Ga naar inhoud


Welke Coax het best voor sat ?


Cool_Mod_E

Aanbevolen berichten

Citaat:
KX710 van Vivanco, hoe is die kabel?

 

Onbekend, want Vivanco geeft geen technische specificaties van deze kabel op hun web site. Maar in het algemeen levert Vivanco wel goed spul heb ik de indruk. Ze leveren zeker geen rommel. Ze hebben overigens ook een heel leuk assortiment F-connectors met toebehoren, zelfs vergulde waterdichte connectors. Op hun site moet je zoeken onder Sat benodigdheden.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 56
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Die groene grondkabel is wel goedkoop, het ligt regelmatig op grote bossen gratis en voor niets langs de weg, maar voor sat is het minder geschikt. Niet vanwege de demping, dat zal best wel goed zijn. Maar wel vanwege de UV bestendigheid. Dat is dus het probleem. Een jaartje in de zon en de (haar)scheurtjes komen in de mantel. Vervolgens een regenbuitje, vocht in de coax, en weg beeld. Kan je het dak weer op om de coax te wisselen. Handig !

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je aan z'n coax gaat meten zie je wel dat vooral op de hogere frequenties je toch een flinke demping hebt. Gewone sat kabel kost eigenlijk ook bijna niets en vooral als je na gaat dat je hem toch ooit moet vervangen (bij die groene kabel).

 

Ik heb het wel geleerd NOOIT met z'n kabel te werken

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...
Citaat:
Als je aan z'n coax gaat meten zie je wel dat vooral op de hogere frequenties je toch een flinke demping hebt. Gewone sat kabel kost eigenlijk ook bijna niets en vooral als je na gaat dat je hem toch ooit moet vervangen (bij die groene kabel).

Ik heb het wel geleerd NOOIT met z'n kabel te werken


groene coax kabel word gemaakt voor gebruik ondergronds.
verder heb je er speciale conectoren voor nodig.
bovendien is hij boven 900mhz niet geschikt.

groeten Wiel.

Door kennis delen, wordt men wijzer.

 

Dreamb720-Gibertini-125-MTI AP82-XT2N twin FTE DiMo 120+ Diseqc mot.

Philips HD ontvanger twin Duo lnb Triax 80 cm

Kathrein . Signaalmeter en Inp.reflectometer

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou heb ik nog een leuke en snap er even helemaal NIETS meer van. Ik was vandaag bij een heel bekende bouwmarkt (waar ik oveer 't algemeen altijd vanaf raad om kabelspul te halen). U mag zelf raden of gaan kijken welke bouwmarkt ik bedoel ivm. de regels van geen reclame. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" />

 

Evenwel: ik trof daar aan: Kabel; dikte 6,5 "geschikt voor de Schotel" in een rol van 10 of 25m. Die kabel kun je dus gebruiken voor satelliet (maar ook gewone kabel al is de demping GROOT ) en ik heb er thuis ook wat van voor de schotel (geen heel lange stukken gebruik ik want demping is dus vrij groot ook al is het 75 Ohm)

 

Dat lag er al jaren alleen ligt er sinds een paar weken iets naast in 10 Meter stukken: de Grijze Coax-12 !

 

Nu komt ie: hier staat op de kabels gedrukt: HQ Satellite Cable en op het label/verpakking: hoge kwaliteit speciaal voor satelliet-ontvangst - Pro line en twee sterren ofzoiets erbij gedrukt. Voorts zitten er twee F-connectoren bijgevoegd in de verpakking....

 

Jaaa.....ik snap het ff niet meer..

 

Heel mijn huis ligt voor de CAI vol met juist die Grijze Coax 12 die hier nu als "satelliet-set"wordt verkocht De grijze kabel is veel harder, koperen kern die niet erg dun maar ook niet erg dik is, dubbele vollledig koperen mantel eenmaal egaal eenmaal gevlochten......zeer geschikt voor de CAI dus zoniet de beste maar ik dacht toch behoorlijk onpraktisch voor satelliet als het sowieso al geschikt is?

 

"Gewone onwetende " mensen zullen kiezen voor de gewone dunne kabel nemen die ze ook hebben liggen inclusief pluggen waarvan ze zullen merken dat je er die 4 mm kabel (ofzoiets...dun iig ) meestal niet of niet goed kunt vastschroeven/draaien, laat staan dat je daar de speciale afgeschermde connectoren op kunt schroeven maar dan wijk ik af.....terwijl ze m.i. juist die grijze moeten pakken!

 

Want alleen bij die dunne staat CAI of kabeltv terwijl op die dikke (zowel grijs als wit) Satelliet HQ of Schotel staat op het label.....

 

Slecht man... niemand snapt daar de ballen meer van....maar ik vind dus vooral dat verhaal vreemd over de grijze Coax 12; die is toch helemaal niet voor Satelliet??

 

Want zelf ik snap het nu niet meer....als ik op Grijze Coax 12 "HQ Satellite" geprint zie staan...ja...wat moet ik dan denken...print de kabelfabriek zomaar iets op de kabel als opdracht van de verkoper?

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarom zou coax 12 (of tie nu groen, zwart of grijs is) niet geschikt zijn voor satelliet TV? Misschien worden er geen specificaties gegeven boven 860MHz, maar

dat betekent volgens mij nog niet dat hij ongeschikt is.

Volgens mij is een veel vaker voorkomend 'zwak punt' de gebruikte connectoren en de wijze van monteren.

