Ga naar inhoud


Boogje

Lid
  • Items

    47
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Berichten die geplaatst zijn door Boogje

  1. Gewoon dé ideale oplossing om snel 1 van de 5 satellieten te vinden. Ik kom net uit Portugal waar ik deze satfinder vrijwel dagelijks heb gebruikt om vakantiegangers te helpen die Astra 23 of Eutelsat niet konden vinden. Het ontbreken van DiSEqC is in het algemeen niet zo'n probleem. Gewoon de duo-LNB monteren zoals Canal Digitaal dat in de instructievideo 'Recreatieset Installeren' laat zien..... Enig nadeel: de groene LED-display is bij veel invallend daglicht erg slecht zichtbaar. Rode LED-displays zouden dit probleem oplossen.

  2. Zoals gemeld: ik heb geen signaaluitval vastgesteld. En wat was na uncle het tweede 'ontvangstsysteem'? Mag ik zeggen dat het allemaal wat vaag overkomt? Laten we dit topic nu gewoon sluiten om bespaard te blijven van nog meer onzinnige discussies.

  3. Werkelijk onbegrijpelijk dat op een serieus forum als sat4all al meer dan een week wordt gediscussiëerd over een vermeende kortstondige (35 min) storing bij Joyne die slechts door 1 persoon (uncle) schijnt te zijn waargenomen. En dát dan ook nog onder de suggestieve kop 'Joyne, hoe lang nog'. Voor de goede orde: ik monitor Joyne al sinds ze hun uitzendingen begonnen en op 14 sept is er hier in Portugal geen uitval van signaal geweest. Zou nuttig zijn als meer Joyne abonnees zich zouden melden dat ook zij last hadden van de storing op 14 sept.

    • Bedankt 1
  4. 14 uur geleden zei Sprietje:

    Beste Boogje

     

    Wat is je ervaring met de kwaliteit van de coax die caravan bezitters gebruiken?
    Kom je nog coax tegen met enkel een vlechtmantel, met een folielaag en een vlechtmantel en misschien zelfs een folielaag, een vlechtmantel en weer een folielaag?

     

     

    Sprietje,

    Vooropgesteld dat wat jij schetst is volkomen juist: het gebruik van inferieure coaxkabel is dodelijk voor storingsvrije satellietontvangst. Opmerkelijk is dat ik de troep die je in je vorige bericht beschrijft nauwelijks tegenkom. De reden is volgens mij de volgende. Bij gebrek aan goede argumenten en kennis om de noodzakelijke upselling voor een kwaliteitsschotel (voor op de camping) te doen, verkopen de 'schotelboeren' goedkope schotels die eigenlijk voor vaste opstelling zijn bedoeld (in hoofdzaak Triax, want dat klinkt zelfs voor de consument bekend in de oren en iedereen verkoopt ze, toch?). Tja, en wat kun je nu helemaal aan 'n schotelantenne van Euro 29,95 verdienen.... Vandaar dat er veel aandacht wordt geschonken aan goede (lees duurdere) coaxkabel, kan de verkoper toch nog iets verdienen (koopt hij in op rollen van 100 meter met een prima verkoopmarges). Dus met de kwaliteit van de coaxkabel die ik op de campings tegenkom valt het nog wel mee. Concreet: ik kom veel A++ tegen (Messi, Belden, Hirschmann). Alleen het oprollen van die stugge kabels zou onderdeel van 'n workshop "TV-ontvangst op de Camping" voor vakantiegangers kunnen zijn.....

    Maar dat de kwaliteit van de coaxkabel - met het groeiend aantal krachtige hotspots en het toenemend aantal 4G-masten - een steeds belangrijker rol gaat spelen is onbetwist.

    Wat ik overigens wel vaak tegenkom zijn de slecht aangebrachte schroef F-connectors, terecht dat jij daar in een van je vorige berichten uitvoerig op bent ingegaan.

    Als ik slecht aangebrachte F-connectoren tegenkom vervang ik ze meestal door goede (zie bijg.).

