Ga naar inhoud


Schotel gebruiken als antenne


pepper

Aanbevolen berichten

Is het mogelijk mijn schotel ook te gebruiken als antenne.

Ik bedoel hiermee om bv FM signalen voor de lokale radio op te vangen of lokale tv-signalen mee te ontvangen.

Zo nee - pech.

Zo ja - wat heb ik dan nodig of wat moet ik dan doen. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

 

groeten pepper

2 x VU+ duo - 1 x Dream 800 - 1 x Dream7000 - 1 x Dream 500

Wavefrontier T90

Link naar reactie
Delen op andere sites


Een uitzendgolf is een Sinus...0 volt.. [color:"red"]plus [/color] ...0 volt.. [color:"green"]min [/color] Het praktische spannings verschil zit tussen nul en [color:"red"]plus [/color] of tussen nul en [color:"green"]min [/color] , dat is dus een kwart lengte van die sinus.

De simpelste antenne voor de FM=3 meter is dus 1/4 maal 3=75cm . Een nog betere antenne is die bekende dak ( schuiftrompet ) antenne, voor zowel de nul/plus alsook de nul/min spanning en meet dus een halve golflengte.

Nu bestaat er ook nog zoiets, als de verkortingsfactor, omdat de elektronen door een draad iets meer weerstand ondervinden...in coax X 0,66 in een draad X 0,8.

Dus jou korte NOOD-ANTENNE wordt 0,8 X 75 cm = 60 cm.

Nu zul je ook begrijpen dat dat superkleine antennetje in een LNB weinig FM signaal oppikt.

Snurker <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

( Straks zijn meer behangers nodig om OLED schermen tegen de wand te plakken)

Link naar reactie
Delen op andere sites

het is wel mogelijk om je schotel hiervoor te gebruiken maar dan zal er een andere "lnb" (straler) voor moeten en om deze te maken voor bv een 60cm schotel is onzin omdat de straler niet voor een dermate kleine schotel te maken is en hierdoor als "losse" antenne meer zal ontvangen, maak je nu een grote schotel,zeg 20 mtr dan kan het bv. wel maar omdat nu voor de fm band te gebruiken nee lijkt me ook niet handig vandaar dat schotels eigenlijk alleen op frequenties boven de 1000 MHz gebruikt worden omdat dan de versterking pas interesant wordt tov. de diameter in vergelijk met een normale yagi antenne.

elke schotel is voor elke frequentie te gebruiken niet speciaal voor 10 tot 12,5 GHz maar ook wel daarbuiten mits voorzien van de juiste straler ("lnb") welke aan bepaalde eisen moet voldoen wil hij de schotel goed belichten.

 

opzich is het wel een interesante vraag alleen niet doen voor de fm band.

 

heb je een schotel liggen maak er maar eens een antennetje voor ipv de lnb voor de uhf band en speel er maar eens mee dan zal je zien dat het wel werkt maar de schotel niet genoeg gain kan leveren tov. een normaal voor die band gebruikelijke yagi. maar dat is iets voor de zomerdag en zeker niet nu, het is mij te koud buiten.

 

jan,

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

het kan dus wel, maar net als aj zegt minder logisch, daar komt nog bij dat de meeste schotels een offset hebben van 30 graden( bij offset schotels), dus je schotel moet naar beneden wijzen voor de juiste positie, verder schotel 60 cm veel te klein kijk bij formule in ander item ( welke schotel beste ontvangst). iets wat wel te proberen val is een microfoon in plaats van de lnb ( let op offset) en misschien ontvang je het gesprek van de buren in de tuin. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/shocked.gif" alt="" />

kortom alles tot +/- 13 ghz is te ontvangen , of de versterking goed is is een tweede. natuurlijk moet je ook de juiste lnb of element in het brandpunt plaatsen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is gewoon niet mogelijk!

 

Een schotel en LNB zijn hier helemaal niet geschikt voor want ze werken op een heel ander principe en frequentie en als je zegt dat je wel wat kan ontvangen dan heb je gelijk maar dat doet m'n fiets, dakgoot of alleen een los draadje aan je antenne ingang ook!!!!

VU+ DUO (VTi 5.1.0)
DM500HD (Openpli)
Maximum E85 met | 28,2E | 23,5E | 19,2E | 13,0E |

Link naar reactie
Delen op andere sites

druup,

 

je hebt waarschijnlijk niet goed gelezen, een lnb kun je niet gebruiken omdat deze gemaakt is voor ontvangst van zeg 10.6 tot 12.6 GHz en niet voor fm, hiervoor heb je dus een passende straler nodig.

de schotel daarintegen is niet voor een bepaald frequentie gebied gemaakt maar kan in principe alles reflecteren, alleen begint het pas interesant te worden zoals ik al beschreven heb.

een schotel dit wij gebruiken om te ontvangen is niets anders dan de schotel die gebruikt wordt om een zender naar een sataliet te sturen.

alleen zijn schotels onderling verschillend dit heeft niets met de frequentie te maken maar met heel andere dingen.

zoek maar eens op het net naar de werking van schotels en waar deze allemaal voor gebruikt worden en wat voor vormen ze allemaal hebben.

om dat hier uit te gaan leggen lijkt me niet zinvol al is het wel interesant om eens te zien wie daar allemaal mee bezig is (ik heb ze ook zelf gebouwd.)

 

groetjes jan,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...