Ga naar inhoud


Harm2k23

Lid
  • Items

    10
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Over Harm2k23

  • Verjaardag 09/01/1959

Aanvullende info

  • Geslacht
    Mannelijk
  • Locatie:
    Wassenaar
  • Interesses
    Electronica

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Harm2k23's prestaties

Nieuw hier

Nieuw hier (1/8)

  • Conversatie starter

Recente badges

  1. Sorry voor mijn late reactie, maar dat is ontzettend luxe, nee dat is niet echt de bedoeling. Ik vind het geheel al tamelijk moeilijk -en duur- genoeg zo met al dat bij elkaar gezochte materiaal. Welnu, ik had er tamelijk genoeg van toen er op de koop toe ook nog een m8 (houtraad-,) bout afbrak/afscheurde en een muurbeugel dus feitelijk onbruikbaar werd (net de bovenste natuurlijk). Afin de hele boel maar gesloopt/verwijderd, de oude boorgaten opgeruimd en uitgeboord (lekker werkje!) en als de 'wind' allemaal vlug nieuwe (montage-,) spullen aangeschaft (dit met het oog op het slechte weer van de aankomende herfst en winter), nieuwe stalen buis, muurbeugels en elektrapijp (3/4") plus een kabeldoos. Alles gemonteerd en morgen nieuwe coaxkabels trekken, zijn er momenteel maar twee dus dat moet lukken. Foto's van hoe het er nu uitziet gemaakt (zie hieronder). Pfff, was mij wel een werk om die oude pluggen (nu keilbouten) te verwijderen waarmee de oude muurbeugels vastzaten, de keilbouten heb ik nu maar chemisch 'gelijmd' (neem geen risico meer). De buis steekt 1m30 boven het boeiboord uit, moet genoeg zijn voor de triax 80cm schotel en daarboven de dab+ dipool (zit een uithouder aan, dus straat vrij van de montage-, antennebuis). Dan heb ik op MP een +/- 60cm schotelset met bijbehoren (ontvanger mz-101 met zo'n losse smartcard) tweedehands kunnen aanschaffen voor Canaal Digitaal met zo'n duo- lnb en 4-uitgangen (Hischmann?). Volgens mij kwam de vorige eigenaar er niet echt uit aangezien er bijna geen gebruikssporen op de unit zitten. Daar zou ik ook wel eens mee willen experimenteren, ik heb begrepen dat de 23,5-graden golfpijp in de lnb- houder moet en dan uitrichten op Astra-3, de lnb wat schuin zetten (10-graden) voor het meeliften/ontvangst van de 19,2-graden Astra-1? Zit zo'n mal bij die je uit moet knippen. 😀 en op de achterkant van de lnb moet plakken. Mooier kon men het niet maken... Nou reserveaccu voor de Xsarius binnengekregen en helaas de draden liggen er los bij, niet aangesloten dus. Maar weer een omruilverzoek ingediend en weer wachten. Vandaag de dag is -of gaat- bijna alles wel wat stroef! 😟
  2. Als de connectors gewoon goed moeten zijn en veel gebruikt gaan worden (los en vastdraaien), let er dan op dat de middenpen van de BNC- kant (en feitelijk ook het klemmetje van de F- connectorzijde) verguld zijn en de isolatie bestaat uit ptfe (Teflon), dit materiaal is nagenoeg verliesloos voor hoogfrequent signalen. Dan heb je de beste kwaliteit. Dat Ali- spul moet je echt heel kritisch bekijken... 🤔
  3. Ai, dat had ik even over het hoofd gezien, uitermate correct opgemerkt Sprietje, gelukkig had degene waar ik de buis had besteld er een aantal pp- doppen bijgeleverd, dus aan de onderzijde komt dan dus ook een afsluitdop en -bijna vergeten- bovenin komt nog een DAB+ dipool, vertikaal opgesteld. Voor de bekabeling van het geheel heb ik voor Belden H125 gekozen (niet al te kostbaar en gewoon goede coax), de connectors zijn van PCT 9L-NT en Cablecon F-6-TD-5.1 (F-type's, compressie, waterdicht) en beide soorten zijn gemakkelijk af te monteren.
  4. @Sprietje; ja, die kan ik gemakkelijk kwijt omdat ik er momenteel maar een (1) in gebruik heb die op de Astra cluster gericht is. Heb tevens ook een multifeed-rail aangeschaft t.b.v. 4- lnb's en de rail deels voorgemonteerd maar die plaats ik volgend jaar. Daar gaan de Inverto's niet op passen denk ik. De Triax-80 is momenteel gedemonteerd en van de mast afgehaald omdat de bevestiging(en) zijn verbogen, sowieso slechte kwaliteit dat soort schotels en bevestigingsmateriaal vandaag de dag. De 42,4mm (inwendig) stalen buis tevens laten zakken omdat daar een pp- afsluitdop aan de bovenzijde op moet. De hele boel weer monteren, maar dat ga ik volgende week -bij mooi weer- regelen, omdat ik -gezien mijn leeftijd- nou niet echt meer de vlotste en sterkste ben. ...en anderen om hulp vragen hier in de buurt (leeftijd liggende tussen de 60 a 80 jaar) is niet echt een realiseerbare optie. :-(( Afin, als alles er weer staat komt er een nette foto. Dus nu even mooi de tijd om de satmeter (Xsarius HD easy pro, 2e-hands) een beetje op te knappen (krassen uit het scherm polijsten, knoppen reinigen, nieuw accu-pack plaatsen e.t.c.) dan is die ook weer netjes en toonbaar.