    Coax_001.jpg

  5. Op 28-5-2018 om 18:32 zei Frans B:

    Dus schotel verplaatsen....of als het kan een aluminium schermpje ervoor zodat die wifi niet kan instralen.

     

    Maarja Frans B, ga even in de schoenen van de gemiddelde caravanner/camperaar staan, die heeft er geen notie van wat de oorzaak is van slechte/geen TV-ontvangst. Hij heeft al moeite genoeg om zijn schotelantenne goed uit te richten. Bovendien komt de Wifi-ellende vanuit alle richtingen; kortom, met het toenemende aantal Wifi-hotspots op 'n aantal campings, 'n nauwelijks op te lossen probleem. Ik sta nu op camping La Côte in Messanges (Frankrijk) en zie bijgaand het overzicht van de hotspots. Met vrij uitzicht fluctueert de CD ontvangst-kwaliteit hier tussen 21 en 60 %. Voor Joyne noteer ik ongeveer dezelfde waarden.

    La_Cote_hotspots.png

  6. Prima dat er aandacht wordt besteed aan de kwaliteit van de coaxkabel maar waar het in de situatie van Turiscampo (en vrijwel zeker ook op andere campings) om gaat is dat de hotspots rechtstreeks op de LNB instralen. En de kwaliteit van de coaxkabel heeft daar geen enkele invloed op. 

  7. 3 uur geleden zei Tonskidutch:

    je kunt ook gewoon last hebben van instraling door 4G / LTE op die oude coax rommel die je ons toonde in de foto

    en misschien ben je het zelf met je mobieltje

    hurra.gif

     

    Klopt Tonskidutch, misschien off-topic maar dit probleem doet zich bijv. op Turiscampo in Espiche (Algarve), waar zo'n 18 Wifi hotspots (!) staan, ook voor. Veel problemen met satellietontvangst, zowel op Astra 1 als Astra 3 en ook op Eutelsat 9. Ik noem het 'ethervervuiling'.

  8. Op 18-5-2018 om 17:41 zei itisme64:

     

     

    Het weeeerrkktttt  maar ;

     

     

    Na veel uren proberen en testen heb ik toch iemand ingeschakeld (die al 30 jaar Sats doet) Deze kwam met een "speciale sat finder" om uit te richten wat heel indrukwekkend was met veel toeters en bellen. En gek genoeg was hij 1.5 uur bezig om beeld te krijgen. Nogmaals alles heeft perfect gewerkt, ik neem aan dat me huis niet verplaatst is. Dus moet gewoon werken.

    1. Nadat er weer beeld was was dit ook zo weer weg (een uur nadat de goeie man vertrokken was) . Maar de volgende dag was er weer beeld, met dien verstande niet alle zenders werkte goed. Bijvoorbeeld 33 helemaal geen beeld nog en dat is toch F1 kanaal waar het allemaal om begon. Wat vreemd was/is voor mij aangezien 76 toch de moeilijkste zou zijn.
    2. Goeie man komt weer terug controleert alles, maar we hebben wel beeld op meeste zenders. Behalve op kanaal 33.  
    3. Hij gaat alles nog x instellen en controleren. Ook de LNB omwisselen maar blijft vaag. 
    4. Daarna nieuwe LNB erop (voor astra 23) en kregen 3% meer ontvangst op zijn "speciale sat finder" en dat was net het werkt allemaal weer.

    Wil iedereen bedanken voor de tips en hulp.

     

    Groetjes uit Spanje

     

    Warrig verhaal itisme64: bij pt.3 zeg je "LNB omwisselen maar blijft vaag." En bij pt. 4 zeg je "Daarna nieuwe LNB erop.... en dat was net het werkt allemaal weer". Wat was er nu werkelijk aan de hand? Zou fijn zijn als je dat zou kunnen toelichten.

     

    Groetjes uit Portugal

  9. 9 uur geleden zei commentaar:

    @sprietje, bedankt voor de perfecte tekeningen en uitleg.

