Jump to content

on4aa

Members
 • Content Count

  100
 • Joined

 • Last visited

About on4aa

 • Rank
  Proef lidmaatschap

Aanvullende info

 • Geslacht
  Mannelijk
 • Locatie:
  Zuid-Limburg
 • Interesses
  FTA DVB-S2, Fransat, DVB-T2, OSMC, internetradio, radiozendamateur

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hier is het signaal ook stabiel geworden. Laat ons hopen dat dit niets met het weer te maken heeft en eerder met aan ons geklaag hier!
 2. Als zoiets gebeurt, dan komt dit doorgaans doordat de antenne aan het uiteinde hoog-ohmig koppelt met een andere metalen structuur om zo een betere antenne te vormen.
 3. De Televes NanoKom 561701 lijkt ook twee afstelschroefjes te hebben om de versterkingswinst te regelen.
 4. Een beetje dunner denk ik, maar voor de rest vermoedelijk identiek van binnen.
 5. Haha, wat zeg je hiervan @Sprietje: Triax IFP 101lte; eveneens 12V DC De grotere doos lijkt mij een geval van hergebruik van de behuizing voor binnenhuisversterkers.
 6. @Sprietje Dat is een heel serieus blok van formaat om slechts 1 watt aan energie om te zetten! Het zal vermoedelijk wel een super nette analoge voeding zijn i.p.v. die schakelende voedingen.
 7. Bedankt voor deze mooie tip, @Sprietje. Dat lijkt mij wel wat om mijn verticale en horizontale (voor Luik) yagi's op een betere manier te koppelen. Zit daar nog een DC-injector bij? Mijn ontvanger kan immers slechts 5V DC @ 50 mA via de coax aanbieden…
 8. Er bestaat een beeldcodering, wavelet codering (door een Belgische dame uitgevonden) waarbij bij onderbrekingen geen blokvorming ontstaat. Er treed dan enkel wat verlies aan detail op, wat doorgaans niet eens wordt opgemerkt. De BBC heeft hiermee reeds geëxperimenteerd onder de naam Dirac. Zo een tien jaar geleden leed wavelet codering nog aan talrijke kinderziektes in vergelijking tot H.264. Dit is meteen ook de reden waarom we vandaag nog steeds met de blokken van HEVC H.265 zitten opgescheept en ontvangst spijtig genoeg een alles of niets zaak blijft. Ik vraag mij af of er nog verder onderzoek wordt gedaan naar wavelet codering voor DVB? Wavelet codering van plaatjes kan men trouwens ook zelf eens uitproberen met de gratis radiozendamateursoftware WinDRM. Dit loopt natuurlijk stukken trager omdat het voor heel smalle bandbreedtes is bedoeld. Het interessante is dat de ontvangst gerust enkele seconden onderbroken mag worden. Het plaatje komt er dan nog steeds wonderwel mooi uit dankzij die wavelets. Met bijvoorbeeld JPEG zou men dus in de plaats ongewenste blokvorming verkrijgen bij onderbrekingen.
 9. @Sprietje Neen, je hebt ook combinatoren waarvan één poort is afgestemd. Op die ene poort heb je dan maar 1 dB verlies. De andere poorten hebben daarbij echter ongeveer 4 dB verlies. Zie bijvoorbeeld hier. Tot voor kort had ik zoiets probleemloos in gebruik voor DVB-T. Met de kanaalwijziging had ik een nieuwe besteld, maar die doet het niet vermoedelijk vanwege een fabricagefout. Men kan overigens ook aangeven welke poorten DC moeten doorlaten.
 10. @HG5812 Kun je eens wat meer vertellen over dit koppelfilter. Merk? Waar verkrijgbaar? Speciaal afgestemd op bepaalde kanalen?
 11. Heel interessante legale basis. Ook de wetgever geeft blijk van geen kennis te hebben van het hier eerder aangehaalde Shannon-Hartley-theorema. Om gelijke ontvangst als voorheen met dezelfde antenne te verzekeren, moet bij toegenomen datasnelheid de ontvangen veldsterkte omhoog. Het wordt eens tijd dat TNO op deze zaak wordt gezet om de desbetreffende partijen wat bij te scholen. Ik vond het ook al totaal niet kunnen dat KPN de mensen letterlijk het dak op jaagt om wat aan hun antenne te prullen, terwijl de eindgebruiker helemaal niets kan doen aan de ontwerpfout in de opzet van deze straalverbinding. Draagt KPN ook verantwoording als er eens eentje van het dak valt? Nieuwbouwwoningen zijn bovendien niet meer te vergelijken met woningen van pakweg tien jaar terug. Door de doorgedreven thermische isolatie, beton, metaalgevels en spiegelglas lijken moderne woningen tegenwoordig veeleer op een kooi van Faraday.
