Ga naar inhoud


Rod05

Lid
  • Items

    23
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Berichten die geplaatst zijn door Rod05

  1. Had het project even op pauze gezet... nu t zonnetje weer schijnt weer verder.


     


    Tis een beetje krap op de rail met alle 4 de lnb's , heb besloten de 19.2 in het midden te zetten met een ALPS en de hotbird 13 en de astra 23 ga ik er dan nog wel naast krijgen... De 28 erbij werd wel heel krap allemaal en dat zien we later nog wel als het nodig is , maar 3 is ook zat.... heb geen zin om alle LNB's te ruilen. (de inverto black ultra quattro is breed achterop, had dan beter de inverto premium quattro kunnen nemen waar de ansluitingen achter elkaar liggen. Maar ja t is eenmaal zo)


     


    Ben het maar op de praktische manier aan het doen, al die berekeningen tot achter de komma zijn leuk maar in de praktijk kom je met die halve millimeters niet ver... althans niet als ik 6 meter hoog in een paal hang. Teveel als maar dan mits etc... en teveel geklooi met gradenboogjes, waterpassen etc. Ik heb nu gewoon met een analoog wijzertje het hardste signaal gepakt (met een wijzertje en piepertje zie je de pieken , digitaal niet...) Gedraaid, de hoogste piek gepakt en daar op vast gemonteerd.  Toen mijn digitale metertje gepakt en de LNB skew gedraaid totdat de signaal kwaliteit het beste was...


     


    Nu heb ik op de TV het signaal eens bekeken , nu zie ik een hele reeks 10/10 kanalen (kwaliteit) maar ook een reeks 6 of 7 van de 10. De ontvangst sterkte is altijd voluit.


    Is het zo dat op Astra 19 er inderdaad enorme kwaliteits veschillen zijn in de transponders ?  Heb bijv. als willekeurig voorbeeld BibelTV snoeihard binnen op 10 met kwaliteit 10 en de volgende zender in de lijst is HustlerTV en die zakt ineens van in kwaliteit naar 6 a 7.  Die geeft blokjes af en toe terwijl een andere zender (zelfs HD) op 6 a 7 (van de tien) wel stabiel is. ?!?


     


    Vraagje dus: wat is nu de sterkste zender op astra 19 en wat is een hele zwakke en wat zou ik moeten kunnen halen qua ontvangst kwaliteit. ?

  2. Tja , als ie net zo goed is maakt het me niet uit, alhoewel ik niet krijg wat ik besteld heb.

    Ik weet (nog) niet hoe een originele er uit ziet maar deze heeft scherpe randjes ( voelt als gestanst blik ) de slotboutjes waren matig en passen niet lekker ( de coating gaat er dus aan). Op de lnb houder staat geen middenstreep zodat je niet alvast makkelijk de houders uit kan meten.

     

    Sprietje : De afstanden zijn vanaf het midden van de lnb's toch ? Ergens anders had iemand de afstand tussen de houders...

  3. Inderdaad is niet alle kit geschikt, in de meeste siliconenkit zit azijnzuur...

     

    (Als je je aquarium dus weer eens uitsopt en mooi wil laten blinken dan bij voorkeur geen (schoonmaak) azijn gebruiken, dan kan het wel eens zo zijn dat de kit loslaat en je met vier ruitjes en een plens water blijft zitten...)  

     

    Ik vind nog steeds de krimpkous ideaal werken...  (ook wel eens met kit er in waar het geen kwaad kon, dan strak fohnen en de kit komt er aan alle kanten uit, dicht !)

     

    Als er geen krimpkous omheen kan , of om een vlak te isoleren dan is Plastidip Liquid Tape eventueel een uitkomst. Dat is een rubberspray die je er ook weer af kan trekken als het moet.

     

    plasti-dip-liquid-tape-black.jpg

  4. Draadje uit zin en onzin coax kabels opgesplitst en hier verder met de schotel :

     

     

    Zo , toch alles uit de paal gesloopt om die eerst een opknapbeurt te geven....

    Als ik nu alle 4 de sats op de e85 wil ontvangen  (13/19/28/23) hoe kan ik die het beste instellen dan voor Rotterdam ?

