Ga naar inhoud


bcw

Lid
  • Items

    99
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door bcw

  1. Nog even wat terugrapportage.
    We hebben de Triax schotel nagemeten, en alles lijkt ongeveer zoals het hoort.

    Ik heb een TD110 op mijn balkon geplaatst (met vrij uitzicht op de satelliet), een meter of twee boven mijn Gibertini.
    Op de TD110 kreeg ik wel signaal op de SD zenders, maar met erg weinig marge (sommige kanalen begonnen al te blokken..)
    HD kwam niet door.
    Kortom, de schotel is te klein.

     

    De Engelse dame voor wie ik dit doe heeft inmiddels besloten eerst te proberen of ze Engelse TV kan ontvangen via het internet.
    BBC iPlayer en ITVx zouden moeten lukken, met een VPN.
    Bedankt voor het meedenken!

  2. Inderdaad. Ik vind het dat afstellien van het azimuth redelijk soepel gaat. Maar de elevatie gaat schokkerig. 

    Is natuurlijk een erg goedkope constructie.

     

    Ander vraagje. We hebben inmiddels vastgesteld dat zowel het uitlijndoosje wat we gebruiken als de LNB OK zijn.

    We denken nu dat de arm van de schotel niet goed zit. Ik zou dat eens willen nameten, maar daarvoor heb je wat gegevens nodif. Ik heb gisteren gemeten dat de schotel ca 102 cm breed was. Merk Triax. Misschien een TD110? Ik kan geen specs meer vinden van dit model. Heeft iemand die misschien nog?

     

  3. Gisteren hebben we geexperimeteerd met een oude triax (weet niet precies welke, maar de breedte was 102 cm oid)

    Het is ons niet gelukt om een lock te krijgen. Kan aan de het oude tuning device liggen (al een jaar of 10 oud, alleen SD, en lange tijd niet meer geupdate),

    of aan de LNB (had nog een LNB liggen - nieuw in doos) Inverto quad black ultra. Of aan de schotel, of aan de LNB arm.

    Wat mij met name stoort aan de goedkopere schotels in het uitlijnmechaniek. Verschrikkelijk geklooi, vergeleken met een gibertini.

    We testen nu eerst de LNB en dhet uitlijnmachientje op een andere werkende installatie.

     

    Als we een andere schotel aanschaffen, denk ik toch aan de Label die ik hierboven noemde.
     

  4. Bedankt voor het meedenken. Volgens de fabrikant wordt deze Label schotel geproduceerd door hetzeelfde bedrijf dat de Triax ATF130 maakt.
    Overigens, ik had altijd de indruk dat het verschil in kwaliteit voornamelijk zit in  de bevestiging en de verstevigingsstrips, niet zozeer in de spiegel zelf.

     

    • Like 1
  5. Bedankt.

    Ik had ook al gezocht naar webshops, maar ik houd me al jaren niet meer erg aktief bezig met sat TV. Ik ben niet meer goed op de hoogte van webshops.

    Op een twee uur rijden zit een shop in de Lot waar ik vroeger veel mee werkte. Die doet niet meer aan de Gib OP125 want hij vindt die exorbitant duur. In plaats daarvan heeft hij een schotel van merk Label,

    Wat is jullie ervaring met het versturen van grote schotels? 

  6. Hallo,

    Sinds BBC is begonnen met de migratie naar HD hebben een aantal mensen in de buurt van ons (tussen Albi en Castres in Zuid Frankrijk) problemen met de ontvangst van die zenders.

    Ik gebruik zelf een Gibertini OP125, en heb zelden problemen, maar zie die niet meer te koop. Met name de bevestiging en uitlijning vid ik veel beter dan andere schotels.

    Heeft iemand een suggestie voor een goede schotel met robuuste bevestiging - reflector breedte ca 120 cm.

     

    Bedankt!

  7. Wij hebben een Nederlands Netflix account. maar wij wonen nu in Frankrijk. Ik wil het Nederlandse aanbod blijven behouden. Vroeger veranderde het aanbod na enige tijd als je in het buitenland woonde, maar ik weet niet of dat nu ook nog zo is.

    Ik heb de VPN uitgezet, en we konden weer kijken.

  8. Nog even een update.
    Ik heb nog geen mini PC gevonden, maar wel wat andere dingen geprobeerd.
    Mijn Samsung TV is een wat oudere smart TV. Ik heb daarop NLZIET geinstalleerd. Werkte OK, maar hield niet over.
    Daarna heb ik een Amazon fire TV stick gekocht. Netflix, NLZiet, Molotov (Franse zenders) geinstalleerd. Werkt behoorlijk goed. Enige nadeel, voorlopig, is dat het aantal apps (in de Amazon store) beperkt is. CanalDigitaal en NPOStart , bijvoorbeeld. Ik heb de BVN app kunnen sideloaden, maar die werkt niet.
    Gisteren, ter vegelijking, een "ChromeCast with Google TV" gekocht. Meer apps in de store (oa CanalDigitaal, NPOPlus) maar, vreemd genoeg, geen browser. Kun je wel sideloaden heb ik begrepen, maar over het werken met de afsstandsbediening met die browser waren de berichten niet positief.

