Ga naar inhoud


HD partitie maken


Humming

Aanbevolen berichten

Ik wil mijn harddisk graag partitioneren, zodat ik er winme en winxp op kan draaien.

ik heb er veel over gelezen en partitieprogramma's gedownload, maar als ik een van die programma's uitprobeer (Ranish patition manager) snap ik er geel bal van. Met al die sectoren en getallen mijn kennis over pc's gaat niet zo diep helaas.

 

Is geen simpele manier om een nieuw partitie aan te maken..?

Link naar reactie
Delen op andere sites


ja neem een opstart diskette van win98 of me

en start hiermee op.wacht tot je aan de dos prompt staat (A:)en type hier fdisk

nu opent zich een prog met een menu uit 4 of 5 keuzes.hiermee moet je maar even mee aan de gang omdat het te veel werk is om dit nu allemaal te typen ,maar je moet in elk geval kiezen voor een dos partitie met uitgebreide stations oid.mocht je dit lukken dan moet je eerst de oudste versie van windows installeren en als laatste pas XP

(dual boot)LET OP ALLE GEGEVENS ZIJN DAN VERWIIDERT)

!!!!BACKUP!!!!!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tuurlijk istie er ;-)

 

Allereerst de oude manier :

 

Windows 98 opstartflop maken met fdisk.exe erop.

Fdisk starten en grote schijven ondersteuning met JA beantwoorden.

Kijk daarna eerst of je de goeie HD (bij meerdere HD's) voor je hebt. Daarna kun je eerst de logische drivers van de extended partitie wissen en daarna de extended partition. Blijft over de Primary partitie en die wis je ook.

Je hebt nu een hele lege schijf. Nu ga je weer partities aanmaken ; kies de eerste optie in het menu en je maakt een primary partitie aan. Kies de grootte (nadat ie tot 100% heeft gechecked) en vul die in. Dit wordt je ""C-schijf".

De rest voorzie je via optie 2 als extended partitie (kies gewoon voor het getal dat ie opgeeft als vrije ruimte en maakt die HELEMAAL extended.

Als ie hiermee klaar is zegt ie dat ie logische drives moet gaan maken en hier kies je dus HOE en WELKE GROOTTE je resterende partities moeten gaan worden.

 

Wil je je schijf in 2-en delen dan kun je bij primary partition ook 50% ingeven en daarna bij extended de rest. Bij het maken van een logische drive kies je dan "alles" wat er overblijft. Je hebt dan je schijf in 2 drives verdeeld ("C" en "D" )

Nu de makkelijke manier :

Vergeet ME en start op met de XP CD in de CDROM.

Kies voor installatie XP en hij laat de schijven zien. Haal alles weg wat er nu staat en deel daarna je schijf in tweeën of in drieën, net wat je wilt.

Formatteren in NTFS (QUICK) em klaar is klara. Vergeet niet NA het formatteren om weer naar boven te gaan en de C schijf te selecteren anders installeerd ie op "D" ....!

 

ME is hopeloos en XP is een veel betere optie. Ik heb een tijdje 98SE en XP gehad in multiboot, maar na een week snapte ik al niet meer waarom ik 98 zo graag wilde hebben. Ben nog geen dingen tegengekomen die minder of niet draaiden.

 

succes met de operatie...!

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...