings gefinetuned.

- In mijn geval richting 30 West (Hispasat), weer een beetje bij tunen.

- Terug naar Sirius, Signaal controleren, eventueel beetje bij corrigeren.

- In mijn geval naar 26 Oost (Arabsat), eventueel iets corrigeren.

 

De rest van het bijstellen heb ik gedaan in mijn H5K4 Recv. in de satellite settings.

 

Ik hoop dat dit verhaal een beetje te volgen is.

Beetje lang geworden, maar dat mag dan ook wel als het je 2 snipperdagen heeft gekost <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" />

 

Groet Michel,

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

De snipperdag moet je zowieso kwijt. Maar jammer voor de snipperdag, de kennis ben je nooit kwijt.

 

Gefeliciteerd.

Work is work if you're paid to do it. It's a HOBBY if you've to pay to be allowed to do it.

 

2X Amiko 8900HD SPARK(Schiterrend!!!). T90 in aankoop......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
de kennis ben je nooit kwijt

 

Dat is zonder meer waar! Wil de schotel met de tijd naar de andere zijde v/d woning plaatsen op een plat dak. (volledig zicht van 45. Oost tot 45. West)

Weet nu zeker dat het me niet meer dan een uurtje tijd zal kosten <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" />

Dus dat betreft zijn de snipperdagen nuttig besteed. <img src="/ubbthreads/images/icons/wink.gif" alt="" />

 

Groet Michel,

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 maanden later...
  • 2 maanden later...

de refentiesatelliet (Sirius of Eutelsat W-3) door de rotor op het handje rond de mast te draaien.

 

Duidelijk zeg wat je schrijft, eindelijk begint het te dagen. Ik heb alleen nog 1 vraag. Met de referentiesateliet. Moet ik dan mijn motor voor de sirius op nul zetten of op 5 graden oost.. Ik vermoed het laatste.

 

 

Groeten,

 

 

Gerard.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is een goede vraag, want als ik bij mij kijk klopt de graden

precies met waar de satelliet staat, dus astra 1 19,2 oost

op de roter is dat precies gelijk. Klopt dit of word de moter

op 0 graden op sirius uitgericht.

 

Groetjes Boeiski

1x VU+ Solo 4K, 1x XTrend ET8000, 1x CT ET9000 Open PLI 4.0 - Max Plus 2100S - Max Digital 220S - Skystar II - Triax 88 Multirail 13 - 19,2 - 23,5 - 28,2 oost, 4x Alps quad LNB, Triax  88 cm schotel - 1x Moteck 2100s Rotor - Cas Interface 3 - 2x Diablo Cam Light

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is afhankelijk van waar je woont in Nederland.

Waar het om gaat is dat je de nulstand van de motor gelijk moet hebben aan de hoogste punt van de Clarksbelt.

Vanuit midden Nederland gezien zit de hoogste punt op 5 graden Oost. Laat daar nu net een prachtig referentie punt zitten de Sirius. Dus met andere woorden, wanneer je in midden Nederland dan volstaat het met de motor op nul graden gericht op de Sirius.

 

Woon je bijvoorbeeld in Oost Nederland zul je je longitude moeten corrigeren. Bijvoorbeeld mijn woonplaats (Deventer) zit op longitude 6.2 Oost. Laat nou op 6.2 graden geen referentie punt zitten, dus zal dit gecompenseerd moeten worden. Dan het ik de keuze tussen de Sirius (5 Oost) of de Eutelsat (7 Oost).

Voor het gemak ga ik voor de Sirius, stomweg omdat het signaal van de Sirius sterker is dan de Eutelsat.

 

Zoals ik al aangaf de sirius zit op 5 graden oost en mijn woonplaats heeft een longiude van 6.2 graden. Dit betekend dat ik het verschil van 1.2 graad moet compenseren met mijn motor. Ik moet dus mijn motor op +1.2 graad (richting oost)zetten en dan uitrichten op de Sirius om zo de clarkbelt te kunnen volgen.

 

Andersom geldt het wanneer je in het uiterste westen van Nederland woont. Daar heb je te maken met een longitude van 4.8 (misschien zelfs 4.7).

Hier zul je de motor 0.2 graad West draaien om het verschil te compenseren.

 

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is.