    Uitrichten op de 19 als midden ?  heb ik daar een smalle lnb nodig of gaat dat passen op de e85 ?

     

    Sprietje had daar al antwoord op in het andere draadje :

     

    Beste Rod05

    Nadat ik met de clrl-toets in combinatie met de +-toets de letters een stuk groter heb gezet, kon ik je bericht lezen. Ik ga het voor je uitrekenen en vanavond geeft ik je de afstellingen.

     

    waarvoor natuurlijk alvast dank !!!!

  5. Ah idd sprietje, ik had geen rekening met de warmte gehouden...

    Da's idd een puntje , heb zo ook wel eens bewakingscamera's gezien die "net effe verkeerd" de zon inkeken... smokerrrrrrr...

     

    De beschermlaag is na al die tijd slechts een beetje ruw geworden, geen roest ergens gezien...

    Er staan bomen omheen en de schotel had wat groene aanslag dus dacht effe " glad spuiten ", dan hecht er minder vuil aan...

     

    Heb nog een blikkie turtlewax hier, zal dat er maar op smeren dan !

  6. Zeg zeg...

    Nee, met tig schotels en nog meer tig lnb's proberen een "baziilion" kanalen te ontvangen :confused: die personen hebben zeker geen professionele hulp nodig.:D

     

    Zeker als je kanalen uit het oostblok of verder ontvangt. Daar maken ze ongeveer de slechtste "tv" ooit.....:sick:

    Bedoel maar te zeggen ... waarom is jouw manier van leven de beste ?  We zijn allemaal filosofen op ons eigen vlak, maar de ene filosofie is de andere niet. Bestaat er wel een betere ?

     

    Ik mag ook graag een muziekje luisteren , uiteraard op vinyl...    lekker op mijn Nottingahm Analogue draaitafel (http://www.analogueaudio.nl/filosofie.shtml) met een door Michell gemodificeerde Rega arm (http://www.michell-engineering.co.uk/) , handgemaakt elementje er op .... noem me maar gestoord maar het klinkt heerlijk hoor. 

     

    CD's kunnen immers het raam uit , die halen het theoretisch al lang niet eens bij een lp.. en praktisch zijn ze ook niet wat het beloofd is (cd-rot bijv. die dingen verteren gewoon in tegenstelling tot vinyl...) Geluid is van nature analoog, en het cd'tje is een digitale benadering en loopt maar tot 22khz.  Nu ga je zeggen : jaaaa hooo het menselijk oor hoort maar tot ergens tussen 18 en 22 kHz in dus meer is toch niet nodig. Da's onzin, dat je het wetenschappelijk zogenaamd niet kunt horen wil niet zeggen dat je het niet kunt beleven of waarnemen.

     

    Net zoiets als met CSS kabels zeg maar (kuch) die zijn ook "net zo goed" als koper..aan beide kun je namelijk de was drogen :P   

    Ook zoiets : Veel motorrijders kopen zo'n mooie aftermarket bler pijp

    (ik ook: heerljk zo'n open yoshimura op een oude getunede GSXR-750 w en praktisch ook : je hoeft nooit aan te bellen als je ergens komt de deur is dan al open)

     

    Feit is dat meer dan 80% van die aftermarket "bolt-on" pijpen een vermogensvemindering brengt (tenzij alles opnieuw bekeken en getuned wordt) want bij Suzuki op de afdeling waren ze al niet achterlijk natuurlijk, dat plaatje klopte gewoon. Maar daar gaat het helemaal niet om , het gaat om de "Butt-dyno" en die zegt : WWWWAaauw wat gaat ie ineens hard met zo'n knalpot !

     

    En dat is met audio ook net zo, als je het beleefd is het toch goed ?

    en zo zal het een en ander voor de sat-vrienden hier onder elkaar ook wel gelden...

     

    Mijn geld zomaar weggeven , nee dank je. Ik werk er hard genoeg voor. Enkel als het direct en volledig op de plek aankomt waar de donatie voor bedoeld is en dat is helaas zelden. (waar zijn de miljoenen voor Haïti ?!?)  Nee dan doneer ik , pak de lotus en bezorg mensen een fijne dag : www.maartenmemorial.com

    mijn twee centjes....

     

    Oh ja nu we weer met de voetjes op de grond beland zijn.... ik ga de oude triax er toch ff afhalen, de paal is aan het roesten en voordat een en ander te krokant gaat worden over een paar jaar , maar eerst ff een likkie verf geven.

    De triax krijgt ook een poetsbeurt, kan je daar een spuitbusje blanke lak overheen jagen of is goed in de wax zetten een betere oplossing ?

  7. >>  Dat is nou precies waar ik me nou zo over erger.

     

    Waarom ben je hier dan ? je schijnt er alleen maar knorrig van te worden... Dit is dacht ik een forum waar geïnteresseerden gezamenlijk wat bij proberen te leren, waar kenners hun ervaring delen :whistle: . por por.... Niet iedereen zit op hetzelfde niveau en dat geld zeker ook voor de kenners, d'r zijn er bij die enkele uren internet wijsheid hebben en geen kilometers / jaren praktijk ervaring.

     

    Ik heb 15 jaar geleden een Triax 90 schotel opgehangen met een Spaun cascade en verbonden met destijds uitstekende groene coax grondkabel en simpele schroef connectoren voorzien van krimpkous. Daar heb ik toen schijnbaar goed genoeg mijn huiswerk gedaan want het werkte nog perfect. (echter de grondkabel ook 6 meter de paal in getrokken en die is nou niet wat je zegt uv bestendig... de mantel is craquelé maar vooralsnog geen storingen : leermomentje )

     

    >>> 80% van de satellietkijker in NL zit te kijken met zo´n Triax pisbakken-stalen klungelschotel, met die waardeloze zwabberarm, (door Sprietje in de hemel geprezen... :D  :D ) die je op zijn positie buigt in plaats van draait. Hoe goedkoper hoe beter.

     

    De oude triaxen zoals ik die nog heb waren rotsvast, daar kan je aan de arm gaan hangen... maar iedereen vraagt om goedkoop en gemak en daarom is dit nu het uiteindelijke resultaat.

    Een resultaat wat schijnbaar zoals je zegt voor 80% van de satelliet kijker wel werkt. Die willen enkel beeld vanaf het balkon met een stukkie kabel en dan maakt het voor velen nog niet eens uit of dat nou HD of SD is...  Mijn moeder bijv. ziet het verschil niet tussen beeld van digitenne en bluray op een pana HD plasma... :crazy:

     

    Ik zelf ben ook niet kapot  van de nieuwe triaxen, althans ik heb er juist een tijdelijk met een duo lnb opgehangen totdat ik klaar ben met de rest en de plastic dopjes die de arm vastklemmen zijn niet bepaald stevig te noemen. (misschien vervangbaar voor boutjes zodat ie wel vast is) .. maar ik heb wel  beeld ...

    Of het "pisbak staal" kwaliteit is weet ik nog niet, triax zelf zegt over de TDS : "TDS dishes are made from galvanized steel and long-term corrosion is prevented by an extremely thorough anti-corrosive process and polyester coating."

     

    Overigens heeft triax ook een TDA lijn ( TDA dishes are made from aluminium with a polyester powder coating finish.)  en een DAP lijn :

    "Triax DAP fibre glass dishes provides the most durable long-term solution in difficult environments, e.g.coastal areas or mountain regions. Triax fulfils the demand with a series of dishes combining the resistance of glass fibre with the optimum geometry that characterises all Triax dishes whilst ensuring perfect reception quality. Available in 60, 70 and 90 cm sizes with gains from 36.0 dB to 39.7 dB". 

     

     

    >>> Juist hier komt het op aan: Een vormvaste schotel en LNC van hoge betrouwbaarheid en kwaliteit.

     

    Daar begint het mee ja... logisch : wat er niet in komt, komt er ook niet uit... maar als het signaal goed is en het transport is bout dan komt het alsnog niet goed aan.. iets met zwakste schakel...

     

    >>> En dan krijg je dag in dag uit op dit forum de vraag over de coaxkabel en de connectoren.

     

    Daar is het een forum voor... daar leren we weer van he ! En zolang er nieuwe produkten op de markt verschijnen zal dat logischerwijs altijd nieuwe vragen blijven opleveren.
     

    >>> Dat moet dan het allerbeste zijn wat er wereldwijd te koop is. Hoe duurder hoe beter.

     

    Dat is zeker niet altijd waar, maar het gezegde is : alle waar naar zijn geld. Daarmee is in de historie dus gebleken dat er over het algemeen wel kwaliteits verschil zit in goedkopere en duurdere versies van een product. Truc is om de zin en onzin van elkaar te onderscheiden en een middenweg te vinden:  

     

    Mijn zoon koopt zijn NERF pijltjes voor 1,80 bij de action ipv 10 euro voor de originele en die zijn echt net zo goed.

     

    Goedkoop is echter niet altijd de juiste oplossing , en ander gezegde is immers: De nasmaak van een slecht product blijft vaak nog hangen als de vreugde van de lage prijs al verdwenen is.

     

    >>> Alsof hiermee de zwakste zender op Nilesat & Co mee te voorschijn getoverd kan worden.

     

    Als dat de nodige signaalverbetering met zich mee brengt bij de ontvanger om het verschil tussen wel en geen beeld te maken : ja , dan wel.

     

    Echter gaan mijn kabels ook de grond in (buis) en is het verschil tussen duurdere en goedkopere kabel maar een fractie van de totale installatiekosten.

    Het zou sneu zijn als alles weer open en opgegraven moest omdat de kabel toch niet "je van het" is gebleken.

     

    >>> Ewige discussies of de kern al dan niet van ijzer moet of mag zijn. Alsof koper of verkopert niet oxideerd als het nat wordt.

     

    Mijn theorie :

    Koper oxideert wel,  maar minder snel ... neem aan dat je nog steeds water thuis hebt ?

    Een koperen kern is meer vergevingsgezind en zal bij slechte omstandigheden dan langer signaal geven dan een ijzeren kern die bij oxidatie uitzet waardoor de flinterdunne koperlaag breekt en er geen beeld / skineffect meer is...

    Ik heb begrepen dat vooral bij langere lengtes  ( >15 meter ? ) het verlies bij CSS significant hoger is dan bij koper het geval is.

     

    >>> Prullebak LNC´s die bij het minste of geringste schijnen te oversturen behoren tot het beste materiaal wat je voor weinig geld kan kopen.

     

    Uh nee....  (maar ik zou zeggen : welke merken / types zijn dat dan) 

     

    >>> Nou ja...ik heb mijn hart weer even kunnen luchten vanochtend. :D :D :D :D

     

    Het sat4all forumtherapie uurtje ... :P

  8. >> Dat koper oxideerd, dus roest wisten we nog niet?

     

    Het niveau mag wel een tandje onhoog.....    Je kunt niet ontkennen dat ijzer sneller "roest" dan koper , koper houd het dus per definitie al langer uit...

     

    Daarbij is een ieder denk ik wel met mij eens dat CCS ontwikkeld is met de gedachten kosten te besparen en niet om de kwaliteit te verbeteren....

     

    Een kwalitatief goede verbinding is natuurlijk altijd van belang, maar niet een ieder zal een speciaal stuk gereedschap bezitten om dat soort connectoren te fitten....

    met een stuk krimpkous kom je wel al een heel eind, maar risico is er altijd (kabelbeschadiging bijv. : de koper versie zal dan langer mee gaan).

  9. Voor een dubbeltje op de eerste rij ... alle waar naar zijn geld etc etc.....

     

    Het zal best zo zijn dat het van een (vers) koper laagje voorzien staal best werkt. En misschien nog wel goed ook, maar wat doet het in de loop van tijd ?   

     

    Toen we nog op coax zaten te netwerken dacht ik ook , ja hoor wat is dat nou ? gevlochten telefoondraad... Dat kan je voor  "CAT" zijn k*t installeren (dubbele woordspeling)... maar t werkte....  dus waarom niet... het skin effect kunnen we niet ontkennen... maar alles heeft wel zijn toepassing ( en zijn prijs ) ....

     

    Wat gebeurt er met CCS als de kern uitzet ( oxidatie ) en het koper laagje doorbroken wordt ... denk dat je dan klaar bent ... een volkoper kern zal dan minder snel problemen geven lijkt mij. In ideale omstandigheden zal je er best mee wegkomen , maar voor buiten of in minder ideale situaties zal je hem denk ik sneller vervangen dan een koperkern...

     

    Maar goed ik ben geen kenner , daar zullen de installateurs (die langer meedraaien) wel de nodige ervaring mee hebben....

  10. Tja , ik had de Inverto Black Ultra Quattro en de maximum e85 besteld bij een lokale schotelboer /  installateur en had gezegd doe er 200m goede kabel bij...

     

    Die had deze geadviseerd want daar had ie nog nooit problemen mee, staat meteraanduiding op, ideaal .... dacht : mooi hoef ik me daar ook niet in te verdiepen...

     

    grrr... die kan retour dus...

     

    Ze hebben daar enkel nog :

     

    Hirschmann KOKA 799       a € 0,79 de meter

    Hirschmann KOKA PE 6     a € 1,12 de meter

    Hirschmann KOKA PVC 6   a € 1,24 de meter

     

    geld maakt me niet zoveel meer uit als het meerwaarde heeft.... welke van die drie dan ?

     

    of stuur ff een berichtje als je wat beter weet omgeving Rotterdam....

  11. Ik heb begrepen van een plaatselijke schotel installateur dat de triax'jes die hier in nederland verkocht worden niet meer de kwaliteit is van de triax'jes van "toen".

    Er schijnt wel een stevigere triax serie te zijn maar die wordt in Nederland niet geleverd. Hier worden de zogenaamde "klaparmpjes" of beter gezegd "ik blijf klapperen armpjes" verkocht en dat is volgens de installateur op zijn zachts gezegd "niet aan te raden". De serie die nu hier verkocht wordt is het resultaat van jarenlange besparing op besparing....

     

    zie mijn 22 jaar oude triax...  nog altijd stevig als een rots...

     

     

     

     

    Ik heb even een triax 64 eronder gehangen met duo lnb zodat vrouwlief nog tv kan kijken , maar heb inmiddels besloten dat die er af gaat en plaats gaat maken voor een : Maximum E85 met 2 x Inverto Black Ultra Quattro HGLN 40mm LNB 

     

    We gaan het zien !

     

    post-73373-0-67163500-1412930433_thumb.jpg

  12. Ok het verhaal van de kabels geloof ik wel , als de bron prut is gaat een goede kabel daar geen verbetering geven.. zover was ik ook...

    Echter "wat je aan signaal hebt wil je behouden"  en een aantal ( spook) verhalen over slechte "import" kabels met "gefantaseerde" specs duiken ook op dus vandaar mijn vraag wat dat betreft. Dubbel (alu) afgeschermde kabel klinkt leuk, maar als de kern en isolatie dan pet is , is t ook geen verbetering... helaas staat niet overal het totaalplaatje erbij.

     

    Ik zie dat de meningen uiteen lopen wat betreft de multifeed oplossingen:  

    Astra 1 en 3 liggen (te) dicht naast elkaar en dat is met quattro lnb's schijnbaar niet zo handig.

    3 quattro lnb's hebben nogal wat kabel werk en de meeste armpjes zijn daarvoor te "fragiel"

     

     

    Stel ik laat de quattro die nu werkt met de 90 cm triax lekker op Astra 1 staan en ga dan  een of 2  schotels bij plaatsen :

     

    Dan moet ik nog twee quattro'tjes kwijt op Astra 3 en Hotbird:

     

    Hamvraag : ben ik nu beter uit met 2 x 60cm (meer plek is er niet op de paal, anders zit ik pal voor een schoorsteen) of bereik ik meer met een E 85 danwel T88 met 2 lnb's? 

