Ga naar inhoud


SPAM vanaf vandaag strafbaar in Nederland


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

-----------

Bron XS4ALL

 

18 Mei 2004

 

Vanaf morgen (19 mei 2004) is spamming in Nederland eindelijk bij wet verboden. Het versturen van ongevraagde e-mail, of het nu commercieel van inhoud is, politiek of charitatief, is niet langer toegestaan. Verzenders moeten aantoonbare toestemming hebben van iedere ontvanger voor elke (bulk-)mail die ze versturen, bij elke e-mail een duidelijke en makkelijke opt-out mogelijkheid bieden, en zichzelf als afzender klip en klaar identificeren. Ook het verzamelen van e-mail adressen voor mailingen wordt door de aanpassingen in de Telecomwet aan banden gelegd.

 

Alleen bedrijven die eerder een product of dienst hebben verkocht, mogen hun klanten aanbiedingen per mail blijven sturen, als het tenminste om vergelijkbare producten of diensten gaat. XS4ALL is verheugd dat ook Nederland eindelijk een spamverbod kent. Volgens recent onderzoek van de software fabrikant Sophos is Nederland de ergste spambron van Europa. Met 2% van het wereldwijde spamaanbod staat Nederland wereldwijd zelfs op de vijfde plaats. Hoewel spam niet alleen met (nationale) wetgeving kan worden bestreden, is keiharde aanpak van deze Nederlandse spammers wel een belangrijke stap vooruit in het toegankelijk houden van e-mail voor iedereen.

 

Toch is XS4ALL niet onverdeeld positief over de nieuwe anti-spam wetgeving. De wet beschermt alleen consumenten tegen spam. Zakelijke internetgebruikers zijn vogelvrij, ondanks verwoede pogingen in de Tweede Kamer om een generiek spamverbod in te voeren. In de praktijk vreest XS4ALL daarom grote uitvoeringsproblemen bij de handhaving van de wet. Het is bij de meeste e-mail adressen immers niet duidelijk of de ontvanger een individueel of zakelijk gebruiker is.

 

Als handhaver van het spamverbod is de OPTA aangewezen. Internetters kunnen daar vanaf morgen terecht met hun spamklachten. De positie van het meldpunt spamvrij.nl blijft daarbij ongewis. XS4ALL ondervindt veel baat bij het voortbestaan van deze nationale schandpaal voor spammers, ook vanwege de afschrikwekkende werking. XS4ALL steunt Spamvrij daarom ook met een financiele bijdrage.

 

In het jaarverslag 2003 heeft de OPTA aangegeven een grote verantwoordelijkheid te zien voor providers bij het bestrijden van spam. XS4ALL denkt dat de verantwoordelijkheid wat complexer ligt: zowel bij eindgebruikers, als bij providers, als bij wetgevers en handhavers. XS4ALL doet er alles aan om zo gebruiksvriendelijk mogelijke spamfilters aan te bieden, en heeft via een rechtzaak tegen Abfab ook succesvol ingezet op toestemming om spammers bij de voordeur te mogen weren. Het voorstel van de OPTA om een digitale postzegel in te voeren voor e-mail als oplossing voor het spamprobleem vindt XS4ALL in dit licht onbegrijpelijk. Ook de suggestie om een waarborgsom in te voeren voor spammers lijkt onvoldoende gebaseerd op kennis van de markt. Immers, iedereen met een breedbandverbinding kan spammen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat al deze spammers zich keurig vooraf gaan melden bij een waarborgloket.

 

In de praktijk maken spammers doelbewust gebruik van van slecht beveiligde computers gekoppeld aan breedbandverbindingen (open proxies) om hun ladingen te versturen. Invoering van een digitale postzegel zou ertoe kunnen leiden dat niets vermoedende gebruikers ineens worden opgezadeld met hoge rekeningen.

De OPTA lijkt in haar voorstel mee te gaan met een suggestie van ondermeer Bill Gates voor invoering van een spam-postzegel. Daarmee wordt in de ogen van XS4ALL de wereld op zijn kop gezet; in plaats van een veiliger besturingssysteem waardoor dit soort misbruik kan worden voorkomen, zouden alle internetters ter wereld moeten betalen voor e-mail. Algemene tarifering van e-mail druist in tegen de essentie van internet; goedkope en globale communicatie voor iedereen.

 

Meldpunt OPTA OPTA

 

Meldpunt Spamvrij Spamvrij

 

---------------

 

Kimble: Nou moeten ze dit eens internationaal regelen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Allemaal heel leuk en aardig, maar helpen gaat het geen ene moer. Net als bellen in de auto, je kunt 't wel verbieden, maar als het niet mogelijk is er op te controleren gaat 't gewoon door.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar hebben we abuse toch voor. Aangezien ik toevallig ook bij xs4all zit en ze een spam-policy erop nahouden ben ik van een hele vracht van die ellende af.