Groet en succes met de hobby

Michel,

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...
Citaat:
Om je draaibaar systeem af te stellen zijn de volgende zaken van belang:<P>Gebruik in Nederland de Sirius satelliet als referentiesatelliet(12382H 27500 ¾)als je in het Westen woont. Woon je in het Oosten gebruik dan de Eutelsat W-3 welke op 7 graden oost staat(11552H 27500 ¾). Een atlas geeft je hierover enig uitsluitsel.<P>De breedtegraad kan in Nederland varieeren van 53o30'' op Schiermonnikoog<BR>via 53o15'' stad Groningen<BR> 53o00’’ Den helder/Assen<BR> 52o45’’ Hoogeveen<BR> 52o30’’ Purmerend/Zwolle<BR> 52o15’’ Hilversum/Hengelo<BR> 52o00’’ Delft/Arnhem<BR> 51o45’’ Middelharnis/Oss<BR> 51o30’’ Middelburg/Helmond<BR> 51o15’’ Weert<BR> 51o00’’ Sittard<BR>tot 50o45’’ Vaalserberg.<P>Deze breedtegraad heb je nodig om de kanteling van je rotor ten opzichte van het aardoppervlak mee af te stellen. Op een Jeager H-to-H en Stab H-to-H (neem aan ook op andere merken)rotor staat een graden verdeling op de verbindig tussen je draaigedeelte en het gedeelte wat je op de mast vast moet zetten. Stel hier het aantal graden in van de breedtegraad waar je woont of schotel opstelt.<P>v.b. Woon je toevallig in Assen dan stel je hier je rotor in op 53 graden.<BR>Zoals je merkt is de schaalverdeling niet erg precies dus het kan zijn dat je later tijdens het afregelen het een en ander moet bijstellen.<BR>Woon je in Sittard dan stel je de boel in op 51 graden.<P>Ook staat er een gradenverdeling op de rotor zelf. Deze gradenverdeling loopt over ongeveer 180 graden met in het midden een 0-punt. Stel de rotor in op dit 0-punt, meestal staat hij op 0 als hij van de fabriek komt.<P>Zorg er voor dat de mast of de beugel waaraan de rotor wordt opgehangen zuiver waterpas/ in het lood staat.<BR>Dit is erg belangrijk want anders is de kans groot dat je afwijkingen krijgt die niet te corrigeren zijn.<P>Hang nu de rotor op de mast en zet de bouten nog niet vast, je moet de rotor nog om de mast kunnen draaien.<BR>Plaats nu de schotel op de rotor en wel zo dat de schotel en rotor in een(1) lijn staan.<P>Nu moet nog de elevatie van de schotel worden bepaald. Dit is erg afhankelijk van de type rotor welke je hebt aangeschaft.<P>Normaal staat er een gradenverdeling op de schotelplaat en die moet voor de Sirius of Eutelsat W-3 normaal gesproken bij een vaste opstelling staan tussen de 29o en de 32o (afhankelijk van de plaats in Nederland).<P>Omdat stomp welke op de rotor zit (waar de schotel op bevestigd moet worden) niet recht staat moet er meestal een correctie op toegepast worden. <P>In geval van een Stab rotor gebruik de volgende formule:<P>Graden schotel elevatie = P- (60-breedtegraad)<P>In deze formule = P = schotelelevatie bij een vaste schotelopstelling, (in Nederland tussen 29 en 32 graden)<BR>De breedtegraad is dezelfde als die je in het bovenstaande al hebt gevonden.<P>Voor Assen geld dan het volgende: elevatie vast = 29,5 graad en breedtegraad is 53 graden.<P>Vullen we dit in dan krijgen we het volgende 29,5 - (60 - 53) = 29,5 – 7 =22,5 graden.<BR>Dus moet de elevatie van de schotel ingesteld worden op 22,5 graden.<BR>Als je dit gedaan hebt ga je op zoek naar de refentiesatelliet (Sirius of Eutelsat W-3) door de rotor op het handje rond de mast te draaien.<P>Als je deze hebt gevonden zet je de rotor op mast vast en ga je op zoek naar de andere satellieten.<P>hiermee sluit ik deel 1. deel 2 volgt zo spoedig mogelijk.
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Ik heb gisteren een Moteck 2100 geinstalleerd. Uurtje was ik klaar. Wat gedaan?

 

In de receiver de diseq instellingen uitgezet. Zodat de motor niet gaat lopen als ik de coax kabel aansluit. Moteck op de paal gemonteerd en schotel op de moteck. Deze zo goed mogelijk in 1 lijn. Vervolgens de hoek op de moteck ingesteld (52° op de latitude schaalverdeling). Latitude van je woonplaats kun je opzoeken bij www.heavens-above.com. Daarna de elevatie van de schotel ingesteld op 32.5°. Zie hiervoor de tabel in de handleiding. Vervolgens de motor aangesloten en ongeveer op het zuiden gericht. Vervolgens de Sammy aangezet en een zender op de Astra genomen. Diseq instellingen aan gezet. De motor gaat naar de Astra positie. Nu vervolgens de satelliet opgezocht door de motor op de paal te draaien (niet de schotel! Die gewoon aan de moteck laten zitten en niet loshalen). Vervolgens maximaal signaal opgezocht door de elevatie van de schotel te veranderen. Dus kortom: maximaal signaal zoeken door motor te draaien en eleveatie van de schotel te veranderen. Alles vastgezet en klaar! Later kun je bij de andere stallieten de motor middels de instellingen in de sammy bijstellen voor maximaal signaal op de andere satellieten.

 

 

-------------------------------------------------

*** VU+ DUO (500Gb HD) + DM600PVR (160Gb HD), 95 cm met 4 lnb's ***

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik heb een strong disec 1.2 in deze gebruiksaanwijzing staat volgens mij het volgende

1) eerst instellen op het echte zuiden

2) elevation angele van de motor moet je uit een tabel halen die in het boekje staat, deze is voor eindhoven volgens mij 51 graden latitude dan zou de elavation hoek 39 graden moeten zijn met een declination angel van 7.385 ik moet dus nu op de motorhoek ( buis en moter) instellen op 39 graden. daarna moet ik de schotelhoek afstellen op 40 graden - declination hoek 7.385= 32.615 graden dus 32,6 graden en daarna het volgende

4) draai de antenne van oost naar west met de reciever om te kijken of de reception arc( weet niet precies wat dit betekend) juist is. als dit niet is draai de richting elavation en declination hoek voor de beste reception

 

ik heb dit gedaan dus de schotel op 32 graden de motor op 39 graden en het geheel op 0 graden afgesteld via een kompas. maar ik krijg geen beeld als ik via de dreambox naar sirius draai via de schotel, of moet ik deze met de hand( het geheel naar 5 graden draaien en dan opnieuw afstellen van de satelieten??

 

wie heeft er ervaring met een strong disec 1.2 typer 2100 en wat je het beste kan istellen op de reciever

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

 

Max

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

Groeten Max

DM 8000

DM 600

 

Big visosat 5 lnb ( 28-23-19-13-9)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Beste Zeeman,

Kan ik hier ook wat info vinden over de Beginselen voor niet Disecq 1.2 systeem (actuator+positioner)?

Mijn dank is groot <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />,

Grts

testm@n

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...