Ga naar inhoud


Visiosat Bi-sat Draaibaar


Gast

Aanbevolen berichten

Ik ben aan het proberen een Bi-satellite draaibaar te maken. Ik heb het hele forum doorgelezen en ben alleen een bericht van Nylez tegengekomen waar gezegd wordt dat het daar al een tijdje goed werkt. Zijn er meer mensen die de Bi-sat draaibaar hebben en zo ja, wat is de handigste methode deze uit te richten?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Dat zal best werken, al is de bisat aan de kleine kant voor een draaibare opstelling.

Je heb niet verteld met hoeveel lnb's het moet gaan worden. Als het er één wordt, kan je het best de lnb-klem "omdraaien" waardoor de lnb precies in het midden uitkomt. Dan krijg je een iets beter signaal heb ik al meermalen gemerkt.

Dr.HD F16, TBS 5927, ET 8500, T-55 voor 9/13/19/23/28/39/42/45°O, Technisat 52/53°O, Laminas 120cm 1°W...68°O.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb er 2 LNB's aan, waarvan ik de rechtse (Astra) wil gaan gebruiken. In dit geval had ik liever de opstelling met 3 LNB's gehad, omdat de middelste dan precies in het verlengde van de bevestiging zou zitten. Nu moet ik mijns inziens op 6,2/2 = 3,1 graden ten westen van het zuiden uitrichten om Sirius te vinden, tenminste dat concludeer ik als ik de tekening van Gerdy bekijk. Ik ben nu 2 dagen bezig geweest met uitzoeken en proberen, ben al veel wijzer, maar gisteravond had ik volgens mij met de Sat-finder echt de Sirius te pakken, maar ik krijg nergens beeld....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Als het er één wordt, kan je het best de lnb-klem "omdraaien" waardoor de lnb precies in het midden uitkomt. Dan krijg je een iets beter signaal heb ik al meermalen gemerkt.


Klopt niet want HET kenmerk (en concept) van de Bisat is dat deze schotel 2 brandpunten heeft en die liggen uit het centrum...
In feite is de Bisat een schotel gevormd door 2x 60cm schotels die elkaar "overlappen". Moeilijk om te verwoorden maar ken je het logo van "Mastercard" met die 2 oranje en rode circels: zó kan je je het best voorstellen!

Gerdy

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat was ook mijn gedachte, 1 brandpunt per LNB (bij Asta-Hotbird). Als ik alleen de Astra LNB gebruik, reduceer ik de Bi-Sat tot een enkele schotel. Gisteren kon ik hem op een aantal satellieten uitrichten, waaronder op de 5,2 graden, alleen de Sirius is niet gelukt. Maar we gaan het vanavond weer proberen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb sinds gisteren goed signaal op de Astra 2, Astra, Hotbird, Sirius en Thor. Het zoeken van de satelliet mbv de Dreambox gaat nog niet echt handig (bij mij). Helaas heb ik de Hispasat nog niet, daar heb ik de motor voor genomen als tussenprobeersel. Later wil ik naar de Visiosat met 4 LNB's voor de Astra, Hotbird, Sirius en Thor. Volgens mij zijn er 3 mogelijkheden waarom ik de Hispasat niet vang : Schotel niet perfect uitgericht (28,2 E is wel goed...), schotel te klein of geen ontvangst omdat de schotel zowat haaks op het balkon staat en de straal niet goed gepakt wordt....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik weet dat hij op 30W staat, ik wilde alleen aangeven dat de Astra 2 een bijna net zo'n grote afstand heeft vanaf het zuiden als de Hispa, zodat de afwijking bij niet perfecte uitrichting hetzelfde zal zijn. De Astra 2 geeft wel een sterker signaal als ik naar de lijst van schoteldiameters kijk. Met welke schotel(diameter) ontvang jij de Hispa??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok....ik zie nu dus een 110cm schotel in de gegevens staan <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" /> ..in principe heb ik dus nog steeds 3 mogelijkheden waarom ik geen signaal heb op de Hispa..

Link naar reactie
Delen op andere sites

De elevatie van de Astra2 is 26.4 graden en bij de Hispasat is dat 20,45 graden dus dan kom je bijna 6 graden elevatie te kort als ik het zo bekijk. Elevatieprobleemje denk ik dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die elevatie wordt toch door de draaiing van de rotor aangepast? Of heb ik nu het geval dat de schotel niet perfect is uitgericht en aan de ene kant te laag zit en aan de andere kant te hoog? Zoals uitgelegd op de tekeningen bij de uitleg voor het uitrichten met een rotor?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik het goed begrijp wil je de Bi-sat naar zo'n positie draaien dat je op een bepaald moment zowel de Astra2 als de Hispasat binnen krijgt. De Hispasat staat lager dan de door jouw gekozen elvatie voor de Astra2 dus hoe ga je dat oplossen dan? De elevatie kan je, naar ik mag aannemen toch maar voor een LNB instellen als je de schotel draaibaar maakt? Neem je de gemiddelde elevatie van de twee of begrijp ik het verkeerd? Corrigeer me maar als ik het mis heb.

 

MvG Arjen (zonder Bob)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb een Bi-sat, die afgesteld was op Astra en Hotbird. Omdat ik meerdere satellieten wil ontvangen had ik de keuze tussen 2 extra LNB's op de Bi-sat zodat ik Astra - Hotbird - Sirius - Thor kan ontvangen en een draaibaar systeem. Omdat ik graag ook de Hispa wil kunnen vangen heb ik als tussenoplossing voor een draaibaar systeem gekozen. Omdat ik in een flat zit en de Bi-sat mooi onopvallend is (VVE wil schotels gaan verbieden <img src="/ubbthreads/images/graemlins/mad.gif" alt="" />), heb ik een rotor aan de Bi-sat gemonteerd en 1 LNB losgekoppeld. Hierdoor wordt de Bi-sat als een gewone schotel met 1 LNB gebruikt, welke vergelijkbaar schijnt te zijn met een 60cm schotel. In principe heb ik nu dus een draaibaar 60cm-systeem.

 

De rotor volgt de Clark-belt, hierdoor zou het elevatie probleem weg moeten zijn. Misschien moet de uitrichting geperfectioneerd worden, anders zou de schotel te klein kunnen zijn (zijn er mensen die met een 60 cm schotel de Hispa kunnen pakken?) of het signaal wordt NET geblokkeerd door het appartement (schotel hangt in een inpandig balkon op het zuiden)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gerdy, ik zou ook het ook verwachten (en willen)!

Ware het niet dat ik vele middagen met de Bisat op het balkon ben wezen worstelen om de maximale quality eruit te halen (voor de PAS-10). Ook verschuiven van de klem op de verticale schaal, van de LNB zelf, zelfs de hele schotel op zijn kant.

Het beste bleek toch telkens de LNB centraal, midden in de klem (maar dat zou per lnb kunnen verschillen), en de bevestigingsbout bij 0 op de schaal.

Het zou misschien wel zo kunnen zijn dat bij de Bisat de zijdelingse posities niet zo snel verslechteren als met een normale schotel het geval zou zijn.

Dr.HD F16, TBS 5927, ET 8500, T-55 voor 9/13/19/23/28/39/42/45°O, Technisat 52/53°O, Laminas 120cm 1°W...68°O.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb precies dezelfde opstelling als jij. Ware het niet dat er bij mij een goldenstar 0.5 lnb en arnion aan hangt. Bijna de complete hispasat satelliet komt goed binnen. Bv: Ongeveer 70 aan signaal en 80-85 kwaliteit op de taquilla kanalen. Er is 1 transponder die zover ik mij kan herinneren iets minder lekker gaat... maar thats it.

Eigenlijk werkt het voor de meeste satellieten goed eigenlijk. (Astra1/2/hotbird/Eutelsat 1,2,3/sirius/thor/turksat/telstar etc) Ik ben zeer kritisch, maar heb niet veel klagen. De enige reden dat ik binnenkort een 1m schotel wil kopen is omdat ik de feeds beter wil ontvangen en gewoon nog meer satellieten er bij wil!

 

Ik heb mijn lnb ook niet speciaal gecentreerd ofzo.. er hangen nog steeds 2 lnbs aan de bi-sat (te lui geweest om er 1 af te halen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />) en de kabel zit in de rechtse.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...