    Hier worden veel mensen mee geholpen en geeft ook aan dat we maatwerk maken met onze schotel.

    In mijn visie: "never change the winning team " en daarom leveren we dus ook die lnb's bij onze schotels, zodat de gebruiker niet hoeft te twijffelen en weet dat hij een uitgebalanceerd  pakket  koopt en niet wat de eerste de beste heeft gevonden in een magazijn en in een doos heeft gegooid.

    We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar dat komt door de toon welke de muziek maakt.

    Je ziet dat ik vandaag tijd besteed heb om alles verder naar jouw indicatie aan te passen.

    ik weet ook niet alles en heb vaak teveel aan mijn hoofd en moet multifunctioneel zijn en maak ook  fouten, soms omdat ik snel via  mijn telefoon wil reageren.

    Maar je ziet dat we samen een perfect product kunnen maken en verbeteren, en nogmaals dank voor de assistentie.

    zal de tekeningen van de lnb's bij ons op de website plaatsen 

     

     

    Kijk, dat is nu samenwerking waar je iets aan hebt!

  10. Op 17-12-2017 om 15:30 zei Tonskidutch:

    good heavens,

    verder met opbouwen

     

    wel er spelen belangen mee m.b.t. "de ontvangst" en of die toereikend of goed is van de eerste echte concurrent van CanalDIGITAAL

    en dat wil men aan de tand voelen

    niets mis met verbeteringen en aanpassingen daar de monopolist dat ook jaren hanteerde

     

    maak nu eens een fabeltastische opstelling in Nederland en een in Portugal voor beide satposities met een door mij gekozen schotel en LNB

    en met een en dezelfde professioneel geijkte meetapparatuur uitgelezen ontvangst waarden

     

    en liefst heel binnenkort

    wens opstelling

    een gibertini OP 85 L hier en een gibertini OP85 L daar

    een Inverto black premium

    een TechniSat Technistar S2 (geschikt voor CI+)

    en beide CI+ moduultjes uit de winkel en niet geprepareerd

     

     

    Tonskidutch,

     

    Als je een objectieve vergelijking met de B&R65 wilt maken moet je dat natuurlijk doen met een Gibertini OP65LN en niet met de OP85. In februari 2018 ga ik weer richting Portugal, Algarve, als er iemand is die een OP65LN voor meting ter beschikking kan stellen ben ik best bereid om die vergelijkingsmetingen (met dezelfde apparatuur) uit te voeren.

  11. 24 minuten geleden zei Sprietje:

    Beste luisteraar

     

    Ik zit hier niet om vliegen te vangen.
    Als je mensen tegemoet wilt komen om zaken zoals skew goed in te stellen, dan moet je het goed doen en niet met een hulpmiddel komen dat 40 en zelfs 50% afwijkt. Ik mag er van uit gaan dat de pientere draaiknop van het EISS-statief waarmee je de elevatie in stelt ook precies klopt en geen 40 of 50% afwijkt.
    Ik ben blij dat @commentaar zelf ook inziet dat de aanwijzing van het stickertje niet deugt als je het op de hals plakt. Kijk, als ik hier over val terwijl de afwijking maar 5 of 8% is, dan mag je zeggen dat ik vliegen aan het vangen ben.
    De enorme afwijking van de skew-aanwijzing doet heel het concept van de B&R-schotel die met uiterste precisie is gemaakt volgens eigen zeggen teniet. Dat is jammer want bewezen is dat de B&B-schotel gewoon beter presteert dan een andere schotel van gelijke afmetingen.

    De Inverto lnb met gradenverdeling voor de skew is 3 jaar geleden gekocht in een grote satellietshop in Den Haag.