    Voorlopig heb ik  een lichte voorkeur voor de Amazon stick.

     

    Een Apple TV is misschien nog beter, maar daarover kan ik niet oordelen. 

     

    Gisteren kwam ik overigens een probleem tegen met Netflix. Ik gebruik NordVPN, maar gisteren brak die halverwege een serie af. Netflix vond de VPN niet goed.
    Ook is de performance substantieel lager (20 vs 140 Mbps) via de fire TV stick. Op mijn PC is dat verschil veel kleiner. Moet ik nog uitzoeken. 

     

  9. Ik heb vorige week het projekt weer opgepakt. LibreElec en Kodi 19 geinstalleerd op een RPi 4. Daarna een add-on voor NL-Ziet en CanalDigtiaal geinstalleerd. In principe werken die, maar met minder functionaliteit dan het web-interface van de providers zelf.
    Ik heb ook het PI OS (desktpop) geinstalleerd en met Chromium de web interfaces van NLZiet en CanalDigitaal geprobeerd. Dat werkt, maar met haperingen.
    Daarnaast is het beeld op de TV bleek - veel minder contrast dan bij een normale ontvanger. Kan misschien komen omdat de PI een mini HDMI poort heeft..
    Ik ga eens op zoek naar een low end mini PC. 

  10. Ik ga morgen eens proberen eea te installeren.
    Is dit een app met een grafisch interface op de TV waarmee je series etc kunt kiezen?
    Misschien is die handleiding handig.

    Ik gebruik al een aantal jaren Raspberry's maar ik benader die altijd met een ssh interface. Veel configuraiie heb ik niet gedaan - timzeon, IP adres, etc.

    Ik ga ervan uit dat je dan een infrarood sensor aan de Pi moet koppelen. 

     

  11. Bedankt voor deze informatie. Ik heb zelf een chromecast maar ik vind dat een beetje gedoe. Toegegeven het is een ouder model, misschien is de huidige generatie beter.

    Het liefts had ik een doosje wat ik - net als mijn andere tuners - met een remote kan bedienen. Ik heb ooit gespeeld met een Amika A6 - dat ging redelijk. Ik heb ook begrepen dat er een combo variant is A6 combo die ook satelliet ondersteunt.

    Ik vroeg mij af of dit een goede keus zou zijn, en of er alternativen bestaan. 

  12. Inderdaad - het is een experiment. En de kabels die er liggen zijn lang en oud. De meeste connectors waren het type wat je op de kabel schroeft, ik kon zien dat de mantel ver gecorrodeerd was. Overigens heb ik - bij sommige ontvangers - meer last gehad van te sterke signalen dan  te zwakke. Met een verzwakker ging het signaal niveau omlaag maar de CNR omhoog.

    Ik heb daar ooit een filmpje voor opgenomen en op Rob's satellite forum geplaatst. Helaas te groot om bij te sluiten. (23 Mb)

     

     

    Nog even voor de duidelijkheid - Bovenstaand is een testomgeving om het principe te kunnen testen bij mij thuis.

    Bij onze vriendin staat een multiswitch met 12 uitgangen voor één satelliet. 

    Er staat nu een nieuwe schotel op een bereikbare plaats - voorlopig een Famaval die ik vroeger gebruikte met een Quattro LNB. We gebruiken twee coax kabels vanaf de UK schotel. De verdeling in het huis naar de tuners gaat goed.

     

    Onderstaand schema is het plan voor het geval het experiment lukt. Met Quattro LNBs op beide schotels.

     

     

     

    1091982713_multiswitches3.png.c852d80c141aa7f614cb07c49c2cbe5e.png

     

     

     

  13. In feite is dit allemaal voor een experiment.
    We zijn bezig de satelliet setup in het huis van een vriendin weer aan de gang te krijgen. Grote oude Franse boerderij bestaand uit drie aan elkaar gebouwde huizen met tussenmuren van 70 cm steen. Het dak - waarop de schotel stond, is nauwelijks begaanbaar - steil en glibberig. De kabels verdwijnen in muren, gaan door schoorstenen, naar buiten en weer naar binnen, op en neer tussen drie etages. En veranderen af en toe van kleur.
    Er zijn zo'n tien aansluiting in het huis. We hebben begin en eind van de meeste kunnen traceren.

    We vonden een 5/12 multiswitch achter een laag isolatie (voeding was stuk) waarvan ik in eerste instantie dacht dat er drie ingangen gebruikt werden voor 28.2E en één voor 19.2E. Een list, dacht ik. Bleek niet zo te zijn - de vierde kabel bleek via een omweg toch naar de 28E kop te gaan.