 12. Als men nog een beetje verder doordenkt, kan men zich nog een heleboel andere propagatiemodi bedenken die een veranderlijke multipadpropagatie veroorzaken, gelijkaardig aan de eerder beschreven weerfenomenen. Denk bijvoorbeeld aan een bouwkraan in de buurt die regelmatig verdraait, of windturbines die zich in de wind zetten. Ook UHF-reflectie tegen de romp van een overvliegend lijnvliegtuig is een ding. Bij een te nipte keuze van het wachtinterval of een te hoge vereiste signaal-ruisverhouding vanwege een te hoge QAM-waarde, geraakt het DVB-T2-signaal meteen in de war.
 13. Neen, uiteraard niet. De MUF bij sporadische Es-laagpropagatie kan hooguit 50 tot 70 MHz bedragen. We hebben hier echter te maken met troposferische propagatie . Dit past wel in het plaatje: Het verhaal lijkt mij duidelijk. Door troposferische propagatie ontvangt men een tweede KPN signaal met extra vertraging dat buiten het wachtinterval (guard interval) valt. Resultaat: Geen DVB-T2 op warme zomernachten; je kunt maar beter op een terrasje pastis gaan drinken en in je lot berusten… 🤩 Vermoedelijk is de uitval bij hevige regen te wijten aan een gelijkaardig fenomeen: met name multipadpropagatie door rain scatter (regen reflectie). Zo werkt ook de regenradar. Een betere "wonderantenne" helpt niet tegen dergelijke fenomenen. Ik blijf erbij: De QAM-modulatie en het guard interval moeten terug op de tekentafel. De huidige situatie is te nipt, te onstabiel en zoals nu ook nog eens blijkt te afhankelijk van het weer om de naam "broadcast" waardig te zijn.
 14. Zo denk ik er ook over. Het is QAM-256 dat wat KPN de nek omdoet. QAM-64 moet het worden, net zoals in Duitsland, met behoud van HD-kwaliteit. Dat kost heel wat minder dan zenders bij te plaatsen of te versterken.
 15. Je slaat de nagel op de kop; beter valt het niet te bewoorden. Niettegenstaande ze gebruik maken van identiek dezelfde technologie (DVB-T2), slagen de Duitsers er toch in van een beter omroepnetwerk neer te poten. Dit bereiken ze gewoon door te kiezen voor conservatievere instelparameters (QAM-64 etc.). Het resultaat is dat waar eerder DVB-T ontvangst was, nu nog steeds uitstekende DVB-T2 ontvangst is, maar nu in HD-kwaliteit. Hierdoor blijven randgebieden even goed bediend als locaties dichter bij een zendmast. Voor zij die zich in Nederland op de juiste afstand van een zendmast bevinden (niet te ver en kennelijk ook niet te dicht vanwege nullen in het antennepatroon), maken inderdaad een grote stap voorwaarts met HD-kwaliteit en meer programma's. In de randgebieden gaat men echter van een aanvaardbaar SD-beeld naar een onbruikbaar beeld dat om de haverklap blijft hangen met grote roze blokken. Dit is kwaliteit nul. Om bij spreekwoorden te blijven; KPN Digitenne heeft getracht de koe commercieel uit te melken door een veelheid van programma's aan te bieden, wat ten koste is gegaan van de ontvangst in de randgebieden. Dit is niet bepaald mijn concept van "broadcast." Als het zo zit, kan 5G wellicht niet snel genoeg komen. Dan kijkt iedereen maar in zijn/haar eigen zeepbel naar IPTV met als resultaat de desintegratie van een samenleving en individualisme troef!
×
×
 • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy