Ga naar inhoud


Je motor niet op het zuiden


EmQu

Aanbevolen berichten

Normaal moet ik mijn motor op het zuiden richten (of Sirius), ik wil de boel nu eens anders ophangen en dat is iets meer naar het westen gericht. Nou weet ik dat ik dan in de problemen kom met de clarkbelt. Als ik nu de elevation van de motor naar beneden of naar boven zet, gaat hij dan niet de belt weer volgen?

 

Greetz,

EmQu <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

...

Link naar reactie
Delen op andere sites


Wanneer je al een werkende installatie hebt, zou ik niks doen aan de combinatie schotel en motor en ook niet aan de elevatie van de motor.

De minst moeizame oplossing is dan:

- draai de schotel met de receiver naar een satelliet in het westen en houdt dit zo;

- neem het geheel van motor en schotel los van de mast;

- bevestig dit weer op je verticale mast aan de westzijde;

- koppel je coax rechtstreeks aan de LNB (motor wordt dus niet aangestuurd);

- draai het geheel met hulp van een satfinder om de mast totdat het signaal optimaal is (verander NIETS aan de elevaties van schotel en motor!!) en zet het vast;

- nu zou het moeten werken; let op de begrenzingen van je motor: oostwaarts kan er het een en ander misgaan;

- je zult nu waarschijnlijk nog wat moeten finetunen aan de elevaties van motor en schotel (zie andere topics hiervoor).

 

Als je nog geen werkende installatie hebt, maar je kunt je schotel wel op de Sirius richten. Doe dat dan gewoon en stel je begrenzing voor de motor naar het oosten goed in om schade te voorkomen.

 

Tenslotte de meest complexe oplossing:

Het is misschien wel mogelijk om de elevatie van de motor aan te passen. Mijn eerste inschatting is, dat je in ieder geval de bevestigingsmast wat moet kantelen. Maar of dat allemaal kloppend te krijgen is met de hoek die de stomp van de motor met de draai-as van de motor maakt, kan ik zo snel niet overzien. Hier begint het me te duizelen. Wie volgt?

 

Groeten van de zolder.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik begrijp het probleem niet ?

zie je op je tweede locatie sirius niet meer ??

anders zet hem op sirius, haal alles eraf, plaats op nieuwe locatie draai het geheel tot beeld op sirius .

 

mis ik iets in informatie ??

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn probleem is als volgt. Ik heb een zgn. arm waar mijn motor en mijn schotel aan hangen. Deze arm is bevestigd op mijn houten voorkant van het huis. Nu is dat nogal bewegelijk hout en bij elke windvlaag dan beweegt de hele boel en zit ik van het signaal af. Ik heb een gedeelte stenen muur en als ik hem daar aanzet steekt de arm wederom een kolere end uit en bij elke windvlaag staat de boel te dansen met als gevolg: uitval. Ik wordt hier gek van en was nu van plan om de motor rechtstreeks op mijn stenen muur te bevestigen, maar dan staat de schotel niet op de sirius gericht als de motor en de schotel in 1 lijn staan, zoals moet. Op zich zou dat niet erg zijn, maar hij moet natuurlijk wel de clarkbelt volgen en dat doet hij nu niet meer, dus vroeg ik mij af of ik dat kon corrigeren middels de elevatiehoek te verhogen of verlagen. Snapt ieman mij nog? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" /> Ik wil dus gewoon een keer boven de 50% signaal komen met mijn spullen en ik krijg hem op dat hout dus nooit 100% waterpas en op de stenen muur met die klote beugel ook niet. En nee ik wil geen andere steun kopen (nog niet). Ik ben wat eigenwijs en erg gierig.

 

Greetz,

 

EmQu

...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom krijg je die beugel niet waterpas op die stenen muur,is ie krom of loopt de muur niet recht?

 

Als dat laatste het geval is,is dat makkelijk op te lossen met een paar kijlbouten en draadeinden,is al een topic hierover wordt het precies uitgelegt.

 

Paar kijlbouten en draadeinden zijn ook niet duur. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

compu's leuke dingen,had ik er maar meer verstand van.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat je ook doet maar stel de elevatiehoek van de motor ten alle tijden in op je lattitude en de motor moet absoluut naar het zuiden gericht zijn anders zal het nooit werken.Een andere beugel nemen of een pijp met twee beugels daar zit zowat geen speling in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

als ik je goed begrijp is op je tweede locatie zonder beugel

niet mogelijk om sirius te pakken ,daar de schotel in de muur moet draaien. klopt dit ??

 

de vraag nu is heeft hij ooit op locatie 1 goed gestaan ??

zo aan je verhaal te lezen niet. dus op locatie 2 zonder beugel gewoon opnieuw beginnen. alleen het ware zuiden vinden zal iets moeilijker zijn. maar is wel nodig.

voordat ik hier de methode opschrijf eerst maar even checken of dit je probleem is

Link naar reactie
Delen op andere sites

@EmQu

Ik snap wat je wilt, maar het is niet eenvoudig.

 

Stel je richt je motor exact op het westen. (Dit is de eenvoudigste variant.)

Een satelliet die voor ons exact oostelijk staat, wordt onder dezelfde hoek gezien als één die voor ons exact westelijk staat. Je motor moet dus in beide richtingen gelijk staan, oftewel de elevatie van je motor wordt 0 graden.

Maar in zuidwaartse richting moet de draai-as van de motor dezelfde hoek maken, die die ook bij normale opstelling maakt. Dat betekent, dat het ophangpunt van je motor dus uit het lood moet staan.

 

Of zoals jij het wilt: je moet je motor scheef op de muur schroeven, maar wel onder de exact juiste hoek.

Staat je muur niet exact op het zuiden, dan krijgt je motor een kleine elevatie en wordt de scheve bevestiging aan de muur net iets minder scheef. Dat luistert allebei heel nauw.

 

Met andere woorden: dit is praktisch niet te doen.

 

Advies van de zolder: ga op zoek naar een stabiele constructie waarmee je de motor exact zuidwaarts kunt richten.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb mijn beugel gisteren aan de stenen muur bevestigd, en inderdaad was hij zo scheef als wat (huis uit '59) maar dit heb ik opgelost en hij hangt goed waterpas. Maar mijn signaalsterkte komt nog steeds niet boven de 50%. Nu heb ik een doorzichtige schotel met een maat onder de 60 cm (volgens mij slechts 45 of 50 cm). Ik denk dat daar ook een groot deel van mijn problemen beginnen. Dus ik ga vanmiddag een grote jetser van een schotel ophangen. Nog 1 vraag... ik lees steeds dat ik mijn motor op 0 graden moet zetten en dan op de sirius uitrichten. Wat ik tot nu toe gedaan heb is, de motor op 5 graden zetten en vervolgens op de sirius uitrichten. Da's ook niet goed denk ik, of heb je hem dan met 0 graden redelijk op het zuiden staan?

 

Greetz,

EmQu <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
(volgens mij slechts 45 of 50 cm)

 

Idd je signaalsterkte kan het gevolg zijn van je schotelgroote.

 

Citaat:
Wat ik tot nu toe gedaan heb is, de motor op 5 graden zetten en vervolgens op de sirius uitrichten

 

Doe het in het vervolg goed, motor op 0 en uitrichten op de sirius.

 

Vraag je niet af waarom gewoon doen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Doe het in het vervolg goed, motor op 0 en uitrichten op de sirius.

Vraag je niet af waarom gewoon doen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />


Maar dan moet ik zeker mijn fabrieksinstellingen van mijn motor veranderen, het was zo handig dat alle sats op de juiste positie stonden opgeslagen, nr 1 draaide automatisch naar de hotbird op 13 graden. Nu zal hij in werkelijkheid gaan draaien naar 13 graden + 5 graden. Nou ja dan stel ik hem wel opnieuw in... alles voor de signaalsterkte.

Greetz,
EmQu <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat zie je verkeerd in je usalmenu moet je je lattitude en je longitude opgeven.Even een vraagje:Stel je woont exact op 5 oost en sirius welke ook op 5oost staat wat is dan het verschil tussen die twee......... juist "0"gaden en dat is precies die 0 waar je je motor p instelt.Als dit goed staat en je gaat naar hotbird dan zal ie op je motor op ongeveer 13-5=8 staan.Snap je het?

 

Grtz fatfdreddy

Link naar reactie
Delen op andere sites

natuurlijk moet je altijd vragen stellen. ook al is hij hier 10^6 keer gesteld. anders snap je het niet en ga je later in duitsland/ belgie wonen en dan is maar de vraag of je op de dezelfde oosterlengte bijft.

 

het ware zuiden ( voor sat gebruik) is de lijn loodrecht op de evenaar, laat dit nu net worden opgeven worden in oosterlengte of westerlengte. nu die clarck belt of hoe dat ding persies ook heet. dat is eigenlijk de kromming van de aarde vandaar dat hij in jouw ware zuiden het hoogste is, gaat je naar links of rechts kijken dan buigt de aarde af zo ook deze belt. in het echt hangen alle sat's even hoog ( voor ons gebruik dan, behalve .....lang verhaal ). als je je motor op 5 graden oost zet en je hebt beeld dan woon je in england op de lijn van greenwich 0 graden oost 0 graden west. international is afgesproken dat men vanaf hier de sat positie opgeeft

Link naar reactie
Delen op andere sites

overbodige opmerking maar ik heb op 2 weken geleden OP de greenwich lijn gestaan <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

noemenswaardige gebeurtenis hehe <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

je motor moet volgens mij sowieso op het zuiden gericht staan. ik heb mijn nu al een tijdje iets uit koers en het gevolg is dat ik OF de hele westkant vanaf hispa niet meer heb, of de oostkant vanaf astra 2.

Triax TDS 88cm / Inverto Black Ultra LNB / Alsat Dark Motor / Dreambox DM800HD+DM7000 knutselbak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...