Ga naar inhoud


vasonline

Lid
  • Items

    74
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

vasonline's prestaties

Vaker hier

Vaker hier (2/8)

  • Conversatie starter

Recente badges

  1. 22 06 2023 10u49: Het is er! tune to: QAM_AUTO f = 642000 kHz I999B8C999D0T2G8Y0P0 (8248:13426:4097) (time: 04:32.650) service = La Une TEST HD (RTBF) service = Tipik TEST HD (RTBF) service = La Trois TEST HD (RTBF) service = BRF TEST (RTBF) service = La1ere (RTBF) service = VivaCite (RTBF) service = Musiq3 (RTBF) service = Classic21 (RTBF) service = Tipik (RTBF) service = BRF (RTBF) Screenshot ontvanger met signaalparameters. Screenshot VLC met media informatie. Gebruikte antenne = antenne voor Goes
  2. 17 6 2023 10u51 -> K42 geen signaal, met de yagi voor Goes. Ik probeer af en toe nog eens.
  3. Dag Scoopy, Dank je! 1) De (insert chinese webwinkel) balun uit mijn post van een jaar geleden. 2) viel goed mee: met kaartje google maps, lijntje trekken naar zender Goes, africhten op een markant punt dat de lijn raakt in de buurt. Ik controleerde het ook met mijn ontvanger op de laptop (boven op dak) maar met google kaartje uitrichten was het prima/maakte geen verschil. 3) Ik heb de RTL SDR stick van "RTL SDR blog", de metalen versie + de connector kit, waar een Coax connector, F connector, Bajonet, PL connector ... inzit.
  4. Dag Alex1970, Begrijp ik. Succes met de experimenten! Ter informatie voor iedereen: (ik heb er mijn ontvangstpad voor ik aan dit experiment begon, op nagerekend) https://www.scadacore.com/tools/rf-path/rf-line-of-sight/
  5. Dag OFDM, Bedankt voor het uitvoerige antwoord! idd ik begrijp het probleem met K42. Als er nog iets nieuws is, laat ik het weten. @Alex1970: Je kan de instellingen die ik gebruikte, zien in het linkervenster van SDRangel. Zeker niet vergeten de slider 'Gain' open te zetten. Deze staat standaard toe, en dan heb je geen versterking (of het vinkje naast AGC aanzetten, maar ik vond een beter contrast, door het zelf in te stellen). Dank aan iedereen die reageerde.
  6. Ik heb de ontvanger laten openstaan enkele uren, en hij geeft een ruismarge tussen de 18 en 20dB overdag. Dit blijft stabiel. Komt goed overeen met uw bevindingen! 's avonds zie ik de ruismarge vaak stijgen naar 23-24dB. Mijn ontvangsthoogte: 2 verdiepen + 3m mast: ongeveer 9m. Ik overweeg om de definitieve mast nog 1m extra te geven. (de antenne staat lager dan ooit tervoren, ik ben blij dat dit werkt - QAM 256 dan toch overwonnen! ) Een experiment dat ik nog kan doen, is de mastversterker er vantussen halen. Wel de antennevoeding uitschakelen, anders maak ik brokken. Enkele tests voor de RTBF. Met binnenantenne: alles is zwakker, maar weinig verschil t.o.v buitenantenne Goes. Deze antenne heb ik al 20 jaar. Dan bedacht ik: maar ik heb die dipool nog van de vorige antenne (welke door storm Chiara was gesneuveld). Ik zal ze eens horizontaal en verticaal houden, om het verschil te zien. En kijk: Verticaal: streepjes Horizontaal: bijna geen streepjes. Je zou zeggen dat ik beide zendlocaties ontvang. Waarbij het horizontale signaal het sterktste is ( ik hoef er geen moeite voor te doen - dank u RTBF ) Hopelijk heeft u er iets aan? In SDRangel kon ik de weergave aanpassen. Ik lees dat u en anderen in NL liever de oude freq 754Mhz prefereren. Ik ga er vanuit, dat het het nieuwe kanaal in NL zal herbruikt is, en dus moelijker zal zijn om de RTBF te ontvangen? Algemeen genomen is men in Wallonië wel "relaxt" en zou een afschakeldatum van 2024 goed kunnen. Even op de SDR gekeken op 642Mhz: (nog) niets te zien Groetjes!