     

     

    Sprietje,

     

    De theoretische afwijking van de EISS-knop bedraagt 0,86graden +/-. Om aan deze waarde te voldoen moet het systeem 'op de tand nauwkeurig' in elkaar worden gezet. En dat gebeurt ook. Overigens zijn de berekeningen hiervoor ook geen hogere wiskunde. Wat wel veel rekenwerk heeft gekost is de zaak zodanig te dimensioneren dat de 3 planeetwielen elkaar niet raken.

  12. 1 uur geleden zei trust:

    Als ik de  prospectus van mecatronic bekijk zie ik dat de schotel achterover gezet word voor de elevatie daarbij word de lnb arm door de uitsparing in de schotel iets later meegenomen .

    Door een vulling onder de arm ter plekke van de uitsparing , is de stand van de arm hoger te krijgen .

    Echter de elevatie van de schotel staat dan waarschijnlijk te hoog door het mecatronic besturings programma  .

    Als je zelf de positie in kunt geven , kun je de boel neppen , maar als het door een ingebouwde GPS geregeld word lukt dat niet en zal her programma aangepast moeten worden .

     

    Zoals je terecht opmerkt in je onderschrift: 'Het verschil tussen theorie en praktijk is mijn uitdaging'. De theorie is de basis voor de praktijk lijkt mij ook 'n aardige benadering. MVO11111 kan met Wade zijn probleem echter niet oplossen. Misschien kan deze tip hem helpen: breng een touwtje aan tussen de LNB en de bovenkant van de schotel. Toevallig zit daar 'n klein gaatje waar het touwtje in kan worden vastgemaakt. Trek het touwtje aan zodat de LNB 'n centimeter of 6 à 8 naar boven wordt getrokken. Zet het touwtje vast zodat de LNB op zijn (hogere) plaats blijft. Laat het systeem zoeken - eerst naar Astra 1 - en controleer of er nu wél ontvangst is. Zoniet, dan was dit niet de juiste tip.

  13. 2 uur geleden zei trust:

    Links op de tekening word de hoogte met 79 cm aangegeven  maar in het bijschrift rechts boven staat : vert. effective dish size 72.5 cm 

     

    Oh, oh, sorry, foutje! maten zijn per ongeluk verwisseld: H=79, B=72.5. Let op: het gaat om de effectieve reflectormaten dus de rand wordt niet meegemeten.

  14. Op 7-12-2017 om 19:52 zei MVO11111:
    Dag allemaal,

    1.5 jaar geleden kochten we een een nieuwe mobilhome. Graag wilden we er een automatische schotel op. Er werd ons geadviseerd om een Sr Mecatronics 850 auto skew plus te nemen. Alhoewel ik dit merk toen niet kende stemde ik ermee in. (Mijn voorkeur genoot het merk Teleco)

    Vanaf het begin hebben we problemen gehad met dit merk. Telkens als we de schotel willen gebruiken is het bang afwachten wat er gaat gebeuren. Ofwel hebben we beeld maar begint dit te stotteren na een onbepaalde tijd. Ofwel verschijnt op het het LCD display dat de satelliet is gevonden, maar is er gewoonweg geen beeld. Ofwel wordt enkel VRT ontvangen, maar dan weer geen commerciële zenders, etc....

    Na de nodige software-updates en kontroles van verbindingen en kabels en toch niet de gehoopte verbetering werd er beslist om de schotel te vervangen door een nieuwe.

    En ja hoor zelfs met de nieuwe schotel opnieuw problemen... Intussen is al weer de laatste software erop gezet, opnieuw kabels en verbindingen gekontroleerd, opnieuw de positioner vervangen... Alles tevergeefs. Na het vervangen van de positioner vindt hij zelfs Astra 1 niet meer. Nu wordt er weer gesproken om de LNB te gaan vervangen. 

    Tegenwoordig gebruik ik mijn manuele 68cm schotel want dan ben ik zeker dat ik Tvvlaanderen zal ontvangen. Mensen die dit zien stellen me telkens de vraag waarom ik dit doe terwijl er een volledig automatische is geïnstalleerd. Tsja wat kan ik zeggen...