  5. Nou, nou dat was wel een aardig klusje. Afin, ik heb uiteindelijk aangeschaft van Inverto twee lnb's, de Black Premium pll single 40mm en de Ultra 40mm pll. Het verschil tussen beide(n) is nihil. Mijns inziens zijn ze even goed o.a. qua gevoeligheid (via ontvangst geconstateerd, had toen nog geen satmeter). Ik heb voor single gekozen omdat ik sowieso niet van plan ben programma's (uitzendingen) op te gaan nemen de hele setup is bedoeld om eens te kijken wat er zoal te "zien" valt van de diverse satellieten (lees: afstruinen). Overigens dank voor alle op-, en aanmerkingen.
  6. De satmeter heeft een CH341 USB converter chip aan boord, uart, parallel, serieel etc. naar usb. Windows heeft de driver hiervoor standaard aan boord, zie "Device manager->Ports->COM&LPT", daar zie je -als de satmeter via de kabel is aangesloten op de pc- de verbinding. Je kan de satmeter overigens niet zomaar via "File viewer" e.d. benaderen, je hebt daar software voor nodig. Via deze poort zie ik althans geen bestanden staan zoals je bijv; wel op een extern opslagmedium (USB pendrive, hdd etc.) zou zien verschijnen.
  7. Elke overgang van connector op connector geeft verlies, ooit tijdens de studie meegekregen dat dit zo'n -3dB zou zijn. Zelf overigens niet vastgesteld en gemeten. BNC connectoren zijn er idd in een 75-Ohms en 50-Ohms uitvoering(en), denk hier aan ook aan RG-58 en RG-59 coaxkabel.
  8. Ik weet het is al een lange tijd geleden dit topic, maar ik heb hier hetzelfde probleem met mijn Xsarius satmeter HD easy Pro. Onlangs 2e-hands aangeschaft maar er is geen software voor deze unit te vinden, althans ik kan het niet vinden en is al helemaal nergens te downloaden. Ook bij Xsarius niet, slechts bestanden die eindigen op .sdx (Excel formaat?) en de tools zijn van bedoelde website afgehaald. Jammer... Dus mijn vraag is dan ook hier, ziet iemand kans om mij de software (via pm, of email) toe te sturen? Met mijn dank voor de eventuele reacties.
  9. @Sprietje; zo zie je maar weer wat geleerd en alvast dank voor de informatie. Ik moet het lnb- materiaal en rail overigens nog aanschaffen, ook zal ik eens bekijken wat er zoals aan satellieten binnen het -redelijk- ontvangstbereik ligt, er is vast wel wat via een zoekmachine te vinden. 😀
  10. Beste leden, Onlangs ben ik op dit forum beland door een zoektocht via Google voor lnb's voor mijn schotel van Triax (zie titel). Ik ben nieuw, aardig op leeftijd maar toch maar weer deze 'hobby' onlangs opgepakt. Mijn informatie en technische achtergrond stamt uit de '80-er jaren en is -zo te zien- knap verouderd en ben dus niet zo 'up-to-date'. Mijn vraag aan jullie is als volgt, voor de schotel zou ik graag een aantal (minimaal twee) lnb's willen aanschaffen met een rail aan de lnb- houder zodat ik er eventueel meerdere kan monteren. Gelezen heb ik dat de lnb's van het merk Inverto erg goed zijn, mijn voorkeur gaat uit naar de pll- versie's. Waarom? Aangezien een pll gestuurde oscillator voor de downmix van het ontvangen van het feitelijke satelliet signaal naar het 'middenfrequent' (+/- 900 a 1000MHz) superieur is dat dat van een vaste (o.a. dro- oscillator). Immers verloopt de frequentie (door koude en of warmte) van het te mengen lo- signaal, dan regelt de pll deze frequentie zo bij dat deze weer correct is. Een dro (dielectric resonator) doet dat niet. Commentaar op dit betoog is hier welkom en wordt gewaardeed. Als ik meerdere lnb's naast elkaar op een rail monteer, wat is dan verstandig? Is dat mechanisch mogelijk? ...en wat voor merk/type lnb's dien ik dan aan te schaffen, wat voor 'goede' rail (er zijn verschillende type's zag ik)? Het is overigens niet de bedoeling dat ik Canal Digitaal (Astra-3) en het op Duits gericht publiek (Astra-1) ga ontvangen. Astra-2 lijkt mij interessant en misschien andere satellieten die momenteel in omloop zijn (ik heb mij hier nog niet zo in verdiept, dus op voorhand excuus voor dit gebrek). Interactief e.a is ook niet van toepassing evenals -een vorm van- ondertiteling. De opstelling wilde ik maken van een vrij verkrijgbare gegalvaniseerde voet waarin met je vier stuk's stoeptegels kan plaatsen t.b.v. enige vorm van een stabiele opstelling. Het is hier waar ik woon erg moeilijk beugels met een stukje pijp te plaatsen, aangezien de buitenmuren van mijn keukenaanbouw (waar ik graag het hele spul wil monteren) erg zwak van constructie zijn. Dus dacht ik het geheel op het platte dak te plaatsen, dat is wel een mogelijkheid. De coax die ik ga gebruiken is van Belden, type H-125 en waarschijnlijk afgemonteerd met crimp F-connectoren of compressie F- type's, van dit laatste type ben ik nog niet helemaal uit hoe dat ik dat e.e.a. moet realiseren. Ik hoor jullie adviezen zeer graag en ben benieuwd of er misschien andere ideeën over de setup met de Triax 80 cm schotel en aanverwant materiaal zijn. Alvast mijn hartelijke dank!
×
×
  • Nieuwe aanmaken...