     

    Maar het idee liet me niet los. Vrijwel alle Freesat kanalen op 28.2 Oost zitten op het lage deel van het frekwentiespectrum. En TNTSAT gebruikt alleen transponders op het hoge deel (en maar één polariteit).
    Daarnaast is het zo dat er in het huis diverse Franse TVs en tuners staan, die wel FTA kanalen kunnen scannen en gebruiken, maar geen DiSEqC signalen uitsturen. Zou het niet aardig zijn als je een soort pseude satelliet kunt maken met 28.2 op het lage deel  en 19.2 op het hoge deel.  De transponderlijsten moeten zeker worden aangepast en de vraag is natuurlijk of de scan functie dit pikt.  Hangt misschien ook van het apparaat af.
    Maar is de moeite van een experiment waard. Is leuker dan grasmaaien (wat wel harder nodig is...)

     

    Voor dit experiment sluit ik het spul dus aan volgens onderstaand schema. ik geeft toe dat het een out-of-the-box oplossing is, of het gaat werken weet ik niet.

     

    376919600_multiswitches2.png.ac50cd7fb11d78ea7936b3a45b95afce.png

     

  14. Met splitters heb ik wel ervaring. Je kunt met een splitter twee tuners op één LNB uitgang zetten. Ze kijken natuurlijk wel naar hetzelfde quadrant. Sommige splitters laten de controle van de LNB toe voor beide tuners. Bij een priority splitter is één de baas. Alleen als deze tuner uit staat (of in standby) kan de andere tuner de LNB bedienen.

    In mijn geval is de EMP altijd de baas. De Opticum kan de LNB helemaal niet besturen.

    Ik vroeg mij voornamelijk af of de spanningen die de EMP op de kabel zet amok zou kunnen maken op de Opticum uitgang. Met een master/slave is die kans denk ik heel klein.

    Ik heb iets dergelijks besteld.

    Ben

     

    priority splitter.png

  15. OK.

    Bijgesloten een diagram. De rechhoek in onderbroken lijn geeft de huidige situatie aan, behalve de blauwe vierkantjes. Dat zijn de splitters die ik wil gebruiken om het signaal vanaf te satellieten door te geven aan beide multiswitches.

    De LNBs zijn allemaal Quad LNBs. Zij worden geschakeld door EMP multiswitch.

     

    Ik heb drie master/slave splitters gekocht. De master (EMP switch) stuurt dan de spanning en het /22 kHz signaal naar de LNB.

    De Opticum multiswitch links werkt met Quattro LNB en kan de LNB niet schakelen.

     

    Ik gebruik niet alle quadranten. Voor 28.2 E, bijvoorbeeld, alleen de frekwenties tot 11.6 GHz. Daarboven zit niets wat wij gebruiken.

     

    Ik heb voor de zekerheid master/slave splitters gekocht. Ik vroeg mij af of het ook zou kunnen werken met 'all port power pass'  splitters. 

    multiswitches.png

  16. Hallo John,

    Ik denk dat dit te maken heeft met het veranderende europese beleid voor het regionaal beperken van content waarop Intellectual Property rechten van toepassing zijn. Zo lees ik nog steeds in de handleiding van de Thomson THS806: "Utilisation d'un terminal et d'une carte TNTSAT exclusivement limitée au Territoire Français et Monaco..." Ik weet niet of deze beperking nog steeds in de CanalDigitaal contracten staat, maar jaren terug verzeekerde CD mij dat dat werd gedoogd. Het zou me niet verbazen als op termijn ook TNTSAT en Fransat FTA worden. Het zou ook mooi zijn als de Engelse footprint wat ruimer zou worden. We hebben hier, in Zuid Frankrijk, grote schotels nodig.

     

    Wat voor image draai je op de VuPlus?

    Ben

  17. Ik heb de afgelopen jaren op satelliet gebied zitten snurken - de hele multistream wereld is aan mij voorbijgegaan...
    Lijkt zich ook voornamelijk af te spelen op 5W.
    Op zich opmerkelijk dat de Franse zenders nu ongecodeerd te zien zijn. In principe is het bij TNTSAT en FRANSAT zo ongeveer gratis (een kaartje van €15 elke 4 jaar), maar je moet wel een Franse ontvanger hebben. Ik heb begrepen dat dat om het beperken van content rechten binnen de regio zou gaan. Net zoals CanalDigitaal indertijd contractueel bepaalde dat je alleen in Nederland mocht kijken, en de Engelse zenders de footprint hebben beperkt. 
    Het viel my op bij Lingsat, dat de een aantal Franse zenders (TF1,France2,France3,etc) op twee transponders worden uitgezonden op 11509H en op 12732V. 

    Ik heb een aantal Linux tuners (OpenPLi) maar geen daarvan kan multistream aan. 

  18. Ik heb al geruime tijd een EMP-Centauri Multiswitch: MS 13/8 PIU-6. Die kan omgaan met Quad LNBs.
    Ik wilde - voor wat experimenten - een tweede multiswitch aansluiten. Een Opticum OMS 9/12. Die heeft - volgens de specs - Quattro LNBs nodig.

    Ik ga ervan uit dat, als ik het signaal komend van de LNB met beide multiswitches verbind, de Centauri zorgt voor de juiste spanning en frequentie op de LNB ingangen. De meeste splitters die ik zie zijn all port powerpass. Zou de Opticum roet in het eten kunnen gooien voor de aansturing van de LNB?

×
×
  • Nieuwe aanmaken...