    Wel wil ik vermelden dat onze leverancier echt wel zijn best doet om het probleem op te lossen. Maar technisch gezien gaat dit hun petje te boven denk ik... Alles wat er te vervangen is, is vervangen buiten de LNB, maar hier heb ik geen zin meer in. Het vertrouwen in het merk is weg....
    Ik heb trouwens nog met andere zogezegde Mecatronics specialisten  contact gehad en allemaal beloven ze een oplossing... 

    Momenteel wil ik onze leverancier voorstellen om de Sr Mecatronics rommel ( excuses voor dit woord) te vervangen door een Teleco. Maar is dit mogelijk? 
    Verwijderen van de huidige en plaatsing van de Teleco schotel wil ik voor mijn rekening nemen.

    Ben ik echt de enige die deze problemen heeft, althans dit hoor ik toch steeds of is er toch iets aan de hand met de schotel van Sr Mecatronics..


    Reacties hoor ik graag.

    Vr gr Marc

    525D58F9-0202-400D-B244-578D1D4A845D.jpeg

     

    Hallo MVO11111,

     

    Vorig jaar in Lagos Algarve werd mijn hulp ingeroepen om een soortgelijk probleem op te lossen. Het betrof hier een Mecatronic ASR 85 FLAT SKEW. Na alle voor de hand liggende zaken te hebben gecontroleerd bleek de positie van de LNB t.o.v. de schotel niet te kloppen. Misschien is dat ook in jouw situatie de oorzaak van het probleem.

    Zie bijgaand plaatje Mecatronic_ASR85_FLAT_SKEW(03).pdf

  15. Op 6-12-2017 om 01:59 zei dirk044:

    Als ik het verhaal hierboven lees van CeesV, dan ga je met overstappen

    naar Joyne er alleen maar op achteruit ten opzichte van CD

    Ik heb een half jaar nu een goed afgestelde Visiosat Big Bisat met ook 9.0E erop en

    ik vind ook de signaalsterkte van 9.0E vergeleken met de Astra satellieten

    niet echt best. Op Astra 1 haal ik bij zonnig weer op een aantal transponders

    zelfs een signaalsterkte van 18,1 dB. Ook Astra 2 & 3 geven een goed signaal,

    maar de 9.0E geeft dan maximaal 12,8 dB.

    Als het slecht weer is valt de 9.0E weer eerder weg dan de Astra's.

    Ik vraag me dan ook af hoeveel mensen er al zijn overgestapt van CD naar Joyne

    Ik zal daar niet bij gaan horen!

     

    Beste dirk044,

     

    Een vergelijking met Astra 1 is natuurlijk niet realistisch. Bovendien heb je het waarschijnlijk over de ontvangstcondities in Nederland. Als je een vergelijking wilt maken moet je de waarden van Astra 3 vergelijken met die van Eutelsat 9B. En dan niet alleen in Nederland maar ook in de rest van Europa en dan met name in zuid-Europa waar veel Nederlanders met camper of caravan overwinteren, rondtrekken of gewoon op vakantie gaan. Uiteindelijk richt Joyne zich nadrukkelijk op de recreatiemarkt dus is het wel zo fair om een vergelijking tussen Astra 3B en Eutelsat 9B te maken in die zuidelijke landen. Zie onderstaand bijv. enkele vergelijkingen die ik afgelopen sept/okt in de Algarve maakte.

     

    Meting_Lagos04.png.89e157e92eaf0bbdcf7b1c994e84c713.png5a2913522103a_BR65_Lagos_15092017.png.954ab62c5b4c949bfea022f3f453e857.png

  16. 7 minuten geleden zei alex6:

    Ik ben eens gaan shoppen bij lokale dealers, een van hen omgeving Portimao, 
    waarschijnlijk nakomeling van een der profeten was bezig joyne te testen en informeerde mij de resultaten:

    "In terms of normal dishes I would like to inform the following:

        With  60cm dish you can receive Eutelsat 9B at 9º east but the signal is really on the limit if it rains or if we have strong wind you will lose signal immediately. To install Eutelsat Hot Bird 13º in the same dish it is out of question.

