Ga naar inhoud


Audioniek

Lid
  • Items

    549
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    3

Berichten die geplaatst zijn door Audioniek

  1. Op ‎17‎-‎11‎-‎2020 om 20:24, cinelli zei:

    display geeft L 1:00   (dat is loader versie,  ik wil die ook updaten maar weet niet of zoiets kan )
     

    De Rebox RE-4420 is op dit moment tussen de 4 en 6 jaar oud en geeft eigenlijk nooit problemen op hardwaregebied. Op de foto zien de bedoelde elco's er dan ook prima uit.

    De loader is de laatste versie. Er is één oudere versie qua versienummer (8.05), maar dat is precies dezelfde, omdat de fabrikant na een tijdje de loaderversies heeft omgenummerd. Bovendien heeft de loader helemaal niets te maken met problemen die tijdens bedrijf optreden; hij moet alleen een Linux-kernel opstarten, die vervolgs de software opstart die je als gebruiker ziet. Tegen die tijd heeft de loader allang zijn werk gedaan en staat op de zijlijn te niksen. Verder heeft een loader-update aleen maar zin bij opstartproblemen, en heeft altijd het niet te onderschatten risico dat de ontvanger verandert in een papiergewicht. Gewoon niet doen dus. Een loader update gaat bij alle Reboxen met een .ird updatebestand op een USB-stick en de channel-up methodiek (zie elders in dit forum).

     

    Naar mijn idee zit ceesv met een probleem in de buiteninstallatie het dichtst bij de vermoedelijke oorzaak.

     

    Groeten,

    Audioniek.

  2. Je hebt het jezelf erg moeilijk gemaakt door de Maxiboot loader te installeren. Nu werken zowel Porter als Channel-up niet meer. Als er nog originele firmware op de ontvanger staat zijn er nog wel wat mogelijkheden.

     

    Probeer eerst eens of je een andere versie van de Rebox firmware kunt installeren. Als dat lukt, is de resellerID nog niet veranderd. Krijg je Err 0x10, dan wordt de puzzel welke resellerID er nu in de loader zit en is de enige enigszins werkbare weg terug die van het AAF Recovery Tool (ART) en twee kabels naar de ontvanger.

     

    Meld eens terug wat er gebeurt als je een andere Rebox firmware probeert te installeren en op welke manier de Maxiboot is geinstalleerd geworden.

     

    Overigens: waarom moet er zo nodig Octagon firmware op de ontvanger? Die is precies hetzelfde op de vormgeving na, de CanalDigitaal kaart doet het zonder extra plugin niet en je hebt geen FastScan meer...

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  3. De RE-8220 heeft (eindelijk) USB-drivers op USB-2.0 niveau. Dat betekent dat de problemen die je vroeger had met USB sticks die niet helemaal of helemaal niet compatibel waren met USB-1.1 voorgoed verleden tijd zouden moeten zijn. Dit geldt in ieder geval voor de channel-up methode, via de firmware verwacht ik eigenlijk hetzelfde. Het inladen van een firmwarebestand over USB is dankzij de verbeterde USB-drivers ook een heel stuk sneller dan bij de oudere ontvangers en het flashen ook dankzij de modernere NAND-flash chips i.p.v NOR-flash chips. Niet schrikken derhalve bij de eerste update: het gaat een stevig stuk rapper, het is nu bijna secondenwerk geworden.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  4. 3. Bij Change To kies je de correcte Octagon ontvanger

    En dat is dus precies NIET de bedoeling, want dan verander je de Octagon reseller ID in het .ird-bestand in dezelfde Octagon reseller ID.

     

    Je moet bij Change to dus kiezen voor de Rebox RE-4000 (als die er tenminste tussen staat). Als je de juiste loader hebt geflasht (die van dit forum hopelijk) is de huidige reseller ID van je ontvanger 20010300. Als het ID changer programma de mogelijkheid heeft de code rechtstreeks in te voeren heb je deze waarde nodig. In sommige gevallen zijn de eerste vier cijfers (2001) genoeg.

     

    Ik sluit me overigens aan bij het antwoord van CeesV: wat denk je ermee op te schieten? De software is op de plugin-mogelijkheid en de andere vormgeving na precies hetzelfde.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  5. De harde schijf is waarschijnlijk in JFS geformatteerd. Ga niet met op Windows gebaseerde programma's aan de gang: de problemen worden waarschijnlijk aleen maar groter.

     

    Het advies van ceesv is het beste: hang hem aan een andere Rebox (even aannemende dat het een USB schijf is). De eerste hindernis zal zijn: wordt de schijf herkend? Zo nee, dan is er niet veel meer mogelijk. Wordt de schijf wel herkend, dan in het menu van de Rebox (ik meen onder Opslag) een schijfcontrole uitvoeren. Wat dat oplevert is verrassing; de kans is echter reeel dat je de opnamen kwijt bent.