 

Onderstaande lijst staat in de blokkade en ik moet eerlijk zeggen zeer effectief, ontvang ik spam en fwd het met de gegevens uit de "opties" naar xs4all dan wordt hij toegevoegd en ik heb er geen last meer van. Natuurlijk slippen er vele doorheen omdat ze via een hotmail account met de meest vreemde afzenders komt er toch wel wat binnen maar het scheelt gewoon een hoop werk.

 

relays.visi.com

cbl.abuseat.org

opm.blitzed.org

list.dsbl.org

dnsbl.njabl.org

relays.ordb.org

sbl.spamhaus.org

sbl-xbl.spamhaus.org

xbl.spamhaus.org

sg.rbl.cluecentral.net

http.dnsbl.sorbs.net

misc.dnsbl.sorbs.net

socks.dnsbl.sorbs.net

l1.spews.dnsbl.sorbs.net

web.dnsbl.sorbs.net

bl.spamcop.net

dnsbl.sorbs.net

block.dnsbl.sorbs.net

dul.dnsbl.sorbs.net

smtp.dnsbl.sorbs.net

spam.dnsbl.sorbs.net

zombie.dnsbl.sorbs.net

ar.rbl.cluecentral.net

br.rbl.cluecentral.net

cn.rbl.cluecentral.net

jp.rbl.cluecentral.net

kr.rbl.cluecentral.net

tw.rbl.cluecentral.net

korea.services.net

multihop.dsbl.org

dynablock.njabl.org

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volkomen mee eens, je hebt zo een nieuw account bij een provider en spammen maar. De enige optie die ik even voor handen zie is de opt-in en opt-out die door de provider zelf wordt beheerd. Zo kunnen ze wel degelijk een 70-80% weren.

 

Door al die spam, wat bandbreedte vreet betalen we allemaal mee aan die ongein. Beste is om een email adres te nemen voor je vaste verkeer eindigend op naamje_@ en dan het domein en voor het normale verkeer een gratis account bij een andere provider. Liefst webbased zodat je sneller je mailbox leeg kunt rammen ipv eerst alles binnenhalen.

 

Maar het blijft ellende, en vele reclamejongens hebben al lang zoals in hun disclaimer staat je adres in een dikke database zitten omdat je hebt aangegeven dat je auto's wel leuk vindt of aanbiedingen direct of indirect wil ontvangen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook een leuke:

 

We zullen uw gegevens niet verkopen of uitlenen aan derden...

 

Met als workaround dat ze het ruilen, verhuren, delen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet eerlijk zeggen dat ik op al mijn officele email adressen helemaal geen last van spam heb.

Meestal zijn de slachtoffers van spam ook vaak zelf schuld door hun email adres op vage sites achter te laten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ben ik niet met je eens. Je hoeft er maar 1 jodokus bij te hebben die jouw adres in zijn adresboekje heeft staan en besmet raakt door een worm virus en dan begint de ellende en kom je er op dat adres NOOIT meer vanaf.

 

Tox.

Link naar reactie
Delen op andere sites

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Ik heb dat wat makkelijker opgelost: Alles wat door de scanner gaat en niet 100% zeker voor mij bestemd is, verdwijnt in een mapje "maybe?" dat ik eens per 3 weken leeggooi (en daarbij kijk wat erin zit....is 99% troep)

 

Alles wat niet voor mij is, of naar het "maybe?" foldertje gaat wordt direct doorgestuurd naar /dev/null <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Ruimt lekker op <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik gebruik 0spam...100% effectief-->voor één e-mail account volledig gratis te gebruiken.Als je meerdere email adressen wilt laten nakijken moet je betalen.

 

0Spam

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik open tegenwoordig geen email meer die een andere titel bevat dan

een Nederlandse, dus leeg, of vage engelse teksten met viagra of wordt gezond

gaan bij mij regelrecht de prullebak in! Geld hetzelfde voor mail met attatchements.

 

Het loopt echt de spuigaten uit. (tja mijn email is nu eenmaal bekend ivm het runnen van een website)

Pluk een roos, die is rood.
Link naar reactie
Delen op andere sites

HI

 

Niet mee eens als je een eigen domain hebt kun je je niet verbergen. Er wordt gewoon naar pietje@domain.nl gestuurd en

jekrijgt die mail binnen. Oke ik filter ze er wel ui maar de spam gaat niet over een gebruikt email accound.

 

Amigob,

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat is wat ik idd ook probeer te zeggen.

 

Ik krijg mail binnen voor vanallesennogwat @ domein.nl

Zelfs de adressen van mijn domein worden misbruikt als 'mail niet ontvangen' berichtjes.

 

Ik krijg dan mailtjes in het engels dat ik kontakt op moet nemen

met bijvoorbeeld administrator @ domein.nl. Onzin, dat ben ik zelf!

Pluk een roos, die is rood.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je een eigen mailserver draait dan kan je het ip nummer, die in de mailheader staat, van de afzender blokken in je firewall. Dan komt die never nooit meer binnen. Als het een "dial-up spammer" is blok je gewoon de hele range.

--

Groet,

mmeu

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...