Ga naar inhoud


hvdh

Lid
  • Items

    1599
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    1

1 Volger

Aanvullende info

  • Geslacht
    Gaat je nix aan
  • Locatie:
    Oss

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. hvdh

    Werking LNB

    Zoals ceesv aangaf, vergeet de LNB, die is alleen voor 10,7 tot 12,75 GHz geschikt. 900-1400 MHz kan je SDR rechtstreeks ontvangen. Dit bereik is bezet met mobiele, aero en GPS systemen. Voor radioastronomie is een rustig gebied van 1400 tot 1427 MHz toegewezen. Knutsel eerst eens een ca 10 cm dipooltje in je schotel brandpunt, gewoon met de coax afscherming en binnenader.
  2. Een FMscan account had ik recent al aangemaakt, is eenvoudig via email activatie, maar kan een dagje duren, want reactie komt niet automatisch. Maar je laatste zin klopt, het zal iets voor eigen gebruik zijn, een Belg misschien! Heb intussen na wat rondrijden met weggehaalde spriet uitgepeild dat de zender afstand enkele km is, FM zal dan minder dan 1 W zijn.
  3. Overdag is 1440 heel zachtjes to horen op deze KiwiSDR in Den Bosch: http://88.159.31.251:8073/ Benebene stream: https://www.vrt.be/vrtmax/livestream/audio/radio2benebene/
  4. Hier in Oss kan ik sinds ca. een half jaar Benebene ontvangen op 88,7 MHz, met een matige signaalsterkte. Soms hoorde ik hierop andere Belgisch programma's, zoals RTBF Classic 21 60's. Ging er altijd vanuit dat dat niets officieels kan zijn, bijv. een privé repeatertje "voor gebruik in de buurt". Maar nu hoor ik Benene ook op 1440 kHz AM, de voormalige Radio Luxemburg frequentie, met een sterk signaal. Ben ca. 5 km weggereden, op de autoradio zijn 88,7 MHz en 1440 kHz ook altijd te horen, dus dit zijn geen mW zendertjes. Zou het proefdraaien van een toekomstige lokale radio kunnen zijn die op FM en AM actief wil worden? Iemand enig idee wat dit kan zijn, of ook ontvangst heeft (in de buurt)?
  5. Dit is best wel drastisch, wat denk je, plant Vivacom van 45° naar 13° Oost te gaan, of is dit een kortdurend experiment? Op de Vivacom site staat nog niets officiëels.
  6. Dat is nogal wat, dan blijven er FTA alleen de oldies kanalen over, van That's Music Group en Penny Street.
  7. Deze satelliet heeft geen noemenswaardige inclinatie (< 0.1°), is dus geostationair. Elke satelliet zal altijd gedurende een etmaal in een "lus" bewegen t.o.v. de aarde, met keerpunten evenveel ten noorden als ten zuiden van de evenaar. Een satelliet blijvend ten noorden of ten zuiden van de evenaar plaatsen is niet mogelijk. Bij Plepkeshenkie is dus wel degelijk een afwijking in de afstelling, maar als de elevatie telkens makkelijk gecorrigeerd kan worden, zou ik weinig haast hebben het te corrigeren!
  8. Er zijn goede tropo condities vandaag, heb hier een uur geleden 8B Osnabrück, 10A NDR NDS OS (Lingen) en 11A SWR RP (Linz) ingescand. Radio Osnabrück was een uur lang ongestoord, nu abrupt weg. Misschien vanavond meer, morgen trekt de wind aan.
  9. Dit wordt wel een "flowerpot" antenne genoemd, er is veel over te vinden. Effectief een dipool, waarbij de smoorspoel ongeveer op de gebruikte frequentie moet resoneren (hoge impedantie). Meestal wordt alles in een PVC buis gepropt, en wordt de spoel meteen ook om de buis gewikkeld. De buitenmantel wordt meestal verwijderd omdat die een onbekende verkortingsfactor heeft. Heb deze antenne zelf nooit gemaakt trouwens. Hier vond ik een calculator https://nomonsuhendar.blogspot.com/2020/12/flower-pot-antenna-calculator.html
  10. Intussen snap ik waarom de Wittenberg WB305 yagi zo tegenvalt. De elementen zijn erg kort: R=75, S=67, D1=56, D2=55, D3=54 cm. Spaties van R tot D3: 22, 10, 26, 34 cm. Vergeleken met wat ik in m'n (oude) antenneboeken tegenkom, passen deze maten bij kanaal 11. De elementen zitten ook tamelijk dicht bij elkaar. Dit is geen full range antenne, maar hooguit wat voor vanaf kanaal 10. Zelfs 9B wordt al aanmerkelijk beter als ik draadjes van ca 10 cm aan één kant hang aan de directoren. Mechanisch is deze antenne wel OK, dus zal t.z.t. nette verlengingen aan de uiteinden knutselen.
  11. Noordzee, ik vind de situatie met 12C nogal verwarrend! https://www.ukwtv.de/cms/niederlande-dab/noord-brabant-dab.html Neem aan dat lichtgrijs "gepland" betekent. De afkortingen c en p worden niet verklaard. Ontvang ik 12C dan nu via Megen, en gaat die t.z.t. naar Oss, de Digitenne paal in de ZO-hoek waar ik uitzicht op heb? En waarom staan er zo weinig vermogens vermeld?
  12. Plepkeshenkie zie onderstaand screenshot, al voegt het weinig toe denk ik, want alles is "standaard" behalve de verlaagde IF ondergrens. Het "baken" 11491 H 1500 4/5 DVB-S2/QPSK moet makkelijk gaan, 5 dB is genoeg. De weblink die je boven gaf is heel handig gebleken! Daarmee is blindscannen niet meer nodig, dat vaak onvolledig resultaat gaf, maar kan direct de exacte frequentie ingeven. P.S: je gebruikt hier toch een standaard IBU LNB met 9750 MHz L.O.? Als je je aangepaste LNB wilt gebruiken, is alles anders en moet de L.O. in CrazyScan.ini ook aangepast worden.
  13. Met TBS 5927 (USB), en ongemodificeerde Inverto Black Ultra gaat ook wel wat, al zal dat zeker niet optimaal zijn. Een symbolrate van 333 is al op het randje om gelockt te krijgen. Ik gebruikt Crazyscan, waarvan de StreamReader.ini ondergrens aangepast moet worden: IFStart=700
×
×
  • Nieuwe aanmaken...