  7. Dag Alex, Dat is inderdaad een FM antenne. Klopt: ik gebruik deze enkel voor lokale zenders. Nu we zelf een yagi antenne gemaakt hebben, zou ik ze wel kunnen aanpassen naar een mooie verticale dipool Goed idee om eens te doen in de toekomst! Ik probeerde zoveel mogelijk courante materialen te gebruiken voor de yagi. De basis is een 15x15 alu profiel. Dit kon ik in de gewenste lengte verkrijgen in de betere metaalwarenwinkel. De staaftjes zijn 6mm, deze kon ik in de bouwmarkt vinden. Dan goed aftekenen, puntslag zetten en boren (liefst met boormachine in houder, of kolomboormachine als je dat hebt) om recht te boren. Ik boorde 6mm gat voor 6 mm staafje. Nadien met een kleine vijl ingegaan om te ontbramen. Staafjes: afzagen op lengte + 1 a 2mm. Ik vijlde ze nadien op juiste lengte. ('veel meten en weinig afdoen' - uitspraak oud leerkr van mij) In het midden van het staafje puntslag zetten. Gaatje boren, schroefdraad M4 erin vastschroeven met M4 boutje op het 15x15mm profiel. Het meeste werk had ik aan de draagbeugel. Ik opteerde ervoor om het 15x15 profiel niet te doorboren, maar dit met klembeugeltjes erover vast te zetten. Op de vorige pagina's kan je hier foto's van vinden + iets meer uitleg. Groetjes!
  8. Wat bijgeleerd. Bedankt! Als ik door de frequenties doorstap, zie ik goed, wat u omschrijft. Ik ga eens kijken wat hoe het spectrum er op de RTBF uitziet de met binnenantenne vs de Yagi buitenantenne. Interessant wat de reden zou zijn. Je hebt hier Waver, maar ook in Brussel een zender. Beiden zijn hier niet veraf. Het aantal kanalen in beeld is max 1. Ik kan de samplerate verhogen, maar dit is een beperking t.o.v een "echte" frequency analyser. Weliswaar in stappen, maar op die manier kan ik de volledige UHF tv band zien. (ik zou enkele screenshots aan elkaar kunnen plakken) Ik ga eens spelen met de video filtering! In bijlage twee foto's van hoe de setup er buiten uitziet. De coax is van die witte sat coax, dat dien ik nog te vervangen door zwarte uv bestendige. Het is wat ik nog had liggen, en voor het experiment "goed genoeg" voor nu. (en netjes vastmaken met tape) Je ziet de bovenste van de twee klembeugels. dit is ook nog recuperatie. Misschien koop ik een nieuwe mast om het definitiever te maken, i.p.v twee aan elkaar geklampt. Maar "goed genoeg" voor nu. Ik heb de afstand tot Goes opgemeten: +- 65km. De antenne heeft een lengte van 2,8m Misschien inspiratie voor anderen om te proberen?
  9. Dank voor de reacties! Ik maakte 3 scans: Ter informatie: De locale oscillator op de SDR stick heeft een afwijking van 200kHz, Start/Einde van de zender is 200kHz verschoven in de screenshots. - Goes publieke boeket op 474Mhz - Digitenne boeket op 538Mhz: je ziet daar goed dat dit buiten de versterking van de antenne valt. Met de DVB-T2 ontvanger zie je er niets van. Maar op de SDR zien we een hint van het signaal. - Omdat er hier sprake is van RTBF: zo komt het RTBF signaal binnen op de antenne voor Goes. De richting van de antenne is verkeerd, maar het is een prachtig signaal. Je ziet heel duidelijk de kanaaltjes. Ik kan de kanaaltjes ook zien op het signaal van Goes, maar ze zijn vele male kleiner (wat moeilijk te zien op een schermafdruk)
  10. Regio Mechelen. De RTL SDR stick, was een zeer goede tool en onmisbaar voor dit project. Je zag al een hint van het signaal, nog lang voor het decodeerbaar was voor de ontvanger. Met de yagi in de tuin opgesteld, kon ik tot mijn verbazing, een zeer klein, maar onmiskenbaar signaal ontvangen op de SDR . (niet decodeerbaar) (op p2 van dit topic schreef ik iets over wat er vroeger was)
  11. - De zelfbouw antenne is gemaakt, en mét resultaat! (het overtreft mijn verwachtingen) - Veranderingen in atmosfeer/stabiliteit: te testen. - De antennehoogte: te testen. (oude buis aan elkaar geklampt - 3m korter dan vroeger, dus kan nog beter) - 14,2dBd op 474Mhz - Dipool is 16mm² elek kabel. - De balun is ingegoten met lijmpistool in elek doosje - Johanson/Unitron 7315 mastversterker herbruikt. - 15x15mm profiel van plaatselijke handelaar, 6mm buis voor de staafjes. M4 schroefdraad/rvs schroefjes. - Gemaakt met Yagi calculator VK5DJ - de antenne staat buiten op de tweede verdieping + buis 3m - vrij zicht richting Goes
×
×
  • Nieuwe aanmaken...