     

    Je kunt de schijf ook aan een Linux PC hangen en daar een fsck.jfs uitvoeren. Effectief is dat hetzelfde, maar niet iedereen heeft een Linux PC.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  6. Een rechtstreeks antwoord op de topic-vraag is naar mijn idee dit: geen. Waarom?

     

    - Het flashgeheugen is te klein en een RE-4000 kan geen ingebouwde hardschijf hebben; dus moet Enigma2 gedraaid worden vanaf een USB-stick en daarmee is de enige USB-aansluiting bezet;

    - Om te kunnen booten vanaf USB moet je de bootloader wijzigen naar de TDT Maxiboot. Dat is niet zonder risico's en de weg terug naar de originele loader is bepaald moeizaam;

    - Enigma2 gebruikt veel ge-interpreteerde Python-code. Dat is op deze wat oudere op slechts 266 MHz geklokte ontvanger niet bepaald snel;

    - Het inrichten van de USB-stick moet met een plugin onder de Fortis firmware (die dan prompt niet een Rebox-firmware kan zijn) of met een speciaal programmaatje op de PC. De stick krijgt namelijk drie of meer partities, die op Windows op één na niet uit te lezen zijn.

     

    De huidige originele software is zeer stabiel. Zoals gezegd: als experiment wel aardig, maar voor dagelijks TV kijken niet aanbevolen.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  7. Ofschoon het niet expliciet in het draadje staat, neem ik aan dat de ontvanger met een HDMI-kabel rechtstreeks op de TV is aangesloten. Dan zou ik als eerste controleren of de SCART respectievelijk de witte/rode tulp wel (analoog) geluid geven. Is dat niet zo, dat is er inderdaad iets defect.

     

    Veel waarschijnlijker (omdat er wel beeld is en dus de datastroom van de zender goed gedecodeerd wordt) is dat in het menu van de ontvanger toch nog een instelling niet goed staat. In het Engels is de naam van de instelling "Dolby Digital on HDMI", in het Nederlands zal het iets dergelijks zijn. Deze instelling moet op No/Nee, want zeer veel TV's accepteren geen Dolby Digital als geluid op HDMI. Met de instelling No/Nee stuurt de ontvanger niet MPEG maar PCM naar de HDMI, en dat zou altijd moeten werken.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  8. Indien je nog garantie op deze ontvanger hebt, doorgaans 2 jaar, en ze zelf niet geschoold bent in de electronica, is mijn advies om deze ontvanger terug te brengen om onder garantie te laten repareren.

     

    In de basis is dit een goed advies, maar ik zou ook even rekening houden met deze feiten:

    - Dit is een SD ontvanger die MPEG4 niet kan decoderen. Met de huidige plannen van Canal Digitaal is de ontvanger op korte termijn niet meer geschikt om naar de Nederlandse zenders te kijken;

    - Op de bekende tweedehands site kun je een werkend exemplaar voor circa 20,- euro regelmatig vinden. Dat is denk ik minder dan welke reparatierekening ook;

    - Alle onderdelen in de ontvanger zijn inmiddels 8 jaar oud en mogelijk is de ontvanger in die tijd intensief gebruikt.

     

    Ik dit geval zou ik er over nadenken de ontvanger af te schrijven en een nieuwe HD ontvanger kopen. In het Rebox-programma kun je dan gaan voor een RE-2220 of een RE-4220. Bij andere merken zijn de mogelijkheden schier eindeloos.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  9. En ondanks de dubbele tuner sprong de receiver van de bekeken zender naar de zender die opname begon.

     

    Af fabriek en na een fabrieksreset staan de tuners op doorlussen en krijg je dit verschijnsel. Verder heb je voor het bedoelde (een zender kijken en een andere opnemen) twee kabels nodig vanaf de (dubbele) LNB(s). Als er twee kabels liggen, in het menu de tuners op separaat instellen.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  10. Het enige dat ik nu nog kan bedenken is de uitrichting van de schotel controleren/verbeteren.

     

    Je post bevat een tegenstrijdigheid: op een moederbord S9000-V1.0 zitten de bedoelde elco's NIET op de print. In sommige gevallen heeft de fabriekant ze bijgeplaatst en op dezelfde manier als in de eerste posting getoond. Zitten de elco's niet op de spanningsregelaars, dan zou ik ze alsnog (weer) toevoegen. Kwaad kan het in ieder geval niet.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  11. De bootloader is de achilleshiel van het apparaat. Behalve dat hij zorgt dat er gestart kan worden, bevat hij ook de routines om de software te flashen. Als de bootloader niet meer start heb je dus een dode ontvanger, want er kan niet meer geflasht worden.

     

    Op het moederbord is daartoe een plaats voorzien waar een connector kan worden gemonteerd. Dit is de JTAG-connector. De specialist moet dan een connector plaatsen waarna hij met een JTAG-interface, een PC, JTAG software, een relocatable loader of flasher voor dit moederbord en een loader binary de bootloader weer terug kan flashen in zo'n situatie. Zoals opgemerkt: specialistenwerk.

     

    Stap 1 is dus de voeding (laten) nakijken met een meter of de spanningen kloppen. Stap 2 is eventueel het JTAG-pad. Bedenk wel dat dit soort ontvangers al op leeftijd beginnen te komen, en dat ze op tweedehands sites vaak voor 50 tot 100 auro worden aangeboden, soms zelfs compleet met harde schijf.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  12. Antwoord op de laatste vraag: Ja want de bootloader start en geeft zinnige meldingen. Het display lb20 moet gelezen worden als L6.20 dat voor deze ontvanger de correcte bootloader is.

     

    Weet je zeker dat je in porter de goede poort heft gekozen? Dit laat zich via het windows apparaatbeheer eenvoudig vaststellen: eerst kijken met de USB-RS232 adapter niet aangesloten, daarna met het apparaatbeheer nog geopen de USB-adapter aansluiten. Nu moet er een COM-poort bijkomen. Dit is de poort die in Porter gekozen moet worden. In het verleden waren sporadisch berichten dat sommige goedkopen USB-RS232 adapter niet met Porter wilden werken. Bij aanhoudende problemen zou ik toch nog even gaan zoeken naar de oudste USB-stick in huis of op het werk en het daarmee proberen en met Channel-up werken. Bruikbare sticks zijn hooguit 1Mbyte, en lekker traag (weggevertjes doen het vaak nog het best).

     

    Of je contact hebt met de RE-4200 via RS-232 kan ook nog getest worden met Hyperterminal of Putty. Open een sessie met de COM-poort van de USB-adapter en aangesloten ontvanger en schakel de ontvanger in met de netschakelaar. Nu moet de sign-on van de bootloader op het scherm verschijnen. Bij deze ontvanger begint die met wat rommel gevolgd door Frts. (Instelling ook hier 115k2,N,8,1).

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  13. Wat gebeurt er precies als met de schakelaar achterop de netspanning wordt ingeschakeld? Er zou minimaal een tekst van de loader op het display moeten komen (LOADER 1.?? of TDT Maxiboot o.i.d.). Gaan direct de witte LEDs in de cirkelknop en de powertoets aan, en gebeurt er verder helemaal niets, dat is het een voedingsprobleem, of is de bootloader beschadigd. Stap 1 is dan de spanningen van voeding nameten (de waarden staan bij de connectors). Zijn de spanningen goed (+24V is meestal aan de lage kant) dan is waarschijnlijk de bootloader verrot en wordt het JTAG-specialistenwerk.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  14. Ik denk eerder dat de bootloader is verongelukt. Als er LEDs branden werkt in ieder geval een deel van de voeding nog? Als de op de voedingsprint aangegeven spanningen nog redelijk kloppen, is het de bootloader. De +24V is meestal wat lager; als het meer dan 21V is het in principe al goed.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  15. De getoonde kabel is een USB->RS-232 converter. Na insteken in Windows maakt deze intern een COM-poort aan, meestal met een nummer hoger dan 4 (zie Apparaatbeheer). De verbinding met de Rebox heeft behalve deze converter nog de al genoemde nulmodem-kabel nodig. Dat is een kabel met aan beide zijden een vrouwelijke 9-polige SubD connector. Intern (en dat is belangrijk) zijn de pennen 5 rechtstreeks doorverbonden, en de pennen 2 en 3 gekruisd. Een elektronica-winkel en de betere satellietzaken verkopen dergelijke kabels voor enkele euro's.

     

    Error 90 duidt op USB-problemen. Gebruik een oudere USB stick met een bescheiden capaciteit. Moderne sticks zijn heel vaak niet meer USB1.1 compatibel en geven problemen met Error 9X.

    Groeten,

     

    Audioniek

  16. Naar mijn idee wordt dit alles nogal ingewikkeld opgelost, en het is m.i. ook gevolgbestrijding in plaats van oorzaak opheffen. Er zit in het Menu Tijdinstellingen een keurige functie waarmee de ontvanger kan worden ingeschakeld op een bepaald tijdstip (eenmalig, dagelijks, wekelijks) en ook een om de ontvanger tijdgestuurd weer in standby te zetten. (zie handleiding bladzijde 40). Na tijdgestuurde inschakeling staat de ontvanger op dezelfde zender als toen hij werd uitgeschakeld en dat kan een EPG-loze radiozender zijn.

     

    Het geknipper tussen rood/blauw is een signaal dat er waarschijnlijk iets met de voeding niet goed is, hetgeen strookt met de opwarmklachten.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  17. P.s   Ik laat de ontvanger nu ook s" nachts aanstaan maar ik vraag mij af of de stroomkosten dan niet erg toenemen. 

    De vermogensopname stijgt dan van circa 1W (deepstandby) naar circa 25W ofwel ruim het twintigvoudige. Absoluut op jaarbasis wordt er dan ongeveer 240 kWH meer energie gebruikt. Of dat laatste een erge toename is op het jaartotaal van het hele huishouden is waarschijnlijk een smaakkwestie.

     

    Vergelijk je het met standby versus ingeschakeld dan is het verschil slechts enkele Watts (op jaarbasis hebben het dan over enkele euro's) omdat effectief dan ook de LNB(s) 's nachts gevoed worden. Daar staat dan weer tegenover dat deze altijd iets warmer zijn dan de omgeving, en dat houdt het vocht met zekerheid buiten ofschoon LNB's geacht worden vochtbestendig te zijn.

     

    Op dezelfde manier redenerend kun je ook deepstandby versus helemaal uit benaderen: als er geen timeropnamen gepland zijn kan de ontvanger ook helemaal uit (op jaarbasis ca. 10 kWh).

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

     

    PS. De "elco-fix" behelst een standaardvaardigheid die een ieder met wat soldeerervaring kan uitvoeren. Je bent dus niet noodzakelijk veroordeeld tot een satellietspecialist; iedere goede "radiozaak" die zelf repareert (ze bestaan nog) moet dit klusje vlot kunnen inkoppen, zeker met een linkje naar het betreffende onderwerp op dit forum.

  18. De elco's zelf kosten enkele dubbeltjes en aan arbeid is het hooguit een kwartiertje. Technisch aangelegde kennissen werken aangaande het laatste aspect meestal gratis.

     

    Een nieuwe vergelijkbare ontvanger kost al gauw zo'n 150 euro, de "elco-fix" is (indien nodig) dus vrijwel altijd de moeite waard.

     

    Zie ook het antwoord in PM aangaande de moederbordversie.

     

    Groeten,

     

     

    Audioniek.

  19. Jawel. Ik heb inmiddels tvheadend draaiend op alle Rebox modellen, uitgezonderd die drie huidige. Op de RE-4000/8000/9000 is het inderdaad niet snel, en bovendien is de vrije ruimte zodanig krap dat je maar één satellite kunt scannen. Ik heb nog geen ervaringen kunnen opdoen met versleutelde zenders, daar ik geen toegang heb tot de hiervoor benodigde broncode.

     

    Groeten

     

    Audioniek.

  20. Porter gebruikt het Kermit-protocol om de gegevens over te brengen. De Maxiboot loader beheerst dat protocol niet. Ook de methode met Channel-up werkt niet met Maxiboot. De twee overige manieren zijn inderdaad via merkvreemde firmware met plugin mogelijkheid en een HDF-flasher plugin of als dat echt niet wil lukken met ART (AAF Recovery Tool, gebruik de versie voor de Atevio AV7000). Met ART eindig je met een loader 1.23 en Atevio AV7000 reseller ID. Die kun je weer wel opwaarderen naar Rebox 1.54 met de methoden uit posting #1 door eerst een resellerchanger los te laten op het .IRD bestand uit de eerste posting. Een Atevio AV7000 heeft resellerID 20090000.

     

    Ik hoop dat het lukt.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  21. Als je wat geduld hebt is het binnenkort mogelijk op een RE-8000 Tvheadend te draaien, Ik ben daar nu mee bezig om het voor die ontvanger geschikt te maken. Snel wordt het niet daar de RE-8000 een als wat oudere ontvanger is met een bescheiden CPU. Voor zover mogelijk krijgen ook de andere Rebox-modellen die mogelijkheid, met uitzondering van de drie huidige.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

  22. Loader 7.06 is een variant van loader 7.00 waarmee de ontvanger oorspronkelijk uitkwam. 7.06 (er bestaat ook nog een 7.07) kan ook een Neutrino/Enigma2 image vanaf een USB stick starten (channel down bij een koude start schakelt dit in of uit) terwijl de fabrieksoftware netjes in het flashgeheugen blijft zitten.

     

    Groeten,

     

    Audioniek.

×
×
  • Nieuwe aanmaken...