  13. Thanx !

     

    Quote "Je schrijft dat je een quattro-lnb hebt die je op een multiswitch aan wilt gaan sluiten. Dat zal niet gaan. Een quattro-lnb kun je alleen maar op een multiswitch aansluiten. Maar bedoel je misschien een quad-lnb"

     

    :confused: ??? Uh ja ?      De quattro-lnb gaat naar de multiswitch.. dat gaat  prima ... die zit al op een multiswitch maar nu gaan we een nieuwe multiswitch plaatsen met 3 sat ingangen...

     

    De triax is erg oud (20 jaar) en (te) hoog op een paal als ik daar (als ie nog bestaat voor dat ouwetje) een rail op moet gaan zitten uitmeten... pfff.. nee dank je ...

    Ik kan wel 2 x 60 cm schotels / of 1 nieuwe grotere er onder kwijt...

     

    Er is geen GSM mast direct in de omgeving , wel een (omni) Wifi antenne naast de schotel. De lnb kabels gaan door een pvc buis langs de paal de grond in...

     

    Dat 3d en HD is idd kul, maar ze hadden wel de freqqies van de 120db kabel erbij en die is dan (op papier) al beter dan de koka.

     

    Heb nog niet met een dubbele vlechtmantel gewerkt , maar wilde die in eerste instantie voornamelijk gebruiken tussen LNB en Multiswitch en dan heb ik weinig bochtwerk gelukkig..

     

    Vroeg me af of die 140db kabel dan ook bijna 2x zo goed is als die 75db coax 12 kabel (onder andere vanwege de dikkere kern , grotere buiten diameter en dubbele afscherming.

  14. Beste allemaal :

     

    We gaan hier een multiswitch plaatsen gericht op 3 satellieten : Astra 1 , 3 en Hotbird.

     

    We hebben al 1 oude 90 cm triax schotel met quattro lnb op Astra 1.

     

    Vraag is nu :

     

    Is het nu beter om 1 multifeed schotel te plaatsen met drie lnb's zoals bijv een "Cahors Visiosat BIG Bi Satellietschotel" of is het beter om 2 x 60 cm schotels op Astra 3 en Hotbird er bij te plaatsen.

     

    Is 60 dan genoeg voor astra 3 en hotbird ?

     

     

    Dit alles moet nog voorzien worden van coax en dat is er in vele soorten en maten met de meest uiteenlopende specs helaas.

    Het is niet altijd makkelijk om de peertjes van appeltjes te scheiden:

     

    Zo is er :

     

     

    De KOKA799 van Hirschmann is een kwalitatief zeer goede en toch betaalbare kabel voor gebruik in huis installaties.

     

    Demping (per 100 meter, bij 860 MHz)

    18.8 dB

    HF afscherming (bij 1000 MHz)

    > 95 dB

    Impedantie

    75 Ohm

     

    Coax 12 is een kwalitatief goede coaxkabel van Hirschmann. Maar zowel de demping als de afscherming van de KOKA 799 kabel zijn beter dan van de coax 12.

     

    Demping (per 100 meter, bij 860 MHz)

    25.2 dB

    HF afscherming (bij 1000 MHz)

    > 75 dB

    Impedantie

    75 Ohm

     

    HDLINE RG6 120db 6.8mm dik (2 dubbel afgeschermd alu / koperkern)

    demping 800 mhz 16.2 dB

    demping 1000 mhz 19.8 dB

     

    HDLINE 140dB 7.2mm dik (2 dubbel afgeschermd koper / koperkern)

    geen verdere specs.

     

    Vraag is nu , wat is nu een goede kabel (gemiddelde lengte 30m) en waartussen liggen die specs dan (bijv. is 140db onzin ? ). maw wanneer is een kabel nu goed en wanneer slecht.. zijn dat per definitie de merkkabels zoals Belden en Hirschmann of zijn de noname's ook goed als de specs er beter uit zien of wordt daar ook met meerdere maten gemeten. Ik weet het : alle waar naar zijn geld. Maar dat geld gaat in sommige gevallen ook voor t grootste gedeelte naar t naampje (monster bijv...)

     

    Alvast bedankt voor het meedenken :)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    post-73373-0-56380300-1412780547_thumb.png

    post-73373-0-74895400-1412780553_thumb.png

×
×
  • Nieuwe aanmaken...