Ik gebruik zelf trouwens een stuk coax 3 (doorsnede zo'n 20mm) om van de diseq switch naar de ontvanger te komen (plm.20m) met uiteraard goede verloopconnectoren.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met dat het niet goed aansluit bedoel ik dat ze die dunne (gewone kabel) coax verkopen en die blikken/plasticen connectoren kan je vaak niet goed strak op schroeven laat staan die afgeschermde pluggen ..daar kun je zo'n draadje helemaal niet op aan sluiten (nu raad ik sowieso altijd Hirschmann aan en niet dat soort rommel) ....allemaal heel onduidelijk aangegeven.

 

Maar ik gaf dat aan als dag wel meer onlogisch geadviseerd wordt daar....het gaat me vooral om die grijze coax 12...ik gebruik dat echt niet voor satelliet hoor..wél voor CAI.!

Link naar reactie
Delen op andere sites

hmmm, ik wil toch even op mezelf terugkomen.

Ik heb wat zoekwerk gedaan, en inderdaad het blijkt dat de verliezen van de standaard coax 12 met name boven de 800MHz heel snel sterk oplopen.

Op 950MHz is dit 27dB/100m, op 1750MHz is dit 38.1dB/100m en op 2000MHz is dit maar liefst 41.1dB/100m.

Een kwalitatief betere kabel van dezelfde dikte, maar een ander soort diëlektrikum (de kunstof tussen de kern en de mantel) is bijvoorbeeld telass 100

met 21dB/100m op 950MHz en 28.1dB/100m op 2000MHz...........

Ik denk een beetje vergelijkbaar met al die andere goede sat-kabels die genoemd werden.

Je kunt je alleen afvragen hoeveel die paar dB uitmaakt, want het gaat toch vooral om zaken als C/N (carrier to noise) een verhouding die door de coax niet

wordt verslechterd.......

Link naar reactie
Delen op andere sites

klopt......maar die 13dB geldt voor een kabel van 100m lang........

Voor een stuk van 25m is dat dus ongeveer 3.5dB, en dan valt het nog wel mee.

Stel een LNB heeft een versterking van 60-70dB, dan is die 3.5dB relatief weinig...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
dan is die 3.5dB relatief weinig...

 

Dat is wel waar natuurlijk, maar puur betrokken op de specs van de kabel blijft het natuurlijk een enorm kwaliteitsverschil.

 

Ik denk dat ik wel begrijp waarom die grijze kabel geschikt zou moeten zijn voor satelliet ontvangst. Bedoeld wordt waarschijnlijk bekabeling van flatgebouwen etc. met gemeenschappelijke schotel antennes. Daarmee blijft het een soort van CAI kabel zoals je terecht opmerkte.

Link naar reactie
Delen op andere sites

leuk z'n gegevens allemaal.

 

In de praktijk blijkt dit niet geheel meer te kloppen omdat er ook imitatie coax 12 op de markt is. het verlies ligt hier nog een paar stappen hoger.

 

Goede satelliet kabel is zelfs al bij de aanschaf goedkoper als de coax 12 dus de keuze is voor mij zo gemaakt.

 

Een veel voorkomend probleem bij gebruik van coax12 is ook dat de demping zoals al gezegt is op hogere frequentie's vele malen hoger is als op lage. Nu krijgt de ontvanger op de analoge kanalen (lage frequeties) zo veel signaal dat de agc (versterker in de tuner) geheel dicht gaat. Nu versterkt hij ook de hogere frequeties ook minder, en kan problemen veroorzaken.

 

Dit is geen gegeven wat bij alle satelliet ontvangers opgaat, maar wel belangrijk om mee te nemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De meeste mensen die coaxkabel bij een bouwmarkt kopen zijn niet zulke satfreaks als wij, zij zullen het waarschijnlijk alleen maar gebruiken om astra te kunnen ontvangen en dan zal zo een nepkabel nog wel willen functioneren ook.Zo word er nog wel meer van die rommel op ander gebied in bouwmarkten verkocht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Exact. Er versterkers en pluggen zijn meestal ook uiterst belabberde kwaliteit..geldt voor al dat soort markten...

 

Toch heb ik die "grijze kabel als satellietset met 2 f-connectoren erbij/stukken van 10 Meter" eens goed bekeken en die ziet er hetzelfde uit als mijn grijze coax-twaalf thuis die ik voor de CAI heb. Alleen staat er bij mij thuis op geprint: bedea Coax 12 CAI " en inhet voorbeeld dat ik vond staat erop "HQ Satellite"

 

Naar mijn mening is ie dus wel goed geschikt voor de gewone CAI maar zó bieden ze het dus niet aan....

 

Enne..er ligt dus de "witte " waar 75 Ohm en "voor de schotel" op staat en daarnaast de "grijze" waar HQ Satellite op staat....maar die naar mijn mening juist als CAI

 

Wie verzint dat denk ik dan...waarom print zo'n fabriek er op de kabel "HQ Satelite op" terwijl bij mij op de grijze gewoon "Bedea Coax 12" staat....?? Doet zo'n fabriek dat in opdracht?

 

Vraag me toch af of er niet ergens in het proces fabriek- bouwmarkt een foutje is gemaakt..of ze simpelweg zonder verder nadenken een opdracht uitvoeren om het er zo op te zetten!

 

Want grijze Coax is bij mijn weten nog nooit aanbevolen of gebruikt voor Satelliet!!! Raad ik ook niemand aan...de kern is toch minder dik zeg maar en kan makkelijk breken..de kabel is ook niet goed buigzaam...

 

Ik blijf erbij: de grijze coax-12 (volledig koper kern./ +koperen buitenmantel + koperen omvlechting) is geen satelliet-kabel. Hoogstens HQ-CAI kabel maar toch geen HQ Satellite kabel!

 

Enne..ik gebruik die "goedkope" bouwmarkt Schotel-kabel wel hoor voor bepaalde doeleinden ...alles waar ik een versterker op heb staan namelijk <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...