        With an 80cm dish you can install Eutelsat 9B at 9º and Eutelsat Hot Bird 13º with 2 LNBs and diseqc switch and the signal is OK.

    Next week we will receive the Joyne modules from Holland."

    Nu hoop ik voor het gemak dat ook een INVERTO DUO TWIN LNB 80 cm i.p.v.2 lnb's hierop zou werken

     

    De ontvangst van het Joyne bouquet via de Eutelsat 9B is tot aan de rand van de footprint (Portugal) via schotelantennes met eff. horizontale afmeting vanaf 53cm uitstekend. Om over voldoende slechtweerreserve te beschikken wordt dit schotelformaat voor geheel Portugal geadviseerd. Opvallend hierbij is dat het signaal uiterst robuust is, zelfs bij een gemeten signaalkwaliteit van 9% met een 43cm schotelantenne (B&R43) was de ontvangst stabiel zonder schokken, blokken/strepen in beeld en zonder uitvallen of haperen van het geluid.

    Voorwaarde is natuurlijk wel dat je een hoogwaardige schotel (!) gebruikt met een LNB die optimaal met de betreffende schotel 'samenwerkt'. Ik heb de metingen verricht met de B&R 53cm + Inverto Black Ultra. Uiteraard heb ik de tests uitgevoerd met Joyne CAM.

  17. 1 uur geleden zei Sprietje:

    Lijkt me sterk Boogje dat dit goed is.
    Foto 2 is met de 65cm-schotel en geeft op 12074V 60%
    Foto 4 is met de 53cm-schotel en geeft op 12074V 67%

     

    Ben je aan vakantie toe?:D

     

    Sprietje,

    Ik ben inderdaad aan vakantie toe. Al die metingen verrichten, statieven opstellen schotels uirichten en dan van tijd tot tijd ook nog boven op campers klimmen om de skew in te stellen van kampeerders die geen beeld hebben in slechts 'n paar weken is best wel vermoeiend.

    Maar even terug naar jouw opmerking. Zou ik ook denken als ik niet naar de C/N en BER-waarden had gekeken. Want die zijn voor de B&R65 beter dan voor de B&R53. De 'Quality-indicatie' blijkt de lading dus niet (altijd?) volledig te dekken. Hoe verklaar je anders dat ik op 11.747 met de B&R53 bij 60% kwaliteit betere C/N en MER-waarden meet (10.4dB resp. 10.1dB) dan op 12.074 bij 67%  (9.8dB resp. 9.8dB). Weliswaar relatief geringe verschillen t.o.v. bijv. de B&R65 maarja.... Op andere meetlocaties kunnen de verschillen er plotseling weer heel anders uitzien. Commentaar kan je zijn ervaringen vertellen over grote schotelantennes die in de buurt van bijv. bruggen geen enkele ontvangst meer hadden van op elders met kleine schotelantennes probleemloos te ontvangen satellieten.

  18. 13 uur geleden zei T90user:

     

    Dat heet NIETS met smaak te maken. Ik herinner me nog goed hoe ik een flink aantal jaren geleden in een gedetailleerd artikel las hoeveel onschuldige mensen over de decennia allemaal zelfmoord hebben gepleegd na een leugen-hetze van De Telegraaf. Overigens heb ik er zelf als werkstudent ook enige tijd gewerkt en was ik er getuige van hoe "journalisten" in de eetzaal in de kelder met elkaar aan het overleggen waren hoe ze een telexbericht zouden manipuleren zodat er een artikel uit kwam dat feitelijk het omgekeerde inhield omdat dat beter in hun troebel;e politieke soepje te pas kwam. Het feit dat ze in de oorlog voor Nazi-Duitsland kozen en daarna dus enige tijd verboden waren is daar nog maar een beessie bij. Dus nee, ik heb geen enkel respect voor fascisme, op geen enkele manier. Het is een mensonterende manier om met je medemensen om te gaan.

    Bedankt voor de les. Nu weet ik tenminste hoe het staat met de ontvangst van Joyne.

  19. 37 minuten geleden zei Boogje:

    Zie onderstaande meetwaarden voor Alcácer do Sal (ca. 80 km zuid/oost van Lissabon). De ontvangstcondities voor Eutelsat 9B zijn ongeveer gelijk aan de ontvangstcondities in de omgeving Cascais/Sintra. Merk ook op dat de B&R53 (53cm) hier - dus aan de rand van de footprint voor 60 cm - prima resultaten laat zien.

    Let op: de kwaliteit van het signaal wordt direct ná de tuner/decoder gemeten. Veel satelliet-ontvangers laten de kwaliteit zien nadat de fouten in het signaal door de zg. FEC zijn gecorrigeerd en dat geeft een onjuist beeld van de ontvangstkwaliteit.

    B&R65_Eurobird9B_11747.jpg

    B&R65_Eurobird9B_12074.jpg

    B&R53 - Eutelsat 9B - 11.747GHz.jpg

    B&R53 - Eutelsat 9B - 12.074GHz.jpg

     

    Ik vergat de schotelantennes bij de plaatjes te vermelden.

    1) B&R 65 cm Alcácer do Sal

    2) B&R 65 cm Alcácer do Sal

    3) B&R 53 cm Alcácer do Sal

    4) B&R 53 cm Alcácer do Sal

  20. 2 uur geleden zei Zeerob:

    Ik zit nog wat noordwest van Lissabon, en de skew zou -21.1 moeten zijn. Ik heb dmv draaien geprobeerd wat optimaal is, en het is zo te zien wel ongeveer -20 graden.

    Ik heb de satelliet nu beneden aan een houten testopstelling, met de ontvanger ernaast, dus ik kan overal gemakkelijk bij.

    Ik heb de LNB nu zo geschoven dat deze maximaal naar buiten staat (van de schotel af). Ik heb ook geprobeerd om wat naar binnen te schuiven, maar dat leek niet veel uit te maken.

    Ik heb de sat overigens gevonden m.b.v. een eenvoudige sat-finder die piept en een waarde van 0-100% aangeeft.

    Vreemd genoeg gaf de sat-finder alleen een ja/nee waarde. Bij een vrij grote hoek (+/- 2 graden, dus 4 graden totaal) piepte hij en gaf b.v. 58% aan. Daarbuiten 0. De optimale positie bepaald door het midden te nemen van de range waar hij piepte. Toen een automatische scan gedaan met de receiver en verder getuned door naar de SNR en AGC van de receiver te kijken bij een bepaald kanaal. Daarbij bleek dat veel kritischer. Bij een minimale verdraaiing loopt de SNR heel snel terug.

    Ik heb inderdaad gemerkt dat je bij vastdraaien van de schroeven als snel weer een paar procent SNR verliest.

    Zie onderstaande meetwaarden voor Alcácer do Sal (ca. 80 km zuid/oost van Lissabon). De ontvangstcondities voor Eutelsat 9B zijn ongeveer gelijk aan de ontvangstcondities in de omgeving Cascais/Sintra. Merk ook op dat de B&R53 (53cm) hier - dus aan de rand van de footprint voor 60 cm - prima resultaten laat zien.

    Let op: de kwaliteit van het signaal wordt direct ná de tuner/decoder gemeten. Veel satelliet-ontvangers laten de kwaliteit zien nadat de fouten in het signaal door de zg. FEC zijn gecorrigeerd en dat geeft een onjuist beeld van de ontvangstkwaliteit.

    B&R65_Eurobird9B_11747.jpg

    B&R65_Eurobird9B_12074.jpg

    B&R53 - Eutelsat 9B - 11.747GHz.jpg

    B&R53 - Eutelsat 9B - 12.074GHz.jpg

×
×
  • Nieuwe aanmaken...